Miksi vihanneksia pitäisi syödä, vinkkejä niiden säilytykseen + muutama helppo resepti!

Sain jo jonkin aikaa sitten postaustoiveen aiheesta miksi vihanneksia kannattaa syödä? Ja nimenomaan muustakin syystä, kuin pelkästään niiden vitamiinien takia! Niin, tosiaan kannattaisi, eikä kuten otsikossa ”pitäisi”.
Kaikki nimittäin tietävät ne vitamiinit, mutta silti suomalaiset syövät liian vähän kasviksia. Ja 90% syömistämme kotimaisista vihanneksista koostuu alle 10 eri lajista. Buu!

kasvispostaus3 (1 of 1)
Yksi ehdottomista lempiruoistani; Avokadomössö! Mukaan katkiksia, tilliä ja mausteet. Avokadoa meillä menee muutenkin päivittäin. Avokado on muuten hedelmä. Eli tavallaan kuva ei sovi postaukseen :).

Tiesitkö, että kasviksiksi kutsutaan syötäviä vihanneksia (peruna mukaanlukien), sieniä, marjoja ja hedelmiä?

Olette varmaan huomanneet blogeissa vegaanivillityksen?
Itse koen, että vihannesten lisääntyminen ruokavaliossani on ehkä paras asia jota olen pystynyt tietoisesti ja pysyvästi muuttamaan viime vuoden aikana! Tai pitäisikö sanoa, että olen entisestään monipuolistanut valikoimaa, kokeillut enemmän uusia tuttavuuksia, sekä oikeasti opetellut valmistamaan vihanneksista ruokaa! Olen myös kiinnittänyt huomiota siihen, että kaupasta tarttuisi mukaan joka kerralla reilusti hevi-osaston antimia, vaikka se maksaisikin enemmän, kuin se yksi kurkku ja pari tomaattia.
Jostain muusta voi sitten säästää.

kasvispostaus1 (1 of 1)
Meillä menee eniten porkkanaa, paprikaa ja salaattisekoitusta. Kyllä – salaattia suoraan pussista! Sillä ollaan lisätty tuoreen salaatin kulutusta, koska pussista on niin älyttömän helppo kiireessäkin ottaa annos!

Tiesitkö, että vihannesten hävikkiä kotona voi vähentää ottamalla selvää vihannesten ihanteellisistä säilytysolosuhteista, välttää vihannesten kolhiintumista, sekä poistamalla heti pilaantuneet kasvikset muiden joukosta? Näin myös säästä selvää rahaa, kun ruokaa ei lennä roskiin!

Minuun tämä vegaaniusbuumi vaikutti ainakin siten, että tein sen mitä olin suunnitellut tekeväni jo pitkään: Lakkasin ostamasta meille (ainakaan omiin tarpeisiini) possua sekä nautaa! Ja maksimissaan kerran viikossa broileria. Koitan ostaa niiden sijaan enemmän ja monipuolisemmin vihanneksia, sekä tehdä ruokaa kalasta, merenelävistä, sekä toisinaan myös riistasta ja lampaasta. Aivan kasvissyöjäksi minusta ei ole, enkä sellaiseksi suunnittele ryhtyväni. Syön kyllä nautaakin, jos tilanne niin vaatii, mutta mieluummin siis en. Ja tämä puhtaasti eettisistä ja ekologisista syistä. Hurrikaan ei muuten enää syö possua ja lihan kulutus on meillä muutenkin vähentynyt huomattavasti. Syynä ei tosin ole minun nalkutukseni, vaan ihan hänen oma valintansa tämä on ollut 🙂 ! Olen tosi iloinen siitä, että mulla on mies joka syö ja pitää kasviksista!

rullapostaus11 (1 of 1)
Mun ja miehen lempparit, vietnamilaiset riisipaperirullat! Riisipaperin sisällä katkarapua, porkkanaa, kurkkua, avocadoa, korianteria, romaine-salaattia ja riisinuudelia. Ohje kuvineen löytyy blogista!

Tiesitkö, että vanhaksi mennessään kasvikset nuupahtavat (kuivuvat), kellastuvat, muuttuvat puumaiseksi ja maku muuttuu jauhomaiseksi?

Miksi sitten itse tykkään suosia vihanneksia ruokavaliossa? Siis muistakin syistä, että niissä on runsaasti suojaravinteita (eli vitamiineja, hivenaineita sekä kuitua). Ehkä suurin syy itselleni on olo, mikä kasvisruoan jälkeen tulee! Kuinka usein kroppa on aivan tukossa kinkku-jauhelihapitsan jälkeen? Entä kasvissosekeiton jälkeen?
Ennen kävi helposti niin, että nälkäisenä lapoin hirveän määrän lihaa ja hiilaria (perunaa, pastaa, riisiä ym) lautaselle, mutta en jaksanut alkaa vääntämään siihen enää salaattia. Nälkä kyllä lähti ja niin lähti keveä olokin – välillä tuli melkein krapulaa muistuttava fiilis! Kun ruoka itsessään sisältää paljon kasviksia ja kohtuullisesti esimerkiksi kalaa, niin olo on ruokailun jälkeen kylläinen, mutta kevyt! Ja kun ruoka on kasvispainotteista, niin ei tarvitse stressata, jos sitä perinteistä vihersalaattia ei päädy lautaselle niin paljon. Se ei silti tarkoita, etteikö perunaa, riisiä ym. voisi silti olla lautasella – kohtuullisesti! Ja kasviksiakin kannattaisi tietysti syödä sekä raakana (kelle ne sopii), että kypsennettynä!

kasvispostaus2 (1 of 1)
Maailman nopein salaatti; Salaattisekoitus pussista, päälle luumutomaatteja ja avocadoa!

Tiesitkö, että osa kasviksista on erityisen herkkiä korkeille tai matalille lämpötiloille? Esimerkiksi kurkku ja yrtit paleltuvat helposti (mm. jääkaapin takaosassa) kun taas tarpeeksi mataa lämpötilaa vaativat mm. idut, kaalit ja sienet!

Mun mielestä vihannekset myös tekevät ruoasta todella paljon maistuvampaa ja maukkaampaa! Omia suosikkejani ovat mm. sipuli, jota tungen lähes jokaiseen ruokaan! Sipulin kanssa tosi hyvin sopii yhteen paprika. Tykkään myös paistaa pannulla sipulia, kaalia, porkkanaa, pähkinöitä ja hieman tuoretta chiliä! Siihen kun heittää vielä joukkoon riisinuudelia (tai miksei tavallista täysjyväversiota jos kroppa kestää gluteenia) niin saa todella hyvän lisäkkeen kanalle tai muulle proteiininlähteelle!
Me tehdään paljon myös uunijuureksia, eli sipulia (ylläri), perunaa tai bataattia, sekä porkkanaa. Tein toissapäivänä myös ekaa kertaa kasvisgratiinia perunasta, porkkanasta, bataatista, parsakaalista ja kesäkurpitsasta. Keveydestä en sano mitään (juusto!!), mutta oli todella herkullista!
Mun uusin himon kohteeni on muuten inkivääri ja olen etsinyt viime aikoina reseptejä, joissä sitä voi käyttää. Onko muita inkiväärifaneja?

kasvispostaus5 (1 of 1)
Sori, hirveän ruma sotku! Lasta piti syöttää kesken kokkailun, joten nuudeli oli ylikypsää, samoin kuin vihanneksetkin… mutta hyvältä maistui! Mauteena inkivääriä, valkosipulia, kalakastiketta, ketjap manis-soijaa sekä tavallista soijaa. Sekoitin joukkoon myös raa’an kananmunan.

Tisitkö, että etyleeni on kaasu, joka nopeuttaa kasvien kypsymistä? Osa hedelmistä, tomaatti, sekä pilaantuneet, homeiset ja vioittuneet tuotteet tuottavat runsaasti etyleeniä. Osa kasviksista sopii huonosti säilytettäväksi yhdessä, esimerkiksi salaatit ja banaani! Raa’an avokadon voi muuten kypsentää laittamalla sen samaan paikkaan (esim. paperipussiin) banaanin kanssa.

Kasvisten suojaravinteet toimivat elimistössä monin ja monimutkaisin tavoin, joten on tärkeää syödä monipuolisesti erilaisia ja eri värisiä kasviksia! Eri kasviksista saa siis erilaisia hyötyjä, joten mitä monipuolisemmin syö, sitä enemmän kroppa hyötyy! Näin flunssakaudella vastustuskykyä koetellaan ja ravinnerikas ruoka suojaa kroppaa paremmin, kun taas pullamössö-ruokavalio altistaa taudeille. Pelkkä kasvisruokavaliokin voi tosin olla liian yksipuolinen ravintoarvoiltaan huonosti koostettuna eli pelkät ranskalaiset ruokavaliossa ovat siis aika huono vaihtoehto 😀 …
Sen lisäksi vegaanit ottavat usein esimerkiksi B12-vitaiiminin purkista, koska sitä ei sekasyöjät saavat eläinperäisestä ravinnosta.

Tehtiin uutena vuotena perunapitsaa! :D Jep, luit oikein!
Tehtiin uutena vuotena perunapitsaa! 😀 Jep, luit oikein!

Tiesitkö, että osa kasvisten ominaisuuksista paranee kypsentäessä (esim. porkkana ja tomaatti)? Joidenkin kasvisten kypsentäminen taas tuhoaa niiden kaikki terveysvaikutukset! On kuitenkin yksilöllistä, kenelle sopivat raa’at ja kenelle kypsät vihannekset paremmin!

Ja vielä viimeisenä.. Kai se on pakko myöntää vielä yksiö syy miksi suosin kasviksia! Nimittäin niillä sulaa raskauskilot 😉 !

Lähde:
http://www.kasvikset.fi/

 

 

 

 

 

 

fityoutoo

Yksi vastaus artikkeliin “Miksi vihanneksia pitäisi syödä, vinkkejä niiden säilytykseen + muutama helppo resepti!”

  1. Broileri on kyllä lihatuotteista se kaikista epäeettisin, jos vertaa vaikka tehotuotantobroileria ja emolehmää…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta