Miten minimoin stressin lasten kanssa matkustaessa?

Terkut Thaimaasta! Täällä on niin ihanaa, siis NIIN ihanaa. Lämmintä, stressitöntä, helppoa. Lapset nauttii, aikuiset nauttii!
Thaikut kohteena on erinomainen juuri lapsiperheille, eikä sää petä koskaan villasukissa hytisevää suomalaista.

Mun on pakko myöntää, että mua tietyllä tavalla hermostuttaa ja stressaa ennen reissuun lähtöä se, meneekö kaikki hyvin, siis joka kerta. Yhden lapsen kanssa reissaaminen oli vielä aika iisiä, mutta kahden kanssa on jo ihan tekemistä. Kuitenkin loman pitäisi olla sellaista mistä myös vanhemmat nauttii, eikä niin, että lähdetään 10000km:n päähän vääntämään samoista aiheista kuin kotona ja kuuntelemaan huutoa 😀 .
Mutta miten se muka onnistuu?

Väitän silti, että on myös vanhemman omalla vastuulla osata rentoutua lomalla vaikka lapsetkin ovat mukana. Jos tietää jo etukäteen, että stressaa ihan koko matkan, niin kannattaako lähteä…? Nimittäin se on selvä, että lapsen hoito samanlaista teki sen Helsingissä tai Uluwatussa!
Kuka nauttii siitä, että äiti on kireä kuin viulunkieli? Ja jos pienikin juttu ei mene kuten suunniteltiin, niin koko päivä menee pilalle? Lomalla mun mielestä voi todella hyvin joustaa monestakin asiasta, mistä ei kotona välttämättä jousta. Pitää myös varautua siihen, että esim. kuuma ilma ja aikaero voivat vaikuttaa lapseen, niin takapakit on helpompi hyväksyä. Sitten on tietysti se, että aina joku voi sairastua! Ulkomailla bakteerikanta on erilainen ja lapset voivat helposti saada käsien kautta suuhunsa jonkun pöpön tai se tulla vaikka ruoasta. Meillä lapset ovat saaneet pari kertaa vatsapöpön, ekan kerran Englannissa ja tokan kerran Dubaissa. Eihän se mukavaa ole, mutta aina mahdollista.

Kokosin tänhän sellaisia asioita, joilla saan omaa elämää helpotettua niin, ettei koko aika mene vain murehtiessa ja stressatessa. Tietysti se, että ollaan matkustettu aika paljon helpottaa elämää kun tietää vähän mitä odottaa. Mutta ehkä näistä voi olla hyötyä sellaiselle, joka ei varsinkaan lasten kanssa ole vielä matkustellut.

 

1. Yölento – avain stressittömään meno- ja tulomatkaan!

On tietysti ihan sama matkustaako muutaman tunnin lentomatkan päivällä vai yöllä, mutta tänne Thaikkuihinkin lentää sen lähes 10h. Jos yölennosta joutuu maksamaan vaikka 100€ enemmän per pää, niin suosittelen, kannattaa maksaa! Yölento on niin paljon helpompi, ellei ole oikeasti jo sen ikäiset lapset, että he jaksaa sen 10-tuntia katsella vaikka leffaa. Meillä Theo on oikeastaan pahimmassa iässä, eli menee vielä sylissä mutta ei todellakaan jaksa istua. Sanoisin, että matkustaminen 1-2-vuotiaan kanssa on kaikista raskainta. Lisäksi lentokoneen käytävät ovat useinkin niin kapeat tai tukossa, että lapsi ei pysty käytännössä kävelemään siellä yhtään ja voivat olla jopa lentoemojen tiellä.

2. Annan lasten syödä lomalla mitä haluavat

Kotona meillä syödään aina melko terveellisesti, mutta näin lomalla en jaksa nillittää. Karkkia emme osta tai herkuttele hotellihuoneessa, mutta nelivuotiaskin saa tilata ravintolan listalta mitä haluaa (siis sellaisen määrän mitä oletettavasti jaksaa syödä). Lapset ui täällä joka päivä tunteja, joten tärkeintä on, että he saavat energiaa. Meillä tietysti tuo pienempi ei vielä osaa kertoa niin hyvin mitä haluaa, mutta ainakin ranskalaiset uppoaa aina. ”Kuhan syö”.

3. Hotelli, jossa on hyvät uima-altaat!

Me ei koskaan olla oltu samassa paikassa toista kertaa ennen tätä! Koitettiin etsiä samantyylistä hotellia täältä Krabilta kuin tämä Holiday Inn, mutta missään ei vaan ainakaan kuvien perusteella ollut yhtä kivat altaat! Veden lämpötilan lisäksi tärkeää on se, että noille pikkuvekaroille on tarpeeksi matalaa. Täällä on todella iso lastenallas ja siinä on korkeimmillaan 1m vettä. Lisäksi altaassa on neljä vesiliukumäkeä. Pojat jaksaa uida ihan tuntitolkulla ja illalla nukahtavat hetkessä! Riittää, kun toinen vanhemmista katsoo heidän perään altaassa ja toinen voi vaikka lukea. Ostettiin isommalle sellainen kelluttava haalari joka osoittautui todella käteväksi!

4. Tarpeeksi vähän aktiviteetteja

Se mitä haluaa paikanpäällä harrastaa pitäisi aina sopia lasten ikiin. Kannattaa etukäteen tutustua onko esimerkiksi jollekin veneretkellä mitään järkeä lähteä pikkuvauvan kanssa. Päiväreissut voi olla kivempia isompien lasten kanssa, mutta ainakin tämän kaksikon kanssa ne on nou thank juu. Usein reissut voi olla monta tuntia pitkiä ja meidän pitää ottaa aina päiväunet huomioon. Ilman lapsia kun reissatiin hurrin kanssa, niin käytiin suunnilleen joka päivä jossain. Ollaan nähty legendaariset ”glassbottom boatit” ja valitettavasti myös norsusafari, jota en suosittele KELLEKKÄÄN! Ihan kauhea paikka!
Usein on vaan siisteintä vuokrata skootteri ja painaa sillä menemään auringonlaskuun. Eli ei muuta kuin äiti ja mukulat tarakalle…

5. Helppous-ajattelu

Oon todella onnellinen, että reissatiin kuitenkin aika paljon ennen lapsia. Silloin tuli nukuttua myös aika kyseenalaisissa majoituksissa ja kerrankin söin Malesiassa sellaisessa ”ravintolassa”, jossa juoksi rotta pitkin seinää 😀 … No, mitä luulette, lähdenkö sinne enää nykyään? EN. Tänä päivänä arvostan kahta asiaa lasten kanssa reissatessa 1. Siisteyttä ja 2. Helppoutta.
On niin paljon itselle helpompaa ottaa hotelli, josta ei käytännössä tarvi poistua kuin syömään. Toinen juttu koskee lentoja, eli en kyllä jaksaisi välilaskuja enää näiden pienten kanssa, ellei nyt kysymys ole jostain todella nopeasta vaihdosta (kuten meillä oli Bangkokista lento Krabille).
Totuus on kuitenkin se, että niin kauan kuin lapset viihtyy, niin aikuiset viihtyy. Mun asenne on todella paljon muuttunut, koska ennen pidin kaiken maailman bamseklubeja joinain niiiiiiin turremestoina, ettei mua sais niihin kirveelläkään. Mutta niin sitä muuttuu ja nykyään ensimmäisenä tarkistan hotellia valitessa onko lapsille hyvät altaat ja riittävästi tekemistä.

 

Mitä asioita te arvostatte lasten kanssa reissatessa? Onko jotain reissua josta olisitte viisastuneet tai jonka ehdottomasti haluaisitte kokea uudelleen?

 

Nyt saattas pikkusen harmittaa, ellei….

Kyl se on vaan aina yhtä ”hieno” tunne, kun huomaat, että jahas – meillä onkin pojalle nousemassa kuume! Huhhuh. Siitä voi päätellä ihan suoraan, että menee pari päivää, niin toinenkin on kuumeessa ja itse sitten vedät puoli purkkia c-vitamiinia ja teet ties mitä loitsuja, että säästyt samalta!
Sen jälkeen kun lapset aloittaa hoidon, niin ihan sama vaikka syötät mitkä napit ja vaikka KUINKA terveellisesti söisit ja vaikka koko perhe olisi  -ton, -ton, -ton ja -ton ruokavaliolla… Niin kyllä niitä pöpöjä silti aina vaan tulee! Kaikkea ei vaan voi estää.

Itse kuulun siihen ihmisryhmään, joka ei ikinä tule kunnolla kipeäksi! Arvasin jo eilen, että nyt en oo ihan kunnossa ja tänä aamuna olin kiikun kaakun onko järkeä ohjata. En kuitenkin oo kuumeessa, eikä nenäkään vuoda. Olo on vaan kertakaikkiaan hölmö, tiedättekö?
Tätähän ei pitäs todellakaan sanoo ääneen, mutta kyllä mä mietin pakostikin, että jos nyt jään saikulle, niin löytyykö mun tunneille tuuraajaa…? Se suomalainen raatajansielu on vaan niin tunnollinen. Vaikka eihän se oikeasti ole yhtään mun päänsärky! Päin vastoin, nyt kun en ole enää yrittäjänä töissä vaan ulkopuolisella työnantajalla, niin nyt voi jopa sairastaa menemättä ihan vararikkoon!
Mutta niin sitä taas aamulla kello herätti 06.30 ja ei muuta kuin Finrexin naamaan ja menoksi! Sanoin vesijumppareille, että tänään on vähän hiljaisempi jumppa ja otin muutaman stepin rauhallisemmin.

Kaikesta voi kuitenkin kaivaa aina positiivisen puolen ja teen sen nytkin! Jos lasten on pakko käydä läpi tämä tauti (ja munkin näin puoliksi), niin nyt on ihan loistava viikko siihen! Mun vanhemmat on nimittäin täällä koko viikon auttamassa meitä ja on ollut niin kätevää, kun ei tarvi miettiä, kumpi meistä jää hurrin kanssa kotiin hoitamaan kipeitä lapsia. Sain eilen ja tänään levättyä myös töistä tullessa ja kyllä se lepo vaan tekee ihmeitä.
Toinen juttu on se, että ihan hyvä että tää tapahtuu hyvissä ajoin ennen reissua, eikä esimerkiksi niin, että saadaan jännittää viimeiseen hetkeen asti onko lapset lentokunnossa. Voin vaan kuvitella, millaista on olla kuumeisen lapsen kanssa 12h koneessa… Vai saako kipeän lapsen kanssa edes lentää?

Elän oikeasti ihan siitä ajatuksesta, että viikon päästä ollaan jo matkalla Thaikkuihin. Kestän räntäsateen, kestän pimeyden ja kestän kiukuttelevan asiakkaan. Vielä huominen mukaan luettuna 5 päivää töissä ja sen kestän vaikka mikä hitto olis!
Oon alkanut jo pikku hiljaa keräämään kasaan reissukamoja ja eilen postiluukusta tupsahtui myös mun uusi uikkari, jonka tilasin Halla x Hallalta. Maksoi ihan saaaaa…..isti, mutta hitto se on söpö kuin karkki ja kotimainen! Ja eettinen!!!
Sen lisäksi mukaan lähtee tietysti arsenaali erilaisia aurinkorasvoja, sekä aurinkokapseleita, joiden toivon auttavan rusketuksen pysyvyydessä. Lapsille on hankittu kelluttavat uikkarit ja systeemit.

Nyt ei sitten muuta kuin minuutteja laskemaan 😀 ……

Onks joku teistä muuten ollut Krabilla tässä viime aikoina?