Nyt Tukholma-vinkkejä tulemaan!

*Postaus sisältää mainoslinkkejä

Oon lähdössä huomenna viikonlopuksi Tukholmaan ja ajattelin kysellä teiltä vinkkejä siitä, minne kannattaa mennä ja missä syödä!

Paita Calvin Klein TÄÄLTÄ*

Ystäväni muutti keväällä Tukholmaan ja sovittiin, että menen hänen luokseen kun aikataulut natsaa. Nyt onkin viikonlopun reissu lahden toiselle puolelle tiedossa! Mulle Tukholma on vähän tuntemattomampi kaupunki, koska oon käynyt siellä vain muutaman kerran. En oikein tunne keskustaa, enkä Södermalmia, jossa kaverini asuu. Toki hänelläkin varmaan on hyviä vinkkejä ajan kuluttamiseen, mutta mikäänhän ei mua estä kysymästä niitä myös teiltä! Meen siis lentäen, joten matkustamiseen ei tarvi tuhlata aikaa.

Meillä ei ole siis vielä oikein mitään suunnitelmaa, paitsi se, että haluan käydä Sephorassa shoppailemassa meikkejä 😀 . Kävin  jo Barcelonassa kaupoilla, joten mitään ihan raivo-shoppailua en aio Tukholmassa enää harrastaa. Mutta katsotaan…. Jos teillä on hyviä ostostärppejä keskustan tuntumasta, niin antaa palaa! Onkohan Tukholmassa muuten nyt alet…?

Toinen juttu mikä mua kiinnostaa, on kaikenlaiset ihanat terveelliset aamiaispaikat, brunssipaikat, kahvilat ja ravintolat! Etenkin jos sellaisia tulee mieleen Södermalmin alueelta (ystäväni asuu Maria Prästgårdsgatalla). Rakastan ulkomailla kahviloita, etenkin jos niistä saa jotain ihania terveellisiä herkkuja. Itsellä on niin huonosti aikaa kokkailla ja Helsingin keskustassa tulee harvoin käytyä. Sielläkin varmaan on tosi kivoja kahviloita, jos ottaisi selvää. 

Mietittiin myös, jos käytäs Gröna Lundissa (kerrankin pääsis huvipuistoon ilman lapsia!!!), mutta riippuu tietysti ilmasta ja vähän siitä, miten kallista se lysti on 😀 . Voin kertoa, että tässä häiden alla rahareikiä on ollut enemmän kuin riittävästi! Mitä olette mieltä, kannattaako käydä?? Jonot on varmaan ihan järkyt, mutta mikäs sinne estää menemästä vähän myöhempään. Mun lentokin lähtee sunnuntaina vasta ysin aikaan.

Ps. Ei sillä, että yöelämään aiotaan… Mutta JOS näin kävis, niin mihis silloin kannattaa suunnata?? 😉

Mitä kannattaa ottaa huomioon pienten lasten kanssa matkustaessa?

pullmandubai1Muutaman kerran on kyselty, josko voisin koota blogiin vinkkejä lasten kanssa matkustamiseen liittyen! En sinänsä ole mikään ”asiantuntija”, mutta toki lasten kanssa on jonkin verran tullut reissattua. Maksimilentoaika on tainnut meidän reissulla olla Thaimaahan kestävä 11,5h yhtäjaksoisesti koneessa ja tähän on syynsä; Lentäminen pienten lasten kanssa on mielestäni jos nyt ei hermoja raastavaa, niin haasteellista 😀 . Toki se hinta on kärsittävä, jos oman mökin ulkopuolelta haluaa lähteä Viroa tai Tukholmaa kauemmas. Ja onneksi homma helpottuu, kun lapset kasvaa! Toki mitä lyhyempi lento sen parempi.

Kaikkeen kannattaa kuitenkin varautua piiiiitkällä pinnalla. Aina etenkin lähteminen on pienimuotoinen show, mutta ainakin itse saan kunnon akkujen latauksen vain kodin ulkopuolella, joten kannattaa ottaa riski. Jo pelkästään valmiiseen pöytään meneminen ja se, että joku siivoo omat (ja lasten) sotkut on ihanaa!
Hirveästi riippuu minkä ikäisen/ikäisten lasten kanssa reissuun lähtee. Ben on nyt vajaa 4v ja voisi sanoa, että hänen kanssaan on jo tosi helppo matkata. Tuon ikäinen pystyy ymmärtämään, jos joku asia kestää, tai esimerkiksi miksi pitää jonottaa. Theo taas (vajaa 1v) on juuri siinä iässä, että haluaisi liikkua koko ajan ja hänen kanssaan lentokoneessa oleminen oli aikamoista kikkailua, eikä silmää saa hetkeksikään lepuutettua.

Tässä kuitenkin juttuja, jotka tuli näin äkkiseltään mieleeni!

 • Lasten ruoasta
  Kannattaa koittaa vähän selvittää etukäteen, että onko kohdemaassa valikoimaa lastenruoista. Yleensä on. Suomihan ei suinkaan ole siis ainoa maa maailmassa, jossa myydään lastenruokaa 😀 ! Se, että pakkaat matkalaukkuun 10kg:n edestä Pikkukalastajan herkkua lasipurkeissa, ei välttämättä ole aina tarkoituksenmukaista – paitsi ehkä silloin jos lapsi on mega-allerginen tai ei vaan suostu syömään muuta. Nykyään saa lastenruokia kätevissä pussipakkauksissa, joten suosi ehdottomasti niitä. Hedelmäsoseita saa joka paikasta, joten niiden kantaminen menomatkaa lukuunottamatta on turhaa!
  Tälle Dubain reissulle otin yhden suolaisen ruoan per päivä. Sekin oli vähän liioittelua, koska paikanpäällä oli vielä kattavampi tarjonta ruoista, mitä täällä. Mutta se on maakohtaista.
 • Maito (korvike)
  Usein ulkomailla on lasten korvikemaito pulverimuodossa. Tästä mulla ei oo kovin paljon kokemusta tosin. Ehkä Euroopassa voi olla eri juttu. Tälle Dubain reissulle otin Theolle iltamaidot suomesta mukaan.
Myös suolaisia ruokia saa pusseissa.
Myös suolaisia ruokia saa pusseissa.
 • Käteviä reissussa mukana!
  Kertakäyttöiset ruokalaput ja ”koirankakkapussit” vaipoille. Hotellissa pienissä tiloissa on kiva sujauttaa hennosti tuoksahtava vaippa pussiin. Kannattaa varata myös mukaan muovilusikoita esim. hoitolaukkuun ja nehän sitten unohtuu aina ravintolaan… Itse tykkään myös vetää desifiointipyyhkeellä välillä vauvan kädet ja jos esimerkiksi tutti tippuu lattialle. Niitä on hyvä siis olla käsidesin lisäksi mukana.
 • Lapsen kuljettaminen paikasta a paikkaan b
  Kannattaa huomioida, että aina ei ulkomailla saa lastenistuinta taksiin. Esimerkiksi jos nyt tuolla Dubaissa olisi ottanut hotellin kylkeen limo-servicen, niin siinä olisi ollut myös lastenistuin mukana. Me ei olla koskaan viety mukanamme istuinta, mutta jokainen toki miettii ottaako riskin. Me ollaan tultu siihen tulokseen, että kamaa on joka tapauksessa sen verran paljon, että muutaman automatkan takia emme ota istuinta. Suomessa saa muuten myös kuljettaa alle 3-vuotiasta väliaikaisesti ilman istuinta.
  Vaunuina meillä on Baby Jogger City Minit, jotka ovat olleet joka ikisen sentin väärti! Ne ovatkin meillä käyneet Ruotsissa, Thaikuissa, Kroatiassa, Israelissa, Kreetalla ja nyt tuolla Dubaissa. Toki se riski on aina, että vaunut ruumassa rikkoontuu, mutta jos ne pakkaa pussiin niin se riski on pieni. Jotkut suosivat halpis matkisten ostamista reissuun ja jättää ne sitten paikan päälle (minne sinne???). Mua henk koht ärsyttää työntää jotain 20€:n kaksisankaisia vempuloita, jotka ei liiku tasaisesti. Lisäksi noissa City Mineissä saa lapsen hyvin nukkumaan. Panostettiin siis kerralla kunnollisiin.
  Suosittelen myös kantoreppua; Meillä on Manduca. Jostain syystä mulla vaan on alkanut lantio kipeytyä sitä kantaessa… Se on kuitenkin tosi kätevä kentällä, koska vaunut pitää jättää baggage droppiin ja kentän vaunuissa ei yleensä voi pitää kovin pientä.
Lämmin suositus näille matkavaunuille!
Lämmin suositus näille matkavaunuille!
 • Vara ei matkatessa kaada venettä – päinvastoin…
  Tästä oksenusepisodista oppineena varaan myös seuraavalla kerralla riittävästi t-paitoja molemmille pojille. Ne vie kuitenkin vähän tilaa. Kannattaa ottaa myös lämpimiin maihin pitkähihaisia ja -lahkeisia, koska lentokoneessa voi olla kylmä, sitten lentokentillä kylmä, taksissa kylmä ja itse hotellihuoneessakin viileä ilmastoinnin ansiosta. Kauppakeskukset on usein viileydessään huippuluokkaa!
  Käyttääkö lapsi matkan aikaan yövaippoja? Me unohdettiin kerran laittaa yövaippa Benille koneeseen, kun lähtö oli alkuillasta. No, kun lapsi nukahti sitten lennon aikana, niin arvaatte loput…Onneksi mulla oli vaihtokalsarit repussa. Vaikka yövaipan kanssa olis vähän niin ja näin tarviiko, niin kannattaa kuitenkin laittaa. Siellä ahtaissa tiloissa ja ahtaassa vessassa ei pysty huuhtelemaan oikein mitään. Jos kohdemaassa on kallis laundryservice, niin voi olla fiksua ottaa pesuainepulveria pieneen pussiin, jotta pääsee nyrkkipyykille.
  Kannattaa myös ottaa myös käsimatkatavaroihin hieman lapsille lääkkeitä, kuten vaikka juotavaa paracetamolia. Lisäksi mulla on aina mukana ruumassa kuumemittari, laastareita ja maitohappobakteereita. Useissa maissa apteekeissa on tosi hyvät valikoimat ja lääkkeet on paljon tehokkaampia mitä suomessa.
Maitohappobakteerien tehosta voidaan olla montaa eri mieltä, mutta ainakin meillä aloitetaan ne ennen reissua ja jatketaan reissun yli.
Maitohappobakteerien tehosta voidaan olla montaa eri mieltä, mutta ainakin meillä aloitetaan ne ennen reissua ja jatketaan reissun yli.

No niin… Tästä tulikin sitten aika pitkä postaus!
Heräsikö teillä kommentteja tai muita hyviä vinkkejä?? 

Ps. Jos menette maahan jossa on tarkoitus uida, niin ottakaa niitä uimavaippoja! Ja tarpeeksi istuva uikkari!! Nimimerkillä Tätä olisin toivonut hotellihuoneessa oksentaessa kaikilta niiltä, jotka uittivat hotellin uima-altaassa pirjo-petteriään ilman uimavaippaa……..