Onko tässä piinaavin liikkuvuutesti ikinä??

Opin jo vuosia sitten erään ihanan kamalan liikkuvuusharjoitteen eräältä valmentajalta. Sillä sitten kiusaan itseäni säännöllisesti ja testaan omaa liikkuvuuttani (vai pitäisikö sanoa, jäykkyyttäni) aina toisinaan. Olen huomannut tämä liike ei kyllä tunne armoa! Jäykkyys iskee ihan väkisin ilman tehokasta liikkuvuustreeniä! Koitan joka ikinen päivä tehdä jotain kehonhuoltoa, eli venytellä, rullata tai tehdä liikkuvuusharjoituksia. Ja koska teen istumatyötä, niin sitä pitäisi tehdä pitkin päivää.

Istun nykyään enemmän kuin ennen ja mun ristiselkä on ollut aivan pirun jäykkä ja kipeä viime viikkoina. Aina sitä välillä rusautellaan, mutta varmaan ongelma on jossain syvemmällä. Mulla ei normaalisti ole mikään paikka jatkuvasti kipeä tai jumissa, eikä sen niin pitäisi ollakaan! Täytyy löytää syy siihen miksi keho reagoi niin kuin se reagoi.

Mutta mennäänpä itse otsikkoon! Joko arvaatte liikkeen?

Kyseessä on liike, jonka nimi voisi olla esimerkiksi seinäkyykky. Virallisesta nimestä ei ole siis tietoa! Jos olet tuttu crossfit piireistä, niin tämä varmaan onkin sinulle helppoa kuin mikä. CF tyypit ainakin kokemukseni mukaan tekevät ties mitä liikkuvuuskikkoja ja kiinnittävät siihen puoleen paljon enemmän huomiota. Ja hyvä niin!

Tämä seinäkyykky on testinä ja treeninä hyvä monestakin eri syystä

  • Et tarvitse välineeksi kuin seinän!
  • Se on turvallinen niin kauan kuin et tunne kipua ja tiedät mihin polvesi menevät
  • Liike kertoo koko vartalon liikuuvuudesta
  • Se on hyvä oheisharjoite treeniin
  • Aivan loistava lisä niille, jotka haluavat parantaa kyykkytekniikkaa
  • On helposti modattavissa helposta vaikeampaan

Liike aloitaan menemällä seinän eteen, kasvot seinään päin. Etäisyys seinästä riippuu omasta liikkuvuudestasi; Mitä jäykempi olet, sitä kauempana joudut olemaan. On hyvä aloittaa esimerkiksi oma jalan mitta irti seinästä. Jalkojen leveyden tulee olla normaali kyykkyleveys, eli ei mikään sumokyykkyasento! Sellainen asento, jossa tekisin normaalisti kyykyn, varpaat osoittaen hieman sivulle.

Lähde kyykkäämään alaspäin pitäen koko ajan kädet ylhäällä. Tarkoitus on mennä niin syvälle kuin pääsee ILMAN että mikään ruumiinosa osuu seinään, etkä kaadu taaksepäin. Huomaat varmasti hyvin selvästi mistä kiristää. Mulla ei ollut mitään saumoja päästä niin alas, että polvet olisivat olleet 90-asteen kulmassa! Oikein nolottaa… Mulla kiristi ihan pirusti alaselästä. Ja lonkista. Ja yläselästä. Okei. Joka paikasta!

Juju on myös siinä, että teet liikkeen hiiiiiiitaaaaaaaaasti. Sillon pääset oikein fiilistelemään ja tunnistat omat heikkoutesi. Jos et saa pidettyä polvia samassa linjassa varpaiden kanssa (eli jos ne väkisin vääntyvät keskelle) niin älä mene alemmas!  Voit vaikka pyytää paikalle virallista valvojaa, joka tarkistaa, että

  • Polvet menevät sivuille – ei sisälle
  • Rinta pysyy auki ja selkä suorana. Selän turha notkistaminenkin on tosin turhaa, lisää liikkuvuutta, ei notkoa selkään.
  • Kantapäät pysyvät lattiassa (liike on helpompi, jos laitat kantapäiden alle laudan pätkän).

Kannattaa kokeille vaikka heti tätä ihanan kamalaa liikettä ja valita päällensä jotain hyvin joustavaa 😉 .

Onko tämä liike sinulle tuttu? Pääsetkö alas asti?

 

PS. Täydellinen fitness -päiväni postaus siirtyy ensi viikolle! Teillä oli niin paljon hyviä ehdotuksia, että niiden etukäteisjärjestelyt vievät hieman aikaa…. Mutta anyway, palkintojen saaja on valittu ja hänelle infottu henkilökohtaisesti 🙂 !

4 viikkoa, kaksituhatta kyykkyä – MITÄ IHMETTÄ???

Olen täällä blogissani aina toisinaan osallistunut vähän hulluihinkin haasteisiin ja taas olisi sellaisen aika!

4 viikkoa ja kaksituhatta kyykkyä!

Mä olen aika kokeilunhaluinen ihminen ja mun mielestä on todella mielenkiintoista lukea kaikenlaisista haasteista ja millaisia tuloksia niillä on tullut. Tästä haasteesta on paljon youtubessakin videoita, mutta suurin osa on 100 kyykkyä päivässä -haasteita. Itse kuitekin haluan pitää välillä vapaapäiviä kyykkäämisestä, jotta lihakset pääsevät palautumaan, eikä mitään vaurioita synny. Vaikka kyykkäisi pelkällä kehon painolla, niin lihaksille on silti annettava lepoa. Siksi olen päättänyt tehdä 100 kyykkyä päivässä, viitenä päivänä viikossa. Pidän vapaapäivän maanantaisin ja torstaisin! 

Aloitan haasteen huomenna 5.4 ja otin teille tietysti myös viralliset ”ennen” -kuvat, joissa ei ole paljon hihkumista! Vaikka huomenna on torstai en pidä vapaapäivää, vaan teen vaadittavat 100 kyykkyä ja koska mulla on edessä vielä junassa istumista, niin kyykkääminen tekee oikein hyvää jaloille! Teen kyykkyjä sekä ilman painoa, että treenipäivinä myös painojen kanssa ja käyttäen hyväksi välillä vastuskuminauhaa. Mulla on myös tähän haasteeseen liittyen pieni kisa tulossa teille lukijoille, joten pysykäähän silmällä!

Millaisia tuloksia voidaan odottaa?

Mullahan on aika ”dominoivat” etureidet ja yleensä kyykätessä mun on vaikeaa saada pakaraa hermotettua. Eli toisin sanoen sanoa rankan kyykkämisen jälkeen mulla menee oikeastaan vain etureidet jumiin. Paremmin mulla toimii persikkaosastolle  askelkyykky pitkällä askeleella ja etenkin jalkaprässi kyljellään!
Mua kiinnostaakin, saanko muutosta aikaa missään muualla kuin etureisissäni, jotka ovat jo lähtötilanteessa omaan makuuni aika massiiviset! Toivoisin niihin sellaista yleistä kiinteytymistä, koska kesä ja revityt farkut ovat pian taas täällä!

Toki kyykky on loistava liike muokkaamaan koko alavartaloa ja se lisää oikein tehtynä myös voimaa keskivartaloon! Uskon (ja toivon) koko alakroppani vahvistuvan ja aion tehdä myös liikkuvuutta lisääviä liikkeitä tukemaan tätä kyykkyhaastetta.
Ihan mielenkiintoista nähdä tapahtuuko muutosta treenipainoissa. Voin paljastaa, että en ole hetkeen kyykännyt oikein kunnon painoilla ja täytyy nyt aloittaakin aika rauhallisesti. Vedin toissa lauantaina jalkani niin tukkoon UP Helsingin treeneissä, että mulla oli vielä viiden päivän päästä etureiskat jumissa!

Rehellinen alkutilanne paljastaa ”muodottoman” totuuden 😀

Onko tässä mitään järkeä?

Suhtaudun tähän haasteeseen enemmänkin huumorilla ja uteliaisuudella, kuin hampaat irvessä (kyykäten). 100 kyykkyä päivässä ei ole todellakaan paljon, etenkin jos ne jakaa tasaisesti pitkin päivää! Pitämällä viikossa kaksi vapaapäivää keho pääsee palautumaan, jolloin hommassa säilyy terve järki. Tärkeintä on tehdä kyykyt oikealla tekniikalla ja käyttää sellaisia painoja, mihin kroppa kykenee. Toki riippuu hirveästi omasta lähtökunnosta tuntuuko pelkät kehonpainokyykyt raskailta vai kannattaako ainakin välillä laittaa messiin myös lisäpainoa.
Ai niin, teitä varmaan kiinnostaa aionko treenata kyykkyjen lisäksi muuten. Ja vastaus on, että tottakai! Treenaan kyykkyjen lisäksi myös yläkroppaa ja teen aerobista treeniä oman jaksamisen ja ehtimisen mukaan. Käyn tällä hetkellä kerran viikossa tanssitunnilla ja pyrin lisäksi tekemään joka päivä ainakin vähän joogaa, koska se pitää hyvin selkävaivat loitolla!

Mutta hei – kuka on messissä???

 

PS. Kannattaa käydä lukaisemassa Marko Kuoppasalmen kirjoittama juttu kyykkäämisestä, jossa on erittäin asiantuntevaa faktaa tuosta ehkä tunnetuimmasta lihaskuntoliikkeestä! Marko on PT sekä fysioterapeutti, sekä Kuntokompassin perustaja. Jos kaipaat hyvää personal traineria, niin voin lämpimästi suositella Markoa ja hänen tiimiään (eikä tämä ollut maksettu mainos, heh).