Tarvitseeko lapsi vitamiineja purkista? (+Arvonta!)

*Postauksen tuotteet saatu blogin kauttaterranova

Syökö teillä lapset vitamiineja purkista tavallisen kotiruoan lisäksi?
Usein me aikuiset napsimme jos jonkinlaista lisäravinnetta, mutta helposti lasten kohdalla sitä ei pidetä niin tärkeänä asiana. Ihmettelen usein miksi, vaikka en toki tarkoita, että lapselle pitäisi tuputtaa pilleriä toisen perään. Monipuolinen ruoka varmasti riittää sekin, jos vanhemmat jaksavat panostaa. Aika usein lapset eivät kuitenkaan syö niin monipuolisesti kuin aikuiset, eikä meidän perhe tee poikkeusta valitettavasti. Varmasti vitamiinien tarpeellisuudesta ollaan puolesta ja vastaan, mutta lapsen kehityksen ja heikomman vastustuskyvyn kannalta ainakin itse annan vitamiinilisän myös lapsilleni (tai no tässä vaiheessa Benille). Ainoa virallinen suositus lapsille ruokavalion lisäksi on D-vitamiinilisä ja tiesittekö, että Arvo Ylpön aikaan lapsille suositeltiin jopa 100µg D-vitamiinia vuorokaudessa? Moni antaa vauvalle neuvolan ohjeistuksen mukaan D-vitamiinitipat, mutta sen jälkeen niiden antaminen jää. Luin joskus, että D-vitamiinin saannissa leikki-ikäiset lapset ovat ns. väliinputoajia, koska aikuiset kyllä huolehtivat oman ja sitten ihan pienten vauvojen kohdalla D-vitskulisän.
Jos lapsen ruokavalio on yksipuolinen, eikä hän esimerkiksi välitä kasviksista tai hedelmistä, niin tottakai suojaravinteiden saanti on myös kysymysmerkki. Jos haluaa saada kasviksista tarpeeksi vitamiineja ja hivenaineita aikuisenakin, niin ei vielä riitä, että syö kurkkua ja muutaman salaatinlehden päivässä. Niitä pitäisi siis syödä paljon ja hyvin monipuolisesti ja mieluiten osa tuoreena, koska kuumennus tuhoaa osan vitamiineista. Ruoka mitä lapsille usein annetaan eli puuro, leipä, jugurtit, murot ja hiilaripitoiset lämpimät ruoat ovat lopulta aika yksipuolista ravintoarvoiltaan ja valitettavasti päivähoidossa ja koulussa tilanne on harvoin parempi. Kuituja saattaa ruokavaliosta tulla riittävästi, mutta miten on vitamiinien laita? Myös kalsium ja rasvahapot ovat tärkeää kehittyvälle pienelle.

terranova3 (1 of 1)
Me tehdään lähes päivittäin smoothieta koko perheelle. Benille maistuu parhaiten perus mansikka-banaani ja joukkoon menee kookoksen makuista mantelijuomaa ja maustamatonta heraproteiinia (Foodin). Smoothien joukkoon on myös helppo piilottaa jauhemaiset vitamiinit!

Salaa tietysti toivon, että näiden vitamiinien syöttämisellä voisi estää edes osan kiertävistä flunssista. Jotkut tosin sanovat, että ei auta vaikka söisi kuinka terveellisesti ja vetäisi kaksin käsin vitamiineja; Silti lapsi tuo mukanaan päivähoidosta ja koulusta kaikki mahdolliset taudit ja koko perhe on alituiseen kipeänä! Itseasiassa itsekin epäilen, että pienen vastustuskyky ei riitä blokkaamaan kaikki kiertäviä pöpöjä, vaikka lapsi eläisi vitamiinipillereillä (näin karrikoidusti sanottuna). Jos lapsi ei sairastele hoidossa olostaan huolimatta koskaan, niin epäilen, että selittävä tekijä on joko a) tuurissa tai b) jossain muussa (perimässä saatu alttius saada infektiotauteja maybe??). Lapsen tietysti ”kuuluukin sairastaa” vaikka se lapsen ja vanhemmankin kannalta onkin tuskaista. Ihmiset puolustusmekanismi on hirveän monimutkainen ”koneisto”, eikä jollain yhdellä asialla voi selittää sitä, miksi on sairaana koko ajan tai ei koskaan. Löysin hyvän artikkelin netistä koskien infektiotautien sairastamista ja siinä lääkäri toteaa asiasta näin:
”Osa vastustuskyvystä on siis immuunijärjestelmän oppimista. Sitähän lapset tekevät jatkuvasti: he sairastavat paljon, ja immuunijärjestelmä oppii ja kehittää vastustuskykyä eri taudinaiheuttajia vastaan.”terranova4 (1 of 1)terranova6 (1 of 1)

Meillä Ben on syönyt vitamiinia ja rasvahappoja ruokavalion lisänä jo hyvän aikaa. Nyt sain testiin Terranovan Green Child -lasten sarjan tuotteita ja olen tässä pari viikkoa niitä pojalle antanut smoothien joukossa. Terranovan tuotteita olen itsekin käyttänyt jo pitkään ja ne ovat täysin ”vegaaneja” eikä niissä ole mitään täyte- eikä lisäaineita, joka on itselleni tärkeä tieto. Nämä Terranovan tuotteet ovat siis kaikki kasvikapseleita. Ne voi helposti sekoittaa jugurttiin tai smoothieen. Meillä lasta ei saa nielemään minkään valtakunnan pillereitä, eli ne täytyy olla pureskeltavia tai piilotettavia! Kaikkia noita ei tietenkään tarvitse antaa joka päivä, vaan monivitamiinia voi antaa esimerkiksi lapsen ollessa sairas tai kun muuten puolustuskyky joutuu koville. Terranovan monivitamiinissa on mukana myös A-vitamiinia, jonka takia en anna sitä Benille päivittäin. A-vitamiinia on kuitenkin usein lasten monivitamiinivalmisteissa, joten en ainakaan itse pelkää saantisuosituksen ylittymistä.
Terranovan lasten tuoteperheessä on neljä eri tuotetta:

Arvon kaksi Terranovan tuotepakettia teidän lukijoiden kesken, jossa ovat nämä kaikki neljä tuotetta! Paketin voit voittaa vastaamalla seuraavaan kysymykseen:
Mikä on paras vinkkisi saada kasvikset uppoamaan lapsille?

Vastausaikaa on tämän viikon torstaihin eli 7.8 klo.20 asti! Vastaa tämän postauksen kommenttiboxiin! Ilmoitan voittajille henkilökohtaisesti.

 

Herkku, johon jää todellakin koukkuun!

Siis voi nam sanonpahan vaan! Ja tiedän, että siellä on aika monta muutakin, jotka sanovat samaa!granaattiomena3 (1 of 1)

Olen ollut viimeisen kuukauden aivan koukussa erääseen kombinaatioon; Graanaattiomenaa, purkillinen rahkaa, turkkilaista jugurttia muutama ruokalusikallinen ja ripaus kookossokeria! Jos puhutaan töydellisestä makuyhdistelmästä, niin tässä tulee! Pakko saada, joka päivä!

Kiinnostuin granaattiomenasta, kun se oli aika miälenvikaisessa tarjouksessa joulunalla citymarketissa ja olin lukenut paljon positiivista hedelmän terveysvaikutuksista! Granaattiomena on lukemani mukaan oikea antioksidanttipommi! Usein en osta ns. eksoottisempia hedelmiä, koska en halua maksaa jostain yhdesta hedelmästä neljää euroa. Usein siis päädyn tylsästi banaaniin (joka tosin ei edes kuulu suosikkeihini, mutta on vaan niin helppo), sekä appelsiiniin tai mandariineihin. Jos ananas on tarjouksessa, niin saatan ostaa myös sitä. Eksoottisemmasta osiosta vastaa mango, koska se on hurrin suosikki. Ainut vaan, että jos on syönyt joskus esim. Thaikuissa mangoa, niin menee kyllä maku suomessa myytävistä versioista aika täydellisesti…granaattiomena (1 of 1)

Viimeksi maistoin granaattiomenaa, tai oikeastaan siitä puristettua mehua Israelissa lomaillessamme, joka oli aivan mielettömän hyvää ja join sitä päivittäin! Mehua olenkin kaiholla muistellut reissun jälkeen. Granaattiomenaa olin ostanut kyllä suomesta joskus vuosia sitten kotiin, mutta vielä silloin en osannut kuoria sitä sotkematta koko keittiötä (enkä blondina tajunnut tietenkään katsoa youtubesta jotain niistä sadoista videoista, joissa opetetaan granaattiomenan oikeaoppinen aukaisu…). Hedelmä nimittäin todella sotkee älyhelposti punaisella mehullaan joka paikan! Mehu on todella värjäävää ja siitä valmistetaan mm. elintarvikeväriä. Sitä kun hiukkasen heittelee valkosiin kaakeleihin, niin avot!

Granaattiomena(100g) sisältää:
* 85kcal
* 4g kuitua
* 10mg kalsiumia
* 12mg magnesiumia
* 10.2mg C-vitamiinia
* 38µg foolihappoa

Tekniikoita on avaamiseen monia, mutta itse käytän ns.naputtelutekniikkaa. Eli leikkaan granaattiomenan kahtia ja naputtelen puulastalla tai ihan lusikalla siemenet lautaselle. Tässä video kuinka toimia.
On tietysti makuasia mistä tykkää, mutta mun mielestä siemenissä on ihana purutuntuma ja granaattiomena täyttää todella hyvin vatsaa! Joskus riittää puolikaskin hedelmä! En tiedä onko kiihkein satokausi jo ohi, mutta ainakin Lidlistä granaattiomenoita saa vielä ihan kohtuulliseen hintaan. Joulunaikoihin hedelmä on suomessa edullisimmillaan.
Itse kyllä maksan niistä vähän enemmänkin, koska olen niiiin koukussa ja tämä on tuskin se huonoin kohde tuhlata ruokaostoksilla!
Onko muita, jotka ovat hullaantuneet tähän vitamiinipommiin?granaattiomena2 (1 of 1)

Joko muuten luit vihanneksia käsittelevän blogipostaukseni, josta voit saada lisämotivaatiota niiden syömiseen ja hyödyllisiä vinkkejä?? Suosittelen ehdottomasti postausta kaikille! Hyvä nyrkkisääntö on syödä jokaisella aterialla vihanneksia tai hedelmä. Vaikka granaattiomena! 🙂