Mitä kuuluu mun iholle??

Ne, jotka tätä blogia ovat seurailleet pidempään tietävät, että tämä vuosi ei todellakaan ollut mun iholle helppo! Pienenä kertauksena siis, että kärsin atooppisesta ihosta, joka on ollut mulla päivästi 1 asti ja lukioikään asti todella haastavasti hoidettavissa, sitten pitkän aikaa hyvä ja sen jälkeen ollaan menty vaihtelevalla menestyksellä! Mulla on myös muutama muu allergia, joista älyttömin varmaankin pityrosporum- eli ihohilseallergia. Alkukeväästä, tai jo oikeastaan vuosi sitten syksystä alkoi taas erittäin paha vaihe ja silloin aloitin myös gluteenittoman ruokavalion. Toivoin, että se helpottaisi merkittävästi atopiaa.

IMG_5209

No, kesä meni jotenkin ja gluteenittomuudesta (ja kesästä) huolimatta ihottumaa oli jatkuvasti ja raavin hipiääni vain entistä karmeampaan kuntoon! Syksyllä alkoi ihmeelliset naaman turvotuskohtaukset, josta on todella hehkeää kuvamateriaalia myös täällä blogissa vilahdellut. Näytin aivan siltä, kun mulla olis joku 10 kortisonikuuria päällä tai olisin vetänyt kilon suolaa – niin turvoksissa naama oli! Iho hilseili ja sormet, kädet, niska, kaula, silmäluomet ja korvat olivat auki. Sitten loppui totaalisesti usko tilanteeseen ja kaivoin käsiini suositteluiden perusteella yhden Helsingin parhaista ihotautilääkäreistä! Siis asia, joka mun olisi pitänyt tehdä luultavasti jo vuosi sitten.
Olin hieman, tai en ehkä niin hiemankaan sekaisin kaikesta ja ahdistunut ongelman pahenemisesta. Ihon kunto vaikutti itsetuntooni ja oli jatkuva stressitekijä, jonka takia en välillä halunnut poistua edes ihmisten ilmoille kotoa. Häpesin omaa ulkonäköäni. Vitutti suomeksi sanottuna.

Silmien alla oli jatkuvasti rypyt, koska iho hilseili ja oli kuiva…

Mä oon saanut ihoni hoitoon varmasti triljoonia eri neuvoja eri tahoilta, enkä lähde niiden toimivuudesta väittelemään kenenkään kanssa. Ihmiset uskoo eri menetelmiin niin ihon hoidossa, lasten hoidossa, parisuhteen hoidossa, laihdutuksessa kuin vaikka suksien voitelemisessa! Olen toki tullut aika skeptiseksi vinkkiviidakossa, mutta toisaalta voin uskoa ihan mihin itse haluan. Olen todella iloinen ja onnellinen, jos joku saa omat helvetilliset ihovaivansa kuriin tuotteella X tai ruokavaliolla Y, mutta kaikken kohdalla samat keinot eivät yleensä toimi! Voin kertoa, että jos esimerkiksi gluteenittomuus olisi pitänyt ihoni hyvässä kunnossa, niin minulla ei olisi ollut mitään ongelmaa jatkaa täysin gluteenitonta ruokavaliota! Näin ei kuitenkaan käynyt, eli ongelmat pahenivat vaikka gluteeni oli pois ruokavaliosta. Sen jälkeen, kun uskalsin taas palauttaa gluteenin ja erilaiset viljat osaksi normaalia ruokavaliotani, en ole huomannut minkäänalaisia muutoksia ihon kuntoon hyvässä tai pahassa. En todellakaan sano, etteikö gluteenittomuutta silti kannattaisi kokeilla! Joillekin asiakkailleni, jotka kärsivät erinäköisistä vaivoista suosittelen ainakin kokeilemaan gluteenitonta ruokavaliota, koska mitään kokeillessa ei voi menettääkään.

On sitten toki eri asia, että haluaako rajoittaa syömistä tai opetella uuden ruokavalion. Tai haluaako laittaa johonkin tiettyyn tuotteeseen tai tuotesarjaan rahaa vain kokeilumielessä. Tai haluaako kokeilla jotain kallista hoitoa, jonka tehosta ei ole takuita yms.
Joskus kannattaa, joskus ei.
Lääkäri tosin totesi lohduttavasti, etten voi koskaan päästä tästä vaivasta 100% eroon.

ihottuma

No, mites mulla nyt menee?
Käynti ihotautilääkärin luona toi mielenrauhan ja varmaan pelkästään stressileveleiden alennus poisti oireita 😀 ! Kyllä, sain vahvaa kortisonia ja protopic-voidetta ja uskon, että ihoni ollessa jo aika pahassa kunnossa en olisi välttämättä saanut sitä hoidettua kuntoon ilman ”kunnon aineita”. Tähänkin varmasti jollain on eriävä mielipide ja toki toivoin itsekin, etten joutuisi koskaan kortisonin kaltaista myrkkyä käyttämään.
Tällä hetkellä pahin on kuitenkin jo selkeästi takana päin ja ihoni todella hyvässä kunnossa, oikeastaan parhaimmassa mitä kahteen vuoteen! Kaikki kuivat ja hilseilevät, kutiavat läntit ovat ainakin lähes kokonaan kadonneet! Selviän elämästä perusteellisella rasvaamisella.
Kuten lääkäri sanoi, niin kun iho pääsee tarpeeksi pahaksi, niin silloin se on pakko koittaa hoitaa mahdollisimman nopeasti siedettävään vaiheeseen. Mulla iho pääsi jostain kohdin jo aika pahasti paksuuntumaan ja iho on ihmeellistä elefantinnahkaa. Kuten mainitsin, niin kosteutan ihoa todella antaumuksella ja rasvaa menee. En varmasti kosteuttanut sitä ennen tarpeeksi, vaikka niin luulin tekeväni.
Tämä talvi on ollut jotenkin tosi kuiva (ei kyllä uskoisi kun ulos katsoo…) ja esim Thaimaasta palattua syyhy sormien välissä alkoi heti, kun kone iskeytyi Helsinki-Vantaalle! Käytän ”rasvailoitteluun” apteekin perusvoidetta, sekä kylmäpuristettua kookosöljyä. Öljyllä on ihana voidella itsensä etenkin saunan jälkeen (jossa en kyllä juurikaan käy, koska se kuivattaa lisää ihoa), vaikka toki se on vähän sotkuista puuhaa. Sen lisäksi koitan ottaa aika pikaisia suihkuja – se kyllä vähän harmittaa, koska palelen helposti ja mikään ei ole niin ihana kuin tulikuumassa suihkussa vätystely… 😀

Jumppien veto laittoi myös syksyllä ihon koville. Se on yksi syy tuntien vähentämiseen. Etenkin tuplatunnit olivat hankalia, kun välissä ei päässyt suihkuun ja hiki ehti kuivua iholle. Siitä seurasi järkyttävä kutina!

Vedenjuonnin lisäksi pidän todella tarkkaan huolta, että otan ravintolisät päivittäin. Sinkki on ihon hoidon kannalta todella tärkeä tuote ja nostettuani sinkkiannosta myös hiukset ja kynnet on todella hyvässä kunnossa! D-vitamiinia pidän ehkä tärkeimpänä lisäravinteena ruokavaliossa ja ihottuman myötä lisäsin myös B-vitamiinin kuuriluontoisesti. Käytössä mulla on Solgarin* lisäravinteet ja myös jotain Terranovan* tuotteita.vitskut

superblend-1Suosituksesta aloin käyttämään säännöllisesti myös Terranovan Wellbeing Super-Blendiä, joka on viherjauheen kaltainen kasvi-yrttivalmiste. Laitan sitä yhden teelusikallisen noin kahteen dl vettä ja juon aamuisin. Koitin ottaa MSM:n säänölliseen käyttöön tuon blendin kanssa, mutta en edelleenkään saa sitä alas….Maku on niin…Hirveä!
Mä pidän itseäni aika tunnollisena ravintolisien käyttäjänä ja pidän niitä aivan luonnollisena ja tärkeänä osana mun muutenkin terveellistä ruokavaliota! Lisäravinteissakaan ei tosin kannata syödä vaan syömisen ilosta, vaan miettii vähän omia tarpeita ja ylipäätään yleistä kuntoa ja fiilistä. Mä koen, että tän haastavan ihon, aktiivisen elämäntyylin ja fyysisen työn takia kaikki terveyttä tukevat jutut on erittäin tervetulleita! Muistakaahan hoitaa myös lisäravinnepuoli kuntoon, jos kärsitte iho-ongelmista ja toki muutenkin!

vitskut2

fityoutoo

9 vastausta artikkeliin “Mitä kuuluu mun iholle??”

 1. Mä hain kanssa nyt Protopicin, koska en aio kiduttaa itseäni vaan siksi että haluan vältellä kemikaaleja. Yleensä olen selvinnyt solariumilla ja apteekin perusvoiteilla, pahimmille alueille vähän kortisonia. Tämä talvi oli mullekin aika helvettiä.

  Ymmärrän tuon v*tutuksen täysin, että ei huvita mennä ulos kun joku tulee kohta kuitenkin kertomaan, että ”hei sulla on jotain ihottumaa tossa”. No shit Sherlock! Onneksi itse olen saanut märistä kotona niin paljon kuin sielu sietää ja lupasinkin, että jos saan tän naaman ihmisen näköiseksi, niin en enää koskaan valita olevani ruma! No ehkä kuitenkin naisena koen sen perusoikeudekseni… 😉

  Hyvää uutta vuotta ja toivotaan ensi vuodesta helpompaa. Vaikkei atopiasta eroon pääsekään, niin luotan että helpompiakin aikoja on tiedossa.

  • Mulla toi protopic ei vaan oikein auttanut jostain syystä. Siis mulle tehtiin sellainen kolmiportainen ihonhoito-ohje, jota nyt noudatan. Kortisoni auttoi heti, siis tyyliin kolmessa, neljässä päivässä. Onkin jotain todella vahvaa tököttiä…
   Hyvää uuttavuotta myös sinne ja tsemppiä ihon kanssa!

  • Niin no katsotaan nyt mitä tästä tulee…olen vasta aika alussa tämän uuden lääkkeen kanssa. Ja ainakin laittaa koko naaman helottamaan ja kuumottamaan ja ekana yönä meni kirvelyn takia yöunet. Mutta jos ei tunnu miltään niin tapahtuuko silloin mitään 😉

 2. Mä oon parin vuoden leukanäppyläongelman jälkeen vihdoin ja viimein tajunnut, että kauneus tulee sisältä päin. Aivan sama mitä rasvoja yrittäisin läträtä leukaani, ei sillä ole mitään merkitystä, koska ongelma on aivan jossain muualla kuin pinnassa. Niinpä olen nyt kiinnittänyt huomiota ravintolisiin sekä kuulostelen kovasti laukaiseeko ystäväni suklaa näppylät vai onko noilla joku aivan oma tahto. Lääkäri joskus diagnosoi ruusufinnin ja syötti puoli vuotta antibiootteja, johon en kyllä enää koskaan tule suostumaan.

  Epäilen, että omegapurkki, jossa on mukana e-vitamiinia, auttaa tähän ongelmaan tai jos se ei ole se, niin seuraavaksi voisin kokeilla vielä kuuriluontoisesti sinkkiä. Olen syönyt myös b- ja c-vitamiineja omegoiden lisäksi tässä, mutta ne taitavat vaikuttaa lähinnä vain vireystilaani.

  • Siis mä jotenkin ihan tajusin väärin tuon alun… Ja aloin kirjoittamaan, että sisäisen kauneuden lisäksi haluan panostaa myös ulkoiseen kauneuteen :D. No mutta totta siis sekin!

   Mutta juu, sitten kun blondi pääsi kärryille, niin ehdottomasti kannattaa seurata, voiko joku laukaista ongelman. Mulla on edelleen jotain ruoka-aineita, jotka eivät iholleni sovi ja nekin ovat tulleet vasta aikuisiällä – siis samalla tavalla ”kyttäämällä”. En tiedä onko syy suklaassa kun en ole asiantuntija, mutta itsellä kyllä suklaa räjäyttää naaman ihan hetkessä!

 3. Tiedan todella hyvin mita helvettia atooppisen ihon kanssa voi olla… Itsella atopia oli suht pahana pikkulapsena, sitten vuosia hyva vaihe (ajoittaisia kutinoita ja kuivaa ihoa) kunnes sairaanhoitokoulussa ollessani 90-luvun lopussa tuli yhtakkia ihan kamala ihottuma ja kutina. Suihkun jalkeen kutitti, yolla ei pystynyt kutinalta nukkumaan eika mitaan laake auttanut… Jalat vuosi verta raapimisesta ja stressaaminen vain pahensi asiaa. Valohoidot eivat juuri auttaneet eika mikaan. Tuntui etta paa ei kesta ja muistankin miettineeni etta helpommalla paasisi kivun kanssa kuin sen jatkuvan piinaavan kutinan! Diagnoosina oli idiopaattinen eli sisasyntyinen urtikaria. Sitten se vaan vahitellen havisi eika ole palannut. Nykyaan vain kuivahko iho joka pysyy kotona Floridassa hyvana (taalla Suomessa valilla kutiaa mutta ei paljoa). Toivon etta sinun ihosi pysyy nyt tuollaisena eika enaa lehahtele pahemmaksi! Hyvaa uutta vuotta! 🙂

 4. Ompas sulla ollut ihon kanssa kurjaa 🙁 Itselläni on lapsena todettu atooppinen iho, joka siis näin aikuisenakin on aiheuttanut vaivaa varsinkin talvella. Haavaumat, märkivät ihottumat ym. etenkin kämmenissa ja sormen väleissä on ollut kyllä niin rasittavia vaivoja :/ Harmittaa kun on sitä kortisonivoidetta tullut läträttyä todella paljon pienestä asti! Iho on sen johdosta ohentunut käsistä ja sitä myöten on tosi herkkä ”osumille”. Itselläni auttoi tosi paljon, kun muutama vuosi sitten vaihdoin kaikki (myös apteekin synteettisiä öljyjä sisältävät) voiteet luonnonkosmetiikkaan. Suurin osa ihottumista hävisi. Sitten viime vuonna aloitin pääosin gluteenittoman ja maidottoman ruokavalion, joka on ollut tosi toimiva! Eron meinaan huomaa maitoisen ja viljaisen herkuttelun, kuten joulun, jälkeen käsien ihossa O_o Ihmettelen, ettei lääkärit maininneet näistä ruoka-aineista ollessani lapsi, olisi säästytty aika monelta vaivalta.
  Mutta hienoa lukea, että oireet on nyt hyvin hallinnassa! 🙂

 5. Kovin tutulta kuulostaa elämä atooppisen ihon kanssa. Valitettavasti ilman kortisonia tai muita voiteita ilman ei voi elää. Kerran yritin täysin vältellä kovia voiteita ja siitä seurasi järkyttävä koko yläkroppaan levinnyt ihottuma. Jouduin ihotautiosastolle melkein viikoksi. Kannattaa niitä voiteita käyttää mieluummin lievemmissäkin oireissa, ettei iho pääse liian pahasti tulehtumaan.

 6. Käytkö muuten solauriumissa? Mun kaverilla on tosi paha atopia ja hänkin on kaikki mahdolliset rasvat/keinot käyttäny mut eniten helpottaa solkussa käynti 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta