Taatusti erilaista arkiruokaa: Suolaiset perunavohvelit (G)!

Ajattelin jakaa teille yhden mun uusista lempiresepteistä! Nimittäin halusin keksiä lapseni synttäreille jotain suolaista tarjottavaa, joka jotenkin poikkeaisi niistä perinteisistä suolaisista piirakoista ja voileipäkakusta. Yksi vaatimus oli myös gluteenittomuus, koska vieraidemme joukossa oli yksi keliakiaa sairastava ja yksi yliherkkä. Eksyin sattumalta Kinuskikissan sivuille, josta usein juhlien lähestyessä haen inspiraatiota resepteihin ja silmiini osui suolaisten perunavohveleiden ohje (ohje myös postauksen lopussa)!

Milloin olette viimeksi käyttäneet vohvelirautaa??

Vohvelirauta löytyy varmaan useimmista kotitalouksista, mutta sen käyttöaste ei yleensä ole kovin suuri. Mutta kuka oikeasti ei tykkää vohveleista?? Sinänsä raudan käyttö on iisibiisi, koska sen pesuun tai kokoamiseen ei mene käytännössä yhtään aikaa. Itse pyyhkäisen vohveliraudan kuumat osat talouspaperilla ennen ja jälkeen käyttöä ja that’s it!

Nämä vohvelit ovat mukavan ruokaisia ja me tehtiin synttäreillä niihin kolmea eri ”täytettä”; Savulohitahnaa, meetvurstitahnaa ja guacamolea! Juhlissa yhden henkilön piti toimia käytännössä koko ajan vohvelinpaistajana, mutta onneksi meillä oli vain lähipiiri kutsuttuna ja vuorottelimme paistopisteellä. Vohvelit ovat ehdottomasti parhaimmillaan juuri raudasta vedettynä, eli en itse pinoaisi niitä päällekkäin odottamaan…

Toissapäivänä olin taas vailla ruokainspiraatiota ja kaappeja kolutessa silmiini osui perunamuusijauhe…. Ja koska meillä sattui olemaan vielä sattumalta ranskankermaa jääkaapissa, niin laitoit vohvelit tulille! Meillä oli vielä sopivasti edelliseltä päivältä jäänyt tortillan täytteitä, eli paistettua jauhelihaa, salsaa sekä vihanneksia. Täytteet menivät oikein kivasti vohvelin kanssa ja sivelin vielä sen päälle levitettävää koskenlaskijaa.

-ton -ton ja -ton….

Tuo perunamuusijauhe on gluteenitonta sekä maidotonta, joten pienellä tuningilla vohveleista saa myös erikoisruokavalioon sopivat! Maidon voi korvata kauramaidolla ja jauhot gluteenittomalla jauhoilla (esim Provenan gluteeniton kaurajauho). Taikinaa voi tuunata hyvin yrteillä, esimerkiksi basilika sopisi siihen varmaan vallan mainiosti! Itse sain myös jälkikäteen idean murustaa joukkoon fetajuustoa ja ihan pieneksi silputtua punasipulia!

Vinkki: Kannattaa jättää taikina aika paksuksi, eikä kannata kaataa taikinaa liikaa raudalle!

Suolaista pannukakkua meillä onkin tehty jo aiemmin. Kiinnostaisiko teitä siitä postaus?

Suolaiset perunavohvelit (n.8kpl)

 • 3 munaa
 • 7 dl kevytmaitoa / kauramaitoa
 • 100 g ranskankermaa / kaurakermaa
 • 1 ps (125 g) perunamuusijauhetta
 • 1 ½ dl jauhoja (spelttijauhot sopii hyvin, jos gluteenittomuus ei ole välttämättömyys)

 

Auttakaa mua kokoamaan (perus)terveellinen ruokalista!

Meillä on se tilanne tulossa, että hurri lähtee sunnuntai-iltana kertamaan ja jään yksin lasten kanssa. Onneksi sisko tulee muutamaksi päiväksi apuun ja appivanhemmat pystyy auttamaan hoidosta hakujen kanssa. Mä aloitin siis hieman yllättäen torstaina työt liikunnanohjaajana, joka on päivätyö, mutta kahdessa vuorossa. Mun ei pitänyt palata enää liikunta-alalle tänä syksynä, mutta kk-palkka sekä mukava työpiste houkuttelivat. Lisäksi säännöllinen ja vakaa tulo on sellainen asia, jota arvostan todella korkealle! Stressaa kun ei aina tiedä kuinka paljon saa keikkatyötä ja milloin saa niistä keikoista rahat… Olen toki hakenut muutamaan paikkaan ihan toiselle alalle ja laitan kädet kyynerpäitä myöten ristiin että jompi kumpi niistä natsaa! Ei siitä toistaiseksi sen enempää.

Nyt ruoka”huoltoon” täytyy kiinnittää vielä enemmän huomiota, koska en ehdi käymään enää päivällä kaupassa tai laittamaan ruokaa. Ruokaa täytyy valmistaa kerralla niin iso satsi, että siitä syö meidän nelihenkinen perhe ainakin 2-3 päivää! Otan töihin mukaan eväät, koska olen sen verran nuuka etten viitsi syödä joka päivä ulkona. Lapset toki syö hoidossa ja mies käy lounaalla.

Olen ajatellut koota blogiin listan resepteistä, jotka voisi helpottaa mua, sekä tietysti teitä lukijoita viikottaisen ruokalistan suunnittelussa ja valmistamisessa! En aina itse jaksaisi laittaa samoja ruokia, jotka meillä on esimerkiksi makaronilaatikko, uunilohi, spagetti+kastike, riisi + kanankoivet ym. Toki ne on ihan perus kotiruokaa, mutta nyt haluaisin jotain uutta! Siksi pyydänkin teiltä hyviä reseptejä, joiden ehtona on:

 • Ruokaa valmistuu kerralla tarpeeksi ja se on helppo valmistaa. En ala pyörittelemään viittäkymmentä lihapullaa työpäivän päätteeksi 😀 ….
 • Osa raaka-aineista mielellään kasviksia, kuten juureksia.
 • Ei liikaa työvaiheita (esim lasagnen miellän itse aika työlääksi ruoaksi, toki sitä voi vaikka viikonloppuna valmistaa).
 • Ruoka valmistuu odotellessa, eli esim. uunissa. Toki riisin tai perunat voi keittää siinä samalla lisukkeeksi.
 • Makua ja mausteita saa olla, koska ruoka ei saa maistua tylsälle! Kaikki etnisetkin ruoat on erittäin jees ja maistuu myös meidän lapsille. Ruoka voi olla myös joku perinteinen kivalla uudella twistillä!
 • Hinta n.20€ maksimissaan, eli ei mitään osterivinokkaita (okei, en tiedä kyllä edes mitä ne on…). Ja tällä tarkoitan siis pääraaka-aineiden hintaa, eli saisi olla perus jauhelihaa, broileria, tonnikalaa, miksei lohtakin. Ja tietysti niitä kasviksia!

Jos mieleesi putkahtaa heti joku hyvä ehdotus, niin laita reseptin idea tai suora linkki kommenttiboxiin. Valitsen resepteistä n.10 kappaletta ja kokeilen niitä kaikkia ja teen jutut kuvineen blogiin! Samalla saadaan helpotettua toivottavasti mahdollisimman monen arkea, sekä uusia ideoita keittiöön. Lisäksi isompien satsien valmistaminen kerralla säästää rahaa, eikä joka ilta tarvitse juosta valmisruokaa lähikaupausta.

Eli ei muuta kuin kivaa lauantaita ja reseptit jakoon!

Painathan <3 jos tykkäsit tästä postauksesta, kiitos! 🙂