Voiko juoksemisesta oppia pitämään?

En oo koskaan ollut mikään pitkän matkan vipeltäjä, mitä tulee kestävyysurheiluun. Inhosin nuorena juoksemista ja oikeastaan ainoa kestävyyslaji josta sytyin oli uinti ja harrastinkin sitä kilpatasolla Joensuun Uimaseurassa. Juokseminen on aina ollut mun mielestä vähän tylsää ja yksitoikkoista, jonka takia en ole saanut motivoitua itseäni lenkille ainakaan kovin säännöllisesti. Talvella olin muuten lähellä ostaa käytetyt sukset, mutten löytänyt sitten lopulta sopivia. Olen siis keskittynyt enemmän lihaskuntotreeniin ja salilla pumppailuun.

Ennen tätä kesää.

En tiedä miksi olen alkanut lenkkeillä tänä kesänä säännöllisesti, tai on mulla teoria. Ehkä siksi, että se on niin helppoa; Lenkille voi lähteä kotiovelta lähes milloin vain eikä se vaadi pakkaamista eikä muuta säätämistä. Lenkkarit vaan jalkaan ja menoksi! Lisäksi se on melkeinpä ainoa laji johon saa osallistettua koko perheen, eli minä juoksen ja mies tulee pyörällä vetäen poikia peräkärryssä. Saamme samalla juteltua hurrin kanssa – tai siis hän puhuu ja minä puuskutan 😀 .

On siinä juoksemisessa yksi toinenkin koukuttava juttu. Olin aina nuorempana surkea juoksemaan, tai oikeastaan juoksukuntoni on ollut huono. Liikunnanohjaajan työssä oli kuitenkin se hyvä puoli, että aerobinen kunto pysyi hyvänä, koska tunnit eivät olleet liian rankkoja. Nyt saan jotain erikoista mielihyvää siitä ajatuksesta, että jaksan juosta tunnin putkeen kävelemättä yhtään. Juoksemisessa kehittyy aika nopeasti ja yht äkkiä sitä huomaa jaksavansa pikkuisen paremmin kuin edellisellä lenkillä!

Vaikka olen juossut joskus puolimaratonin, niin en silti tiedä juoksutekniikasta paljoakaan. En myöskään tiedä yhtään menenkö kovaa vai hitaasti, enkä seuraa edes sykkeitä! Mun puolimaratonin aika oli muistaakseni 2:17 ja olen ymmärtänyt, että alle 2h olisi jo aika hyvä. Paljon siitä jäi siis puuttumaan, mutta eka kerta on eka kerta.
Nyt mun tavoite on juosta 10km 50 minuuttiin ja jaksaa juosta 10km tuntivauhtia niin, että pystyn pitämään vauhdin läpi lenkin.

Mä luotan, että siellä lukijoissa on useita juoksusta ymmärtäviä:

Kannattaako mun nyt juosta kovempaa lyhyempiä matkoja, vai hitaampaa pidempiä lenkkejä? Vai sekä että? 
Onko tuo 10km 50 minuuttiin ihan realistinen tavoite lyhyellä tähtäimellä? Kiitos kaikista vinkeistä!

Ihan parhaat juoksukengät talvella!

*Postaus sisältää mainoslinkkejä

Liikun paljon ulkona kelillä kuin kelillä ja niinhän sitä sanotaan, että ”ei ole huonoa säätä – on vain huonoja varusteita”. Nyt kun perinteisillä lenkkaireilla ei oikein enää viitsi reippailla liukastumisvaaran takia, niin voin lämpimästi suositella nastalenkkareiden a.k.a talvijuoksukenkien hankkimista!asics_kamat2

En ole itse todellakaan mikään HC juoksija, mutta talvella tulee kyllä lenkkeiltyä runsaasti ihan jo pelkästään kävellen! Heti kun kaduille tulee lumipeite, niin vaihdan säähän sopiviin kenkiin, koska niiden kanssa on niin paljon vapauttavaa mennä, kuin perinteisillä lenkkareilla liukastelu. Ei tarvi pelätä, että milloin kenkä luiskahtaa pois alta ja loppuvuoden on ranne paketissa! Tavallisilla lenkkairella myös etureiden ja nivuset kipeytyvät helposti, kun ei uskalla ottaa rentoa, tavallista kävelyaskelta (eli kävely muuttuu köpöttelyn näköiseksi). Mulla on kävelykäytössä lyhytvartiset Merrelit, joissa on uritettu pohja. Ne käyvät hyvin silloin, kuin lunta on vain paikoitellen. Kengät eivät ole varsinaisesti mitkään ”kaunokaiset”, mutta harvat talvikäyttöön soveltuvat lenkkarit tai urheilukengät ovat 😀 . Ja mähän olen muutenkin ihan toppahousumutsi. Noiden Merrelien lisäksi käytän Asicsin nastalenkkankkareita.
Ja NE on muuten THE kengät talvilenkkeilyyn!

Merrellin kävelyyn sopivat (vaellus)kengät.
Merrellin kävelyyn sopivat (vaellus)kengät.

Nastalenkkarit ovat normaalia juoksukenkää ehkä hieman kalliimmat, mutta satsaus ehdottomasti kannattaa! Niitä on vaan haastavaa löytää kaupoista ja omanikin ovat kolmisen vuott vanhat. Tosin ainakin itsellä nämä ei kulu niin nopeasti kuin normaalit lenkkarit, koska käyttöä tulee vuoden aikana paljon vähemmän. Nastalenkkarit eivät oikein sovellu asfaltille (tai ainakin niillä on ärsyttävää kävellä asfaltilla äänen takia…), joten ne ovat ihan kunnon talvikelin kengät. Niiden kanssa ei haittaa, vaikka tiet olisivat ihan umpijäässä!OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nastalenkkareiden käytössä kannattaa ottaa huomioon sellainen juttu, että ne on ihan PIRUN liukkaat esimerkiksi kivilattialla! Eli niiden kanssa ei kannata piipahtaa esimerkiksi kauppaan kesken lenkin, tai melkein suosittelen pitämään tiukasti ostoskärryistä kiinni… Nuo Merrelit taas ovat omassa käytössä siinä mielessä monipuolisemmat, että niiden kanssa voi mennä missä vaan. Juoksemiseen ne ovat turhan jämäkät, mutta oikein hyvät reippaaseen kävelyyn ja pitävät jalat kuivina!

Tässä vielä muutamia esimerkkejä talvisille lenkeille!

Koodilla 345735 saati Ellokselta* 20€ pois, kun tilauksen summa ylittää 100€!
Alennus koskee uutta, vähintään 100 euron tilausta Ellokselta. Alennus on voimassa 21.12.2016 asti, ja sen voi käyttää vain kerran. Toimituskulut lisätään tilauksen loppusummaan. Alennusta ei voi yhdistää muihin alennuksiin tai tilaajaetuihin, ale-/kampanjahintaisiin tuotteisiin, huonekaluihin, elektroniikkatuotteisiin ja -tarvikkeisiin, Design by -tuotteisiin, Ellos Matkojen tuotteisiin eikä tuotemerkkeihin Odd Molly, Odd Molly Home, UGG tai Spanx. Ostosumman perusteella myönnettyjä alennuksia saatetaan harkita uudelleen palautusten yhteydessä.XT Calcita GTX -kävelylenkkarit, vedenpitävät* | Speedcross 4 -juoksukengät* | Polecat Vedenpitävät juoksukengät* | All Terrain Super -juoksukengät |