Aamupalaksi friteerattua kanaa, pekonia, donitsia, muffinsia…..??

Olen matkustanut aika paljon ja yksi asia jonka huomaan usein reissuilla on se, miten terveellinen suomen ruokakulttuuri on pääosin verrattuna muihin maihin. Jostain syystä etenkin tällä reissulla silmäni ovat avautuneet taas entistä enemmän! Olen onnellinen siitä, että asun Suomessa (no monen muunkin syyn takia toki!)  ja ylpeä siitä, miten loppujenlopuksi järkevä ruokakulttuuri meillä on. Toki on aina parannettavaa, mutta kuitenkin suuret linjat usein on kunnossa ja esimerkiksi päiväkoti- ja kouluruoka ei ole kehnoimmasta päästä.
Ja hei, ainahan voi parantaa, joka asiassa. Liittyi se sitten syömiseen, liikkumiseen, lepäämiseen tai mihin tahansa terveyteen. Ja kaikkia ei vaan terveys kiinnosta.

Kuka nyt ei haluaisi aamiaiselleen suklaaputousta...??
Kuka nyt ei haluaisi aamiaiselleen suklaaputousta…??

Nykyään paljon keskustellaan siitä, miten meidän suomalaisten ruokailutottumukset menee alamäkeen. Epäilen silti, että useimmat meistä suomalaisista syövät kuitenkin aika terveellisesti verrattuna moniin muihin maihin. Toki meilläkin on sokerin kulutus jatkuvasti nousussa ja ylipaino ja kakkostyypin diabetes lisääntyy jatkuvasti. Asiat voisivat silti olla paljon huonomminkin. Monella myös perustietämys siitä, mikä on terveellistä ja mikä ei, on hyvällä tasolla.
Kun olin pieni, niin meillä Saarioisten maksalaatikko ja lihaperunasoselaatikko oli välillä ihan normaalia arkiruokaa, vaikka nykyään ne ovat joidenkin mielestä suunnilleen syömäkelvotonta ydinjätettä. Ei silloin vielä kohkattu samalla tavalla eineksistä ja lisäaineista, mutta ehkä silloin tosin oltiin kaikessa paljon kohtuullisempia. Ei meillä koskaan juotu limpparia aamupalalla, saati että olisin saanut sokerimuroja! Ja jaksan uskoa, että ei niitä sokerimuroja edelleenkään useimmmissa aamupalapöydissä näy. Minusta on myös hienoa huomata, että nykyään monessa perheessä syödään kasviksia ainakin joillain aterioilla ja ostetaan täysjyvätuotteita valkoisen ”pullan” sijaan. Aamiaiseemme kuuluu puuro, eikä rasvainen pekoni muffinseista puhumattakaan.

Maistuisiko pulla, donitsi, muffinssi tai joku muu paakkelssi heti aamutuimaan?
Maistuisiko pulla, donitsi, muffinssi tai joku muu paakkelssi heti aamutuimaan?

Oli ihan mielenkiintoinen kokemus, kun aamulla vierailimme Hotellimme ”överibuffassa”, jossa oli oikeasti ihan kaikkea sushista suklaaputoukseen! Meillä ei itseasiassa aamiainen kuulu huoneeseen, mutta halusimme kerran kokeilla tuon, maailman 10 övereimmän aamiaisen joukkoon listatun aamupalabuffan (ainakin tämän lähteen mukaan)! Itselle tuollainen tarjonta oli vähän liikaa, koska me emme suomessa ole tottuneet syömään aamupalalla friteerattuja kanapalloja tai dumplingseja. En vaan pysty syömään heti aamusta kokonaista illallista!
Yksinäinen salaattipöytä nökötti nurkassa surkeana, eikä siellä paljon kuhina käynyt 😀 . Toki hotellielämä on monelle erityistilanne ja vedetään helposti vähän överiksi, kun kaikkea on saatavilla. Ihmiset veti niin jäätävän määrän ruokaa, että hengästyin sitä katsellessa! Lautaset notkuivat muffinseja, donitseja, viinereitä, croisanteja, pannukakkuja, vohveleita ja tietysti suklaalla kuorrutettuja karkkeja.

Helppo selittää lapselle miksi aamupalalla on tarjolla karkkia vaikka tänään ei ole edes karkkipäivä :D ....
Helppo selittää lapselle miksi aamupalalla on tarjolla karkkia ja tikkareita vaikka tänään ei ole edes karkkipäivä 😀 ….

Yksi mielenkiintoinen nähtävyys oli myös erään Dubaissa sijaitsevan ostarin ”food court”, jossa oli vieri vieressä n.20-30 ruokapaikkaa, kaikki pikaruokapaikkoja. Kaikki, siis sekä paikalliset että turistit tunki suuhunsa sitä samaa kamaa; Friteerattua, öljyssä paistettua, majoneesilla kuorrutettua. Jättimäisiä annoksia! Halusin ostaa salaatin, mutta ainoa paikka josta sitä sai oli Mc Donald’s tai Burger King. Täkäläiset rakastavat pikaruokaa ja tästä puhuttiin myös muutaman paikallisen kanssa, kun etsittiin ruokapaikkaa, josta saisi muutakin kuin friteerattua ruokaa. On myös ollut mielenkiintoista käydä paikallisessa ”Prismassa”, jossa makeis ja keksihyllyissä oli tavaraa ällistyttävät määrät… Ja minä kun luulin, että meidän citymarketin karkkihylly on muka iso…
Olen muuten ollut myös Englannissa sellaisessa hotellissa, jossa aamiaisella ei ollut tarjolla mitään muuta vihannesta, kuin öljyssä paistettuja tomaatteja 😀 . Ja tämä oli vielä ihan hyvä hotelli, eikä mikään tyyliin Thaimaalainen bungalow, jossa aamiainen käsittää lasin appelsiinimehua, vaalean toastin, voin ja marmeladin…

Dimsumeja aamiaiseksi? No mikä ettei!
Dimsumeja aamiaiseksi? No mikä ettei!

Olen siis ihan iloinen siitä, että kotona voi taas palata siihen vanhaan, hyväksi havaittuun ”tylsään” ruokavalioon. Ja kun menen Suomessa lounaalle olen iloinen, että tarjolla on laadukasta ruokaa ja jopa terveellistä niin halutessaan. Löytyy muutakin kuin niitä friteerattuja kanapalloja!

Miten te koette suomalaisen ruokavalion ulkomailla reissatessanne? Millaiset asiat ovat pistäneet eniten silmään muiden maiden ruokakulttuureissa?

Onneksi myös hedelmäosasto oli loistelias!
Onneksi myös hedelmäosasto oli loistelias!

LUITKO JO NÄMÄ?

Koska loma <3 .

Söin viisi minuuttia sitten hotellin vessassa millefeuille chocolat -leivosta ja otin siitä muistoksi kuvan. Koska loma.dubai1

Ja vessassa siis siksi, että lapset ovat jo nukkumassa ja ainoa paikka jossa voi pitää valoja on wc 🙂 .  Vielä hetki omaa aikaa ennen nukkumaanmenoa ja hurri lukee kirjaa … Ja mun oma aika menee tänään leivoksen ja blogin parissa! Tykkään ihan mielettömästi erilaisista leivoksista, mutta suomessa ei useinkaan saa rahalle vastinetta. Senpä takia usein ulkomailla herkuttelen ostamalla erilaisista leipomoista viemisiä hotellihuoneeseen. Enkä tänäänkään pettynyt! Otin vielä ”varmuuden vuoksi” pistaasimacaronin mukaan…

Dubai on maistunut toistaiseksi tosi hyvälle. Lento lähti Helsingistä 1,5h myöhässä, mutta siitä selvittiin pitkällä pinnalla! Kaikilla sitä pitkää pinnaa ei tosin ollut ja saatiin valitettavasti todistaa eräänkin pariskunnan kohdalta aivan törkeää kielenkäyttöä, kun kaksivuotias ”ei tajunnut” olla kunnolla. Siinä se v:n ja s:n kylväminen varmaan paljon auttaa, kun lapsi on väsynyt eikä homma etene. Eihän nuo lennot koskaan ole lapsille mitään kovin mukavia, jos aikuisillekaan!
Täällä Dubain päässä kaikki toimi lentokentällä aivan moitteettomasti; Pääsimme joka paikkaan jonojen ohi pienten lasten kanssa ja laukut oli nosteltu hihnalta pois kun pääsimme sinne asti. Ei muuta kuin taksi alle ja n.10min matka hotellillemme. Olimme paikallista aikaa vasta viiden aikaan aamulla perillä ja meitä kaikkia väsytti ihan tautisesti kun päästiin huoneeseen.

Tänään onkin lähinnä vain palauduttu matkasta. Olemme tässä hotellissa torstaihin asti kunnes meidän ihanat frendit tulee tänne Dubaihin meidän kanssa ja vaihdamme hotlaa! En ole itseasiassa koskaan ollut kenenkään kavereiden kanssa rantalomalla, joten tää on mulle ihan uusi kokemus. Yksi ilta on ainakin varattu niin, että lähdetään tyttöjen kesken syömään! 🙂
Täällä on varmasti kaikki maailman kaupat noissa ostareissa, mutta hintataso on mielestäni aika samaa luokkaa mitä suomessa, ellei jopa kalliimpi. Ehkä Sephorassa käyn herkuttelemassa meikeillä ja sellaisissa vaateliikkeissä, mitä meillä ei ole. Kertokaas te täällä enemmän reissanneet, että mitä täältä kannattaa viedä mukanaan? Jotain joululahjoja…? 

Lähdössä dinnerille!
Lähdössä dinnerille!
Jos käytte Dubaissa ja Festival City -ostoskeskuksessa, niin käykää ihmeessä syömässä  Al Fanar -ravintolassa paikallista ruokaa! Oli kyllä todella maukasta ja myös molemmat lapset tykkäs :) !
Jos käytte Dubaissa ja Festival City -ostoskeskuksessa, niin käykää ihmeessä syömässä Al Fanar -ravintolassa paikallista ruokaa! Oli kyllä todella maukasta ja myös molemmat lapset tykkäs 🙂 !

En nyt osaa oikein tästä paikasta mitään sen ihmeellisempää kertoa, kuin että on lämmintä ja ihanaa. Jos jaksan, niin vääntäydyn aamulla seiskalta hotellin joogaan. Täällä on myös loistava punttisali ja varmasti loman aikana tulee treenattua lähes päivittäin. Ei pääse nuo suklaaherkut sitten kasaantumaan bikinibodyyn niin herkästi 😉 …

Reissusta enemmän snäpissa, jossa olen nimimerkillä katrivee!