Helsinki on surullinen paikka!

Umppu kirjoitti taannoin blogissaan postauksen, joka sai tunteet kuohumaan. Siinä hän vertaili Arabiemiraatteja ja Suomea. Varmasti moni ymmärsi tekstin väärin ja moni halusi tietysti tahallaankin ymmärtää. Itse kuulun siihen lukijaryhmään, joka ymmärsi tekstistä myös sen ”pointin”, vaikka toki tekstissä oli Umppumaisen tyyliin vedetty vähän mutkia suoriksi.
Oon itse matkustellut paljon ja parhaillaankin reisussa. Kun Suomeen saa etäisyyttä, niin moni asia saa mut surulliseksi siitä millainen kotimaastani on tulossa! Aina ennen ajattelin, että en voisi koskaan asua muualla kuin Suomessa, mutta ehkä asia ei olekaan niin…

En tiedä miten muut asian kokevat, mutta mun mielestä etenkin Helsingin keskusta on muuttunut todella ahdistavaksi paikaksi!! Nyt kun on taas reissussa, niin nautin jotenkin erityisesti turvallisuuden tunteesta ja siisteydestä. Vaikka Helsingissä ei samalla tavalla ole pikkurikollisia ja rosvoja kuin muissa Euroopan pääkaupungeissa, niin itse ainakin pelkään todella paljon päihtyneitä ihmisiä. Ja niitä Helsingissä on todella paljon! Helsingin keskustasta on muutenkin tullut yksi iso hengailupaikka kaikenmaailman joutilaille ja moniongelmaisille. Tosi harmittavaa etenkin turistien takia. En todellakaan veisi sinne ulkomaalaista ystävääni, koska ei sellaista paikkaa halua kellekään esitellä.
Näky on nykyään todella surullinen. Huumeita käytetään keskellä kirkasta päivää ja nään sitä ihan viikoittain, koska liikun julkisilla. Sekakäyttäjät ovat selvästi välillä ihan muissa maailmoissa ja jossain lähijunassa oon joutunut muutamankin kerran vaihtamaan paikkaa. Eivät he välttämättä mitään tee, mutta sen jälkeen kun meinasin jäädä metroasemalla erään hullun alle oviaukossa, olen alkanut vielä varovaisemmaksi.

Joku päihdetyötä tekevä varmasti osaisi kertoa, mitä tälle tilanteelle pitäisi tehdä. Poliiseja ja vartijoita näkyy kyllä, mutta jo heti aamulla kun lähden töihin klo.8 saattaa ekat nistit olla Malmin juna-asemalla vastassa. Yksi aamu kolmiolääkepulloja oli rikottu lattialle ja oksennusta oli siellä täällä. Siinäpä sitten väistelet parhaasi mukaan. En ikimaailmassa voisi laskea nykyään juna-asemilla esimerkiksi kassia maahan, koska ne on niin järkyttävän saastaisia paikkoja!

Mua todella kiinnostaisi näin ”tavallisena kansalaisena” tietää, että miten tähän tilanteeseen pitäisi reagoida? Ketä pitäisi äänestää, että toi homma saatas jotenkin kuriin? Kun mun duunit helmikuussa loppuu, niin en aio jalallakaan astua enää esimerkiksi Malmin asemalle, ellei ole pakko. Kermaperseen puhetta? No en tiedä, mutta oon ainakin itse nyt nähnyt omin silmin miten suomalaisilla menee ja verorahoilla kai nämä päihteetkin ostetaan ja joutilaat elätetään. Muutenkin välttelen liikkumista noilla rauhattomilla alueilla ja vaikka asumme itse ihan suht rauhallisella alueella, niin en lähtisi esimerkiksi pururadalle illalla yksin.

Meillä oli entisessä duunissa sellainen hauska läppä aina kun joku keskustassa asuva valitti kesällä Tammerfestin melusta, että ”Kannattaa muuttaa Kihniöön, siellä ei kuulu mitään!”. Eli jos asut ihan ydinkeskustassa, niin silloin otat sen riskin, että kaupungissa voi olla melua. Mutta itse ihan oikeasti alan ymmärtää, että tuossa hauskassa vitsissä on totuuden siemen. Ei ole ainakaan Helsingin keskusta kyllä mun paikkani yhtään, eli kai mun itseni pitäs muuttaa sinne Kihniöön 😀 !

Millaisia fiiliksiä teillä on, onko Helsinki enää viihtyisä paikka?

No mitä mä Tukholmas, kun voin olla himas?

Hei kiitos tosi paljon kaikille, jotka antoi Tukholma-vinkkejä 🙂 ! Istuskelen tässä juuri parhaillaan Arlandan lentokentällä ja noin kympin aikaan lähtee lento takaisin Suomeen. Tämä oli muuten eka kerta, kun matkustan ilman seuraa, vaikka paljon on tullutkin reissattua. Toki Arlandan kentällä on helppo kulkea vaikkei olisi koskaan lentokentillä edes käynyt!

Viikonlopun parasta antia oli aikatauluttomuus ja rento hengailu kaupungilla, kahviloissa ja puistoissa. Niin ja tietysti se, että oon saanut käyttää ruotsia! Vaikka kuulen ruotsia kotonamme päivittäin, niin olen vähän arka puhumaan ja monesti oli tälläkin reissulla houkutus jatkaa puhumista englanniksi, kun joku sana ei muistunut mieleen.
Mun keho oli selvästi ylikierroksilla alkuviikosta ja ihme tärinä oli koko ajan päällä, vaikka nukuin ihan hyviä yöunia kotona. Otin maanantaina tavoitteeksi rauhoittaa mun sisäistä ”tilannetta”, etenkin kun häihin on enää 2 viikkoa! Treenannut en ole tällä viikolla oikeasti yhtään, koska viime viikko oli oikeasti niin hiton rankka myös fyysisesti. Aika kivasti sitä rauhoittuu ihan uudessa ympäristössä ja kaverin kanssa syvällisiä ja vähemmän syvällisiä jauhaessa.

Puhuttiin muuten mun kaverin kanssa sitä, että kun hän muutti Ruotsiin niin tosi moni suomalainen kaveri sanoi, että tuun sitten käymään sun luona. Kuitenkin moni on sitten jättänyt tulematta ja sanonut syyksi sen, ettei ole aikaa tai rahaa tulla. Miksi sitten mennä edes lupaamaan? Usein se on vaan kiinni viitsimisestä, vaikka kyllä mäkin sen ymmärrän että etenkin näin pienten lasten äitinä ei sitä noin vaan lähdetä reissuun! Mietin itsekin tosi paljon voinko lähteä juuri nyt, koska rahaa ei todellakaan ole ylimääräistä ja samaan aikaan olisi vielä ollut Ilosaarirock, johon myös olisin halunnut mennä. Ja aina sitä äitinä painii huonon omantunnon kanssa, että ”uskaltaako” jättää lapset isän kanssa, joka saattaa vaikka pahimmassa tapauksessa laittaa ei mätsäävät vaatteet lapselle päälle 😉 …. Viime tietojen mukaan kaikki ovat selvinneet kuitenkin loistavasti kotosuomessa ilman mua!
Ajattelin myös, että kun lupasin ystävälleni keväällä tulla käymään täällä, niin haluan sen lupauksen pitää! Lennot maksoivat n.100€, joka ei ole mielestäni mitenkään hurjan kova hinta lentolipuista (ja olisi saanut vielä halvemmallakin). Toki menin pienemmällä budjetilla ja esim syötiin edullisemmissa paikoissa. Alun perin suunnitellusta Grönalundista luovuttiin siksi, että se olisi tehnyt vähintään 50€:n loven matkakassaan.

Söin elämäni parhaimman kanelipullan klo.01 yöllä….

Oli myös ihan eri asia mennä lentäen Ruotsiin viikonlopuksi, kuin jollain Päivä Tukholmassa risteilyllä. Se aika on niin onnettoman lyhyt ja sitten pitää stressata, että ehtii takaisin laivaan. Nyt viivyin paikan päällä kaksi kokonaista päivää. Lähdin perjantain iltakoneella, koska en voinut lähteä ennen kuin mies pääsi perjantaina töistä. Tässä ajassa ehdittiin kiertelemään Södermalmia, jossa ystäväni asuu, sekä keskustassa. Ensi kerralle jäi se Grönalundin reissu (tuskin tosin tänä vuonna enää ehtii…) ja saaristoristeily. Lisäksi Hop On Hop Off -bussi olisi varmaan myös turrena kiva kokemus, koska silloin näkee yhdeltä istumalta kaikki isoimmat nähtävyydet. Sovittiin myös, että seuraavalla kerralla ajellaan vaan ihan summan mutikassa ratikalla ja metrolla 🙂 !

Jos teillä on mahdollisuus matkustaa edes muutamaksi päiväksi ulkomaille, niin ehdottomasti kannattaa mennä – toki lentomatkojen pituus huomioiden! Tukholmaan lentää tunnin, joten se on käytännössä nousu ja lasku.
Itse en tykkää ”pitäs ja pitäs” -ajattelusta, koska ei sitä ikinä tule mihinkään lähdettyä ellei ihan oikeasti osta niitä lippuja ja varaa matkoja! Vaikka on parisuhteessa tai perheellinen, niin pari päivää ei ole niin pitkä aika, etteikö yleensä lapset ja mies pärjää kotona ihan hyvin (korostan, yleensä). Ja toki jos on mahikset ja lapsille hoitopaikka, niin voi ottaa puolison kanssa miniloman ja Tukholma sopii siihenkin tarkoitukseen ihan loistavasti!

Onks muut tehneet nyt kesällä ulkomaanreissuja ja minne? Olis kiva kuulla etenkin jos olette käyneet jossain uusissa paikoissa 🙂 !