Syön terveellisesti ja treenaan, enkä silti laihdu!?

Tuntuuko susta joskus, että treenaat ja syöt tarkasti, mutta silti mitään muutoksia ei ole nähtävissä kropassa? Jos vastasit kyllä, niin jatka lukemista (ja jatka nyt ihmeessä muutenkin)!

Moni kuntoprojektin aloittaja odottaa kieli pitkällä tuloksia peilikuvassaan ja se on toki ymmärrettävää. Etenkin jos on laittanut koko elämänsä uuteen uskoon, niin mielessä on koko ajan lause ”toimiiko tämä”??
Olisihan se ihanaa, kun heti ekan viikon jälkeen peilistä katselisi täysin uusi minä, hoikkana ja upeana! Kuitenkin, jos katsot sellaisia ihmisiä, jotka ovat ainakin ulkoisesti (Huom!!!) tosi hyvässä kunnossa, niin he ovat luultavasti treenanneet ja toteuttaneet tiettyä elämäntapaa pitkäjänteisesti jo vuosia. Minusta hyvät tulokset ovat aina palkinto pitkäjänteisestä työstä ja olisi epäreilua, jos joku saavuttaisi saman yhdessä yössä!

Jos haluaa pudottaa painoa, niin se vaatii pitkässä juoksussa kehoon energiavajeen. Yksi tai kaksi päivää ei vielä kerro mitään, koska paino vaihtelee muutenkin hieman päivästä riippuen! Jos paino putoaa viikossa n.0,5kg, niin ylensä vauhti on sopiva. Siivotun ruokavalion lisäksi hyvänä apuna on ihan perinteinen hikoilu, jota suosittelen kyllä lämpimästi. Jos taas haluat ”löysää pois”, niin se ei välttämättä tarvitse edes painon pudottamista. Kaksi saman painoista naista voivat olla kehon koostumukseltaan täysin erilaisia.
Jos harjoittelee riittävän tehokkaasti ja säännöllisesti, niin kehonkoostumus muuttuu kyllä ilman laihdutuskuuriakin! Se ei kuitenkaan tapahdu sillä, että ”vähän jumppailee jotain” Oikein tehokkaalla kuntosalitreenillä aloittelija voi saada melko nopeastikin tuloksia.

Ensimmäinen ongelma (ja yleensä se suurin) on kärsivällisyyden puuttuminen, eli viikon jälkeen aletaan vaihtamaan vaa’asta pattereita, kun luku ei meinaa pudota. Malttia hyvät ihmiset! Mitä vähemmän sinulla on pudotettavaa lähtötilanteessa, niin sitä hitaampi prosessi on. Kannattaa muuten lukea tämä aivan loistava Piia Pajusen postaus ”Miksi normaalipainoiset dieettaavat eniten?”. Hän osuu postauksessa kyllä todella oikeaan. Kunnollinen harjoittelu olisi yleensä paljon tehokkaampi keino kuin kitudieetit. Mua ärsyttää sellaiset lööpit kuten ”Pertti pudotti 50kg vuodessa syömällä porkkanoita!” koska tollainen otsikointi on niin överiä. Musta tuntuu, että Pertin voi olla jopa helpompaa pudottaa se 50kg kuin useimman meistä se ”viimeinen 5kg” 😉 . No, tämä oli huumoria.

Kannattaa myös varautua siihen, että paino harvoin laskee koko ajan tasaisesti, vaikka olisitkin miinuskaloreilla! Tuloksia kannattaa tarkastella vaikka kuukauden sykleissä, koska silloin jotain on ehtinyt ehkä tapahtuakin. Se mitä tapahtuu kolmen päivän sisällä on täysin epärelevanttia ja kannattaa jättää huomiotta tällaisissa projekteissa. Eikö olekkin muuten jännä ilmiö, että esimerkiksi syömisen jälkeen painat enemmän kuin ennen ruokailua…? No, onpa itsekin tullu joskus sorruttua siihen, että esimerkiksi kunnon vatsataudin jälkeen käy vaa’alla ja on iloinen ”tuloksista”, vaikka nestettä sieltä on vain lähtenyt.

Vaikka omasta mielestä pidät kaikki langat tiukasti käsissä eikä silti tuloksia tule, niin pysähtyisin ja avaisin paperille ihan kaikki elämän osa-alueet, jotka vaikuttivat kehon koostumukseen; Ravinto, liikunta, stressi ja lepo. Onko jossain korjattavaa? Jossain tapauksissa kannattaa tietysti poissulkea myös terveydelliset syyt. On vaikeaa olla edistymättä, jos tekee oikeasti asioita oikein. Usein se saattaa vaatia töitä enemmän, kuin on valmis tekemään. Siksi kannattaa miettiä kannattaako kiusata itseään muutaman kilon takia? Toki oikeasta ylipainosta ei hyötyä kellekään ole.
Minusta on tärkeää myös olla itselleen armollinen! Jos kaikki tähtää elämässä vain tiukkaan kroppaan, niin tosi moni hauska asia jää kyllä kokematta, eikä sellaista elämäntyyliä jaksa pitkään. Terveys ja hyvä olo ei tarkoita pelkästään tiukkaa takapuolta! Kun voit hyvin ja elät perusterveellisesti, niin se näkyy sinusta myös ulospäin. Turha nipotus pois!!

Kiinnostaako sinua painonhallintaan liittyvät jutut blogeissa? Vai onko aihe jo loppuun kulutettu?

Loistava TV-vinkki kaikille laihdutuksesta kiinnostuneille!

Laihdutusohjelmia on tullut telkkarista jos jonkinlaisia. On suurinta pudottajaa, fitistä fätiksi ja takaisin, rakas pullukka, avioparit laihduttaa, siskokset laihduttaa, serkukset laihduttaa, koirat laihduttaa ja hullut, tyhmät ja vaaralliset dieetit. Itse en jaksa enää yhtään näitä sarjoja. Katsoin joskus aikanaan Juttaa ja Superdieettejä, vaikka näin jälkikäteen ajateltuna sekin homma oli kaukana järkevästä!

Olin viime viikolla muutaman päivän sairaslomalla ja touhuamisen sijaan päätin ottaa ihan oikeasti rauhallisesti. Mitä silloin tehdään?? No, katsotaan esimerkiksi TV:tä! Mieheni ystävällisesti lähetti mulle jopa Netflixin tunnarit, mutta en ole ikinä katsonut kyseisen palvelun ohjelmia. Halusin katsoa mieluummin jotain edes hieman informatiivista, joten päädyin selailemaan Yle Areenaa. Tykkään paljon dokkareista ja asiaohjelmista, etenkin jos ne liittyvät omiin mielenkiinnon kohteisiin, eli terveyteen ja treeniin!

Katsottuani muutaman reissun takia missaamani jakson sarjasta Jenny+ silmiini osui ”suositellut” kohdasta sarja nimeltään ”Am I perfect?”. Ohjelmaa kuvattiin näin (suora lainaus Yle Areenan sivuilta):
”19-vuotias australialainen Maddy on kaikinpuolin tavallinen nuori nainen, joka kamppailee kovien ulkonäköpaineiden kanssa. Some, tv-ohjelmat ja mainokset muistuttavat jatkuvasti, miltä täydellinen nainen näyttää. Maddy päättää tehdä kymmenen viikon ajan kaikkensa, jotta pääsisi mahdollisimman lähelle ihannevartaloa. Tutuksi tulevat niin paleo- ja kaalikeittodieetti, armeijan bootcamp ja cross fit kuin suihkurusketus, brasilialainen vahaus ja tekoripsetkin. Lääkärit ja muut asiantuntijat valvovat kokeilua, joka vie kropan äärirajoille. Mutta tehoavatko hoidot? Maddy huomaa myös pohtivansa, tekeekö kauneus edes lopulta onnelliseksi.”

Aloitin ekasta jaksosta ja jäin heti koukkuun! Okei, sarjan päätähti Maddy on itseäni 15-vuotta nuorempi, mutta ohjelma on tehty todella aidosti ja samaistuttavasti! Jos ikinä olet suunnitellut laihduttavasti ”helposti ja nopeasti”, niin suosittelen lämpimästi tämän sarjan katsomista!
Henkinen muutos, mikä ennen itsensä hyväksyvästä nuoressa naisessa tapahtuu kaikkien näiden superälyttömien laihdutuskuurien aikana on aivan järkyttävä. Ja pahinta on se, että ainainen laihduttaminen pahimmillaan todellakin myrkyttää mielen ja vie itsetunnon pohjamutiin. Se, mikä sarjasta ehkä parhaiten tulee esille on se, että ihminen ikinä ei ole tyytyväinen, vaikka saavuttaisi mitä. Omaa rimaa hilaa koko ajan korkeammalle ja elämästä menee kaikki ilo, kun se keskittyy vain syömiseen ja treeniin. 

Ja kukapa meistä ei olisi kokeillut tiet mitä pikadieettejä, jotka tässäkin ohjelmassa tulevat tutuksi. Myönnän häpeillen, että ainakin pari sarjassa mainittua dieettiä oli omassakin menneisyydessa tullut kokeiltua. Ei tosin yhtä sinnikkäästi kuin sarjan päähenkilö, joka vie kyllä hämmästyttävän määrätietoisesti hommaa eteenpäin. Toki itsensä suoranainen kiduttaminen vaatii veronsa, mutta itse en olisi ikimaailmassa jaksanut jatkaa silkkaa hulluutta noin pitkään. Minusta tässä ohjelmassa väärin toteutetun painonpudotuksen varjopuolet on kuvattu erittäin hyvin ja todenmukaisesti.

Tässä siis lämmin suositus kaikille laihduttamisesta kiinnostuneille, ikuisille jojoilijoille, pikaratkaisuja etsiville tai muuten mielenkiintoista katsottavaa etsiville!

Kommentoikaa alas mitä tykkäsitte sarjasta ja meinaatteko katsoa / katsoitteko kaikki jaksot??