Enkö ikinä menesty työelämässä??

Itsensä vertailu muihini on todella hyödytöntä, haitallista, eikä se lisää omaa hyvinvointia mitenkään. Pahimmillaan itsensä jatkuva vertailu johtaa tilanteeseen, jossa itsensä arvottaa aina muiden kautta; Pärjäsinkö yhtä hyvin, olenko yhtä kaunis, olenko yhtä rikas, olenko yhtä hyvässä duunissa. Jos onnistuu jotakin toista paremmin, niin voi hetkellisesti tuntea ylpeyttä itsestään. ”Sain 100€ enemmän palkankorotusta, kuin viereisen pöydän Terttu, JES! Ehkä mäkin osaan jotain.”

Olen onnistunut melko hyvän itsetuntoni ansiosta välttämään itseni vertaamisen muihin, mutta jostain syystä työelämä ja siellä menestyminen on mulle heikko kohta. Menestystä on tietysti monenlaista ja mun mielestä ehkä vähän liikaakin korostetaan sitä hillitöntä palkkaa ja vaativaa työtä, koska niiden takana on joskus aika huonosti voivia ihmisiä. Isosta palkasta ja johtoportaan duunista ei ole hyötyä silloin, jos on jatkuvasti omien voimavarojensa kanssa limitillä ja uupunut. Uskon, että moni varmasti olisi valmis pienentämään hieman palkkaansa, jos sitä vastaan saisi hieman pienemmän työmäärän ja kohtuullisen pituiset työpäivät – tai edes mielekkään työn. Silti myönnän, että kyllä mä ainakin haluaisin parin vuoden päästä itseäni kutsuttavan tittelillä ”menestynyt deittiyrittäjä!”

Itse en ole koskaan ollut korkeilla palleilla työelämässä, koska mulla ei ole niihin usein vaadittavaa korkeakoulututkintoa. Olen tehnyt aikalailla ns.duunarihommia koko elämäni ja saatatte ehkä muistaa, että olen alkuperäiseltä koulutukseltani hätäkeskuspäivystäjä. Siinä hommassa ei käytännössä ole kovinkaan kummoiset mahdollisuudet edetä, tai ainakaan palkka ei lisäänny järkevässä suhteessa vastuun kanssa. Liikunta-alan yrittäjänä olin oman itseni herra ja menestyin niin, että elätin itseni ja pystyin tekemään melko lyhyttä päivää kun Ben oli vielä aika pieni. Sen jälkeen menin kaupungille liikunnanohjaajaksi, jossa palkka on huonompi kuin huono. Ja kukapa ei rahasta tykkäisi!

Oon seurannut vierestä kavereitani, jotka menestyvät loistavasti työelämässä. Meillä Match by K:ssa on myös todella hienosti elämässään menestyneitä ihmisiä, joille annan kaiken arvostuksen kunnianhimosta! Upeaa, kun ihmisillä on draivia! Mietin, että itse olen ensi viikolla 35-vuotias, enkä voi sanoa menestyneeni työelämässä – siis ainakaan sillä perinteisellä mittarilla. Mä kuitenkin haluan uskoa omiin kykyihin ja toivon, että mun aika loistaa tulee vielä! Ehkä silloin kaikki raataminen palkitaan ja etenkin tämä taloudellinen kituuttelu loppuu (joka on BTW todella arsesta).
Yrittäjänä menestyminen sekin on pitkässä kuusessa eikä mikään tapahdu hetkessä. Joskushan hyvään duuniin pääseminen voi olla ihan tuuristakin kiinni, mutta yrittäjän on luotava se juttu alusta asti. Ihailen Lupaus Studion perustajaa Riinaa, joka totesikin jossain fb-julkaisussaan, että hän joka ikinen päivä miettii, kuinka hän saisi saliansa ihmisten tietoisuuteen! Ja nykyään sali on todella tunnettu ja menestyy hienosti.

Onko sinulla tunne, että olette enemmän ”menestyjätyyppiä” kuin perus-suorittaja? Vai koetko, että olet tuomittu olemaan se, joka ei ikinä saa palkankorotuksia tai uusia parempia duunipaikkoja?

PS. Käy lukemassa sivuiltamme TÄÄLTÄ, millaisilla kriteereillä etsimme juuri NYT asiakkaita! Löysitkö kuvauksesta itsesti tai mahdollisesti jonkun tuttusi 😉 …? Jätä yhteystiedot kotisivuilla!

Tee rahoillasi mitä lystäät – ei kiinnosta!

Olen törmännyt parin viime viikon sisällä siihen, miten jonkun henkilön rahankäyttö herättää kovasti kummastelua: Ensin Hilla Stenlundin kommenttiosiossa ihmeteltiin, miten jollain kotihoidontuella elävällä äidillä voi olla ”varaa matkustaa joka toinen kuukausi”? Umpun hyvässä postauksessa käsiteltiin sitä kritiikkiä, mitä hän on saanut laitettuaan rahansa erilaisiin kauneusoperaatioihin. Myös meidän bloggaaja Jonna on käsitellyt hyvin avoimesti rahan käyttöään blogissaan. Viimeksi eilen sain itse paheksuntaa siitä, kun aion palkata meille siivojan(en blogissa tosin). Rahankäyttö tuntuu siis olevan lukijoiden yhteydessä kiinnostavien aiheiden kestosuosikki! (Btw, siivooja kävisi meillä kerran kuussa, jos jotakuta nyt kiinnostaa…)

”Miten tolla voi olla varaa?”

Tämä lause varmaan kertoo kaiken suomalaisten ajattelutavasta! Myös rahankäyttökohteiden lisäksi tärkeää on se kuka rahan on tienannut ja kuka elää kenenkin siivellä. En tiedä sitten onko ihmettelijänä usein sellaiset ihmiset, joilla itsellään on syystä tai toisesta huono taloudellinen tilanne? Itse koen, että vaikka oon hyvin keskituloinen, niin muiden törsäyskohteet on tosi epäkiinnostavaa informaatiota!
En ole kateellinen kellekään läheiselleni heidän elämäntyylistä vaikka omassakin kaveripiirissä on tyyppejä ihan pienituloisista sellaisiin, joilla tilin pohja ei näy vaikka kuinka kaivaa! Miksi olisin, koska olen elämääni tällaisena oikein tyytyväinen, eikä raha ole aina tae onnesta? Toki säännölliset tulot luo turvaa ja mahdollisuuden tuhlata muutakin kuin vain pakolliseen.
Itse en oo vielä koskaan päässyt rikkauksiin käsiksi, koska a) en ole osannut ajoissa säästää ja elää säästeliäästi, b) en ole rikkaasta suvusta ja c) en koskaan ole ollut kovapalkkaisessa duunissa. 

Asia esimerkiksi ihmetellään, että miten kellään voi olla varaa rakentaa omakotitaloa Helsinkiin? No, tottahan se on, että harvalla on mahdollisuutta saada sitä puolta milliä lainaa, minkä se omakotitalon rakennus tässä kylässä vaatii! Mutta entäs jos on ostanut ensiasuntonsa jo parikymppisenä ja reilu kolmekymppisenä onkin jo velaton? Sehän tarjoaa aika kivan pesämunan uuteen taloon! Pitäisikö tämä muistaa kertoa kaikille, ettei heti leimata?
Mua henk.koht ärsytti, kun tässä taannoin eräs bloggaajamme myi asuntoaan ja kaikki automaattisesti olettivat, että hän on vain elellyt ex-miehensä siivellä, eikä edes omista oikeasti asuntoa. Mistä sitä kukaan voi tietää, kuinka paljon kelläkin on sukanvarressa?
Ja toinen juttu voi olla ihan vain rikkaat vanhemmat: He joko lainaa tai muilla järjestelyillä osallistuu lapsen asunnon kustannuksiin. Itse ajattelen, että jos mulla olisi pinkka kunnossa 30-vuoden päästä, niin oikein hyvin voisin auttaa taloudellisesti lapsiani!

Toinen juttu on ”siivellä eläminen” tai miksi sitä ikinä halutaan kutsua. Tämä tuli etenkin Hillan blogin kommenttiosiossa hyvin esille. ”Mies maksaa elämisen, että nainen saa hurvitella kodinhoidontuella mitä haluaa!” No mutta mikäs tässä on se suuri vääryys 😀 ? Sekö, että on onnistunut nappaamaan itselleen miehen, jolla on hyvä työ ja säännölliset tulot??? Sitäpaitsi mä en tiedä kuinka paljon sillä suuren suurella n.200€:n kodinhoidontuella pystyy hurvittelemaan, kun itse käyn sillä summalla n.3 kertaa kaupassa.
Moni ajattelee, että perhe on yksi kokonaisuus, jossa voitot ja tappiot ovat yhteisiä. Itse ainakin koen, että kotona lasten kanssa ollessani tein tosi arvokasta työtä, vaikka se ei taloudellisesti herkkua ollutkaan. Onneksi toinen vanhemmista on koko ajan ollut töissä, joka on mm. mahdollistanut matkustelun silloin, kun olen ollut jomman kumman pojan kanssa kotona. Nyt kun olen töissä osallistun tietysti ihan normaalisti perheen kustannuksiin. Ja meillä on koko ajan ollut omat asuntolainat.

Mitä sitten tulee ”turhuuteen tuhlaamiseen” niin mun mielestä jokaisella on omat osa-alueet elämässä, johon haluaa rahaa laittaa. Siis jos sitä rahaa on! Joku laittaa mukisematta 4000€ lapsen jääkiekkoharrastukseen vuodessa ja se tuntuu itsestäni aivan hirveältä summalta! Joku toinen taas säästää joka ikisen pennin matkusteluun ja reissuun lähtiessään valitsee hyvän ja kalliin hotellin. Joku arvostaa hyvää autoa, eikä suostu ajelemaan millään tonnin ”rutkulla”. Kyllähän mekin voisimme myös asua vaikka paljon pienemmässä asunnossa ja jossain Helsingin ympäristökunnassa. Se olisi varmasti halvempaa.
Itse arvostan hyvää ruokaa ja syön toisinaan myös ulkona. Rahaa menee myös kauneudenhoitoon ja sisustamiseen, koska se on intohimoni.

Mihin sinä tuhlaat? Onko rahaa mukavasti käytettävissä kuukaudessa itselle tärkeisiin asioihin?