Koiran ottamiseen pitäisi anoa lupa!

Meillä on ollut koira 9 vuotta. Otin kääpiöpinserimme Tysonin kun seurustelin exäni kanssa, mutta koira oli kuitenkin virallisesti minun. Erotessamme koira jäi siis minulle ja myös vastuu siitä. Vuodet sinkkuna ja koiran omistajana olivat haastavia, koska tein vuorotyötä ja koiran piti olla yksin kotona. Tunnen edelleen huonoa omaatuntoa noista ajoista, vaikka olinkin palkannut työkaverini tyttären lenkittämään koiraa päivinä, jolloin minulla oli yli 8-tunnin työvuoro. Yksin koiran pitäminen on haastavaa, usein miten mahdotonta.

Olen sitä mieltä, että aivan liian moni ottaa koiran vailla minkäänlaista ymmärrystä koiran tarpeista! Koiranpentu on tietysti ihana somekuvissa ja ajatus siitä, kun koiran kanssa lenkkeilee sunnuntaisin on houkutteleva. Mutta jokaisen vähänkin älykkään ihmisen tulisi ymmärtää, että todellisuus on aivan jotain muuta. Kun se ihana somekuvista tuttu pentu kasvaa, niin pahimmillaan se saattaa esimerkiksi tehdä asuntoon monen tonnin tuhot! Ennen koiran hankkimista pitäisi aivan ehdottomasti anoa ensin joku lupa, jossa on selvitetty seuraavat asiat

  • Ovatko olosuhteet ylipäätään sopivat koiran pitämiseksi?
  • Vastaavatko kyseiset olosuhteet kyseisen rodun vaatimuksia?
  • Miksi ja mihin tarkoitukseen koira hankitaan?
  • Kuka ja millä kokemuksella kouluttaa koiran (ja onko kokemusta kyseisestä rodusta)?
  • Mistä koira otetaan ja onko kasvattajalla minkäänlaista seulaa sille, kenelle pennun luovuttaa (ml.pentutehtailu)?
  • Kuinka henkilö on varautunut taloudellisesti koiran pitämiseen; Onko eläimen pitokustannukset laskettu ja onko siinä huomioitu myös mahdolliset eläinlääkärikulut ja vakuutukset (ts oma taloudellinen tilanne)?
  • Kuinka kauan koira joutuu olemaan päivisin yksin ja miten on varauduttu tilanteeseen, että koira ei totu yksin olemiseen?
  • Kuka koirasta pitää huolta mahdollisten reissujen tai vaikka oman sairastumisen ajan?

Luin juuri sattumalta fb:stä ihan parin päivän sisällä pari todella surullista päivitystä. Toisessa kaverini kertoi, kuinka hänen naapurinsa pitää saksanpaimenkoiraa kaikki päivät autotallissa huutamassa. Koiraa ei myöskään kunnolla lenkitetä. Tämä jos mikä saa mut raivon valtaan!!! Etenkin isoille ja vaativille roduille pitäisi olla EHDOTON seula siitä, kuka koira saa ottaa! Tiedän, että tämän valvominen on kuitenkin käytännössä mahdotonta. Etenkin monirotupentuja annetaan pois vain siksi, että niistä päästään eroon. Olen ristiriitaisissa tunnelmissa myös ulkomaisten pelastettujen tuontikoirien suhteen. Aika usein siinäkin touhussa vedotaan tunteisiin, vaikka koiran pitäminen on aivan yhtä vaativaa oli kyseessä sitten rotukoira kotimaasta tai monirotupiski Romaniasta. Näiden koirien tausta on myös usein täysi mysteeri.

Toinen päivitys oli kaverini, joka on tehnyt pitkän elämäntyön ison ja vaativan rodun kasvattamisessa. Hän saa jatkuvasti kyselyitä, jossa haetaan ”vahtikoiraa”, eikä anna näillä tiedoilla edes mahdollisuutta koiran potentiaaliselle ostajalle. Ja hyvä niin! Jos tällä idealla lähtee hakemaan itselleen koiraa, niin luultavasti pentu päätyy aivan väärään paikkaan.
Kun olin hätäkeskuksessa töissä, niin yksi kaikista yleisimmistä tehtävistä oli se, kun koira haukkuu päivät pitkät ja terrorisoi naapureita.

Meidän koira on nykyään vietellyt jo parisen vuotta eläkepäiviään toisten eläkeläisten luona maalla, eli vanhemmillani. Maalla koira saa olla vapaana, koska sillä ei ole metsästysviettiä. Samalla Tyson antaa vauhtia myös omille ikääntyville vanhemmilleni, koska heidän pitää tehdä päivässä ainaki ne pari pidempää lenkkiä koiran kanssa (joka toki saa juosta sielunsa kyllyydestä maalla muutenkin).
Toinen juttu on se, että koiran ei tarvitse olla yksin. Tein Tysonille vuosia sitten lupauksen, etten enää koskaan jätä sitä viittä kertaa viikossa kahdeksaksi tunniksi yksin, koska se on vaan väärin. Koiran elämäntehtävä ei ole mielestäni maata passiivisena päivät pitkät. Itsehän tätä ei pentuhuumassa vaan osannut ennakoida. On vaan NIIN paljon helpompi elää ilman koiraa kuin koiran kanssa ja tämän voi allekirjoittaa varmaan todella moni koiranomistaja. Omasta koirastani on tietysti tullut itselleni todella tärkeä ja rakas, mutta koiran ottamista voin suositella erittäin harvoille.

Millaisia ajatuksia tämä postaus herätti?
Minua myös kiinnostaa kuulla teiltä muut koiranomistajat, että olisitteko osanneet varautua kaikkeen mitä koiran omistaminen on tuonut eteen? Onko tullut ikäviä yllätyksiä? 

 

Ylös senkin laiskamadot!

Yksi asia mua aina jaksaa yllättää. Nimittäin ihmisten laiskuus ja mukavuudenhalu!

Joka viides suomalainen on lihava (leikki-ikäisistä noin joka kymmenes) ja yhä useampi kärsii ylipainon liitännäissairauksista kuten diabeteksesta, korkeasta verenpaineesta ja sydänsairauksista. Vaikka kuntoliikunnan harrastaminen on lisääntynyt, niin silti suomalaiset lihovat. Why is that? No siksi, että olemme liian mukavuudenhaluisia!
Moni saattaa ajatella, että kolme tai neljä kertaa viikossa treeniä kunnon ylläpitämiseen ja painonhallintaan riittää ja loppuajan voikin makoilla tyytyväisenä. Moni sen päälle vielä istuu töissä/koulussa suurimmanosan päivästä. Luin joskus tutkimuksen, jossa kerrottiin, että huolimatta siitä harrastiko istumatyöntekijä liikuntaa päivittäin vai ei, olivat reisilihakset 70% inaktiivisina. Eli tekemättä mitään.
Siis lihakset, joiden kuuluisi liikuttaa meidän kroppaa, eikä rötköttää velttoina. 

sohvalla

Juoksulenkki ei siis korvaa sitä, että puuhailet päivittäin lapsen, koiran, pyykkien, nurmikonleikkuun tai imurin parissa. 
Pysy liikkeessä!
Älä istu!
Liiku vaikka vähän, kunhan liikut istumisen sijasta!

luomuliikunnan_vallankumous

Luin Arto Pesolan ”Luomuliikunnan vallankumous” nimisen kirjan, silmäni todella aukesivat istumisen vaaroille! Suosittelen kirjaa aivan kaikille!
Kirjassa on kaunistelematonta faktaa siitä, mitä persiillään istuva yhteiskunta saa maksaa laiskuudestaan! Kirjassa puhutaan siis pääasiassa istumisesta ja sen suorista vaikutuksista terveyteen, mutta itse PT:nä ajattelen asiaa myös ihan yleisesti liikkumattomuuden näkökulmasta! Nään saleilla jatkuvasti ihmisiä, jotka tulevat sinne istumaan lehdet kourassa ja sen sijaan, että käyttäisi odotteluajan ennen jumpan alkamista vaikka verryttelyyn, onkin mukava istahtaa alas! Näin juuri yksi päivä tytön istumassa jossain keskivartalonkieputuslaitteessa samalla kun hän luki kirjaa!!!! Mitä muuta tämä on, kuin mukavuudenhalua? Olishan se kamala, jos salilla hengästyy.
Ihmisten laiskuuden näkee myös ihan arkielämässä ja siinä, että mihinkään ei jakseta liikahtaa omin voimin; Varmaan aika moni tietää ne lyhyet liukuportaat Helsinkin Rautatieasemalla sieltä metrolta päin tullessa… Hauska katsoa, kun ihmiset jonottaa liukuportaisiin ruuhka-aikaan, vaikka niitä portaita on siinä kiivettävänä ehkä 20!
Ja juu, voihan se toki olla, että niillä kaikilla liukuportaita käyttävillä on jalka kipeä, selkä kipeä, rehkiminen kielletty, ovat raskaana viimeisillään tai jotain muuta…
Helsingissä näkee katukuvassa myös mitälie sähköpyöriä, joita ei tarvitse polkea! Tollaiset pyörät sopisi hyvin myös spinningtunneille.. Tule kokemaan spinningtunti, jossa ei tarvitse polkea.

Moni tekee itstumatyötä, eikä välttämättä voi valita työasentoa. Toki varmasti ihan jokainen voi jaloitella tasaisin väliajoin ja moni tekee töitä myös seisten osan aikaa istumisen lomassa – on nostettavia työpöytiä, satulatuoleja tms. On myös tilanteita, jossa istuminen on ns. pakollista – vai onko muuten oikeasti…? Olisikohan esim ylioppilaskirjoituksissa saanut seistä 😀 ?
Itsekkin toki istun nyt kun kirjoitan tätä. Mutta mulla onkin tapana kirjoittaa vain maksimissaan 0,5h kerrallaan ja sitten nousen taas ylös tekemään jotain muuta. Moni ei kuitenkaan ehkä tiedosta, kuinka pieni energiansaanti pitäisi olla päivässä, jos tekee tuntitolkulla istumatyötä! Eikä asiaa auta edes se, vaikka treenaisi joka päivä. Tosin meneehän se jo järkeenkin, että ei tunnin liikunnalla voi korvata sitä, että kuluttaa ahteriaan 8 tuntia päivässä.
Kotiäidit ovat muuten tutkimusten mukaan työssäkäyviä hoikempia (istuvat päivittäin 6h vähemmän)! Harvoin sitä lastenhoidon lomassa on aikaa nostaa jalat pöydälle. Sen jälkeen kun Ben syntyi olen tajunnut, kuinka paljon liikkeessä olemista pienen lapsen hoitaminen vaatii! Otin varmaan 100000000 askelta ja kyykkäsin satoja kertoja päivittäin kotona lapsen kanssa ollessa 😀 ! Jos ruokavalio on kunnossa, niin mä en käsitä missä välissä kotiäiti ehtii edes lihomaan?!

IMG_2636

Mä itsekkin inhosin ennen hyötyliikuntaa ja saatoin mennä bussilla tyyliin kaksi pysäkinväliä! Nolottaa myöntää se. Näin jälkikäteen ajateltuna en olisi ollut sellainen löllykkä, jos olisin jaksanut olla hieman reippaampi arjessa! Tämä tosin johtui ehkä surkeasta höttöhiilari-valmisruoka-rasvapommi-ruokavaliostani, joka ei piristänyt vaan lähinnä väsytti ja ajoi sohvalle. Olisin voinut ajaa pyörällä töihin, jonne minulla oli vain 4km työmatka, kävellä harrastuksiin, ja siis muutenkin…Olisin ollut enemmän liikkeessä! Näin jälkikäteen ajateltuna olin tosi passiivinen ja joku raikkaassa ilmassa reippailu ei olis voinut vähempää kiinnostaa. Ja valitettavasti sen passiivisuuden kyllä näki ulospäin. Olin väsynyt laiskamato.
Onneksi nykyään asiat on toisin ja koko perhe koittaa pysyä liikkeellä!

Koiran ottaminen on pomminvarma keino aktivoida itseään liikkeelle! Myös silloin kun ei niin huvittaisi...
Koiran ottaminen on pomminvarma keino aktivoida itseään liikkeelle! Myös silloin kun ei niin huvittaisi…
IMG_2685
Sit jos energiaa ja aikaa on, niin voi ottaa jonkun kunnon tehopakkauksen kotiinsa kuolaamaan :D…

IMG_2666

 

Tässä vielä muutama tosi mielenkiintoinen fakta, joka on poimittu Arto Pesolan Luomuliikunnan vallankumous kirjasta:

– Istumista tauottavilla ihmisillä on tutkimusten mukaan pienempi vyötärönympärys (jo minuutin tauot laskettiin)
– Istumista kannattaisi tauottaa 20min välein ja kävellä välissä 2min (laskee verensokeritasoa 27% verrattuna pelkkään istumiseen)
– Toimistotyöläisen lihasaktiivisuus on sama kuin häkkiapinalla
– Hitaasti kävellen energiankulutus voi olla kolme kertaa niin suuri kuin istuen!
– Päivittäinen aktiivisuus määrittään suurimman osan kokonaiskulutuksesta – ei kovatehoinen treenaaminen
– Myöskään pitkäaikainen seisominen ei ole hyväksi keholle; Nivelet kuormittuvat ja niiden aineenvaihdunta heikkenee pikkuhiljaa

Miten te liikutte päivittäin jos ei lasketa treeniä? Teettekö istumatyötä ja pidättekö taukoja? Onko kotiäitejä paikalla kommentoimaan? 😀