Kasvispainotteinen ruokaviikko: ”Oldies but goldies” täytetyt paprikat!

paprika4Tervetuloa 80-luvulle, nimittäin vuorossa on tuon ajan kotikeittiöiden hitti – täytetyt paprikat! Paprika on varmaankin oma lempparikasvikseni ja etenkin kypsennettynä voisin syödä sitä jokaisella aterialla. Paprikan ja sipulin liitto on makunystyröitäni huumaava…

Täytetyt paprikat saattavat olla kasaria, mutta hitsin hyviä ne ovat! Valmistus ei ole ehkä nopein, mutta pieni vaivannäkö kannattaa. Lisäksi täytettyjä paprikoita kannattaa tehdä silloin, kun paprikat ovat tarjouksessa (kuten esimerkiksi viime viikonloppuna cittarissa).
Vegeversion saa helposti jättämällä jauhelihan pois ja tekemällä täytteen riisistä ja he-ma-pasta tai vaikka jostain muusta pakastesekoituksesta. Olen tehnyt myös pari kertaa paprikoita mifu-kanatäytteellä ja se täyte oli niin hyvää, että olisin voinut syödä sen ilman paprikoita. Voin joskus postata sen blogiin.paprika1

Tällä kertaa, poikkeuksellisesti, laitoin sisälle myös keitettyä täyjyväriisiä, koska ajattelin paprikoiden olevan näin vähän täyttävämpiä. Tää on täysin makuasia, mutta ehkä riisitön täyte on mun makuuni parempi. Tuli muuten mieleen, että täytteeseen saattaisi sopia ohrakin?
Mun elämässä ei ole olemassa täytettyjä paprikoita ilman juustokuorrutetta, koska se on vähän sama asia kuin kaakao ilman kermavaahtoa (joka on muuten juuston lisäksi toinen ikisuosikkini, tervetulo häädieetti…). Joten juustokuorrute on must! Laitoin vielä juustoraasteen alle teelusikallisen pippurituorejuustoa. Nam…..

Vinkki: Ennen täytteen valmistamista laita uunivuoan pohjalle vettä hieman ja halkaistut (ja puhdistetut) paprikat uuniin esikypsymään muun valmistelun ajaksi!

Mitä tarvitset?

  • Paprikoita
  • Jauhelihaa (itse käytin Lidlin 17% luomua)
  • 1 iso sipuli
  • He-ma-paa
  • Pippurituorejuustoa
  • Juustoraastetta, esimerkiksi mozzarella-emmental
  • (Keitettyä riisiä)
  • Mausteita mm. suolaa, mustapippuria, paprikamaustetta ym.paprika2 paprika3

Tee täyte jauhelihasta, paistetusta sipulista, hemapasta ja riisistä, jos haluat käyttää sitä. Lusikoi täyte esikypsennettyjen paprikanpuolikkaiden sisään, laita päälle hieman tuorejuustoa ja vielä juustoraastetta.
Paista uunissa 200-asteessa n.20min tai kunnes juusto on saanut väriä paprikoiden päällä. Meillä tuo annos yhtä paprikaa lukuunottamatta meni yhdessä illassa, eli lapsetkin tykkää ihan sikana!

Mites täytetyt paprikat uppoaa?? 

Ps. Paprikat maistuu oikein hyvin myös kylmänä… Testasin just 😀 !

 

 

Kasvispainotteinen ruokaviikko: Älyhelppo ja älyHYVÄ kasvissosekeitto!

kasvissosekeitto7Kasvissosekeitto menee ihan varmasti mun TOP5 -arkiruokiin! Sen takia meillä syödään sitä lähes joka viikko. Minusta kasvissosekeitossa menee ehkä vähimmällä ”vaivalla” kerralla kasviksia kurkusta alas, etenkin jos on kyllästynyt salaatin pureskeluun. Keitto on niin helppo tehdä, että epäonnistuminen on melkeinpä mahdotonta!

Käytän yleensä aina keiton ”pohjana” bataattia ja perunaa. Käytännössä isken kattilaan sitä, mitä meillä sattuu milloinkin vihanneslokerossa olemaan! Keittoon käy hyvin myös hieman nahistuneet vihannekset ja etenkin juurekset. Tänään keittoon päätyi varmaan kuukauden vanha palsternakka joka oli silti ihan syötävä. Koitan aina käyttää kaikki vihannekset, elleivät ne ole jo täysin muusia tai muuten pilaantuneet käyttökelvottomiksi!kasvissosekeitto1 kasvissosekeitto2

Maustan keiton lähes aina Koskenlaskija-juustolla (Lidlin versio on ”Tukkijätkä”), koska se tuo keittoon kermaisuutta ja RAKASTAN juustoa yleensäkin kaikessa ruoassa. Kun keitän vihanneksia, saatan laittaa pinnalle kiehumaan pari laakerinlehteä, koska ne on helppo noukkia pois ennen soseutusta ja tuovat minusta kivasti makua. Laitan keittoon yleensä pari kasvis/kanaliemikuutiota, jolloin suolaa ei välttämättä hirveästi tarvita lisätä. Keittoon sopii muuten tosi hyvin päälle tuoreet yrtit, joista suosikkini on ehkä korianteri!

No, mites se proteiinipitoisuus sitten??
Keiton kanssa voi nauttia vaikka pari keitettyä kananmunaa, ripotella päälle paistettua jauhelihaa tai perinteisesti raejuustoa, jota itse en nykyään käytä juuri ollenkaan (en tiedä miksi, ei vaan enää maistu suuhuni). Ja jos muuten aterioilla on proteiinia, niin ei sen kanssa tarvitse aivan neuroottinen olla. Iltapalalle voi sitten lisätä vaikka vähän reilummin.

Mitä tarvitset kattilalliseen?

  • 2 keskikokoista bataattia
  • 3-5 perunaa
  • 3 porkkanaa
  • 1 sipuli
  • (Lanttua, palsternakkaa, paprikaa….Lähes kaikki käy!)
  • (Chiliä, jos haluat tulisuutta)
  • Kasvis- tai kanaliemikuutioita 1-2 (käytin kattilalliseen 1,5)
  • Tuorejuustoa tai loraus kermaa
  • Mausteeksi esim. laakerinlehteä, valkopippuria, yrttisuolaa sekä tuoreita yrttejä
  1. Pilko vihannekset ja paloittele ne suunnilleen saman kokoisiksi paloiksi. Laita kiehumaan. Lisää pehmeät vihannekset, kuten sipuli tai paprika vasta ihan loppuvaiheessa, koska ne menevät muuten aivan mössöksi. Keitä niin pitkään, että vihannekset ovat läpipehmeitä.
  2. Poista liemi esim. siivilöimällä, ÄLÄ HEITÄ POIS! Poista laakerinlehdet ja heitä pois, jos käytit niitä.kasvissosekeitto3kasvissosekeitto4
  3. Soseuta vihannekset joko blenderillä tai sauvasekoittimella. Kaada keitinlientä vähän kerrallaan, jotta keitosta ei tule kerralla liian luirua.
  4. Kun keitto on soseutettu, niin lisää tuorejuusto ja anna sulaa keittoon miedolla lämmöllä.
  5. Ripottele päälle esim.paahdettuja siemeniä tai tuoreita yrttejä ja SYÖ!kasvissosekeitto6 kasvissosekeitto8