Vartalovääristymä

”Siis kato näitä mun käsivarsia! Mä en KEHTAA pitää mitään hihattomia paitoja!!!”

Ystäväni pitää toista kättään ylhäällä koukussa ja tökkii sitä toisen käden etusormella. Katson häntä vähän epäuskoisesti, koska en ollut koskaan kiinnittänyt erityisemmin huomiota hänen ”ihraisiin ja löllyviin” käsiin. Minusta ne näyttivät itseasiassa ihan tavallisilta käsivarsilta.
Koitin vakuutella ystävälleni, että minusta kädet ovat täysin normaalit naisen käsivarret, joita kyllä kehtaa näyttää julkisesti ilman hihoja!

Olettkeko huomanneet, miten sitkeässä omat vartalovääristymät istuvat?

Tarkoitan tällä sitä, että jos joku on vaikka sanonut sinulle kun olit nuori, että ”onpa sinulla pyöreät kasvot”, niin et pääse ikinä siitä ajatuksesta eroon, että kasvosi ovat ongelmakohtasi (vaikka naamasi olisikin täysin normaali eikä edes erityisen ”pyöreä”). Huomaan itse, että mulla on useitakin vartalovääristymiä, joista en osaa päästä eroon. Olen ajatellut pitkään, että olen omenavartaloinen, koska ”meidän suvussa on aina oltu omenavartaloisia”. Muistan, kun olin dieetannut fitnesskisoihin jo 15 viikkoa ja tuijotin Tampereen H&M:n pukuhuoneessa itseäni ajatellen, että jumalauta, keskivartalolihavuus on ja pysyy minussa!
Olen nyt n.8kg lihonut tuon dieetin jälkeen. Näättekö te tuossa yllä olevassa kuvassa hirvittävät jenkkakahvat?

Usein äidit istuttavat lapsilleen näitä sitkeitä vartalovääristymiä, valitettavasti. ”Olemme persjalkaisia koko suku” voi aiheuttaa nuorelle tytölle sen, ettei hän halua kulkea shortseissa koskaan! Itsekin tunnistan tämän, koska jalat ovat vartaloni kipukohta, vaikka tiedän, että kyllä niistä sitkeällä treenillä saisi ihan näyttelykelpoiset koivet. Tämä ahdistus korostuu näin kesällä, kun +25 astetta ei oikein suosi farkkujen pitämistä. Voiko polviin ottaa rasvaimun?

Mulle vierailu uimahalleissa ja uimarannoilla on ollut hyvin silmiäavaava kokemus, ja suosittelen sitä kaikille. Ei tietenkään siksi, että voi vertailla omaa kehoaan muihin tai ajatella, että ”no ei mulla noin iso vatsa ole!”. Vaan siksi, että jokin yksi yksityiskohta omassa vartalossa ei saisi olla este nauttia kesästä bikineissä tai uimapuvuissa. Rannoilla ja uimahalleissa näkee (toisin kuin moni luulee) aivan tavallaisia ihmisiä ja erilaisia vartaloita ja kaikilla on oikeus näkyä. Hyvin harva siellä vetää menemään täydellisellä bikinibodylla ja mun mielestä se on aika lohduttavaa.

Näin kesän tullen vartalovääristymät voimistuvat ja moni ahdistuu pukiessaan päälle niitä shortseja ja kesämekkoja. On kuitenkin helpompaa opetella hyväsymään itsensä sellaisena kuin on, kuin koittaa muovata itsestään täydellistä (uskokaa, tiedän mistä puhun). Myös ne, jotka sinun silmissäsi ovat ehkä siinä täydellisessä kesäkuosissa luultavasti häpeilevät myös jotain kohtaa kehossaan.
Kannattaa opetella puhumaan itsestään (ja muista) kauniisti, koska se on ainoa keino siihen, että oppii itsekunnioitusta eikä anna omien vartalovääristymisen rajoittaa elämäänsä. Jokaista kohtaa kropassaan ei tarvitse rakastaa, mutta kyllä sillä ”löllyvällä käsivarrella” on ihan muu funktio kuin näyttää täydelliseltä 😉 .

Rohkeasti vaan ne shortsit ja lyhythihaiset paidat päälle ja baanalle!

Tunnistatko itsessäsi vartalovääristymiä ja miten ne ovat syntyneet? 

Älkää oksentako.

Plärään kännykällä facebookkia. Katseeni pysähtyy tuntemattoman ihmisen kuvan kohdalle. Siinä normaalivartaloinen nainen seisoo bikinit päällä. Kuvatekstissä lukee ”Älkää oksentako.” Lopputekstissä hän kertoo, kuinka on tehnyt ison laihdutusurakan, mutta aloittanut treenaamisen vasta muutamia kuukausia sitten.

Meinaan kommentoida kuvaan, mutta pyyhin tekstin pois, koska haluaisin sanoa niin paljon. Hei miksi, MIKSI et arvosta kovaa urakkaa jonka olet tehnyt, vaan haukut itseäsi julkisesti??? Miksi annat muille viestin, että hei, jos näyttää tältä niin täytyy hävetä itseään?

Kyseessä on siis facebookissa ryhmä, jonka alkuperäistä tarkoitusta en edes muista, mutta ryhmän tarkoituksena on koota yhteen treenistä kiinnostuneita ihmisiä ja jakaa tuntemuksiaan harrastuksen ympärillä. Usein ryhmään laitetaan kuvia, myös kehityskuvia ja kyllä, kuvissa vilahtelee myös fitnesskisaajia. Paljon on myös silti ihan ns. normaaleja salitreenistä pitäviä ihmisiä. Ryhmässä tsempataan ja keskustellaan ravinnosta ja treenijutuista yleisesti. Tunne on aina kannustava ja positiivinen (vaikka en mikään aktiivijäsen olekaan, mutta näin oletan).

Olen samalla hämmentynyt ja nopeasti ärsyyntynyt. En tietenkään kuvan henkilölle siitä, että hän kirjoitti kuvatekstiinsä näin, vaan siitä miten vääristyneeksi koko homma on mennyt! Vaikka kuvatekstin olikin tarkoitus olla vain puoliksi vitsi, niin joku viesti se on maailmaan.
Varaudu, kohta tulet näkemään normaalivartaloisen ihmisen kuvan. Varaa oksennuspussi viereesi.

Tulen siitäkin hieman surulliseksi, että olemme luultavasti aika samankokoisia. Olen laittanut tänne blogiini kuvia itsestäni, vaikka en todellakaan ole missään fitnesskunnossa ja se on tietoinen valinta. Mulle on sanottu useita kertoja, että olen ”rohkea” kun uskallan julkaista kuvat. Sekin on jollain tapaa surullista. Eikö somessa ja täällä blogeissa ole tilaa enää edes normaaleille vartaloille???
Tie itsensä arvostamiseen on ollut helvetin pitkä ja kivikkoinen minullakin, mutta surettaa ajatus, että jotakuta minunkin normaali vartaloni saattaa ällöttää. Ja vain siksi, että hänen ”normaalinsa” on niin hiton vinksallaan! Kysymys on kuitenkin aivan tavallisista kaduntallaajista, joita suurin osa meistä kuitenkin on. Monen kohdalla täydellisen bikinikunnon ylläpitäminen on sitäpaitsi jollei mahdotonta, niin luultavasti ainakin turhaa itsensä rääkkäämistä.

En oikein edes tiedä, mitä ajattelen nykyään tästä, että fitnesskunnosta on tullut joku ”normikunto”. Normaalivartalo ei enää riitä, vaan täytyy olla super fit.  Eikä riitä sekään, vaan on oltava Calvin Kleinin alusvaatteet, rusketus, pitkät hiukset kevyillä laineilla ja feikkihiki kuvassa. Tietenkin mietin myös, että olenko minäkin osaltani bloggaajana syypää siihen, että joku kokee, ettei riitä tavallisena, tavallisen kokoisena ihmisenä?
Kirjoitan nyt tämän silläkin uhalla, että ko.henkilö lukee tämän tekstin. Olen vain niin hämmentynyt, koska ilmeisesti se mitä näin ja mitä hän näkee kuvassa ei todellakaan kohtaa toisiaan! Näin nimittäin kuvassa aivan tavallisen, urheilullisen naisen. Voi kunpa hän ei puhuisi itsestään noin alentavasti.
Tiedän, että some on raadollinen paikka, mutta myös siellä voi olla itsestään ylpeä. Ja pitää olla!0805_6 (1 of 1)

Mitä ajatuksia herättää?