Voiko herkkuja syödä joka päivä lihomatta?

Vaikka en ole enää kokopäiväisesti liikunta-alalla, niin saan silti usein kysymyksiä liittyen etenkin laihdutukseen. Näin kesällä ja loma-aikaan moni huomaa herkuttelevansa normaalia enemmän ja paljon useammin kuin pelkästään kerran viikossa. En itse juurikaan ”säännöstele” herkuttelua koska koen sen pysyvän kohtuudessa. Kyllä se hyvä nyrkkisääntö olisi kesälläkin, että herkkuja muutamana päivänä viikossa. Toisilla se mopo karkaa helpommin kuin toisilla, eli siinä mielessä itsensä on hyvä tuntea.

Entäs jos sitä sitten herkutteleekin joka päivä? Kestääkö kroppa kesän entisellään vai onko syyskuussa ostettava kokoa isommat vaatteet 😉 ?

Hyvin yksinkertainen vastaus tuohon otsikon kysymykseen on, että kyllä: Herkkuja voi syödä lihomatta vaikka joka päivä! Sitten mennään siihen kuuluisaan muttaan, koska asia ei ole niin yksinkertainen. Ihan ekana tulee mieleeni ainakin nämä kysymykset:

  • Mikä on herkku? Toiselle se on suklaakakku kinuskikastikkeella ja toiselle marjat ja hedelmät. Kaikki herkuttelu ei ole automaattisesti huono juttu tai epäterveellistä. Minusta liian tiukka ruokavalio ja jatkuva itsensä rajoittaminen ei ole sekään hyvä juttu.
  • Kuinka paljon herkkuja menee ja tunteeko oma mieli sanaa ”kohtuus”? Yksi pieni jätskipuikko päivässä ei vielä pilaa kenenkään kesädieettiä! Mutta sitten taas koko pussillinen karkkia joka päivä ja litroittain kaljaa/siideriä/limpparia on jo TÄYSIN eri asia.
  • Millainen kehotyyppi on? Jotkut voivat vetää käytännössä vaikka mitä sokeri- ja rasvapommeja päivittäin, eikä se näy missään. Toki sitten on jo täysin eri postauksen aihe miten tällainen ruokavalio vaikuttaa terveyteen ja omaan vointiin…
  • Millainen kulutus on? Istuuko kesällä paljon paikallaan vai onko koko ajan fyysisesti aktiivinen? Ruokavalion pitäisi aina sopia omaan elämäntyyliin, koska kova kulutus sallii myös enemmän kaloreita.

Tässä nyt ensialkuun niitä asioita, joita kannattaa miettiä. Joku voi olla eri mieltä, mutta en minä ainakaan nää syytä siihen miksi kesällä pitäisi mättää herkkuja kaksin käsin? Meidän Suomalaisten painonhallinnasta kertoo paljon se, että syyskuussa jokainen liikuntapaikka on aivan täyteen ahdettu ja sanan ”laihdutus” on varmasti googlen haetuin aihe! Vaikka moni ajattelee syövänsä kesällä kevyesti (koska tuoreet marjat..), niin kyllä niitä herkkujakin tulee syötyä ja JUOTUA enemmän.
Mun ohje näin laihdutuksesta jotakin tietävänä on, että jos oma perse kestää, niin mikä jottei! Ja jos muutama lisäkilo ei haittaa niin turhapa sitä on silloin asialla vaivata päätään.

 

Voiko joka päivä herkutella…?

Itse tykkään pitää ruokavalion suht samanlaisena vuodenajasta riippumatta joten kroppani ei reagoi lihomalla tai laihtumalla. On myös itsestä niin paljon kiinni kuinka paljon antaa sitä siimaa, koska aina löytyy joku syy herkkuihin, jos niin haluaa. Itse en oikein liputa sellaisen jatkuvat laihduttelun puolesta, eli toinen puoli vuodesta otetaan se 5kg ja sitten sitä raivolla ja superdieeteillä pudotetaan toinen puoli. Parhaimmassa tapauksessa kroppa menee aivan sekaisin ja on tutkittu fakta, että jokaisella laihdutuskerralla painon pudottaminen on haastavampaa. Minusta painonhallinta tarkoittaa parhaimmillaan juuri sitä, että jos tuntuu, että mopo karkaa käsistä syömisen suhteen niin osaa ottaa riittävän ajoissa itseään niskasta kiinni kuitekaan ilman mitään kitudieettejä. Yleensä toimii maltillinen liikunnan lisäys ja turhan herkuttelun vähentäminen.

Kuinka sinä huomaat oman syömisen muuttuvan kesäaikaan?

 

Tänään on ”syö mitä huvittaa!” -päivä!

Tosi masentavaa, mutta olen taas kipeänä. Ennen reissua sain varmaan angiinan, mutta silloin en ollut kuumeessa. Eilen oltiin juhlimassa meidän ystävillä tuplasynttäreitä ja olin jo autossa koko ajan jäässä. Illan mittaan olo muuttui pikku hiljaa huonommaksi ja siinä ne juhlat sitten menikin pötkötellessä muiden syödessä kakkua…Kylläpä muuten ärsytti!

Eilinen random-selfie juhliin mennessä…

Tänään olen oikeasti vain ollut vaakatasossa, joka ei todellakaan ole mulle tyypillistä. Nukuin koko aamupäivän ja sen jälkeen olen katsonut telkkarista reissun takia missaamiani Sohviksia ja paria muuta lempiohjelmaani. Oli oikeasti lähes rikollinen olo, kun ei tehnyt mitään! Olin vaan niin veto veks, että en kyennyt mihinkään järkevään. Sen lisäksi on koko ajan huono omatunto kun ei ole töissä – tiedän, tyhmää.

Kiinnitättekö te huomiota ruokavalioon myös kipeänä?
Mulla on vähän sellainen juttu, että jos olen kipeä, niin en jaksa yhtään miettiä mitä syön. Vaikka silloinhan oikeasti nimenomaan pitäisi syödä tosi ravitsevasti ja nauttia kilokaupalla inkivääriä, valkosipulia ja vihermehuja! Ehkä jos joku olisi tullut tänne tekemään mulle niitä vihermehuja, niin olisin niitä voinutkin juoda… Mutta aamulla en saanut koomaltani edes puuroa keitettyä!

En tiedä mistä se kertoo, mutta mulla ei oo MITÄÄN ongelmaa syödä huonosti 😀 ! Vaikka terveellinen ruokavalio on ollut  luonteva osa mun arkea jo vuosia, niin osaan kyllä tarvittaessa vetää myös aivan läskiksi. Ja yleensä se on just silloin kun olen kipeänä! Tänään olen mm. syönyt aamulla paahtoleipää aamupalaksi, päivällä vedin Saarioisten roiskeläpän ja Pepsi Maxia ja äsken mies toi mulle kaupasta Croisantin. Todella ravitsevaa ja täysipainoista ruokaa siis…
Pakko muuten tunnustaa, että noi roiskeläppäpitsat on ihan sairaan hyviä!!

Olen muuten kovasti sitä mieltä, että mun pitää nyt ehdottomasti saada meille se mehulinko, jotta pääsen tekemään mehuja. Mitä merkkiä suosittelisitte? Olen kuullut, että joku melko edullinen Philips voisi olla ihan hyvä! Toisaalta panostaisin mieluiten heti kunnolliseen. Esim. blenderin kanssa kävi niin, että OBH osoittautui ihan surkeaksi vaativammassa käytössä ja sen jälkeen hankittu Rawmix on aivan eri planeetalta! Kuulen mielelläni vinkkejä teiltä kokeneemmilta mehustajilta!

Tsemppiä sinne muillekin flunssan kourissa makoileville!