Kuinka paljon on puoli kiloa kasviksia?

… Ja ennenkuin joku ehtii näsäviisastelemaan blogin kommenttiboxiin, niin kyllä – tiedän että se on 500g kasviksia :D.

Vaikka mä syön noin niinkuin normaaliarjessa tosi terveellisesti (no joo, välillä tosin ruokailuvälit saattavat venähtää…) niin mulla on ongelmana syödä kasviksia päivässä riittävästi! 
Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ravitsemussuositusten mukaan (tsiisus, siis minkä :D????) rehuja tulisi syödä ”runsaasti” ja mainoksen mukaan puoli kiloa päivässä! Joskus käy kuitenkin niin, että illalla saatan huomata, että olen syönyt päivällä ainoastaan vaikka yhden salaatin verran! Täydellisessä maailmassa söisin kasviksia varmaankin lähemmäs kilon joka päivä. En mitenkään usko että niiden syöntiä voi liioitella.

salaatti

Kuten olenkin kertonut, niin kokkaan harvoin mitään kasviksista. Oikeastaan poikkeuksen tekevät höyrytetyt kasvikset (juu, se onkin varsinaista kokkaamista….) tai lohikeitto, johon laitan keittojuureksia. Tekisin keittoja useamminkin, mutta toi kynäniska väittää, ettei siitä lähde nälkä! Muuten syödään oikeastaan aina salaattia. Nykyään olen yrittänyt tyrkätä rehuja myös smoothien sekaan ja esimerkiksi pinaatti on aika neutraalin makuinen smoothiessa. Uunikasviksista tykkään, mutta se kuoriminen… Tiedän, tällä hetkellä ruoanlaitto menee melkein helpoimman kautta! Bataatti on kuitenkin helppo duunata, kun yhdstä isosta bataatista saa 2-3 annosta bataattiranuja lisukkeeksi.

IMG_6620
En ole vielä toistaiseksi maistanut kuin yhtä hyvää pakastevihannessekoitusta ja se on Lidlin sekoitus, jossa on ainakin herneitä, porkkanaa ja sieniä. Mulla on varmaan traumoja joistan omista ”kanaa ja wokkivihanneksia” kokkailuista kymmenen vuoden takaa, kun olin vielä melko kädetön keittiössä. Hyi helv…
Lempikasvikseni on muuten avokado (joka on muuten MYÖS hedelmä), pinaatti ja parsakaali. Ja meidän lähikaupassa on niin älyttömän hyviä ja makeita herneitä, että niitä ei voi kyllä vastustaa!!!
Myös maissi on grillattuna todella herkkua – niin suolalla ja voilla :D. Sitä ei voi oikein enää terveysruoaksi kutsua. 

Mulla on nyt tähän kasvistensyöntiongelmaan parikin ratkaisua, joista toinen on älyhelppo ja toinen vaatii vähän näpräilyä. 

1. Päivän satsin punnitseminen aamulla valmiiksi

Tämän olen kokenut itseasiassa aika käteväksi. No joo, vaa’an kanssa leikkiminen ei nyt tuo hommaan mitään lisähohtoa, mutta ainakin tietää, että syö päivässä tarpeeksi kasviksia! Otin tähän esimerkin eiliseltä, jolloin mittasin aamulla muovikippoon 200g edellisenä päivänä tehdysta salaattisatsista, sekä 200g kurkkua+porkkanaa. Sitten tiesin vielä illalla syöväni pihvin kanssa bataattia ja parsakaalia ainakin sen 100g ja ylikin. Päivän saldo siis täynnä! Toinen eritäin hyvä juttu on se, että vihanekset on syöntivalmiina jääkaapissa, eli siinä tiukassa välissä kun rakas jälkeläiseni ei työnnä vierasesineitä suuhunsa tai kylve koirien vesikipossa voin napata jääkaapista valmiiksi kuoritun porkkanan! Helppoa!

IMG_6837

2. Viherjauheiden käyttäminen

Toinen todella helpoksi osoittautunut kikka! Mulla on tällä hetkellä käytössä pari viherjauhetta, joista toinen on Cocovin nokkos-yrttijauhe. Sanon suoraan, etten ole mikään nokkosfani sen maun puolesta, mutta nokkonen on aivan kuningastuote terveyden kannalta! Siinä on A, C, E, K, B1, B2, ja B3-vitamiineja sekä foolihappoa, rautaa, sinkkiä yms yms. Jos olette joskus murskanneet kuivan lehden kämmenessä, niin voitte kuvitella kuinka monta nokkosen lehteä on esim. ruokalusikallisessa tota tavaraa! Paljon!!! Siispä yksi rkl menee lähes missä vain, yleensä tungen sen munakkaaseen. 

IMG_1589
Toinen viherjauhe on mulle kohtuu uusi tuttavuus jonka tilasin iiherpistä. Kyseessä on Greener Grasses Alkalizer-viherjauhe ja tämä on alunperin Harjun Jukan suosittelema tuote. Tuotteessa on siis kuivattuna ja jauhettuna sinimailasta, voikukkaa, sekä ohran ja kauran lehtiä (mikäli oikein englanninkielisestä tekstistä ymmärsin!). Tämäkin tuote on superkätevä; Pienestä määrästä saa suuren määrän vitamiineja ja hivenaineita! Nimimerkillä täällä yksi, joka ei suostu sairastelemaan!
Mistäs mä luinkaan tämän…”Terveet menevät luontaistuotekauppaan ja sairaat apteekkiin”. Niinhän se menee. Siksi ei kannata ihmetellä miksi mäkin näitä ”ihmejauheita” vedän. Vaikkei niissä tosiaan mitään ihmeellistä olekkaan.

IMG_6848

Olen muuten kuullut varmaan sata kertaa, että salaatin tekeminen on kauhean työlästä. No joo, kyllähän siinä on se vihannesten peseminen, kuoriminen ja pilkkominen. Pieni vinkki vitonen; Salaattia kannattaa tehdä kunnon satsi kerrallaan!! Hyvässä tiiviissä rasiassa se säilyy kylmässä aivan freesinä ainakin seuraavaan päivään ja vähän ylikin. Älä tee niistä kasviksista mitään pientä hakkelusta, niin ne pysyy mehukkaana pidempään. Jos laitan salaattiin tomaattia, niin laitan kirsikkatomaatteja, jolloin ne ei vetistä muita kasviksia mössöksi. Ja kannattaa hankkia tarpeeksi iso leikkuulauta, koska sellasella puhelimen kokosella leikkuulaudalla menee vaan hermot pilkkoessa, kun ne kurkut ja paprikat sinkoilee pitkin keittiötä! 
Kannattaa suosia kauden vihanneksia, eli nytkin oli cittarissa kukkakaali puoli-ilmaista (sen voi toki myös höyryttää jos ei raakana tykkää) ja kaali muutenkin. Mulla on kaali tuolla jääkaapissa ostettuna ja aikeissa valmistaa siitä kaalilaatikko joka on mun ALL TIME lempiruokaa! Hätähousuna tosin paistoin jo siihen varatun jauhelihan ja söin sen… No ehkä seuraavassa elämässä sitten!

fityoutoo

10 vastausta artikkeliin “Kuinka paljon on puoli kiloa kasviksia?”

  1. Mä leikkaan mun salaatin yleensä saksilla, muuten ne leviää pitkin leikkuulautaa ja lattiaa. Jäävuorisalaatti kouraan ja kipon päälle ja saksilla naks naks 🙂

  2. Nerokas idea laittaa pinaattijauhetta munakkaaseen 😉 Taitaa mennä ostoslistalle! Ja kukkakaali-ostoksille on vissiin lähdettävä,en huomannutkaan että ne on halvennuksessa cittarissa. Kukkakaalista ja porkkanasta saa tosi hyvää muussia 🙂

    Mä muten laitan raakaa parsakaalia smoothieen. Ei maistu yhtään, kantsii testata!

  3. Eksyin blogiisi mielenkiintoisen otsikon perusteella, ja piti tulla heti kommentoimaan! 😀 Eli kirjoittelinkin juuri vähän aikaa sitten tätä aihetta sivuten, teksti löytyy täältä: http://isompihymy.blogspot.fi/2013/09/taman-avulla-sain-stopin.html

    Itse tulee usein syötyä niitä kasviksia ihan huomaamatta reilun kilonkin verran päivässä, sillä tykkään kokata ruoan lisukkeeksi kasviksia. Toki pilkkominen ja raastaminen ja paistaminen saattaa kuulostaa hankalalta ja aikaavievältä, mutta tuosta sun kaalilaatikkoa odottavasta kaalista voi pyöräyttää tosi helpolla kasvislisukkeenkin. Niin kuin tuossa tekstissä kerroinkin, niin pilkoin kokonaisen kaalin, heitin kaalisilpun syvälle uunipellille ja raastoin päälle pussillisen porkkanoita. Sen voi laittaa ihan sellaisenaankin uuniin tai heittää päälle hieman öljyä ja mausteita. Pilkkomis- ja raastamishommassa ei varttia enempää aikaa kulunut, ja uuni hoitelikin sitten loput 🙂

    Mielestäni kaali ja porkkana ovat vielä sellaisia aineksia, että ainakin tässä muodossa ne muuttuvat päivä päivältä mehukkaimmaksi, eli tuostakin satsista söin viiden päivän ajan! Ja kun lisänä oli kesäkurpitsaa ja sipulia, niin niitä kasviksia tuli syötyä se vajaa 500g jo YHDELLÄ aterialla. Eipä tarvinnut paljoa tuoresalaattia väsätä enää ruoan kylkeen! 🙂

  4. Hei!

    Mun jotain suosikkeja kasviksista:
    — Uunijuurekset (bataatti, raitajuuri, lanttu, porkkana). Mukaan rosmariinia, hunajaa, balsamiviinietikkaa, vähän suolaa ja sitten tunniksi uuniin.
    — Sosekeitto bataatista ja porkkanasta. Chiliä mausteeksi 🙂
    — Musaka munakoisosta ja lampaan jauhelihasta.
    — Keitetty parsakaali ihan minkä tahansa lisukkeena.
    — Ruusukaalit halkaistuna ja pannulla paistettuna.
    — Keitetyt porkkanat, ja sitten keittämisen jälkeen niihin hieman persiljasilppua mukaan.
    — Hummus vähän kaiken kanssa. Mutta onko kikherne kasvis… ?

    Ps. Voisitko kirjoittaa joskus venyttelemisestä? Miten, milloin? Heti kuntosalin jälkeen vai erikseen myöhemmin?

  5. Heipodei,
    minkä takia kasviksia ja hedelmiä pitäisi niin vimmatusti kuoria ja pestä?
    Tokihan banaani ja nauris on vähän parempia, jos ne kuorii 🙂
    Mutta esim. peruna, porkkana, omena, kurkku jne on aivan mainioita kuorineen, itse en kuori enkä pese (paitsi multaiset perunat) niitä koskaan.
    Kun makuun tottuun niin perunankuoret maistuu oikeastaan parhaalta koko perunassa!

    Hyvin helppona uuniruokanahan toimii myös esim. sipuli, nauris ja parsakaali, eli senkun pyöräytät palaset kulhossa, jossa on on öljyä+suolaa+pippuria ja uuniin

    tsemppiä treeniin ja arkeen! 🙂

  6. Sinne juoman sekaan blenderissä menee päivittäin salaattia, pinaattia, kurkkua tai porkkanaa. Helposti suuria määriä ja hedelmä/marja tuo makuun vastapainoa.

    • Mun pitäskin ostaa kunnon bleiseri, koska mulla tuntuu jäävän kovemmat ainekset palasiksi. Käytössä siis ihan perus OBH Nordica jolla voi kohta heittää vesilintua…
      Tekis mieli ostaa se Vitamixin blenderi vaikka se aika kallis onkin…mutta kuulemani mukaan todella laadukas!

    • Mulla Hurom ja ei oo vielä löytynyt vastusta, josta ei selviäisi ja huomattavasti edullisempi. Ihan vinkkinä.

    • Mä muuten juuri luin kanssa kehuja tuosta Huromista! Täytyypä ruveta kyttäämään mistä sellaisen saisi edullisesti…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta