Läskiversio vs. terveysversio!

joulua1 (1 of 1)
En kovin paljon ole ehtinyt joulua meille laittaa, mutta jotain pientä kuitekin :).

Valmistuuko tänä jouluna keittiössäsi macajauheella tuunattu maidoton riisipuuro, jonka päälle ripottelet sokerin ja kanelin sijasta pelkän kanelin? Laitetaanko lanttulaatikkoon aidon kerman sijasta kookoskermaa?

Monessa hyvinvointiblogissa on näin joulun alla tuunattuja jouluruokareseptejä, joissa perinteinen sokeri-kerma-voi-iloittelu on korvattu terveellisemmillä vaihtoehdoilla. Mun mielestä on hienoa, että ihmiset on nykyään ennakkoluulottomampia terveellisempiä vaihtoehtoja kohtaan, koska muullakin saa makua ruokaan kuin kermalla tai voilla. Ruoasta voi saada oikeasti maukasta ihan vain esimerkiksi maustamalla se hyvin, joka on monelle ehkä se vaikein rasti kokkaamisessa!

joulua2 (1 of 1)
Mulperitäytteisiä raakasuklaita

Kun kommenttiboxeja lukee, niin selkeästi porukka on jakautunut hieman kahtia; Toisen puolen mielestä riisipuuroon ei tule kajota millään kookosmaidolla, eikä lanttulaatikko kaipaa terveellisempää versiota rinnalleen. Osa taas on sitä mieltä, että joulunakin voisi herkutella hieman terveellisemmin ja vaikka näissä terveysblogeissa se tuskin tulee esille, niin edelleen osa suomalaisista syö itsensä jouluisin lähes sairaalakuntoon! Sairasta! Mä olen muuten vain kerran elämässäni syönyt niin paljon, että kärsin pää pöntössä asti… Ja se oli joskus teinivuosina yllätys yllätys – laivan buffassa!

Itse en ole mikään jouluruokafani suuremmin, mutta kyllä minäkin vatsani täyteen joulupöydässä saan! Mä kuulun enempi siihen ryhmään, joka tekee (tai JOS tekisin) ne jouluruoat ns. perinteisin reseptein ja ehkä niiden rinnalle voi sitten kokeilla jotain terveysherkkuja. Riisipuuro siis ehdottomasti punaiseen maitoon ja päälle kunnon kaneli ja sokeri! Muun ajan vuodesta voi sitten hyvin syödä sitä kaurapuuroa marjoilla ja raikulla, eli en laske aattona kaloreita. Laatikoiden suhteen meillä tehdään varmaan niin, että ostamme kaupasta Kokkikartanon laatikot, joita anoppi sanoi tuunaavansa vielä ennen joulupöytää (eli ilmeisesti muutamalla voinokareella 😀 ). Tänä vuonna meillä on aika iso jengi kasassa, koska vanhempani tulevat hurrin vanhempien luokse viettämään joulua ja kaikille sopi enemmän kuin hyvin, ettei ruoasta oteta stressiä! Minä ja äitini emme syö ollenkaan sianlihaa (äitini ei ole syönyt lihaa harvoja poikkeuksia lukuunottamatta kymmeniin vuosiin), joten äiti tuo kalkkunan mukanaa Itä-suomesta. Laatikoiden ja kalkkunan lisäksi mun omiin joulusuosikkeihin kuuluu pakasteherneet (???) ja tietysti karjalanpiirakat! Paljon joulupöydässä on myös kalaa, mutta itse en oikein graavikaloista, savukalasta enkä etenkään mädistä välitä.

Ja suurin herkku on tietysti se riisipuuro!

kokkikartano2 (1 of 1)
Kokkikartano otti varaslähdön riisipuuron tarjoilussa ja puuron sai tuunata mieleisekseen. Oli aivan älyttömän hyvää puuroa, eli jos et halua polttaa kattilanpohjaa karrelle (niinkuin itse olen pari kertaa tehnyt!), niin suosittelen Kokkikartanon valmista riisipuuroa!
kokkikartano1 (1 of 1)
Tarjolla oli jos jonkinlaista puuronpäällystä kinuskikastikkeesta marjoihin!

Makeista herkuista alkoholiton glögi (Blossa, tietenkin) ja Annas piparit uppoavat hyvin. Ehkä jonkun kakunkin tekaisen joulupöytään! Konvehdit eivät sattuneesta syystä sula tämän naisen suussa tänä jouluna, eli ne voin samoin tein unohtaa.
Pandan joulupöydän parhaat saati Alladdin-rasiat eivät kyllä jääkään harmittamaan, mutta violetit dumlet ja joulusuklaa kuuluu aattoiltaan! Onneksi mulla on pakkasessa pieni satsi raakasuklaata pahimpiin himoihin, vaikka ei se toki aivan sama asia olekaan.

Silti mulla olisi pieni halu kokeilla jotain uutta ns. terveysresptiä, koska en nää etteikö perinteinen lanttuloora ja joku kevyempi bataattilaatikko ihan hyvin sopisi samaan pöytään keskenään. Tärkeintä on tietenkin syödä nautiskellen ja pitkän kaavan mukaan eikä niin, että vartissa ahtaa itsensä niin täyteen kuin kykenee! Ainakin mun mielestä ähkyssä on kamalaa olla, joten eiköhän tossa ole ihan riittävästi pyhiä, että ehtii sitä ruokaa lappamaan naamariin.
Mutta. Jos joulupöydässäkin tarvitsee kaloreita laskea, niin ehkäpä kannattaa miettiä, onko oma suhde ruokaan ja syömiseen ihan kunnossa…?

Onko teidän joulupöydässä perinteiset ”läskiversiot” vai tuunatut ”terveysversiot”? Kuinka tarkkoja olette ruoan suhteen jouluna (kalorit, määrät, vehnä, sokeri yms yms)? 

fityoutoo

2 vastausta artikkeliin “Läskiversio vs. terveysversio!”

  1. Mä en tietoisesti valitse terveysversioita tai läskiversioita vaan teen jouluruuat juuri sen mukaan kuin mieli tekee, mun mielestä se on hyvä periaate 😀
    Riisipuuroa tulee silloin tällöin keiteltyä riisimaitoon ja kyllä jouluna se tehdään punaiseen maitoon 😀

  2. Jumalauta mä repesin noille pakasteherneille 😀 Mä rakastan niitä!

    Läskiversiot tälle tädille Jouluna, kiitti! Viettäkää ihana Joulu!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta