Juhannusahdistus!!!

Se on täällä. Jälleen kerran. Nimittäin juhannusahdistus.

Sanoin mun siskolle, että jos ensi vuonna haluan jälleen kerran olla mökillä juhannuksena, niin hän voi takoa nyrkillä mielihyvin muutaman kerran järkeä mun päähän! Kuten perinteisiin kuuluu, niin juhannuksen sää on tänäkin vuonna vähäluminen, mutta vettä tulee sitäkin enemmän. Itä-Suomessa asteita on ruhtinaalliset +14. Onnea teille, jotka olette tajunneet viettää jussin ulkomailla!

En tajua miksi juhannuksen viettoon asettaa niin paljon paineita? Eihän juhannuksena voi olla kotona! Mutta miksi ihmeessä ei voisi? Tai voisihan sitä lähteä käymään ihan päiväseltään jonkun kaveripariskunnan luona ja olla sisätiloissa, jos sade ja tuuli vihmoo. Kotona voisi katsella lasten kanssa leffaa ja paistaa lettuja.
Lasten kanssa pitäisi aina kaikki mietti heidän viihtymisen näkökulmasta. Jos on vain aikuisten kesken mökillä, niin siellähän voi vaikka maata koko päivän sängyssä ja lukea kirjaa tai katsoa Netflixiä. Lapset tylsistyy nopeasti ja homma menee helposti niin, että aikuisen täytyy olla ohjelmatoimisto ja viihdyttäjä. Meidän lapset on niin pieniä vielä, että he tarvitsee aikuisen siihen viereen koko ajan, eivätkä viihdy ulkona huonolla ilmalla ellei ole jotain TODELLA houkuttelevaa tekemistä.

En tiedä miksi tämä juhannus herättää minussa niin paljon jo etukäteen ahdistusta. Tai siis tiedän. Ensin matkustamme 400km yötä vasten autolla ja sitten koitamme keksiä lapsille mukavaa tekemistä neljä päivää pienessä mökissä. Tunteet kuumentuvat helposti, kun neljä aikuista ja kaksi lasta sullotaan sisätiloihin moneksi päiväksi. Kuulen n.15min välein lauseen ”voi että kun on huono sää” ja vannon, että ensi vuonna olemme jossain hyvin kaukana tähän aikaan!

Koitan kovasti nyt tällä viikolla tehdä oman asenteeni kanssa töitä: Juhannuksena VOI olla ihan kiva sää. Ei säätiedotuksiin voi luottaa 100%. Voimme olla ulkona aina kun ei sada. Voimme katsoa leffoja läppäriltä. Torstaina voidaan viettää kaupunkipäivä, koska kaikki paikat eivät ole vielä kiinni. Ja jos homma menee oikein piinalliseksi, niin meillä on auto jossa on kääntyvät pyörät. Neljä päivää on sitäpaitsi aika lyhyt aika ihmiselämässä. Sen nyt istuu vaikka muurahaispesässä!

Vai istuuko…?

No, ensi vuonna ollaan viisaampia ja ollaan välittämättä kaikista niistä perusolettamuksista, mitä juhannukseen liittyy. Ei, meidän EI tarvitse mennä mökille ja jos minä saan päättää niin ollaan ulkomailla! Lapset saa uida ja leikkiä ulkona. Itse voi nauttia auringosta ja siitä, että juhannus on tänä vuonna ihanan helppo ja stressitön. Ah, kuulostaa täydelliseltä. 

Mitä suunitelmia teillä on juhannuksen varalle? 

 

Stressioireita!

Kaikilla meillä on elämässä enemmän ja vähemmän stressiä. Usein ajatellaan, että stressi on pelkästään pahasta, mutta minusta stressi on hyvästäkin, koska se ajaa yleensä tekemään hommia tehokkaammin ja ajallaan. Tulee tunne, että tää on nyt vaan TEHTÄVÄ! Olen kuullut kerran erittäin osuvan sanonnan: Timantit syntyvät paineessa. Eli yleensä kun on pakko puristaa joku homma kasaan, niin ainakin itse laitan sen onnistumaan ja viritän keskittymiseni huippuunsa! Joskus siis tarvitsen stressiä, jotta saan tartuttua niihinkin juttuihin, joiden aloittaminen on jostain syystä niin hemmetin tahmeaa.

Toinen juttu on sitten sellainen inhottava väsyttävä stressi, johon usein herää liian myöhään. Eli liian tiukat aikataulut, liikaa suorittamista paineen alla ja liikaa ohjelmaa on tungettuna kalenteriin. Koko ajan tunne että joutuu juoksemaan joka paikkaan, eikä silti meinaa ehtiä oikein minnekään tai tee mitään kunnolla. Iltaisin on sitten ihan poikki, nukkuu huonosti ja siihen päälle pitäisi jaksaa vielä muka liikkua! Toivon, etten itse joudu tällaiseen tilaan ja jos joudunkin, niin en anna se jatkua liian pitkään. Kaikki tietää mikä on liiallisen stressaamisen tulos… Nimittäin burnout! Itse en oo onneksi koskaan vetäny itseäni siihen pisteeseen.

Nämä oireet kertovat mulle ekana, että elämässä on tehtävä jotain muutoksia

1. Hampaiden narskuttelu on mulla ihan selkeä merkki siitä, että hermo on kiristynyt liiaksi. Mulle teetettiin viime vuoden keväällä narskuttelusuoja suuhun, etten hakkaisi hampaita yhteen öisin. Narskuttelu on yleensä suoraan yhteydessä stressiin, kun alitajunta rullaa yöt läpi mieltä vaivaavia asioita. Kärsin jatkuvista päänsäryistä ja leukani oli aivan jumissa! Joskus tunnen päivälläkin, että kun mietin niin painan hampaita yhteen tosi kovaa. Tähän auttaa muotin lisäksi kallonpohjan ja purentalihasten hieronta.

2. Mä stressaan mun vatsalla todella pahasti! Etenki jos tulee joku todella ahdistava ylläri, niin saan ravata vessassa jatkuvasti. Samaa koskee jännittämistä. Vatsa ei ole varsinaisesti kipeä, mutta vain tosi sekaisin. Jos joku tuntee ahdistuksen rinnassa, niin mä vatsassani!

Pinkki collari H&M / Collarit Nike / Lippis Varusteleka / Kengät Adidas

 

3. Kun oon tosi jännittynyt tai stressaantunut, niin multa häviää ruokahalu ihan täysin! Ajatus syömisestä tuntuu vaan vastenmieliseltä. Sama tapahtuu, jos keskityn johonkin tosi intensiivisesti. Oon huomanut, että tässä tilanteessa toimii parhaiten smoothie, jonne tungen sekaan sitten kaikkea terveellistä mitä kaapeista löydän. Se on helppo juoda, mutta saan edes jotain ravinteita päivän aikana. Joskus jos on oikein tiukka työpäivä, niin voisin mennä sen vaan kahvilla. Se  ei kuitenkaan missään nimessä ole järkevää eikä terveyttä edistävää! Hätätapauksessa toimii kaupan prodejuoma tai valmissmoothie.

Asteikolla 1-5, kuinka stressaavaa elämänvaihetta elät tällä hetkellä?