Mitä kannattaa ottaa huomioon kuntosalia valitessa?

En muista tarkkaan olenko kirjoittanut tästä aiheesta ennen, mutta ajattelin sen olevan nyt ajankohtainen. Lomat on pikkuhiljaa pidetty ja taas on alkamassa se kuuluisa ”liikuntabuumi”, jonka odotetaan kestävän ainakin lokakuun puoleen väliin saakka 😀 ! Meistä kaikki varmasti tuntee jonkun, joka on uhannut aloittaa kesäloman jälkeen ”tiukan linjan” (ellei satu olemaan tämä tyyppi jopa aivan itse!) ja rahaa palaa niin treenikamoihin ja -vaatteisiin, kuin liikuntatilojen pääsymaksuihinkin. Syksy onkin kuntokeskuksille ja kuntosaleille the aika, eli silloin kosiskellaan ne uudet asiakkaat ilmaisilla treenikuukausilla, uutuustunneilla ja infrapunasaunoilla! SIksi ajattelin kirjoittaa nyt, mitä kaikkea kannattaa ottaa huomioon ennen jäseneksi liittymistä.

eastbody_malmi1 (1 of 1)
Kuvat ovat Malmin Eastbodylta! Satuin sopivaan aikaan juuri aamutreenaajien lähdettyä, jolloin kuvia sai napsia rauhassa. Tilaa on, joten tämä on siksi oma lempiaikani olla salilla asiakkaiden kanssa tai treenata itse.

Olen käynyt itse monilla eri saleilla ja kokemukset vaihtelevat. Työskentelen itse sekä ison ketjun kuntosalilla ryhmäliikuntaohjaajana (Fressi) sekä pienemmällä ”lähiösalilla” eli Malmin Eastbodylla. Olen ollut myös itse jäsenenä Tampereella asuessa Gogo-liikuntakeskuksessa ja vieraillut todella monilla eri saleilla niin Joensuussa, Tampereella kuin Helsingissäkin. Siihen päälle satunnaiset vierailukäynnit eri kunnissa ja ulkomaanreissuilla! Uskonkin, että mulla on hyvin näkökulmaa tähän asiaan ja myös asiakkaani kyselevät usein neuvoja salin valinnassa. Nykyään kilpailu on kovaa salien kesken, mutta hinta ei ole tosiaan sen ainoa asia, jota kannattaa miettiä, kun päättää mihin rahansa kantaa.

eastbody_malmi4 (1 of 1)
Hyvällä salilla laitteet on siljoiteltu järkeä käyttäen.

Aivan ensiksi kysynkin sulta, että haluatko käydä jumpissa, treenata salilla vai molempia? Jos vastauksesi on molempia, niin useat ketjusalit ovat tähän sopivia ratkaisuja! Toki myös pienemmillä saleilla, kuten esimerkiksi omalla salillani Eastbodylla on ryhmäliikuntatunteja ja kannattaa etukäteen katsoa lukkarista millaisia tunteja sali tarjoaa ja kuinka paljon. Jos haluaa jumpata esimerkiksi Les Mills-tunneilla, niin niitä löytyy yleensä vain suurempien salien tuntivalikoimasta. Tai jos tietää treenaavansa vain aamupäivisin, niin tämäkin kannattaa ottaa huomioon (yleensä vain isot liikuntakeskukset tarjoavat aamupäivisin ryhmäliikuntaa). Usein pikkusaleilla voi olla pienempi valikoima tunneissa, mutta ohjaat voivat olla hirmu hyviä ja suosittuja. Tunnit, kuten vatsa-pakara, pumppi ja corejumpat ovat sitäpaitsi yleensä niitä suosituimpia.
Jos taas pelkkä kuntosalin puoli riittää, niin on ehkä turha maksaa hirveää kuukausimaksua siitä, että sali tarjoaa kaikenlaista voimannostosalista hyppykeppijoogaan! Olen myös huomannut, että usein ketjusalien kuntosalit eivät aina ole aivan loppuun asti mietittyjä. Tämä pätee etenkin naistensaleilla, joissa kuntosalissa voi olla 20 juoksumattoa, käsipainot ja muutama keskivartalonkieputuskone. Toki tällaisellakin salilla onnistuu treenaaminen, mutta ajan myötä valikoima käy aika suppeaksi….
Tätäkään ei voi tietysti yleistää, eli esimerkiksi Kampin Fressissä on aivan huippu kuntosalin puoli!

eastbody_malmi5 (1 of 1)
Käsipainoja tulee olla riittävästi ja itse teen usein noilla 50kg:n käsipainoilla just esim hauiskääntöä…

Ihan tärkein kriteeri on kuitenkin mielestäni sijainti! Jos valittavanasi on sali lähes naapurista, jossa 10€ enemmän kuukausimaksu kuin siinä halvemmassa, jonne on 3km, niin valitse naapurisali! Aika monesti käy niin, että sitä olevinaan säästää tai ottaa jonkun megahyvän tarjouksen salille, jonne pelkkä matkanteko kestää sen treenin verran. Toki, jos asut itse perähikiällä niin ei voi ehkä odottaakaan, että kuntosali on ihan nurkan takana tai pikkuisessa kylässä on ketjusalia toisensa perään. Mutta nykyään pienissäkin kaupungeissa alkaa olemaan jo hyvin valinnanvaraa ja esimerkiksi Joensuuhun (josta itse olen kotoisin) on viime aikoina tullut uusia saleja kuin sieniä sateella ja valinnanvaraa on! Kun sali on sinua lähellä, niin sinne tulee yksinkertaisesti helpommin lähdettyä myös silloin, kun taivaalta sataa tiskirättejä tai ulkona on -30 pakkasta! Tottakai kuukausimaksu kannattaa suhteuttaa omaan käyntiaktiivisuuteen, eli jos maksaa kuukaudessa vaikka 69€ (joka on täällä pk-seudulla ihan normi hinta ketjusalille), niin tuohon hintaan kannattaa käydä jo enemmän kuin se pari kertaa viikossa. Toki jos työnantaja maksaa salin tai itsellä ei ole pankkitilinsaldon kanssa ongelmia, niin siinä tapauksessa asialla ei kai liene väliä.
Mutta jos yhtään epäilet, että lähteminen tulee olemaan se suurin ongelma sinun ja reidenojentajan välissä, niin valitse ihmeessä se lähempi vaihtoehto!

eastbody_malmi3 (1 of 1)
Lämmittelylaitteita tulee olla tarpeeksi ja niiden kuuluisi myös olla ehjiä.

Yleensä salin kuukausimaksu kulkee myös käsikädessä varustelutason kanssa. Seitsemälläkympillä kuussa voi jo odottaakin saavansa muutakin, kuin ruosteisen jalkaprässin vuodelta -89. Itse odotan tuohon hintaan moitteettomasti toimivia uudehkoja laitteita, laadukkaita jumppatunteja (joissa on koulutetut ohjaajat!) sekä siistejä ja nykyaikaisia pukeutumis- ja pesutiloja. Ainakin meillä Fresseissä on mielestäni tuo puoli kunnossa, eli rahalleen saa vastinetta, vaikka kk-maksu hirvittää monia. Hot-salien tai uima-altaiden tarjoaminen asiakkaille ei ole todellakaan ilmaista ja se näkyy myös kk-hinnassa! Kallis on aina niin suhteellinen käsite ja mielesäni kuntosali ei missään nimessä ole se turhin asia johon sijoittaa.
Halpa kuukausimaksu ei kuitenkaan missään nimessä tarkoita huonoja puitteita! Esimerkiksi kuntosalilla laitteiden ikä ei ole mikään mittari, eli salilla voi olla todella hyvä ja monipuolinen valikoima laitteita, vaikka ne eivät olisi uusinta Technogymiä. Itse tykkään siitä, että tilat ovat siistit, ilmastointi toimii ja pukutilat ovat riittävän isot ja puhtaat. Tämän kaiken voi saada hyvin myös pienemmällä salilla, jossa asiat on hoidettu hyvin.

eastbody_malmi2 (1 of 1)

Itse olen huomannut, että joihinkin paikkoihin vain kiintyy enemmän kuin toisiin. Tästäkin jutusta olisin valmis maksamaan hieman extraa kuukausimaksussa. Jos sali tuntuu heti kivalta paikalta, henkilökunta on ystävällistä ja salin henki on hyvä, niin sillä on iso merkitys omaan treenimukavuuteen! Itse viihdyn todella hyvin asiakkaiden kanssa Eastbodylla ja tykkäsin treenata kovasti myös entisellä kotisalillani Tapanilan Erällä. Helsingissä on paljon tunnettuja saleja, joista ikäväkyllä kaikilla en ole vielä vieraillut (kuten Töölögym tai Solana Fitnesscenter). Kannattaa mennä ihan rohkeasti kysymään vastaanotosta, saako saliin tutustua ilman liittymistä, eikä kannata ajatella, että joku sali on liian ”pro” omiin tarpeisiin, eikä siksi kehtaa mennä ovesta peremmälle! Hyvällä salilla viihtyy niin eläkeläispappa, pumpattu bodari kuin tavallinen perheenäitikin. Kaikki mahtuu ja jokainen saa treenata omalla tyylillään hiljaa tai kovaa, eivätkä vain ne, joilla on eniten rautaa tangossa tai ne Six Deucen ”muotijumppatrikoot” jalassa!
Rohkeasti siis vaan testaamaan uutta ”toista kotia”. 🙂
Mitkä kriteerit teillä oli tärkeimpänä salia valitessa ja kuinka päädyitte nykyiseen treenipaikkaanne??

PS. Fressi tai Malmin Eastbody eivät kumpikaan maksaneet mulle tästä postauksesta mitään! Voitte mennä aivan rauhassa tutustumaan molempiin!

fityoutoo

6 vastausta artikkeliin “Mitä kannattaa ottaa huomioon kuntosalia valitessa?”

    • Taisi olla pilkettä silmäkulmassa 😉 Hyvä ja rempseästi kirjoitettu teksti, vaikkei itselleni ajankohtainen kun omani oon jo valinnut enkä pois vaihtais 😉 <3 Se oli meinaan love at first sight jo vuosia sitten! 😀

      Joka tapauksessa tykkään Katri sun blogistasi 🙂 Ihanaa syksyä teidän perheelle! 🙂

  1. Huono kuntosali ei ole kyllä hyvä, vaikka olisi kuinka ilmainen.. Omalle seudulle avattiin uusi kuntosali, voitin vuoden jäsenyyden, jes ? No mutta.. Salilta löytyi jaloille esimerkiksi koukistus / ojennus lisäksi ainoastaan vaakahack, jota salin omistajat nimittävät jalkaprässiksi.. EI hackia, ei smithiä, ei ristitaljaa, sen sijaan 5 penkkipunnerrus paikkaa ja kyykky hackkia, ainakin 4 erilaista vatsarutistuslaitetta ja 3 pakarapotkua.. 🙂 Enpä ole tuolla salilla kertaakaan käynyt, vaikka mäen alapäässä sijaitsee.

  2. Mulle tärkein on se yleishenki salilla ja että löytyy tankoja ja vapaita painoja, laitteilla ei oikeastaan ole mitään väliä kun niitä niin harvoin tulee käytettyä 😀 Viihdyn siis just sellaisissa vähän ehkä underground paikoissa, missä hiki haisee ja sali saattaa olla jossain kämäsessä kellarissa tms. Ketjusalien vastakohta 😀

  3. Mulla valintaan vaikuttaa myös se, kuinka ruuhkainen paikka on. Unisportilla on todella hyvät salit ja opiskelijalle edulliset, mutta ne tuppaa olemaan tosi usein aivan liian täynnä. Siksi käyn fitness 24/7 salilla, joka on lähellä kotia (ihan mieletön plussa), suht rauhallinen, edullinen, hyvin varusteltu ja mulle ihan riittävän siisti, kun suihkuun pääsee nopeasti kotiinkin 🙂

    Paras sali ikinä oli kyllä lapsuuteni kotikunnan sali, jossa oli todella hyvät laitteet, loistava tunnelma ja superedullinen hinta (tais olla euron kertamaksu). Siellä tulee vielä nykyäänkin joskus vierailtua 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta