Miten minimoin stressin lasten kanssa matkustaessa?

Terkut Thaimaasta! Täällä on niin ihanaa, siis NIIN ihanaa. Lämmintä, stressitöntä, helppoa. Lapset nauttii, aikuiset nauttii!
Thaikut kohteena on erinomainen juuri lapsiperheille, eikä sää petä koskaan villasukissa hytisevää suomalaista.

Mun on pakko myöntää, että mua tietyllä tavalla hermostuttaa ja stressaa ennen reissuun lähtöä se, meneekö kaikki hyvin, siis joka kerta. Yhden lapsen kanssa reissaaminen oli vielä aika iisiä, mutta kahden kanssa on jo ihan tekemistä. Kuitenkin loman pitäisi olla sellaista mistä myös vanhemmat nauttii, eikä niin, että lähdetään 10000km:n päähän vääntämään samoista aiheista kuin kotona ja kuuntelemaan huutoa 😀 .
Mutta miten se muka onnistuu?

Väitän silti, että on myös vanhemman omalla vastuulla osata rentoutua lomalla vaikka lapsetkin ovat mukana. Jos tietää jo etukäteen, että stressaa ihan koko matkan, niin kannattaako lähteä…? Nimittäin se on selvä, että lapsen hoito samanlaista teki sen Helsingissä tai Uluwatussa!
Kuka nauttii siitä, että äiti on kireä kuin viulunkieli? Ja jos pienikin juttu ei mene kuten suunniteltiin, niin koko päivä menee pilalle? Lomalla mun mielestä voi todella hyvin joustaa monestakin asiasta, mistä ei kotona välttämättä jousta. Pitää myös varautua siihen, että esim. kuuma ilma ja aikaero voivat vaikuttaa lapseen, niin takapakit on helpompi hyväksyä. Sitten on tietysti se, että aina joku voi sairastua! Ulkomailla bakteerikanta on erilainen ja lapset voivat helposti saada käsien kautta suuhunsa jonkun pöpön tai se tulla vaikka ruoasta. Meillä lapset ovat saaneet pari kertaa vatsapöpön, ekan kerran Englannissa ja tokan kerran Dubaissa. Eihän se mukavaa ole, mutta aina mahdollista.

Kokosin tänhän sellaisia asioita, joilla saan omaa elämää helpotettua niin, ettei koko aika mene vain murehtiessa ja stressatessa. Tietysti se, että ollaan matkustettu aika paljon helpottaa elämää kun tietää vähän mitä odottaa. Mutta ehkä näistä voi olla hyötyä sellaiselle, joka ei varsinkaan lasten kanssa ole vielä matkustellut.

 

1. Yölento – avain stressittömään meno- ja tulomatkaan!

On tietysti ihan sama matkustaako muutaman tunnin lentomatkan päivällä vai yöllä, mutta tänne Thaikkuihinkin lentää sen lähes 10h. Jos yölennosta joutuu maksamaan vaikka 100€ enemmän per pää, niin suosittelen, kannattaa maksaa! Yölento on niin paljon helpompi, ellei ole oikeasti jo sen ikäiset lapset, että he jaksaa sen 10-tuntia katsella vaikka leffaa. Meillä Theo on oikeastaan pahimmassa iässä, eli menee vielä sylissä mutta ei todellakaan jaksa istua. Sanoisin, että matkustaminen 1-2-vuotiaan kanssa on kaikista raskainta. Lisäksi lentokoneen käytävät ovat useinkin niin kapeat tai tukossa, että lapsi ei pysty käytännössä kävelemään siellä yhtään ja voivat olla jopa lentoemojen tiellä.

2. Annan lasten syödä lomalla mitä haluavat

Kotona meillä syödään aina melko terveellisesti, mutta näin lomalla en jaksa nillittää. Karkkia emme osta tai herkuttele hotellihuoneessa, mutta nelivuotiaskin saa tilata ravintolan listalta mitä haluaa (siis sellaisen määrän mitä oletettavasti jaksaa syödä). Lapset ui täällä joka päivä tunteja, joten tärkeintä on, että he saavat energiaa. Meillä tietysti tuo pienempi ei vielä osaa kertoa niin hyvin mitä haluaa, mutta ainakin ranskalaiset uppoaa aina. ”Kuhan syö”.

3. Hotelli, jossa on hyvät uima-altaat!

Me ei koskaan olla oltu samassa paikassa toista kertaa ennen tätä! Koitettiin etsiä samantyylistä hotellia täältä Krabilta kuin tämä Holiday Inn, mutta missään ei vaan ainakaan kuvien perusteella ollut yhtä kivat altaat! Veden lämpötilan lisäksi tärkeää on se, että noille pikkuvekaroille on tarpeeksi matalaa. Täällä on todella iso lastenallas ja siinä on korkeimmillaan 1m vettä. Lisäksi altaassa on neljä vesiliukumäkeä. Pojat jaksaa uida ihan tuntitolkulla ja illalla nukahtavat hetkessä! Riittää, kun toinen vanhemmista katsoo heidän perään altaassa ja toinen voi vaikka lukea. Ostettiin isommalle sellainen kelluttava haalari joka osoittautui todella käteväksi!

4. Tarpeeksi vähän aktiviteetteja

Se mitä haluaa paikanpäällä harrastaa pitäisi aina sopia lasten ikiin. Kannattaa etukäteen tutustua onko esimerkiksi jollekin veneretkellä mitään järkeä lähteä pikkuvauvan kanssa. Päiväreissut voi olla kivempia isompien lasten kanssa, mutta ainakin tämän kaksikon kanssa ne on nou thank juu. Usein reissut voi olla monta tuntia pitkiä ja meidän pitää ottaa aina päiväunet huomioon. Ilman lapsia kun reissatiin hurrin kanssa, niin käytiin suunnilleen joka päivä jossain. Ollaan nähty legendaariset ”glassbottom boatit” ja valitettavasti myös norsusafari, jota en suosittele KELLEKKÄÄN! Ihan kauhea paikka!
Usein on vaan siisteintä vuokrata skootteri ja painaa sillä menemään auringonlaskuun. Eli ei muuta kuin äiti ja mukulat tarakalle…

5. Helppous-ajattelu

Oon todella onnellinen, että reissatiin kuitenkin aika paljon ennen lapsia. Silloin tuli nukuttua myös aika kyseenalaisissa majoituksissa ja kerrankin söin Malesiassa sellaisessa ”ravintolassa”, jossa juoksi rotta pitkin seinää 😀 … No, mitä luulette, lähdenkö sinne enää nykyään? EN. Tänä päivänä arvostan kahta asiaa lasten kanssa reissatessa 1. Siisteyttä ja 2. Helppoutta.
On niin paljon itselle helpompaa ottaa hotelli, josta ei käytännössä tarvi poistua kuin syömään. Toinen juttu koskee lentoja, eli en kyllä jaksaisi välilaskuja enää näiden pienten kanssa, ellei nyt kysymys ole jostain todella nopeasta vaihdosta (kuten meillä oli Bangkokista lento Krabille).
Totuus on kuitenkin se, että niin kauan kuin lapset viihtyy, niin aikuiset viihtyy. Mun asenne on todella paljon muuttunut, koska ennen pidin kaiken maailman bamseklubeja joinain niiiiiiin turremestoina, ettei mua sais niihin kirveelläkään. Mutta niin sitä muuttuu ja nykyään ensimmäisenä tarkistan hotellia valitessa onko lapsille hyvät altaat ja riittävästi tekemistä.

 

Mitä asioita te arvostatte lasten kanssa reissatessa? Onko jotain reissua josta olisitte viisastuneet tai jonka ehdottomasti haluaisitte kokea uudelleen?

 

Nyt Tukholma-vinkkejä tulemaan!

*Postaus sisältää mainoslinkkejä

Oon lähdössä huomenna viikonlopuksi Tukholmaan ja ajattelin kysellä teiltä vinkkejä siitä, minne kannattaa mennä ja missä syödä!

Paita Calvin Klein TÄÄLTÄ*

Ystäväni muutti keväällä Tukholmaan ja sovittiin, että menen hänen luokseen kun aikataulut natsaa. Nyt onkin viikonlopun reissu lahden toiselle puolelle tiedossa! Mulle Tukholma on vähän tuntemattomampi kaupunki, koska oon käynyt siellä vain muutaman kerran. En oikein tunne keskustaa, enkä Södermalmia, jossa kaverini asuu. Toki hänelläkin varmaan on hyviä vinkkejä ajan kuluttamiseen, mutta mikäänhän ei mua estä kysymästä niitä myös teiltä! Meen siis lentäen, joten matkustamiseen ei tarvi tuhlata aikaa.

Meillä ei ole siis vielä oikein mitään suunnitelmaa, paitsi se, että haluan käydä Sephorassa shoppailemassa meikkejä 😀 . Kävin  jo Barcelonassa kaupoilla, joten mitään ihan raivo-shoppailua en aio Tukholmassa enää harrastaa. Mutta katsotaan…. Jos teillä on hyviä ostostärppejä keskustan tuntumasta, niin antaa palaa! Onkohan Tukholmassa muuten nyt alet…?

Toinen juttu mikä mua kiinnostaa, on kaikenlaiset ihanat terveelliset aamiaispaikat, brunssipaikat, kahvilat ja ravintolat! Etenkin jos sellaisia tulee mieleen Södermalmin alueelta (ystäväni asuu Maria Prästgårdsgatalla). Rakastan ulkomailla kahviloita, etenkin jos niistä saa jotain ihania terveellisiä herkkuja. Itsellä on niin huonosti aikaa kokkailla ja Helsingin keskustassa tulee harvoin käytyä. Sielläkin varmaan on tosi kivoja kahviloita, jos ottaisi selvää. 

Mietittiin myös, jos käytäs Gröna Lundissa (kerrankin pääsis huvipuistoon ilman lapsia!!!), mutta riippuu tietysti ilmasta ja vähän siitä, miten kallista se lysti on 😀 . Voin kertoa, että tässä häiden alla rahareikiä on ollut enemmän kuin riittävästi! Mitä olette mieltä, kannattaako käydä?? Jonot on varmaan ihan järkyt, mutta mikäs sinne estää menemästä vähän myöhempään. Mun lentokin lähtee sunnuntaina vasta ysin aikaan.

Ps. Ei sillä, että yöelämään aiotaan… Mutta JOS näin kävis, niin mihis silloin kannattaa suunnata?? 😉