Matkailua ilman pennin venytystä!

Minulla on ollut jo pitkään eräs unelma.

Nimittäin se, että voisin matkustella niin, että kohdemaassa voisin olla stressaamatta matkabudjetista!

En todellakaan tarkoita tällä sitä, että nukun viiden tähden hotelleissa ja syön Michelin ravintoloissa. Vaan yksinkertaisesti sitä, että minun ei tarvitse katsoa tilin saldoa kertaakaan reissussa, koska tiedän että rahani riittävät. Tiedän, että voin ostaa hieman laadukkaamman laukun tai osallistua parin sadan päiväaktiviteettiin ilman matkabudjetin ylittämistä. Toistaiseksi tämä on ollut vain unelma, koska olen aina joutunut miettimään mihin voin rahani reissussa laittaa.

Yleensä aina ennen matkaa määrittelen matkabudjettini tarkkaan. Minusta matkalla on oltava kuitenkin käyttörahaa sen verran, ettei joka päivä pidä syödä siellä halvimmassa paikassa. Minulle ulkomaanreissut ovat myös niitä harvoja hetkiä, kun päivitän vaatekaappiani ja siihenkin kuluu osa matkabudjetista. Ulkomailta saa yleensä kivempiä vaatteita, kaupat ovat erilaisia ja yleensä hintatasokin on (kohdemaasta riippuen) edullisempi. Tosin jossain Aasiassa vaatteiden shoppailu ei yleensä ole niin keskiössä huonon tarjonnan takia, mutta esimerkiksi viime reissuni kummitytön kanssa Alicanteen oli kyllä erittäin antoisa. Tosin siellä budjettini oli ennätyspieni, koska maksoin kahden henkilön matkat hotelleineen ja ruokineen (matka oli kummityttöni 18-vuotis lahja).

Olen taas siinä tilanteessa, että säästän reissua varten, koska elokuussa lähden ystäväni kanssa Portugalin Lissaboniin. Rahoitan yleensä matkani myymällä Tori.fi:ssä ja kirppareilla tavaraa, jolloin matkakassaa kertyy helposti, vähän ”siinä sivussa”. En ole vielä tutustunut Portugalin hintatasoon, mutta ottaen huomioon ruokailut ja muut ns. pakolliset menot paikan päällä, niin 100-200€ on kyllä ihan minimi per päivä. Tiedän, että matkustaa voi halvallakin ja elää pienellä budulla kohdemaassa. Mutta tiedättekö mitä? Näin 35-vuotiaana, ruuhkavuosissa sinkoilevana äitinä en jaksa sitä! Mieluumin jätän menemättä lomalle, kuin nukun jossain hostellissa torakan syömissä lakanoissa ja haen aina halvinta ruokapaikkaa. Haluan, että loma tuntuu lomalta, voin rentoutua kunnolla ja etenkin, että hotelli on kunnollinen, mielellään neljä tähteä.

Kuvat ovat viime vuoden Dubain reissulta.

Silti haaveilen, että vielä joku päivä mun ei tarvitse miettiä budjettia ja tiedän, että se on ihan mahdollista. Olen kiinnostunut sijoittamisesta ja aloittanutkin sen jo. Toki uudella yrittäjällä kestää oman aikansa, että tulot vakiintuu, mutta hei – sitä kohti mennään! Toki kierrättämistä jatkan silti 🙂 . Matkustelu on mielestäni aina hyvä säästökohde ja ikinä ei ole harmittanut että tuli lähdettyä reissuun!

Joudutteko keräämään matkakassaa ennen reissua, vai onko sukanvarressa aina sen verran ylimääräistä, ettei tarvitse vaivata päätään matkabudjetilla?

Helsinki on surullinen paikka!

Umppu kirjoitti taannoin blogissaan postauksen, joka sai tunteet kuohumaan. Siinä hän vertaili Arabiemiraatteja ja Suomea. Varmasti moni ymmärsi tekstin väärin ja moni halusi tietysti tahallaankin ymmärtää. Itse kuulun siihen lukijaryhmään, joka ymmärsi tekstistä myös sen ”pointin”, vaikka toki tekstissä oli Umppumaisen tyyliin vedetty vähän mutkia suoriksi.
Oon itse matkustellut paljon ja parhaillaankin reisussa. Kun Suomeen saa etäisyyttä, niin moni asia saa mut surulliseksi siitä millainen kotimaastani on tulossa! Aina ennen ajattelin, että en voisi koskaan asua muualla kuin Suomessa, mutta ehkä asia ei olekaan niin…

En tiedä miten muut asian kokevat, mutta mun mielestä etenkin Helsingin keskusta on muuttunut todella ahdistavaksi paikaksi!! Nyt kun on taas reissussa, niin nautin jotenkin erityisesti turvallisuuden tunteesta ja siisteydestä. Vaikka Helsingissä ei samalla tavalla ole pikkurikollisia ja rosvoja kuin muissa Euroopan pääkaupungeissa, niin itse ainakin pelkään todella paljon päihtyneitä ihmisiä. Ja niitä Helsingissä on todella paljon! Helsingin keskustasta on muutenkin tullut yksi iso hengailupaikka kaikenmaailman joutilaille ja moniongelmaisille. Tosi harmittavaa etenkin turistien takia. En todellakaan veisi sinne ulkomaalaista ystävääni, koska ei sellaista paikkaa halua kellekään esitellä.
Näky on nykyään todella surullinen. Huumeita käytetään keskellä kirkasta päivää ja nään sitä ihan viikoittain, koska liikun julkisilla. Sekakäyttäjät ovat selvästi välillä ihan muissa maailmoissa ja jossain lähijunassa oon joutunut muutamankin kerran vaihtamaan paikkaa. Eivät he välttämättä mitään tee, mutta sen jälkeen kun meinasin jäädä metroasemalla erään hullun alle oviaukossa, olen alkanut vielä varovaisemmaksi.

Joku päihdetyötä tekevä varmasti osaisi kertoa, mitä tälle tilanteelle pitäisi tehdä. Poliiseja ja vartijoita näkyy kyllä, mutta jo heti aamulla kun lähden töihin klo.8 saattaa ekat nistit olla Malmin juna-asemalla vastassa. Yksi aamu kolmiolääkepulloja oli rikottu lattialle ja oksennusta oli siellä täällä. Siinäpä sitten väistelet parhaasi mukaan. En ikimaailmassa voisi laskea nykyään juna-asemilla esimerkiksi kassia maahan, koska ne on niin järkyttävän saastaisia paikkoja!

Mua todella kiinnostaisi näin ”tavallisena kansalaisena” tietää, että miten tähän tilanteeseen pitäisi reagoida? Ketä pitäisi äänestää, että toi homma saatas jotenkin kuriin? Kun mun duunit helmikuussa loppuu, niin en aio jalallakaan astua enää esimerkiksi Malmin asemalle, ellei ole pakko. Kermaperseen puhetta? No en tiedä, mutta oon ainakin itse nyt nähnyt omin silmin miten suomalaisilla menee ja verorahoilla kai nämä päihteetkin ostetaan ja joutilaat elätetään. Muutenkin välttelen liikkumista noilla rauhattomilla alueilla ja vaikka asumme itse ihan suht rauhallisella alueella, niin en lähtisi esimerkiksi pururadalle illalla yksin.

Meillä oli entisessä duunissa sellainen hauska läppä aina kun joku keskustassa asuva valitti kesällä Tammerfestin melusta, että ”Kannattaa muuttaa Kihniöön, siellä ei kuulu mitään!”. Eli jos asut ihan ydinkeskustassa, niin silloin otat sen riskin, että kaupungissa voi olla melua. Mutta itse ihan oikeasti alan ymmärtää, että tuossa hauskassa vitsissä on totuuden siemen. Ei ole ainakaan Helsingin keskusta kyllä mun paikkani yhtään, eli kai mun itseni pitäs muuttaa sinne Kihniöön 😀 !

Millaisia fiiliksiä teillä on, onko Helsinki enää viihtyisä paikka?