Millaiset ihmiset onnistuvat elämänmuutosprojekteissa?

Olen jutellut tästä aiheesta viimeaikoina aika paljon mun pt-kollegoiden kanssa. Eli mikä on se yhdistävä tekijä, joka tekee joistain ihmisistä valmennuksen päätyttyä tyytyväisiä onnistujia, joiden tiedät selviävän myös ”omillaan” siitä eteenpäin? Eli he toisinsanoen (ainakin toivottavasti) pysyvät tavoitepainossaan ja osaavat luoda itse itselleen ruokavaliosta ja treenistä järkevän kokoinaisuuden.

2705 (1 of 1)
Takki Columbia (saatu), housut Haglöfs (saatu) ja kengät Merrell (saatu)

Yleensä kaikki asiakkaat ovat alussa tosi motivoituneita ja niin pitää ollakin! Netistä saa nykyään ilmaiseksi jos jonkinnäköisiä treeni- ja ruokavalio-ohjelmia, joten jos ei ole ihan 100% varma onko valmis mihinkään oikeisiin muutoksiin, niin mielestäni silloin ei kannata maksaa satoja euroja valmennuksesta. Itse ainakin mieluummin työskentelen motivoituneiden ihmisten kanssa, jotka ovat yleensä kypsytelleet ajatusta jo pitkään ja huolella. Toki ihmisillä on eri syitä, eivätkä kaikki välttämättä halua niin radikaalisti muuttaa asioita tai ole superepätoivoisia.

2705_04 (1 of 1)

Ihan ensimmäinen asia, joka erottaa onnistujat on avoimuus. He kertovat avoimesti itsestään ja tilanteestaan ja myös heille voi puhua suoraan. Tällaisten asiakkaiden kanssa on mukava edetä projektissa, koska tiedän, että olemme suoria puolin ja toisin! Jos joku asia ei toimi, niin sitä muutetaan ja tämä on tosi vaikeaa, jos en tiedä missä mennään. Jos valmentajan kanssa homma ei toimi, niin hänelle ei myöskään tee mieli kertoa rehellisesti asioista. Rehellinen kannattaa olla myös itselleen, eli vaikka aloittelet ihan omin päin vaikka projektia, niin pidä rehellistä ruokapäiväkirjaa, merkitse ranskalaisin viivoin asioita joita haluaisit muuttaa ja aseta tavoitteet viikon, kuukauden, kolmen kuukauden ja puolen vuoden päähän.

Toinen todella tärkeä asia on omalle epämukavuusalueelle uskaltautuminen. Toimiiko se mitä teet nyt? Eli jos haluat pudottaa painoa tai olet koko ajan väsynyt, niin onko silloin nykyinen elämäntyylisi toimiva? Joskus asioiden muuttaminen voi vaatia uhrauksia ja jos ei ole valmis muuttamaan mitään, niin sitten ei ole valmis myöskään muuttumaan! Jos aina ”tulee jotain”, jonka takia et päässyt lenkille tai et vaan jaksanut laittaa ruokaa ja hait pitsan, niin tuskin tilanne on puolen vuoden päästäkään erilainen. Mua aina huvittaa, kun ihmiset sanoo, ettei kesällä kannata alkaa laihduttamaan, mutta syksyllä vedotaankin sitten jo lähestyvään pikkujoulukauteen….

Jos olet valmis muuttamaan omaa toimintaa ja tekemään myönnytyksiä, niin silloin homma ei jää ainakaan asenteen puolesta kiinni! Ihmiset ovat usein myös aika lyhytjännitteisiä (okei, myönnän tämän itsekin) eli jos kahdessa viikossa ei olla tavoitepainossa niin ”eipä tämäkään taas toiminut”. Toki uusi elämäntyyli voi pelottaa ja varmasti mietit, onnistunko ja entä jos TAAS mokaan tässä? Parasta on vain antaa itselleen mahdollisuus ja ajatella, että nyt latan 100% peliin ja sen on riitettävä!

2705_03 (1 of 1)

Olen myös huomannut, että jos lähtee hommaan asenteella ”nyt vaan mahdollisimman tiukkaa kuria ja milin tarkat ohjeet!” niin luultavasti henkinen noutaja tulee parissa viikossa. Alkaa väsyttää, ruokavalio alkaa tökkimään kun ”kaikkea tekisi mieli eikä mitään saa syödä” ja vanha elämä alkaakin tuntumaan taas tosi houkuttelevalta. Silloin kannattaakin miettiä, onko vähän turhan ankara itseään kohtaan? Jos tiedät, että ohjeet kuitenkin toimivat ja kyseessä on vain turnausväsymys, niin sitä tulee kuitenkin AINA jossain kohtaa. Tässä kehiin astuu se kuuluisa asenne eli pidätkö itseäsi vain luuserina vai uskotko siihen, että vaikka vaaka ei liikahda niin otat silti askelia eteenpäin…?
Sitäpaitsi, jos nämä elämänmuutokset olisi helppoja, niin silloin huonosti voivia ja ylipainoisia ihmisiä olisi rutkasti vähemmän! Itselleen kannattaa antaa aikaa, koska minäkin – siis kun nyt tulee kahdeksan vuotta täyteen ryhtiliikkeestä, rämmin välillä suossa. AINA tulee kausia ettei jaksa, kiiinnosta eikä huvita, mutta kannattaako tuollaisella hetkella laittaa läskiksi koko hommaa??
Onnistujat siis hyväksyvät nämä huonommatkin päivät ja pääsevät niistä yli… Eikä niin, että pannaampas samantien koko viikko ranttaliksi, koska perseelleen menee kuitenkin!

Yleensä voittajana seisookin se henkilö, joka on mukana tosissaan, mutta ei hampaat irvessä! Hän on noudattanut ohjeita, koska luottamus toimii molemmin päin ja niiden myötä tuloksia on tullut maltilliseen vauhtiin. Nämä ”pudotin kuukaudessa 10kg” tarinat on toki motivoivia, mutta valitettavasti mä ole hyvin skeptinen niitä kohtaan.
Onnistuja on myös valmis satsaamaan aikaa, energiaa, ehkä jopa rahaakin. Hän ymmärtää, ettei mikään tule ilmaiseksi tai valmiiksi kannettuna – ei vaikka ohjeet olisivat kuinka täydelliset! Hän myös osaa nauttia matkasta, eikä vain odota milloin ”kituutus loppuu”, koska kun asioista kuten terveellisestä ruokavaliosta tulee automaatio, ei sen tarvitse loppua koskaan. Ja mikä tärkeintä, onnistuja on ylpeä itsestään <3.

2705_02 (1 of 1)

 

fityoutoo

2 vastausta artikkeliin “Millaiset ihmiset onnistuvat elämänmuutosprojekteissa?”

  1. Minäkin aion onnistua, vaikka en kaikkia mainitsemisiasi kohtia täytäkään. Minä esim. en ole 100% mukana. vaan ehkä jotain 60%, ja lisäksi liikun kohtalaisen paljon mukavuusalueella.

    Minun projektini on kestänyt nyt kaksi vuotta, ruokavalioon olen tehnyt vain sellaisia muutoksia, jotka kuvittelen pystyväni lopun ikääni pitämään. Liikunnassa en ole vielä löytänyt sitä ominta, olen koittanut jumppia, salia ja juoksua. Tämän talven menen juoksulla ja jumpilla, ehkä myös salilla. Pääpaino ehkä liikkuvuudella.

    Olen laihtunut 25kg, 15kg on vielä edessä. Minulla oli kohtalaisen alussa PT, mutta ei yhteistä säveltä. Kiirettä minulla ei ole. Kiitos kirjoituksesta, se oli hyvä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta