Keinotekoista pirteyttä?

Niinkuin lapsiperheissä yleensä, niin välillä tulee jaksoja jolloin yöt ovat aivan kaoottisia. Meillä on nyt kovasti koitettu saada isompaa nukkumaan koko yö omassa sängyssä. Välillä menee paremmin ja välillä…. Sitten ei! Siinä 03 alkaa jäätävä härdelli; Ensin isompi herää ja vaatii sänkyyn pääsyä ja tunti pari siitä niin pienempi alkaa huutamaan pinnasängyssään! Olen silti pitänyt kiinni aamu puoli kuuden herätyksistä, koska aamut ovat itselleni nykyään todella tehokasta aikaa ja nyt olen ottanut rauhallisen aamupalan ja voimistelun lisäksi aamuihin myös muutaman minuutin meditoinnin (tai no, harjoittelen vasta).

Yksi maanantai mulla oli töissä iltavuoro ja edellinen yö oli ollut superhuono! Olin herännyt yön aikana varmaan viisi kertaa ja työni on kuitenkin fyysistä. Neljän aikaan olin niin tiltissä, että ajatus vielä kahdesta ohjauksesta sai mut kauhun valtaan…. Miten ihmeessä muka jaksaisin???
Työkaverini, ihana Maria huomasi ahdinkoni ja tarjosi omasta ”purkistaan” mulle vitamiinijauhetta. Meillä duunissa useampi tyyppi käyttää saman lisäravinnesarjan tuotteita, joita itse en ole vielä kokeillut. Otin lisäenergian toivossa yhden kauhallisen omaankin juomapulloon veden sekaan ja kiskaisin kitusiini ennen tunteja. Olin kiinnostunut kokeilemaan, onko sillä mitään vaikutusta.

En tiedä oliko syynä veden piristävä vaikutus (olin siis itse altaassa) vai tuo juoma, mutta tunnin päästä mun väsymyksestä ei ollut tietoakaan! Olin itseasiassa niin pirteä, että edes 1,5h altaassa hillumisen jälkeen ei tuntunut väsyttävän yhtään. Ihmettelin Marialle ääneen tilannetta ja hän sanoi, että jauhe todellakin toimii. Ja vielä nyt selvennyksesksi, että kysymyksessä todellakin oli ihan tällainen Berocan tyyppinen valmiste, eikä mitään piriä 😀 …
Jaksoin vielä kotonakin illalla vaikka mitä, eikä päivän väsymyksestä ollut merkkiäkään.

Käytän itse harvoin muita piristäviä juomia kuin kahvia, mutta olin kyllä todella vakuuttunut tuon jauheen tehosta! En juo itse energiajuomia, tai piristäviä BCAA/vitamiinijuomia, joten niiden käyttökokemuksia en voi kirjoittaa. Olen saanut niitä blogin kautta testiin, mutta maku ei ole toistaiseksi vakuuttanut. Batteryä en pysty juomaan nuoruuden ikävien baarimuistojen takia, jolloin vodkabattery kuului ”ohjelmistooni”. Nykyään pelkkä Batteryn haju saa oksennuksen mun kurkkuun… YÄK!!
Myös monissa treenilatureissa on piristäviä ainesosia ja joillekin nuo valmisteet voi aiheuttaa voimakkaitakin oireita (tärinää, sydämen hakkaamista, hikoilua, pääkipua, pyörrytystä). Yleisesti käytetyimmät piristävät aineet taitavat olla kofeiinin lisäksi juomissa guarana ja tauriini. Varmasti muitakin on.

Itselleni tulee etenkin noista energiajuomista sellainen fiilis, että niiden saama pirteys on silti varsin keinotekoista – vaikka ne tehokkaita olisivatkin. Valvominen ja riittämätön lepo ei voi olla koskaan korvattavissa kahvin tai noiden energiaa antavien juomien lipittämisellä!
Yllättävän usein niitä kuitenkin näkee jengin juovan, eli varmaan niille on oma asiakaskuntansa. Ja myönnettäköön… Tilasin nyt itsellenikin yhden purkin tuota vitamiinijauhetta testiin! Toivottavasti kaikki ymmärtävät noiden juomien olevan kutenkin vain väliaikainen piristys tai herätys keholle, eikä unta voi siirtää niiden avulla loputtomasti. Liiallisesti käytettynä nuo ”sporttisetkin” juomat ovat luultavasti, jos eivät vaarallisia, niin enempi haitallisia keholle, kuin mitä voisi luulla. Tämä tosiaan on vain mun omaa ”mutuilua”, eli en todellakaan ole asiantuntija tässä asiassa.

Kuinka usein te otatte pullosta/tölkistä/purkista keinotekoista piristystä?