Stressioireita!

Kaikilla meillä on elämässä enemmän ja vähemmän stressiä. Usein ajatellaan, että stressi on pelkästään pahasta, mutta minusta stressi on hyvästäkin, koska se ajaa yleensä tekemään hommia tehokkaammin ja ajallaan. Tulee tunne, että tää on nyt vaan TEHTÄVÄ! Olen kuullut kerran erittäin osuvan sanonnan: Timantit syntyvät paineessa. Eli yleensä kun on pakko puristaa joku homma kasaan, niin ainakin itse laitan sen onnistumaan ja viritän keskittymiseni huippuunsa! Joskus siis tarvitsen stressiä, jotta saan tartuttua niihinkin juttuihin, joiden aloittaminen on jostain syystä niin hemmetin tahmeaa.

Toinen juttu on sitten sellainen inhottava väsyttävä stressi, johon usein herää liian myöhään. Eli liian tiukat aikataulut, liikaa suorittamista paineen alla ja liikaa ohjelmaa on tungettuna kalenteriin. Koko ajan tunne että joutuu juoksemaan joka paikkaan, eikä silti meinaa ehtiä oikein minnekään tai tee mitään kunnolla. Iltaisin on sitten ihan poikki, nukkuu huonosti ja siihen päälle pitäisi jaksaa vielä muka liikkua! Toivon, etten itse joudu tällaiseen tilaan ja jos joudunkin, niin en anna se jatkua liian pitkään. Kaikki tietää mikä on liiallisen stressaamisen tulos… Nimittäin burnout! Itse en oo onneksi koskaan vetäny itseäni siihen pisteeseen.

Nämä oireet kertovat mulle ekana, että elämässä on tehtävä jotain muutoksia

1. Hampaiden narskuttelu on mulla ihan selkeä merkki siitä, että hermo on kiristynyt liiaksi. Mulle teetettiin viime vuoden keväällä narskuttelusuoja suuhun, etten hakkaisi hampaita yhteen öisin. Narskuttelu on yleensä suoraan yhteydessä stressiin, kun alitajunta rullaa yöt läpi mieltä vaivaavia asioita. Kärsin jatkuvista päänsäryistä ja leukani oli aivan jumissa! Joskus tunnen päivälläkin, että kun mietin niin painan hampaita yhteen tosi kovaa. Tähän auttaa muotin lisäksi kallonpohjan ja purentalihasten hieronta.

2. Mä stressaan mun vatsalla todella pahasti! Etenki jos tulee joku todella ahdistava ylläri, niin saan ravata vessassa jatkuvasti. Samaa koskee jännittämistä. Vatsa ei ole varsinaisesti kipeä, mutta vain tosi sekaisin. Jos joku tuntee ahdistuksen rinnassa, niin mä vatsassani!

Pinkki collari H&M / Collarit Nike / Lippis Varusteleka / Kengät Adidas

 

3. Kun oon tosi jännittynyt tai stressaantunut, niin multa häviää ruokahalu ihan täysin! Ajatus syömisestä tuntuu vaan vastenmieliseltä. Sama tapahtuu, jos keskityn johonkin tosi intensiivisesti. Oon huomanut, että tässä tilanteessa toimii parhaiten smoothie, jonne tungen sekaan sitten kaikkea terveellistä mitä kaapeista löydän. Se on helppo juoda, mutta saan edes jotain ravinteita päivän aikana. Joskus jos on oikein tiukka työpäivä, niin voisin mennä sen vaan kahvilla. Se  ei kuitenkaan missään nimessä ole järkevää eikä terveyttä edistävää! Hätätapauksessa toimii kaupan prodejuoma tai valmissmoothie.

Asteikolla 1-5, kuinka stressaavaa elämänvaihetta elät tällä hetkellä?

Miksi terveydestä ei raaski maksaa…?

Sivuan hieman edellisen jutun aihetta, jossa käsittelin ruoan korkeaa hintaa. Itse ajattelen, että terveellinen ruoka on panostus omaan hyvinvointiin ja olen siitä valmis hieman maksamaankin. Toki terveellisesti voi syödä myös melko edullisesti. Ruoka ei ole kuitekaan ainoa asia, jossa voi joutua laittamaan kättä taskuun oman terveyden nimissä.

Olen kertonut ehkä blogissani, että olen kärsinyt joulukuusta asti päänsärystä, joka johtuu siitä, että mun kallonpohja on niin armottomanjumissa! Vaikka sitä on hierottu monta kertaa, niin ongelma poistuu aina päiväksi tai pariksi, mutta palaa uudelleen. Mieheni veli on fyssari ja hän sanoi jo tammikuussa, että koita löytää se ongelman aiheuttaja. Mietin pääni aivan puhki, että mikä se voi olla…?
Kipu on ollut välillä jopa niin kovaa, että se haittaa normaalia elämää (ts. kuin migreenissä), mutta suurimman osan ajasta vain sellaista hiljaista jomotusta.

Aloin sitten muutamana aamuna tunnustelemaan mun poskia ja ne oli jotenkin arat. Silloin lamppu mun päässä syttyi!!!! Mä siis puren yöllä hampaita yhteen eli toisin sanoen narskuttelen hampaita! Joskus muistan, että tästä olisi ollut hammaslääkärissä puhetta, mutta asia unohtui. Narskuttelua voi olla päivälläkin, mutta itse en ole sellaista huomannut (tai huomioinut?). Se liittyy yleensä stressiin tai ahdistukseen, eli on keskushermoston säätelemää. Myös runsas kofeiinin- ja alkoholinkäyttö voi lisätä narskuttelua.
Itse en kyllä koe olevani mitenkään erityisen stressaantunut saati ahdistunut.. Mutta toisaalta kaikkea stressiä ei välttämättä rekisteröi itse tai välttämättä myönnäkkään. Ehkä voi siis ollakin, että olen ollut joulun jälkeen hieman stressaantunut. Suhtaudun myös aika tunteella työhöni ja se on hyvä sekä paha. Asioita on vaikea vain sulkea pois mielestään, jos joku jää vaivaamaan.

No, eipä sitten muuta kuin soittoa kunnalliselle hammaslääkärille! Ensimäinen aika toukokuussa… Anteeksi mitä??? 
Sanoin, että en mitenkään pysty odottamaan niin pitkään, koska päänsärky tekee elämästä ihan kamalaa!!! ”No voidaan katsoa akuuttiaikaa… Ensimäinen olisi sitten huhtikuun lopulla.” Siis ei hemmetti… Muistelen kun joskus (vuonna nakki ja keihäs) Tampereella mulla tuli viisauden hampaaseen järkyttävä kipu ja sain ajan SAMALLE PÄIVÄLLE!!!
Että näin täällä Helsingissä vuonna 2017.

Koska tähän tilanteeseen oli pakko tulla joku muutos, niin ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin soittaa yksityiselle. Ja senhän tietää, että suunnilleen jo pelkkä soitto maksaa sen 50€ (no ei onneksi kumminkaan). Sain kuitenkin ajan muutaman päivän päähän ja loistavan puhelinpalvelun perusteella paikka oli lupaava. Talsin annettuna päivänä hammaslääkärille ja kerroin huoleni.

Lääkäri oli erittäin ammattitaitoisen oloinen. Hän näki kuulema heti poskistani, että mun lihakset ovat ”huippuunsa viritetyt” heh heh 😀 . Kuulostaa hyvältä, mutta ei ole todellisuudessa hyvä. Mun purentalihakset oli nimittäin kaikki aivan helv.. kireät ja kipeät lääkärin niitä kokeillessa suusta. Ilmeisesti en ollut öisin vain ihan pikkuruisen narskutellut hampaitani, vaan jauhanut niitä yhteen oikein tunteella ja kaikin voimin! Lisäksi yksi ja ainoa viisaudenhampaani oli lähtenyt liikekannalle (koska ne pitäisi kuulema aina poistaa pareittain) ja valunut 4mm alaspäin. Etsii kuulemma yöaikaan seuraa…
Lääkäri ilmoitti siinä lähes kättelyssä, että tuo viisuri lähtee nyt. Olin hieman, että mitähäh, mutta ei kai siinä rueta enää vetämään hommaa takaisin kun puudutuspiikit on viritetty valmiiksi. Pistokset ikeniin (aiettä tuntuu hyvälle…not!) ja hammas vex. Poisto sinänsä oli nopea ja kivuton, mutta pari päivää poiston jälkeen suu tuntui ihan inhalta ja yllättäen mä hankaan kielellä koko ajan sitä viereistä hammasta (ärsyttävää!). Lisäksi poistokohta tykyttää heti kun pulssi nousee.

Ens perjantaina on seuraava aika. En tieda tarkalleen mitä tapahtuu, mutta ilmeisesti purentakiskoa varten otetaan joku muotti. Sen lisäksi mulla on kuulemma major kokoiset hammaskivet hammasluussa asti, jotenkin nekin varmaan täytyy poistaa. Tässä taas muistutus siitä, miten tärkeää pesun lisäksi langata hampaat säännöllisesti!!!
Tämä ensimäinen käynti kustansi 162€ (”ruhtinaallisen” kelakorvauksen jälkeen), enkä edes uskalla unelmoida, mitä seuraavat kerrat maksavat. Kun varasin aikaa, arvioi hoitaja purentakiskon hinnaksi 400€. Ihanan kallista!!!
Tosin, olisi se kunnallisellakin maksanut… Jos joku on sieltä kiskon saanut niin voi kertoa mitä loppuhinnaksi tuli.

Tuntuu oikeasti ihan karmealta laittaa 500€ (jos riittääkään…) hampaisiin. Mutta mitä muita vaihtoehtoja mulla on? Niin no tietysti se, että odotan huhtikuuhun asti että pääsen kunnalliselle ja saan seuraavan ajan… Ties milloin??? No way. Nyt on pakko vaan taipua vaikka kirpaisee. Koitan ajatella, että terveyttä on pakko hoitaa ja ties miten pahaksi ongelma äityy jos en hoida sitä NYT.
Jännä, että se 500€ johonkin muuhun ei tunnu niin suurelta uhraukselta. Tuntuu ihan nololta myöntää.

KOHTALOTOVEREITA??