5 asiaa, joita en tekisi somessa

Olen bloggaajana avannut omaa elämääni aika paljon enemmän julkisesti, mitä moni keskimääräisesti avaa somessa. Bloggaajana on rajan vetäminen vähän haastavaakin sen suhteen, mitä paljastaa yksityiselämästään ja mitä ei. Suhtaudun kuitenkin blogiin niin, että se on vain osa minua ja reaalielämä on sitten erikseen. Jos asia stressaa liikaa, niin silloin blogin pitäminen on mahdotonta.
Suurin osa teistäkin on toki myös facebookissa, eli pitää siellä ”henkilökohtaista blogiaan” päivitysten ja kuvien muodossa. Osa haluaa siellä jakaa enemmän ja osa vähemmän. Samalla tavalla siellä tuodaan julki asioita, vaikkakin vain ”kavereille” – tosin, kuinka moni teidän fb-kavereista on hyviä tuttuja, oletteko miettineet…? Onko joukossa paljon sellaisia, jotka tunnette vain hyvin etäisesti, tai ette jopa ollenkaan? Sinänsä on hassua, että moni ajattelee, ettei fb:stä päädy omat ”henkilökohtaiset salaisuudet” mihinkään.. joka on tietysti harhaa, ellei rajaa kaverijoukkoa huolellisesti! Kannattaa siis tosiaan miettiä, että mitä kaikkea jakaa ja tietysti etenkin sitä, päätyykö omiin julkaisuihin joku ulkopuolinen, joka sinne ei välttämättä halua.

heii (1 of 1)

Ajattelin tähän listata asioita, joita en itse somessa tekisi tai kirjoittaisi joko kohteliaisuus- tai järkisyistä.

 1. En laittasi koskaan liian paljastavaa kuvaa lapistani nettiin
  Tämä on varmaan monen mielestä ihan selkeä homma. Toki sitä haluaa omaa lastansa suojella ja ymmärrän myös niitä, jotka eivät halua julkaista mitään kuvia lapsistaan heidän yksityisyyttään suojellakseen. Kun kuvan laittaa nettiin, niin se ei koskaan katoa sieltä ja alunperin hyväntahtoiseksi ja hauskaksi tarkoitetun kuvan joutuminen vääriin käsiin olisi aivan kamalaa.
  Itse olen julkaissut kuvia lapsestani sekä täällä blogissa että fb:ssä, enkä koe, että siinä olisi jotain ongelmallista, kun kuvat ovat ns. normaaleja arkikuvia. Moni sanoo, että haluaa, että lapsi voi sitten myöhemmin itse päättää mitä kuvia hänestä julkaistaan ja mitä ei… Jonka myös tavallaan ymmärrän. MUTTA, en tiedä onko yhtään sen kivempaa löytää esimerkiksi aikuisena kuva netistä omasta mutsistaan pikkuhoususillaan sormi suussa….?? Just saying… 😀 Eli mietin kyllä myös sitä, mitä lapseni ajattelisivat omista kuvistani.
  Sen lisäksi siinä vaiheessa kun lapseni menee joskus kouluun, voin vain rukoilla ja toivoa, että hänellä ja etenkin hänen kavereillaan on joku järki somen käytön suhteen. Edes laittamalla foliohattua päähän ei voi varmistua siitä, ettei joku lapsen koulukaveri jaa jossain snäppipäppäpäd-sovelluksessa kuvaa mussukasta housut kintuissa (kaikille koulun 10 000 oppilaalle). Epäilen, että tulevaisuudessa tämä tulee olemaan iso ongelma.
  Olisin siis vähemmän huolestunut siitä, että netissä on kuva lapsestani, joka syö jäätelöä kolmevuotiaana housut jalassa.
 2. En laittaisi kuvaa alastomasta itsestäni nettiin.
  Toivottavasti tämä ei kaipaa perusteluja! En ala tässä moralisoimaan, mutta tässäkin asiassa ajattelen lapsieni lisäksi myös esimerkiksi omia vanhempiani. Sen lisäksi en ole vielä keksinyt syytä, miksi haluaisin olla alasti netissä kaikkien nähtävillä. Joku nyt ajattelee, että mitä eroa on löytyykö itsestä kuva netissä bikineissä (eli vaikka ns.kuntokuva) vai alasti, mutta toistaiseksi saamani julkisuus on aivan riittävää ilman paljas persikka pystyssä keikistelemistä 🙂 .
 3. En jakaisin facebookissa juttuja, joiden todenperäisyydestä ei ole tietoa
  Ihmiset ovat nykyään todella hyväuskoisia ja aika monelta puuttuu lähdekritiikki nettijuttuja lueskellessaan! Porukka jakaa kaikenmaailman nettijulkaisujen roskauutisia, joiden tarkoituksena on vain ja ainoastaan saada porukka sivuille ja sitä kautta mainostajat hyötyvät. Jonkun työnä on sitten sepitellä näitä tarinoita hyväuskoisten luettavaksi. Tämän huomaa hyvin varsinkin nyt, kun esimerkiksi maahanmuutto on kuuma peruna.
  Toinen juttu on kaikenlaisten postausten jakaminen, joiden todenperäisyyttä voi vain arvailla… Usein mietin, että eikö ole mitään muuta väylää hoitaa asia, kun laittamalla siitä someen julkinen juttu kaikkien jaettavaksi? Ymmärrän vielä jotenkin sen, että joku jakaa turvakameran kuvan siitä, kun pyörä pöllitään eli joskus idea voi olla ihan hyväkin. Mutta sitten on näitä, joissa kerrotaan nimillä kuinka joku on vaikka pedofiili/mielisairas/kiusaaja yms.
  Valitettavan usein myös kaikenlaisten kamppisten taustalla voi olla haittaohjelmat ja virukset, jotka esimerkiksi pyytävät sinut tykkäämään jostain sivusta ja voit voittaa ties mitä..
 4. Omien parisuhdeasioiden ruotiminen netissä
  Mä olen itsekin kirjoittanut parisuhteestani omassa blogissa ja ymmärrän myös sen, että joku kertoo esimerkiksi omakohtaisia kokemuksia neutraalilla tasolla. Mutta se mitä en tajua ollenkaan on se, että esimerkiksi facebookissa ruoditaan perheriitoja, saati haukutaan tai koitetaan nolata (suoraan nimi mainiten) parisuhteen toista osapuolta?? Mitä sellaisella voi saavuttaa? Ainakin se hämmentää muita ihmisiä.. Pitäisikö tästä ”miksi asun tuollaisen kusipään kanssa” -päivityksestä tykätä? Vai miten tähän pitäisi reagoida?
  Ymmärrän kyllä, että kun on suutuspäissään, niin kaikenlaista tyhmää tulee sanottua. Mutta se, kannattaako sitä ihan oikeasti vuodattaa someen on kyllä eri asia. Tuskin kukaan haluaa ottaa kantaa toisten parisuhdekiemuroihin julkisesti. Näistä asioista kannattaisi avautua mieluummin ihan face to face omille kavereilleen. Harva parisuhderiitä sitäpaitsi ratkeaa sillä, että käy haukkumassa toisen julkisesti.
  Päinvastoin, se vain lisää luultavasti negatiivisuutta ja lietsoo lisää vihaa.
 5.  En luottaisi siihen, ettei juttuni leviä facebookista mihinkään
  Varmaan moni teistä kuulu fb-ryhmiin ja ryhmissä on kaikenlaisia sääntöjä. Usein säännöissä käytetään hieman virheellisesti ilmausta ”vaitiolovelvollisuus”. On olemassa erilaisia vaitiolovelvollisuuden muotoja ja varmaan moni teistäkin joutuu esimerkiksi vaikenemaan työssään käsiteltävistä asioista. Olen myös itse ollut ammatissa, jossa minulla oli viranomaista koskeva vaitiolovelvollisuus.
  On myös olemassa käsite ”moraalinen vaitolovelvollisuus”, joka sitten liittyy esimerkiksi näihin facebook-ryhmiin. Se siis tarkoittaa, että olisi toivottavaa ja suotavaa, että et levittelisi ryhmän sisäisiä asioita eteenpäin. Silti kysymys on vain ja ainoastaan moraalista, eli käytännössä kuka tahansa voi kuitenkin kertoa naapurin Eijalle, että kuulut facebookissa sukupuolen vaihtajien ryhmään. Moni myös tuntuu unohtavan, että nykyään facessa voi kuka tahansa käytännössä esiintyä kenä tahansa; Ei kellekään ryhmään liittyjille tehdä mitään persoonallisuustarkistusta, että onko Mira Koikkalainen oikeasti 22-vuotias lähihoitajaopiskelija vai onko profiilikuvan takana oikeasti Pera Pervo. Sen takia mulle itselleni ei tulisi koskaan mieleenkään paljastaa jossain fb-ryhmässä suurimpia salaisuuksia omasta elämässä olettaen, että ne eivät koskaan päädy ryhmän ulkopuolelle! On aika naurettavaa luulla, että juu kyllä nämä minun asiat pysyvät salassa kun meillä on tässä ryhmässä kuitenkin tämä vaitiolovelvollisuus. Riittää, että ryhmässä sattuu olemaan joku ihminen, jolla on hampaankolossa jotain sinun suhteesi…

Mitä ajatuksia nämä kohdat herättivät? 
Samaa mieltä vai eri mieltä?

 

fityoutoo

3 vastausta artikkeliin “5 asiaa, joita en tekisi somessa”

  • Totta ja tästähän on oli joskus Talouselämässäkin juttua. Voi saada pahimmassa tapauksessa kenkää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta