Helsinki on surullinen paikka!

Umppu kirjoitti taannoin blogissaan postauksen, joka sai tunteet kuohumaan. Siinä hän vertaili Arabiemiraatteja ja Suomea. Varmasti moni ymmärsi tekstin väärin ja moni halusi tietysti tahallaankin ymmärtää. Itse kuulun siihen lukijaryhmään, joka ymmärsi tekstistä myös sen ”pointin”, vaikka toki tekstissä oli Umppumaisen tyyliin vedetty vähän mutkia suoriksi.
Oon itse matkustellut paljon ja parhaillaankin reisussa. Kun Suomeen saa etäisyyttä, niin moni asia saa mut surulliseksi siitä millainen kotimaastani on tulossa! Aina ennen ajattelin, että en voisi koskaan asua muualla kuin Suomessa, mutta ehkä asia ei olekaan niin…

En tiedä miten muut asian kokevat, mutta mun mielestä etenkin Helsingin keskusta on muuttunut todella ahdistavaksi paikaksi!! Nyt kun on taas reissussa, niin nautin jotenkin erityisesti turvallisuuden tunteesta ja siisteydestä. Vaikka Helsingissä ei samalla tavalla ole pikkurikollisia ja rosvoja kuin muissa Euroopan pääkaupungeissa, niin itse ainakin pelkään todella paljon päihtyneitä ihmisiä. Ja niitä Helsingissä on todella paljon! Helsingin keskustasta on muutenkin tullut yksi iso hengailupaikka kaikenmaailman joutilaille ja moniongelmaisille. Tosi harmittavaa etenkin turistien takia. En todellakaan veisi sinne ulkomaalaista ystävääni, koska ei sellaista paikkaa halua kellekään esitellä.
Näky on nykyään todella surullinen. Huumeita käytetään keskellä kirkasta päivää ja nään sitä ihan viikoittain, koska liikun julkisilla. Sekakäyttäjät ovat selvästi välillä ihan muissa maailmoissa ja jossain lähijunassa oon joutunut muutamankin kerran vaihtamaan paikkaa. Eivät he välttämättä mitään tee, mutta sen jälkeen kun meinasin jäädä metroasemalla erään hullun alle oviaukossa, olen alkanut vielä varovaisemmaksi.

Joku päihdetyötä tekevä varmasti osaisi kertoa, mitä tälle tilanteelle pitäisi tehdä. Poliiseja ja vartijoita näkyy kyllä, mutta jo heti aamulla kun lähden töihin klo.8 saattaa ekat nistit olla Malmin juna-asemalla vastassa. Yksi aamu kolmiolääkepulloja oli rikottu lattialle ja oksennusta oli siellä täällä. Siinäpä sitten väistelet parhaasi mukaan. En ikimaailmassa voisi laskea nykyään juna-asemilla esimerkiksi kassia maahan, koska ne on niin järkyttävän saastaisia paikkoja!

Mua todella kiinnostaisi näin ”tavallisena kansalaisena” tietää, että miten tähän tilanteeseen pitäisi reagoida? Ketä pitäisi äänestää, että toi homma saatas jotenkin kuriin? Kun mun duunit helmikuussa loppuu, niin en aio jalallakaan astua enää esimerkiksi Malmin asemalle, ellei ole pakko. Kermaperseen puhetta? No en tiedä, mutta oon ainakin itse nyt nähnyt omin silmin miten suomalaisilla menee ja verorahoilla kai nämä päihteetkin ostetaan ja joutilaat elätetään. Muutenkin välttelen liikkumista noilla rauhattomilla alueilla ja vaikka asumme itse ihan suht rauhallisella alueella, niin en lähtisi esimerkiksi pururadalle illalla yksin.

Meillä oli entisessä duunissa sellainen hauska läppä aina kun joku keskustassa asuva valitti kesällä Tammerfestin melusta, että ”Kannattaa muuttaa Kihniöön, siellä ei kuulu mitään!”. Eli jos asut ihan ydinkeskustassa, niin silloin otat sen riskin, että kaupungissa voi olla melua. Mutta itse ihan oikeasti alan ymmärtää, että tuossa hauskassa vitsissä on totuuden siemen. Ei ole ainakaan Helsingin keskusta kyllä mun paikkani yhtään, eli kai mun itseni pitäs muuttaa sinne Kihniöön 😀 !

Millaisia fiiliksiä teillä on, onko Helsinki enää viihtyisä paikka?

Unelmana joku ihana paikka…

Ihanaa olla kotona!!! Vai onko sittenkään…?

Me tosiaan palattiin tänään yölennolla, joka oli (onneksi) aikataulussa. Oltiin kotona kuuden jälkeen ja mullahan alkoi sitten kohtapuoleen siinä jo työt. Mies jäi vielä viettämään lasten kanssa vapaapäivää kotiin ja hieman olin kyllä kateellinen!

Kotiinpaluuseen liittyy aina se samanlainen haikeus ja arkeen palaamisen ahdistus. Ihana loma on loppu ja Suomeen palatessa tuntuu niin kuin joku olisi kerta kaikkiaan sammuttanut valot isosta katkaisijasta! MITEN TÄÄLLÄ EDES VOI OLLA NÄIN PIMEÄÄ? Ei edes lunta, joka toisi vähän valoa. Pakko laittaa joku jouluvalokillutin ikkunaan.
Mietin taksimatkalla tuijottaessa ikkunasta räntäsadetta, että miten ihmeessä joskus joku on tullut siihen tulokseen, että näissä olosuhteissa ihmisen on hyvä asua??

No, bårta bra, men hemma bäst. Toisaalta en voisi kuvitella myöskään asuvani esimerkiksi juuri Aasiassa. Arvostan Suomessa raikasta ilmaa, puhtautta ja ihan vaan selkeyttä monessa asiassa. Eikä lomakaan voi kestää ikuisesti.
Silti kun aamulla kävelin siinä samassa räntäsateessa Malmin juna-asemalle ja katselin sitä ympäristöä, niin en voi väittää etteikö ahdistaisi ajatus, että oi ei, miksi täällä, miksi juuri minä? Meillähän on ihana koti, sitä ei käy kieltäminen, mutta mieleni tekee jatkuvasti pois täältä ”urbaanista Helsingistä”. Pyöritän näitä samoja ajatuksia hyvin usein päässäni.
Ja siis tiedoksi, emme asu edes Malmilla, vaan hyppään siinä kohti aina junaan.
Sitten töistä tullessa Kampin Metriksellä joku hullu sekakäyttäjä tuli ovesta niin suurella raivolla, että hyvä että mä en jäänyt oven ja seinän väliin! Jos mä nykyään jotain paikkoja inhoan aivan yli kaiken, niin noita metro- ja juna-asemia. Yök. Niissä on niin huonoa fiilistä.

Mun suurin unelma on, että me päästään vielä joku päivä muuttamaan johonkin sellaiseen ympäristöön, jossa mun on hyvä olla. Välillä musta tuntuu, että mua on hieman vaikea ymmärtää, mutta uskon tässäkin energioihin. Uskon, että tietyillä paikoilla on sellaista hyvää energiaa, jossa voi ladata omia akkuja. Esimerkiksi Tampereella Varalan Urheiluopisto oli alueena sellainen, että mun oli siellä jotenkin todella hyvä olla siinä ympäristössä. Rauhaa. Kaipaan sinne usein takaisin.

En todellakaan fanita mitään lähiöelämää, johtuen varmaan siitä, että olen itse aika pienen kaupungin kasvatti. Kaipaan jotain rauhoittavaa ja syrjäisempää ympäristöä. Nyt on fiilis, että ollaan tässä nykyisessä asunnossa vähän olosuhteiden pakosta ja niin tavallaan ollaankin. On pakko miettiä työmatkojakin. Miten joku jaksaa kuluttaa 1,5h suuntaansa autossa istumiseen joka päivä, jos haluaa nähdä vielä lapsiaankin hereillä? Meillä myös poikien ruotsinkielinen päivähoito ja koulu vaikuttaa siihen, että ne pitäisi löytyä asuinpaikastamme ja vielä suht läheltä.
Unelma elää silti! Vielä joku kaunis päivä meidän nelikko jättää tunkkaisen Stadin taakse ja muuttaa lähelle vettä! Onneksi PK-seudulla on kivoja paikkoja kuitenkin hyvien kulkuyhteyksien päässä. Eli ei tarvitse Tampereelle asti muuttaa 😉 .

Onko joku muu ”fiilisasuja”? Kertokaa vähän millaisessa paikassa asutte?