Kuivat kanat ja kasvikset…

Mua ottaa aivoon, että aina kun puhutaan terveellisestä syömisestä niin monelle tulee ensimäisenä mieleen ne kuivat kanan rintafileet ja salaatinlehdet. Monella on jo valmiiksi tosi negatiivinen asenne terveellistä ruokavaliota kohtaan ja ajatellaan heti että nyt pitää luopua siitä ja siitä ja siitä ja siitä kun aloittaa painonpudotuksen tai haluaa muuten vain muuttaa ruokavaliotaan parempaan suuntaan. Kaikki terveellinen on pahaa ja kaikkia hyvä on epäterveellistä. Eikö niin?

Nam?


Lisäksi mun mielestä nämä laihdutusohjelmat vielä vahvistaa ihmisten ennakkoasenteita siitä, että laihduttaakseen ei kerta kaikkiaan voi syödä muuta kuin joka päivä samaa ruokaa joka ei vieläpä maistu miltään. Rutikuiva kanan rintafile oliiviöljyllä?? Mmm..”Niin hyvää ettei sanotuksi saa” – vai miten se meni.
Mä yritän olla puuttumatta yleensä mun sukulaisten tai ystävien ruokailutottumuksiin ellei multa nimenomaan sitä puuttumista pyydetä. Mä voin itse hyvin tällä ruokavaliolla, mutta jos joku voi hyvin saarioisten mikropitsoilla niin ei mulla ole siihen mitään sanottavaa. Monelle varsinkin normaalipainoiselle on hiukan vaikea selittää, että miksi ruokavalio pitäisi muutta jos tähänkin asti kaikki on mennyt ihan jees. Ei ehkä nähdä mitään syytä valita terveellisimpiä vaihtoehtoja, koska silmämääräisesti kaikki on kunnossa ja liian usein, siis aivan liian usein hyvinvointi rinnastetaan normaalipainoon! Asia ei kuitenkaan ole niin.
Ylipainosta sen sijaan mun on pakko sanoa, että siinä ongelmassa joutuu kyllä loppupeleissä koko yhteiskunta maksumieheksi. Tiedän kyllä, ettei se ole ainoa elämäntapaongelma joka jää yhteiskunnan maksettavaksi, mutta nämä ylipainoset vanhemmat siirtää omat huonot elämäntapansa lapsilleen ja lasku tulee tuplana. Mua ei haittaa pätkääkään vaikka karkit maksais tuplahinnan ja kaikkeen roskaruokaan myös kunnon verot päälle! ”Kohtuukäyttäjille” on ihan sama maksaako se annos mäkkärissä 5€ vai 15€ jos sen joskus harvoin syö. Ja jos mä haen karkkia jostain, niin en todellakaan juokse halvimman pussin perässä! Jos olette eri mieltä niin mä luen mielelläni teidän kommentteja!
Tottakai mä voin sanoa sulle, että please, kokeile edes kuukausi jotain muuta kuin sitä pitsadieettiä, mutta kyllä asioiden on tapahduttava omasta halusta.
Moni ajattelee myös, että elämä on nyt ja tässä. Ja niinhän se onkin. Mutta mä olen ruvennut myös viime vuosina ajattelemaan, että mitäs on 30 vuoden päästä? Missä kunnossa mä olen silloin? Onko mulla ylipainoa, tervaa keuhkoissa tai huonot nivelet? Ne kaikki on vaivoja jotka ei synny ihan hetkessä.Mun ruokavalioon on tietysti helppo puuttua ja oma isäni on tästä oikein hyvä esimerkki. Hän aina suureen ääneen ihmettelee kun mä en voi syödä mitään (what??) ja nyt kun kerroin että välttelen gluteiinia niin mulle tietenkin yritettiin tyrkyttää joka käänteessä pullaa tai ruisleipää (jotka on molemmat mun vanhemmmille todella pyhiä asioita). Lisäksi hän sanoi, että mä oon RAJOITTUNUT mun syömisten suhteen. En tosin jaksanut vetää poroja sieraimiin tästä, koska mä ymmärrän, että mun isä ei oikein ymmärrä.

Toinen asia mikä usein mielletään terveelliseen syömiseen on vaivalloisuus. Salaatin tekeminen kestää (eikä se täytä) ja lapsille ei kelpaa rutikuiva rintafile. Eikä ne kasvikset. Nyt itsekin ollessani pienen vauvan äiti on huomannut, että päivisin ei todellakaan riitä aika eikä pinna mihinkään monimutkaiseen kokkailuun. Paras ruuanlaitto päivisin on ottaa jääkaapista jotain valmista ja heittää se mikroon! 🙂
Olen myös tehnyt yli 3 vuotta kolmivuorotyötä ja se oli syömisen kannalta haastavaa aikaa. Jääkaapissa pitäisi aina olla ruokaa mutta välillä kun ei vuorojen välissä tiennyt oliko yö vai päivä niin ei paljon jaksanut kauppaankaan vaivautua. Onneksi pakkanen on keksitty, koska sinne sai hyvänä päivänä valmistettua vähän hätävaraa. Ja on ihan turha ruveta halkomaan hiuksia siitä, onko joku pakastevihannesten käyttö suuri rikos.

Mua itseäni on auttanut se, että mä olen ihan konkreettisesti opetellut laittamaan ruokaa! Mä olen opetellut valmistamaan riisiä niin, ettei se maistu kuivalle puuhakkeelle. Mä olen opetellut tekemään kanan rintafileistä muuta kuin ”kuivat kanat uunissa”. Netti on täynnä ruokaohjeita! Mä en syö myöskään sellaisia vihanneksia, jotka maistuu mun mielestä pahalle, kuten keitetty porkkana. Ei ruoan tarvitse mitään gourmeeta olla, mutta ei sulle kukaan mitään vuoden täydellisin ihminen -palkintoa anna, jos joka päivä pakotat itses juomaan vain kammottavia viherpirtelöitä(vaikka se olisi kuinka muodikasta tahansa)!

Pakko vielä linkittää tähän loppuun uusin Toosa TV. Olivat tehneet aika onnistuneen parodian Jutta ja puolen vuoden superdieetit sarjasta :D!

fityoutoo

14 vastausta artikkeliin “Kuivat kanat ja kasvikset…”

 1. Tää oli loistava juttu. Mua ärsyttää kanssa se, että ihmiset luulee, että se terveellisempi ruoka on pahaa, he kun ovat tottuneet syömään vain mikropitsoja, ranskalaisia ym. roskaa. Itsellänikin riittää kavereita, joita terveellinen ravinto ei kiinnosta pätkääkään ja pahin on varmasti poikaystäväni, joka välttelee ”kanin ruokaa” viimeiseen asti. Hän ei syö koskaan salaattia ja naureskelee minun syömisilleni. Ja sitten vielä haluaisi laihduttaa. Vieläpä minä hänet laitan syömään kasviksia… :3

  • Ei oo varmaan helppoa, jos itse syö terveellisesti ja parempi puolisko vetää kebabbeja ja ranuja :D. On kuitenkin taivaan tosi, että kyllä miestenkin kannattas niitä kasviksia opetella syömään! Ei nyt pelkästään salaattia tarvi puputtaa, mutta onhan maailma täynnä erilaisia rehuja! Mun mies syö tosi paljon parsakaalia ja raakaa porkkanaa ja jos teen salaattia niin toki syö sitäkin.

  • Jee, parsakaali rules! Mun isukki puolestaan tykkää tomaateista, sillä on aina jääkaappi täynnä niitä, vaikkei muuten paljoakaan välitä ruuan terveellisyydestä. :DNyt kultani suhteen ongelmana ei olekaan roskaruoka vaan se että hän syö aika niukasti. Hän on laihtunut jtn. 15 kiloa muutamassa viikossa eikä osaa levätä kunnolla saatika syödä treenin jälkeen. Eikä hän tietenkään usko ”saarnaamistani” esim. siitä että lihas kuluttaa enemmän energiaa ym. :/

 2. Hei!Kiitos alkuun loistavasta blogista! :)Olisin halunnut kysyä että muutitko kolmivuorotyötä tehdessäsi ruokavaliota riippuen missä vuorossa olit? Kamppailen itse tämän asian kanssa varsinkin yövuoroa tehdessä kun tuntuu ettei koskaan ole nälkä mutta sitä ruokaa on pakko syödä että jaksaa.Hyvää kevään jatkoa!

  • No ensinnäkin täytyy sanoa, että mähän tulin tähän ”terveysuskoon” vasta oikeastaan mun vuorotyöurani loppuvaiheessa, joten en voi sanoa että mun sen aikainen ruokailu olis ollut kovin esimerkillistä.Mun työ ei ollut fyysistä, mutta oli silti enemmän sääntö kuin poikkeus että yövuoroissa pidettiin kunnon hiilarifestit. Jos ei itse tuonut itsellee namia, niin varmasti pöydät notkui ties mitä… Yövuorot oli mulle aivan helvetillisiä (vuorotyö ei ylipäätään sovi mulle) ja mulla oli paljon vatsan kanssa ongelmia.Näin jälkeenpäin ajatellen olisin syönyt aina iltaa kohden tosi kevyesti, eikä yhtään tai hyvin kevyesti hiilareita (ehkä hedelmiä ja kasviksia vain). Jos tekee fyysistä työtä on tilanne tosin eri, koska lihaksia on täytettävä jollain yötä varten – mun duunissa oli tärkeämpää olla pään sisäisesti skarppina. Sen lisäksi yövuoron lopussa/jälkeen kannattaa syödä edes kevyt aamupala ja jatkaa herättyään ns. normaalia päivärytmiä.

 3. Mä en muuten ymmärrä pakastevihannesten morkkaamista, kun on kuitenkin tutkittu, että niissä säilyy ravinteet jopa paremmin kuin ”tuoreena” myytävissä. Eipä nekään hetkessä kaupan tiskille tule.

  • Totta turiset! Mäkin muistan lukeneeni joskus tutkimuksen, että pakastevihanneksissa on jopa parempia ravintoarvoiltaan, kuin sesongin ulkopuolella tuoreet vihannekset, joita on pitkään säilötty. Sen lisäksi talviaikaan joskus vihannekset on tosi nahistuneen oloisia, joten pakkasesta voi todellakin saada parempaa. Tosin mausta voidaan olla montaa mieltä, itse käytän pakasteena oikeestaan vaan herneitä jos marjoja ei lasketa.

 4. Jes, joku muukin liputtaa pakastevihannesten puolesta! 🙂 Mieki syön niitä periaatteessa melkein joka ilta; tulen sen verran myöhään töistä ja treenaamasta, etten useinkaan jaksa alkaa kuorimaan ja laittamaan salaatin lisäksi vielä ”lämpimiäkin” vihanneksia itselleni. Sitä en minäkään kyllä ymmärrä, miten se salaatin teko koetaan niin helkkarin raskaana hommana? Miten se eroaa vaikka jonkun kastikkeen teosta työmäärältään?Ja Katri, toi ruisleivän ja pullan pyhyys – mun yks entinen duunikaveri, jo eläkeiän kynnyksellä oleva vanhapiika, ei pystynyt olla erossa perunasta ja ruisleivästä kuin laskujeni mukaan 19 tuntia. Sen jälkeen oli kuulemma pakko saada ruikkaria ja perunaa, koska ”ihminen tarvitsee niitä”. QUE?!!Vaikka mikä mä oon ruisnäkkärikoukussa ja ikuisena pullanpalvojana sanomaan.. Mutta sentään ymmärrän, että ilman niitäkin elää ja useimmiten vielä paremminkin 😉

  • IMO paras ruisleipä maultaan on ehdottomasti se fazerin paistoipisteistä saatava apilan muotoinen ruikkari!! Voi taivas et se on hyvää tuoreena, sitä saa joskus kouluissakin. Sitä mä kyllä kaipaan..mmm…

 5. Talvella pakastevihannekset on käteviä ja hyviäkin, mutta kyllä mä jo odotan sitä, että pääsen torilta hakemaan tuoreet vihannekset. Muutenkin kun söisin kaikki kasvikseni tuoreena.Mutta joo, ei tuo terveellinen syöminen ole mielestäni vaikeaa. Siis ihan peruskotiruuallakin voi syödä terveellisesti kun vaan kiinnittää vähän huomiota siihen mitä laittaa. Tänään olin laiska, enkä jaksanut lounaaksi alkaa tekemään mitään ihmellistä. No ei muuta kuin kanan sisäfileet palasiksi ja pannuun, joukkoon hirveä määrä sipulia, tomaattia ja vähän vielä couscosia rakennetta antamaan ja avot. Enpä ole hetkeen noin hyvänmakusta ”pikaruokaa” taas syönyt ja maistui oikein hyvin muillekin perheen jäsenille.

  • Ymmärsit täydellisesti mun pointin, ”pikaruokaa” mutta herkullista ja helppoa! Eikä tarvitse olla mikään Jyrki Sukula, jos ei omat ideat riitä niin riittää että osaa lukea!

 6. Mulle nauretaan töissä kun laitan runsaaseen salaattiini vielä reippaasti siemeniäkin (meillä on aika hyvät tarjoilut), että mä syön pupujen ruuan lisäksi myös lintujen ruuat… Meilläkin on törkeän hyvää ruisleipää, tulee koriin lämpimänä suoraa uunista 🙂

  • Noi tuoreet leivät on paha! Mulla menee ainakin se tuoksu tonne aivojen takalohkoon asti :D! Voitas mennä Viivi joku päivä taas syömään vaikka pupujen ruokaa lapaan…

 7. Mennään ehdottomasti heti kun sulle vaan passaa, mulla on nykyisin aika selkeät ja helpot aikataulut ja hyvin saa mahdutettua kavereita. Kyllä tää virka-aika vaan on kivaa 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta