Nähdäänkö fitnessurheilu joskus olympialaisissa?

Tuskin olen ainoa joka seuraa mielenkiinnolla olympialaisia! Juuri katsoin yhtä lempilajiani, eli pikaluistelua. En osaa selittää mikä lajissa on niin koukuttavaa, enkä tiedä siitä oikeastaan sen tarkemmin mitään. Joku urheilijoiden fyysisyydessä ja lajin brutaaliudessa vaan kiehtoo tällaista perus-penkkiurheilijaa. Ehkä se johtuu siitä, että suomalaisen pikaluistelija Pekka Koskelan jäätävä yhden jalan kyykkytulos 185kg on jäänyt ikuisesti mun mieleen. Suapi koittoo perästä!
Mua itseäni kiehtoo erityisesti lajit, joissa harjoittelu vaatii kropan viemistä äärimmilleen. Mun mies nauraa, että olen varmaan ainoa, joka haluaa katsoa 50km:n kävelyn alusta loppuun! Olipa sitten kyseessä pitkän matkan kävely, juoksu, hiihto, pikaluistelu, niin sen tiedän, että minusta ei olisi ollut (eikä ole) sellaisiin lajeihin. Se yksinäinen puurtaminen treeneissä ja kiroissa vaatii aivan tietynlaisen mielenlaadun.

Olympialajeja ei voi vertailla keskenään, koska eri lajeilla on tietysti eri vaatimukset. Onhan se tyhmää laittaa rinnakkain joku pitkän matkan hiihto ja skeet-ammunta. Molemmissa on toki se, että tulos on mitattavissa ja ihmisten paremmuus on ainakin lähtökohtaisesti helppo ratkaista.
Itse diggailen tosiaan hyvin fyysisistä lajeista, mutta toki on lajeja, jossa fyysisen kunnon lisäksi keskittyminen ja tarkkuus ratkaisevat. Ei se silti tee niistä lajeista sen huonompia. Taitoluistelussa viehättää se, että fyysisesti todella raskaasta suorituksesta saadaan niin kauniin ja sulavan näköistä!
Viime vuonna muistan lukeneeni jonkun jutun siitä onko fitnesslajit olympialaisissa joskus tulevaisuutta. Seuraavissa kesäolympialaisissa nähdään mm.skeittaus ja onhan sekin ollut tähän asti marginaalilaji. Tähän on meidän bloggari Piiakin joskus kommentoinut blogissaan ja olen kyllä hänen kanssa aivan samaa mieltä siitä, että fitness ei olympialaisiin kuulu! Ja hänellä on kuitenkin hieman varaa sanoa, kun on itse lajin huippu! Ei se silti tee fitnesskisaajista vähemmän urheilijoita, Treeni vaan vaatii eri asioita välttämättä treenaaminen ei ole edes se tärkein asia menestyksessä.

Itse nään fitnesslajit enemmän kauneuskilpailuna ja kauneus on kuitenkin aina katsojan silmässä. Onhan monia lajeja, joissa kauenus ja esteettisyys on tärkeässä roolissa (kuten vaikka taitoluistelu), mutta silti niissäkin lajeissa on mitattavia elementtejä, jotka voidaan pisteyttää. Toinen kilpailija ei voi voittaa toista sen perusteella, minkä muotoinen lihas on. Fitnesslajeissahan tämä on käytännössä asia, joka kovastikin vaikuttaa lopputulemaan!

Mä tunnen itse monia fitnessurheilijoita ja -harrastajia ja moni treenaa kovaa ja tosissaan. Silti mun mielestä fitneksessä moni ehkä ajattelee elävänsä ”urheilijan elämää” vain, koska on kilpaillut tai aikoo kilpailla vielä joskus. Toki alalla on myös sellaisia henkilöitä, jotka omistavat koko elämänsä kilpaurheilulle. Mutta he ovat varmaan aika häviävän pieni osa. Fitness eroaa myös siinä aika paljon muusta urheilusta (ainakin näin lähes maallikon näkökulmasta) että kilpailujen välissä voi olla vuosiakin, jonka aikana elellään melko normaalia elämää. Kuinka moni SM-tason hiihtäjä, voimistelija, mäkihyppääjä tai jääkiekkoilija voi pysyä näin lajin huipulla…? No, aina toki löytyy poikkeuksia ja toki aina olympialaisissa on ihmisiä, jotka ovat tehneet comebackin kilpaurheiluun vuosienkin tauon jälkeen (tosin monessa lajissa yli kolmekymppisenä huipulle ei ole enää juurikaan asiaa).

 

Tässä ei oo tosiaan tarkoitus dissata kenenkään fitnessurheilijan lajivalintaa, vaan nää on vain mun omia ajatuksia lajeista. Olympialaiset ovat mun mielestä katsojan kannalta ihan mieletön tilaisuus päästä tutustumaan eri lajeihin ja niiden huippuihin. Jotenkin en vaan nää sitä tilannetta, että olympialajissa suoritus olisi se, että urheilija menee lavalle bikineissä/pikkuhousuissa ja tekee siellä neljä eri asentoa.

 Voisiko teidän mielestä fitness olla joskus tulevaisuudessa olympialajina?  Onko siellä lukijoissa muuten ketään, joka tähtää lajissaan olympialaisiin?

Päätös: En nouse lavalle tänä viikonloppuna.

*Sisältää mainoslinkkejä

Toppi Ivy Park*

Haluan kertoa teille yhden jutun, minkä moni on varmaan voinut lukea jo rivien välistä.
Nimittäin en aio nousta lavalle tänä viikonloppuna käytävissä Fitness Classic kisoissa Helsingin Kulttuuritalolla.

Tähän on monia syitä, joita haluan teille nyt blogissani avata.

Ihan eka syy on se, etten lunastanut tammikuussa kisalisenssiä ja ilman sitä en voi kilpailla.

Toinen syy on se (minkä moni teistä on varmaan kuvien perusteella jo huomannutkin), että kuntoni jäi aivan liian löysäksi keskivartalosta. Ja no, oikeastaan ihan muualtakin! En vaan mitenkään ehtinyt kuntoon kilpailupäiväksi ja näin vajaalla kunolla ei ole mitään järkeä lähteä koittamaan onneaan!
Lisäksi olen saanut itseäni raahattua hirveän vähän salille viimeaikoina, kun työ ja jumpat ovat vieneet suurimmat energiat.

Dieetti oli myös näin jälkikäteen ajateltuna aivan liian lyhyt: Se alkoi perjantai-iltana n.klo 22 heti sen jälkeen, kun olin syönyt 6 katkaraputäytteistä riisipaperirullaa ja punaisen Jacky-makupalan. Jo eilen sorruin sitten lounaalla Thaimaalaisessa kanaan punacurry-ananaskastikkeessa. Maistui muuten syntisen hyvältä. Meillä ei edes ollut kotona edes parsakaalia, jota olisin voinut laittaa minigrip-pussiin ja ottaa mukaani ravintolaan.
Dieetti ei oikeastaan missään vaiheessa muuttunut haastavaksi. Tänä aamuna en ollut erityisen nesteinen, joka on tietysti hyvä.

Olin myös ehtinyt tehdä viikonlopulle muita suunnitelmia, nimittäin osallistun True Hearts valmennusyhtiön NLPT -kurssin II-osaan* ja se kestää koko viikonlopun. Kisat sattui siis ikävästi päällekäin tämän koulutuksen kanssa, johon halusin osallistua tosi kovasti!
Olisin ehkä just ja just ehtinyt Malmilta Kultsalle lavalle sunnuntaina, mutta aika tiukille olisi mennyt. Lisäksi liikun pyörällä, joten kisameikki olisi ollut poskilla siinä vaiheessa, kun pääsen Kultsan pihaan.

Joo… Ristiriitaiset fiilikset. Onneksi nyt kun päätös on tehty, niin voin relata ja ottaa syömisenkin kanssa vähän vapaammin! Meillä on vielä yksi jacky-makupala jääkaapissa.

Onko muita jotka eivät nouse Kultsalla lavalle tänä viikonloppuna ja mitkä syyt teillä vaikutti päätökseen?

PS. Tästä päätöksestä johtuen turhauduin niin paljon, että myyn nyt vähän käytetyt Pleaser-merkkiset kisakenkäni, jotka ovat kokoa 37. Kengissä nilkkaremmi ja runsaasti tunnearvoa. HP 30€. Nouto, treffit tai postitus onnaa.