Kiireettömiin loma-aamuihin: Pinaattivohvelit!

Meillä oli jälleen kerran kotona hirmu iso boxi pinaattia ja sitä on vaikea saada kulumaan kokonaan, ennen pinaatin menemistä mössöksi. Pinaattikeitosta en oikein itse välitä, mutta pinaattiletut on todella helppo ruoka, joka maistuu myös lapsille!

Tänä aamuna meillä oli vähän heikosti aamupala-aineksia, joten päätin pyöräyttää pinattilettutaikinan, josta paistoin vohveleita vohveliraudalla. Mähän olen täällä blogissa ennenkin esitellyt mun vohveliohjeita (TÄÄLLÄ), koska tykkään vaan niin paljon sekä suolaisista- että etenkin tietysti makeista vohveleista. Ne on jotenkin rapsakampia kuin letut ja paistuu nopeammin.

Nämä vohvelit on helppo tehdä maidottomina, että gluteenittomina! Käytin tällä kertaa kauramaitoa (iKaffe), sekä kaurajauhoja, koska en käytä vehnäjauhoja, muuta kuin herkkuleipomusten tekoon. Laitoin joukkoon myös hieman kaurahiutaleita rakennetta tuomaan. Tykkään eniten käyttää ihan normaalia voisulaa, mutta miksei vaikka kylmäpuristettu (sulatettu) kookosöljykin olisi toiminut ihan jees silloin, kun halutaan maidoton versio.

Jos siis mietit, mihin upottaa extra pinaatti jääkaapista, niin tässä on loistava vinkki kesäloman kiireettömään aamupalaan!

Pinaattivohvelit

  • N. Puoli boxia eli kolme kourallista pinaattia silputtuna (huuhtaisen ulkolaisen pinaatin, kotimaista en yleensä jaksa)
  • 2 kananmunaa
  • 2dl jauhoja + kaurahiutaleita (voit päättää suhteen itse)
  • 0.5tl suolaa
  • n.1dl (esim kauramaitoa) niin, että taikina jää paksuhkoksi (taikina turpoaa aika lailla, joten anna sen seistä hetki ennen vohveleiden paistamista)

Tarjoa vohvelit marjojen, hedelmäsoseen tai pähkinävoin kanssa. Tai no, meillä ne meni ihan tuollaisenaan. Suoraan raudalta 😀 .

Toivottavasti tykkäsitte ohjeesta ja ideasta! Jos teillä on jotain herkullisia vohveliohjeita, niin kuulen mielelläni 🙂 !

Taatusti erilaista arkiruokaa: Suolaiset perunavohvelit (G)!

Ajattelin jakaa teille yhden mun uusista lempiresepteistä! Nimittäin halusin keksiä lapseni synttäreille jotain suolaista tarjottavaa, joka jotenkin poikkeaisi niistä perinteisistä suolaisista piirakoista ja voileipäkakusta. Yksi vaatimus oli myös gluteenittomuus, koska vieraidemme joukossa oli yksi keliakiaa sairastava ja yksi yliherkkä. Eksyin sattumalta Kinuskikissan sivuille, josta usein juhlien lähestyessä haen inspiraatiota resepteihin ja silmiini osui suolaisten perunavohveleiden ohje (ohje myös postauksen lopussa)!

Milloin olette viimeksi käyttäneet vohvelirautaa??

Vohvelirauta löytyy varmaan useimmista kotitalouksista, mutta sen käyttöaste ei yleensä ole kovin suuri. Mutta kuka oikeasti ei tykkää vohveleista?? Sinänsä raudan käyttö on iisibiisi, koska sen pesuun tai kokoamiseen ei mene käytännössä yhtään aikaa. Itse pyyhkäisen vohveliraudan kuumat osat talouspaperilla ennen ja jälkeen käyttöä ja that’s it!

Nämä vohvelit ovat mukavan ruokaisia ja me tehtiin synttäreillä niihin kolmea eri ”täytettä”; Savulohitahnaa, meetvurstitahnaa ja guacamolea! Juhlissa yhden henkilön piti toimia käytännössä koko ajan vohvelinpaistajana, mutta onneksi meillä oli vain lähipiiri kutsuttuna ja vuorottelimme paistopisteellä. Vohvelit ovat ehdottomasti parhaimmillaan juuri raudasta vedettynä, eli en itse pinoaisi niitä päällekkäin odottamaan…

Toissapäivänä olin taas vailla ruokainspiraatiota ja kaappeja kolutessa silmiini osui perunamuusijauhe…. Ja koska meillä sattui olemaan vielä sattumalta ranskankermaa jääkaapissa, niin laitoit vohvelit tulille! Meillä oli vielä sopivasti edelliseltä päivältä jäänyt tortillan täytteitä, eli paistettua jauhelihaa, salsaa sekä vihanneksia. Täytteet menivät oikein kivasti vohvelin kanssa ja sivelin vielä sen päälle levitettävää koskenlaskijaa.

-ton -ton ja -ton….

Tuo perunamuusijauhe on gluteenitonta sekä maidotonta, joten pienellä tuningilla vohveleista saa myös erikoisruokavalioon sopivat! Maidon voi korvata kauramaidolla ja jauhot gluteenittomalla jauhoilla (esim Provenan gluteeniton kaurajauho). Taikinaa voi tuunata hyvin yrteillä, esimerkiksi basilika sopisi siihen varmaan vallan mainiosti! Itse sain myös jälkikäteen idean murustaa joukkoon fetajuustoa ja ihan pieneksi silputtua punasipulia!

Vinkki: Kannattaa jättää taikina aika paksuksi, eikä kannata kaataa taikinaa liikaa raudalle!

Suolaista pannukakkua meillä onkin tehty jo aiemmin. Kiinnostaisiko teitä siitä postaus?

Suolaiset perunavohvelit (n.8kpl)

  • 3 munaa
  • 7 dl kevytmaitoa / kauramaitoa
  • 100 g ranskankermaa / kaurakermaa
  • 1 ps (125 g) perunamuusijauhetta
  • 1 ½ dl jauhoja (spelttijauhot sopii hyvin, jos gluteenittomuus ei ole välttämättömyys)