Miksi KANNATTAA lähteä treenaamaan???

Aina joskus tuntuu, että voi kun joku muu voisi treenata omasta puolesta. Uskokaa pois – minullakin on aika ajoin motivaatio-ongelmia saada itseni ylös ja lähtemään treeneihin. Varsinkin kun olen päivän touhunnut lapsen kanssa, niin joskus tuntuu ihan mahdottomalta löytää tsemppimieltä lähteäkseen vielä kaiken päälle hikoilemaan! Koitan aina kuunnella kehoa ja sen viestejä; Voiko treenimotivaation puute johtua siitä, että kroppa ei ole vielä palautunut edellisesti kovasta treenistä? Tai onko takana mahdollisesti jopa liian monta kovaa treeniä…? Joskus flunssan tuloa enteilee myös alimotivoitunut ja vetämätön fiilis ja silloin on todellakin parempi antaa itselleen lepohetki!

IMG_0298
Oltiin tänään Helsingissä, Elastisen salinakin tunnetulla TFW-salilla treenaamassa! Kiitos Monnalle, joka järkkäs meille treenit!! Oli kyllä aivan huikee meininki ja tsemppi päällä!

Jos edellisestä treenistä on kuitenkin  kulunut jo pari viikkoa tai jopa kuukautta, niin silloin tuskin ylikunnosta on kysymys :D. Itse koitan pitää pari täyttä lepopäivää viikossa, eli treenaan joka viikko tavalla tai toisella 4-5 kertaa. Kaksi lepopäivää riittää oikein hyvin ja toki kroppani on tottunutkin koviin treenimääriin. Jos treenaa joskus tai jouluna, niin silloin kroppa on aivan takuulla ehtinyt palautua, mutta tuskinpa kuntokaan on päässyt nousemaan. jotkut myös suoraansanottuna vähän liioittelevat omia treenimääriään, vaikka nyt onkin hirveästi ollut puhetta ns. ylitreenauksesta. Aika harva meistä kuitenkaan treenaa kuutta kertaa viikossa, saatikka kahdesti päivässä. Normaalilla työssäkäyvällä perheellisellä ihmisellä on harvoin siihen edes rahkeita…
Ikävä totuus on kuitenkin se, että jos istut töissä päivän, niin edes tunnin liikunnalla ei pystytä korvaamaan istumisen ”tuhoja”. Siis tuhoilla tarkoitan lihomista, lihasten jäykistymistä ja lihasmassa menetystä. Istuessa kun emme käytä kuin korkeintaan sitä hiirikättä, eikä istuminen vaadi perslihaksilta todellisuudessa yhtään mitään! Ruokavalion tulee tukea oman työn luonnetta ja istumatyötä tekevillä sen tulisi olla lähtökohtaisesti kevyt, koska juuri mikään kropassa ei työn aikana rasitu (ehkä päätä huomioonottamatta). Ja jos tähän vastaat, että ”pyrin mä myös seisomaan” niin ei se paikallaan seisominenkaan mitään varsinaista treeniä ole :D…

Käsillään seisominen sen sijaan on treeniä ja kunnon treeniä onkin!
Käsillään seisominen sen sijaan on treeniä ja kunnon treeniä onkin!

Meidän kroppa on luotu liikkumaan, mutta kauhekseni huomaan varsinkin yritysjumppia vetäessäni (johon siis tulee myös sellaisia ihmisiä, jotka eivät kuntokeskuksen jumppiin välttämättä menisi), että joillekkin tekee tiukkaa päästä edes konttausasentoon! Jos lattiatasoon lasketutuminen vaatii ähinää ja puhinaa, niin pitäiskö hälytyskellojen oikeasti soida??? Myös niinkin yksinkertainen liike kuin naisten punnerrus (polvet maassa) voi olla aivan mahdoton tehtävä. Ja siis nyt en puhu mistään ylipainoisista ihmisistä edes, vaan täysin normaalipainoisista! Se, että kerran viikossa jää töiden jälkeen jumppaamaan on tietysti hyvä alku, mutta ei alkuunkaan riitä! Firstbeatin teettämän tutkimuksen mukaan (johon osallistui 19 000 suomalaista työssäkäyvää), me liikumme keskimäärin tammikuussa 27min ja toukokuussa 20min KEVYESTI. Siis tämä tarkoittaa esim kävelyä tai puutarhatöitä. Raskasta liikuntaa sen sijaan tulee tammikuussa (joka on liikuntainnostuksen kovinta aikaa) vain 6min päivässä!!! Eli tämä tarkoittaa sitä, että elintasosairauksien kasvu tuskin ainakaan tulee hidastumaan suomessa. Sen lisäksi iäkkäät ihmiset ovat niin aikaisin niin huonossa kunnossa, että he jäävä vuodepotilaiksi liian aikaisin.

IMG_0266

Kokosin tähän 5 syytä, minkä takia mun mielestä kannattaa lähteä liikkumaan! Siis kunnon kohoamisen ja painonhallinnan lisäksi.

  • Vireystila pysyy! Joskus tuntuu, että liikkuminen väsyttää entisestään, mutta itseasiassa liikkuminen piristää! Jos aina iltaisin vain makaa, niin kuinka energinen olo yleensä on…? Itse saatan olla aika puutuneessa tilassa ennen treenejä, mutta treenien jälkeen voisin puuhailla vielä vaikka mitä! Tämän takia tosi myöhään treenatessa kannattaa ottaa huomioon sen vaikutus yöuniin. 
  • Treenin jälkeen tekee yleensä mieli syödä terveellisesti! Todella moni tuttu ja asiakas sanoo usein tätä. Kun on käynyt tekemässä hyvän treenin, niin sitä ei halua sabotoida huonolla ruoalla ja ruokavalio on kuin huomaamatta terveellisempi ja esim kasviksia ja proteiinia tulee syötä enemmän. 
  • En varmaan ole ainoa ihminen, jolla tulee hetkiä, jolloin kaikki seinät kaatuu yhtä aikaa päälle. Kaikki elämässä on suunnilleen paskaa ja tekisi mieli ampua itsensä jollekkin maata kiertävälle radalle! Silloin kannattaa laittaa lenkkarit jalkaan ja mennä päästelemään höyryjä, ennen kuin ulkopuoliset saavat osansa :D… Liikunnan aikana vapautuu mielihyvähormoneja, joiden ansiosta ajatukset yleensä vähän tyyntyvät ja asioihin tulee perspektiiviä. Treenin jälkeen pää on paremmin tuulettunut ja jaksaa kurjaa elämäänsä, joka todellisuudessa on tosi hyvä elämä…
  • Hermoromahdusten laantumisen lisäksi treeni auttaa usein myös selvittämään päässä velloneita ongelmia. Pitkään vaivannut ongelma saattaakin löytää treenin aikana päässä ihan loogisen ratkaisun tai joku ihan mahdoton yhtälö tuntua paljon selkeämmältä kotiin lähtiessa. Itse usein myös ideoion treenin aikana uusia juttuja päässäni ja keksin usein aiheita myös blogipostauksiin! 
  • Ihmiset!! Olen tavannut NIIIIIIN paljon uusia hienoja persoonia liikunnan kautta, että lista on ihan loputon! Treenatessa tapaa siis uusia ihmisiä ja voi lähes vahingossa löytää uusia tuttuja! On tietysti itsestä kiinni puhuuko jollekkin esim salilla tai jumpassa vai ei. Jotkut haluavat puurtaa yksikseen eivätkä ota kontaktia muihin ja se on ihan ok. Itse olen sellainen luonne, että teen asiaa vaikka sukkapuikosta! Salilla on kiva moikata kaikkia ja keskustelua voi tulla usein ihan mitättömästäkin jutusta. ”Moi onks nää käsipainot vapaat?” ”Joo ota vaan, mun hauikset tarvii ainakin kaksi kertaa ton verran painoa” :D…
fityoutoo

2 vastausta artikkeliin “Miksi KANNATTAA lähteä treenaamaan???”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta