Lempiruokaani: Vietnamilaiset riisipaperirullat (maidoton, GL)

rullapostaus1 (1 of 1)MInulta kysellään jonkun verran reseptejä blogiin ja täytyy myöntää, että terveellisiä ja hyviä reseptejä voisi olla blogissa enemmänkin. Joten aloitetaan vaikka sitten vaatimattomasti lempiruoallani!

Jos me oltais hurrin kanssa legendaarisessa Tuttu juttu showssa (josta suurin osa teistä ei ole varmaan koskaan kuullutkaan 😀 ….) ja meiltä kysyttäisi meidän yhteistä lempiruokaa, niin kysymys olisi naurettavan helppo; VIETNAMILAISET RIISIPAPERIRULLAT!

rullapostaus11 (1 of 1)

Olen tehnyt näitä rullia meille jo parisen vuotta lähes joka viikko. Niistä on tullut meidän yhteinen perjantai-illan traditio. Mä teen rullat, hurri laittaa pojan unille ja sitten mennään kahdestaan sohvalle herkuttelemaan! Pidämme molemmat valtavasti aasialaisesta ruoasta, joten jos korianterin, valkosipulin ja limen yhdistelmä tuo veden kielelle, niin sun on pakko koittaa näitä! Nämä eivät valmistu aivan käden käänteessä (tai sitä kättä täytyy ainakin aika monesti kääntää heh heh…), joten aikaa on hieman varattava. Ensimäinen osuus on ruoan preppaus ja toinen osuus on itse rullien askartelu. Lupaan kuitenkin, että lopputulos palkitsee! Tässä on loistava esimerkki kevyestä, freesistä ja maistuvasta ruoasta, jota voi varioida loputtomasti. Ja mikä parasta; Syöt kasviksia kasan lähes huomaamattasi! Rullat ovat myös gluteenittomia ja jos haluat vähähiilarisemman vaihtoehdon, niin riisinuudelin voi jättää pois rullista. Me olemme täytteiden kanssa todella kaavoihin kangistuneita, mutta sisälle voi laittaa myös esimerkiksi lohta, possua tai tofua. Sen lisäksi kastikkeen voi tehdä itse, mutta me dippaamme aina rullat perinteiseen sweet chili -soosiin. Itse löysin aikoinaan ohjeen muuten täältä.

rullapostaus3 (1 of 1) rullapostaus4 (1 of 1)

Rulliin tarvitset: 

  • Jättikatkarapuja 1pss (pakaste, myös tavalliset katkaravut käyvät hätätapauksessa)
  • Riisipapereita 1pkt (käytän itse isompia, näitä löytää nykyään ihan tavan marketeista)
  • Riisinuudeleita ½pkt
  • Porkkanaa n.3kpl
  • Kurkkua 1kpl
  • Avokadoa 1-2kpl
  • Jämäkkää salaattia, kuten romaine (myös harvinaisemmat lajit kuten cosmopolitan toimii hyvin!)
  • Korianteria 1 puntti (mahdollisimman rehevä)
  • Valkosipulia
  • Limeä
  • Chiliä (tulisuudesta riippuen ½-1kpl, itse käytän aina kokonaisen siemenineen)rullapostaus5 (1 of 1)

Esivalmistelut:
1. Laita jättikatkaravut sulamaan n.2h ennen ruoan valmistusta, tai sulata haalean (huom. ei kuuman!!) vesihanan alla.
2. Poista sulaneista jättikatkiksista pyrstöt ja laita ne marinoitumaan valkosipulimurskan, hienonnetun chilin ja limemehun kanssa. Voit laittaa marinadiin myös korianteria jos sitä on sinulla runsaasti.
3. Leikkaa porkkanat ja kurkut n.sormenpituisiksi tikuiksi. Leikkaa avocadot slaisseiksi ja laita niiden päälle hieman suolaa ja limeä. Leikkaa romainesalaattipuntti puoliksi ja korianterinvarret niin ikää puoliksi.
4. Laita nuudelit kuumaan suolalla maustettuun veteen lillumaan ja siivilöi kun ovat pehmeitä.
5. Paista katkaravut kuumassa öljyssä. Huom! Katkiksista tulee kumisia, jos niitä paistaa liian pitkään, eli pari minuuttia riittää! Mausta suolalla. Miksei pippurillakin.rullapostaus6 (1 of 1)6. Asettele kaikki tykötarpeet työpöydälle ja laita laakeaan astiaan (esim käyttämääsi paistinpannuun) kädenlämpöistä vettä. Avaa riisipaperirullapaketti ja ota paperit varovasti paketista. Rikkinäisiä ei kannata käyttää (pienet halkeamat eivät haittaa).

rullapostaus2 (1 of 1)

Itse rullaus-show: 
1. Ota riisipaperi ja kasta se lämpimään veteen. Ota paperi mieluummin liian kovana kuin löllönä työpöydälle, koska liian lillunut paperi repeää helposti!
2. Laita paperin alareunaan, n.3cm päästä reunasta ensin korianteria muutama oksa, sitten 2-3 rapua niiden yläpuolelle.
3. Sitten messiin kurkkutikku, porkkanatikku, avokadoviipale, pieni kasa nuudelia ja päälle salaatinlehdenpuolikas tai kaksi. rullapostaus7 (1 of 1)4. Ala rullaamaan alareunasta niin, että vedät sormilla täytteen melko tiukalle ja käännä sivut keskelle ennen kuin pääset rullaamisessa loppureunaan. Tämä vaihe vaatii hieman harjoittelua, koska jos rulla on liian tiukka tai riiripaperi liian uitettua, niin koko homma leviää kuin jokisen eväät 😀 ! Ole kärsivällinen – rikkoutuneen rullan voi syödä oikein hyvin haarukalla! Eikä tässä tyylipisteitä jaella…
5. Asettele rullat saumapuoli alaspäin tarjoilualustalle ja niin, etteivät ne liimaudu toisiinsa ja repeä kun niitä poimitaan lautaselle.rullapostaus8 (1 of 1) rullapostaus9 (1 of 1)Varaa rullia n.5-8 per lärvi. Riippu toki mitä rullissa on ja miten isoja rullia tekee, mutta etenkin jos sisällä on lihaa, niin aika syöminen on jo tuossakin määrässä. Näihin jää koukkuun, joten suosittelen kokeilemaan! rullapostaus10 (1 of 1)

Ps. Kuten instagramista olette voineet huomata, niin edelleen yhtenä kappaleena ollaan… Eikä nyt suoraan sanottuna mitään kovin varmoja merkkejä siitä, että syöksysynnytän kohta tohon eteiseen 😀 …
Jos haluat olla ajantasalla, niin Instagramissa katrivee tulee ilmoitusta välittömästi, kun lähdön aika koittaa!

fityoutoo

9 vastausta artikkeliin “Lempiruokaani: Vietnamilaiset riisipaperirullat (maidoton, GL)”

  1. Oijoi noi on niiiin parhaita!! Kesällä opin tekemään. Vois vaikka tehdä pitkästä aikaa, miksi olenkaan unohtanut moiset herkut 😛 Soijaetikkachilikastikedippiä käytän itse. Vois kyllä oikasta ja herkutella sweet chililläkin 😊

    • No mulla on yleensä jo niin nälkä, kun noi on valmiit, että toi kaupan valmiskastike on helpoin valinta 🙂 .

  2. Namnam, on munkin herkkua nuo. Kaikki vietnamilainen ruoka oikeastaan on mun herkkua! 😀 Mielenkiinnosta kysyn, että miksi ihmeessä käytät kumihanskoja, kun teet ruokaa sinulle ja siipallesi? 😀

  3. Kiitos ohjeesta! Aion ehdottomasti tehdä joku päivä. Kerran näitä maistoin yhdessä tilaisuudessa työni puolesta ja mietin osaisinkohan itse väkertää vastaavia rullia.

    Tsemppiä loppusuoralle! 🙂

    • Hei kokeile ehdottomasti! Nää on helppo tehdä – tosin vaatii tietty vähän askartelua… Ja kiito :). Toivottavasti ollaan jo ihan siellä ruutulipun kohdilla pian…

  4. Pakko testata tätä reseptiä!:) mutta pakko kysyä mistä toi teidän keittiön seinien laatta on? Vai onko se edes laattaa? Näyttää aivan ihanalta! Tahtoo samanlaista keittiöön 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta