Kuinka helpottaa arjen kaaosta?

Luin tänään Mamma rimpuilee -blogista uusimman postauksen, joka olisi voinut olla kuin omasta elämästäni! Musta tuntuu, että lapsien jälkeen vain yksi asia on ollut pysyvää.. Nimittäin kaaos!

Lastenhuone pari tuntia sen siivoamisen jälkeen…

Viikonloppuna vanhempani olivat täällä ja äitini oikeasti ihan pyytämättä paino täällä riepu toisessa ja imuri toisessa kainalossa! Eli siivosi, pyyhki lattiat, pyyhki pölyt, imuroi joka päivä, istutti ulos kukkia ja siisti pihan viher”kasoja”. On niin mahtava fiilis kun on apukäsiä ja paikat pysyy edes hetken siistinä!

Pihan laittaminen on ihan jees, mutta mistään muista kotitöistä en juuri tykkää. Olen aikaa myöden oppinut vihaamaan niitä, juurikin siitä syystä mistä tuossa mainitsemassani postauksessakin puhutaan. Tuntuu turhauttavalta imuroida, kun heti kohta on joka paikka hiekkaa täynnä! Pyykinpesukin on kivaa, siis siihen asti, kun sitä ei ole sataa tonnia odottamassa viikkaamista. Käsieni takia en voi käsitellä mitään pesuaineita ilman hanskoja, joten se vaikuttaa siivousmotivaatioon. Sanon ihan suoraan, että aika paljon teettäisin ulkopuolisella jos olisi taloudellisesti mahdollista! Mikään kotityö ei oo mulle niin pyhä, etteikö sitä meidän huushollissa vois joku muu tehdä!
Kokosin tähän vähän ideoita siitä, mitä kaikkea voi ulkoistaa kodinhoidossa muille, jos vaan kukkaro venyy riittävästi.

SIIVOOJA

Siivooja on oikeasti i-ha-na!! Arvostan heidän työtään todella paljon. Meillä on käynyt tässä viimeisimmässä asunnossa siivooja, mutta tällä hetkellä ollaan säästetty siitä. Meillä on 140 neliötä ja kertasiivous maksaa n.140€ kerta. Siitä saa tietty kotitalousvähennyksen pois ja varmaan otetaan hänet heti takaisin, kun saan säännölliset tulot. Meidän siivooja on aivan huippuhyvä ja hän vaihtaa mm.lakanat aina käydessään. Siistiin kotiin on ihana tulla, mutta toki se ilo ei kestä kovin kauaa tässä hulabaloossa.
Voin kyllä silti suositella siivoojan palkkaamista aivan täysin, koska se jos mikä lisää koko perheen hyvinvointia! Siivoojaa ei kannata palkata ainoastaan siinä tapauksessa, että stressaa siivoojan tuloa niin paljon, että siivoaa sitä ennen itse.

KAUPPAKASSIPALVELU

Inhoaako joku muukin ruokakaupassa käyntiä??
Mä oon katsellut kiinnostuneena esimerkiksi Kauppahalli24 -sivuja. Mulla on parikin kaveria jotka käyttää kauppakassipalvelua ja sillä voi säästää myös ruokameinoissa aika lailla, kun ei tule shoppailtua heräteostoksia. Parasta on tietysti se, että joku kantaa kassit suoraan kotiovelle. Me käydään yleensä Lidlissä ja Cittarissa ja nykyään ollaan kyllä aika laiskoja kaupassa käyjiä. Kerran viikossa käydään ostamassa isommin ja loput paikataan lähikaupassa.

SANNAN RUOKAKASSI 

Meille tuli Sannan Ruokakassi viime vuonna ja nyt otettiin se taas ennen kesälomaa testiin muutamaksi viikoksi. Ruokakassissa tulee kolmeen ateriaan tarvikkeet ja ohjeet valmistukseen. Jotain pientä pitää olla toki kotonakin, kuten mausteita, öljyä ym. Ruokaa tulee yleensä kassissa juuri sen verran, kuin mitä sitä menee ohjeisiin. Ruokakasseja on valittavana erilaisia ja reseptit näkee etukäteen facesivuilta.
Sannan ruokakassi on todella kätevä ja helpottaa arkea.Ainoa miinus tulee siitä, että jossain vaiheessa kassiin vähän kyllästyy, koska reseptit jonkun verran toistavat itseään. Toinen miinus on se, että possua on aika usein ja se ei tee kauppaansa meillä. Liha on yleensä aina luomulaatuista.

Tässä on muuten teille alekoodi, jolla saatte -10€ ensimäisen ruokakassin tilauksesta: SRK100000076

Minua kiinnostaa myös muut samanlaiset palvelut, onko teillä kokemusta esimerkiksi Ruokaboksista??

KODINHENGETÄR/EMÄNTÄPALVELUT

Tää on Suomessa vähän uudempi juttu, mutta varmasti tälle palvelulle on kysyntää yhä enemmän. Kodinhengetär voi tulla tekemään esimerkiksi viikon ruoat maanantaina jääkaappiin tai leipoa lasten kanssa pullaa sillä aikaa, kun itse tekee jotain muuta kotona (eli vaikka siivoaa). Löysin ainakin tällaisen Taitohelmari -nimisen firman Järvenpäästä joka te tarjoaa ko.palveluita. Ajatus siitä, että jääkaapissa olisi koko ajan valmista ruokaa on kyllä todella houkutteleva! Vai eikö teistä??

Mikä näistä palveluista olisi kaikista tarpeellisin tällä hetkellä omaan arkeesi ja miksi?? Oletko käyttänyt jotain näistä palveluista?

Testissä: Sannan ruokakassi

Tiedän, että moni jo kiinnostuneena odottelee tätä postausta. Sannan ruokakassin tilaaminen on herättänyt mielenkiintoa ja lupasin kirjoittaa puolueettoman mielipiteen tästä kokemuksesta. Tämä ei siis ole blogiyhteistyö, vaan tartuin tarjoukseen ruokakassista I love me -messuilla. Meille on nyt tullut kaksi ruokassia ja ainakin kolmas ruokakassi vielä ”katsotaan” tilannetta ja tehdään päätös jatketaanko. Koska kaikkia kiinnostaa tähän kärkeen hinta, niin eka tarjoushinta oli 59€/vko ja sen jälkeen tilaukset 74€/vko – siis tästä tilaamastamme kassista. sannanruokakassi3

Sannan ruokakassi toimii siis sillä periaatteella, että se toimitetaan kotiovelle maanantaisin sisältäen raaka-aineet ja reseptivihkosen. Toki kotona on oltava jotakin (mm.mausteita), mutta näet etukäteen sähköpostiin saapuvista resepteistä, mitä kotiin täytyy hankkia. Tällä viikolla sellaisia elintarvikkeita oli mm. hunaja, suola, soija ja kasvisliemikuutio. Eli aika perusjuttuja.
Ruokakassi täytyy tilata ja myös perua viikkoa ennen; Eli kun ruokakassi toimitetaan aina maanantaisin, niin et voi edellisenä perjantaina päättää, ettet haluakaan kassia. Tämä on ihan ymmärrettävää toki, koska hommasta ei tulisi mitään, jos ihmiset venkslaisivat tilauksia viime tippaan asti.
Tässä on eka asia, josta en tiedä tykkäänkö vai en; Tilaus jatkuu automaattisesti, ellet peru sitä edellisenä maanantaina! Eli jos et klikkaile netissä oikeiden viikkojen kohdalla ”peru”, niin kassi lähetetään sinulle automaattisesti. Asia on sekä hyvä että huono; Toisaalta inhoan sitä, että käytetään hyväksi ihmisen muistamattomuutta ja ”laiskuutta” perua (saattaa olla etenkin perheellisille tuttua 😀 …). Toisaalta sitten taas. Jos haluaa kassin jatkuvasti, niin sitä ei tarvitse muistaa joka kerta erikseen tilata. Nettisivuilta näkee kalenterin, johon voi klikkailla ne viikot kun haluaa tai ei halua kassia. Tai perua koko höskän.
Mitä mieltä te olette, hyvä vai huono…? Olisiko vain parempi tilata aina kassi vain viikoksi kerrallaan?

sannanruokakassi1
Possu inkiväärikastikkeessa omenalla höystettynä. Mies valmisti.

Valittavana on eri tyyppisiä kasseja, joita en ala tässä sen enempää luettelemaan (löytyvät nettisivuilta). Meille tulee perhekassi 3 hengelle, jota messuilla suositeltiin kokoisellemme jengille. Yhdestä kokkailusta riittää hyvin kolmelle aikuiselle ja joskus ruokaa tulee enemmänkin. Eilen ruokana oli lohta ja annoksia oli 5. Toki paljon riippuu siitä, onko paikalla suursyömäreitä. Toisaalta on muuten todella hyvä, että annokset ovat hallitun kokoisia! Tämä voi olla oikein hyvä tapa opetella järkeviä annoskokoja, kun sitä lohta ei olekaan tarkoitus yhden ihmisen syödä koko filettä.
Valitettavasti reseptejä ei nää etukäteen niin, että voisi niiden perusteella valita ottaako kassin vai ei. Tämä on mielestäni huono puoli. Esimerkiksi nyt molemmilla kerroilla on ollut possua pääraaka-aineena ja sitä me emme juurikaan normaalisti syö (maun ja eettisyyden takia). Onneksi Sannan Ruokakassin possu oli sentään luomua. Kassi toimii siis parhaiten silloin, kun perhe on kaikkiruokainen!

sannanruokakassi2
Uunikirjolohta hernepestolla. Tämän ruoan kokkasi 17-vuotias kummityttöni alusta loppuun. ”Ei tarvinnu silleen hirveesti mitään ihmeellistä tehdä.”

Yksi asia, joka myös ruokakassissa olisi (ehkä) kehitettävää on reseptit. Ruoka on tosi hyvää ja helppoa laittaa, mutta joskus vähän liiankin yksinkertaista. Toki noita reseptejä osaa laittaa kuka tahansa katastrofikokki, mutta ainakin itse nimenomaan kaipaan arkeen uusia ideoita ja makukokeiluja! Osaan kyllä itsekin ostaa lohifileen, maustaa sen suolalla ja pippurilla ja laittaa sen uuniin. Toki tässä varmasti haetaan takaa puhtaita perusmakuja ja eilen lohen kanssa tuli ihan tosi hyvänmakuinen hernepesto! Tämä on varmasti mielipideasia haluaako pihvin ihan pihvinä. Ruoka jää helposti minusta vaan vähän kuivan makuiseksi. Ens viikolla tosin taitaa olla joku keitto (NAM), yrttiset lihapullat kastikkeessa ja kanapannu, joten luulen, että ensi viikon ruokakassista tulee tähänastinen suosikki.

Se mikä on myös aivan loistavaa on se, ettei ruokakassista tule hävikkiä! Kaikki ainekset on mitoitettu riittämään resepteihin(no okei, pastaa saattaa olla 100g ylimääräistä). Ainakin itse oon kaupassa huomannut, että kun en keksi mitä laittaa ruoaksi, niin ostan vähän sitä ja tätä…
Ja hei, onhan se nyt luvattoman helppoa kun ruokakassi tulee omalle ovelle! Meiltä jää tältäkin viikolta se supermarkettirumba välistä, eikä yhtään haittaa! Käydään kaupasta hakemassa vain maidot, leivät ym. Ruokakassin helppous onkin se joka vetoaa!
Jokainen voi sitten päättää itse, onko kaikki tämä hintansa väärti.

Mielipiteitä, kokemuksia tai kysymyksiä???