Mitä mieltä olen neuvolan ravitsemussuosituksista raskausajalle?

Istun toisen raskauden ekalla neuvolakäynnillä. Pöydän takana on Inkeri, minulle jo Benin ajalta entuudestaan tuttu ihana neuvolantäti, joka on (luojan kiitos) tosi mukava ja järkevä. Hän ojentaa minulle taas kasan odottajan infolappuja ja yksi niistä on neuvolan ravintosuositus raskausajalle. Miten musta tuntuu, että listä on taas entistä pidempi…? Kalat, juustot, maksalaatikko, laku, merilevä, suola……
”Täs olis taas tää nämä suositukset” Inkeri sanoo. ”Kiitos. En varmaan muista noudattaa niitä tälläkään kertaa” vastaan ja nauran.suositukset1 (1 of 1)

 

suositukset3 (1 of 1)Mun mielestä on aina yhtä kummallinen kysymys, kun joku kysyy, että ”Mitä sä voit syödä?”. Hämmentävää. Vastaan aina samalla tavalla: Kaikkea, paitsi en pidä raa’asta kalasta enkä savun makuisista asioista. Mä olen tainnut lukaista läpi kerran tai pari suositukset ennen tätä postauksen kirjoittamista ja mun piti oikein tarkistaa, että mitä ruokia siellä kiellettyjen listalla on? Mun todellista omistautumista asialle kuvaa hyvin se, että olin ekan raskauden aikaan melkein kuukauden Balilla ja söin siellä lähes kaikkea!

lemppariannos
Tämä kuva tosin on Thaimaasta viime reissulta..

En todellakaan sano, ettenkö olisi kiinnostunut tulevan lapseni terveydestä ja noudatan ihan perinteistä maalaisjärkeä näissä ruoka-asioissa. Syön monipuolisesti (nyt jopa sitä rapeaa salaattiakin 😀 ) ja koitan välttää epäterveellistä ruokaa. Minusta esimerkiksi jatkuva sokerin syöminen on paljon haitallisempaa sikiölle kuin se, että syön brie-juustoa kerran kuussa (okei, sokerista ei voi saada listeriaa, joten toki siinä mielessä ymmärrän pointin). Tai esimerkiksi sushi: Sushin syömistä tulee välttää levän korkean jodipitoisuuden takia. Käytämme jodioimatonta suolaa (puhdistamatonta merisuolaa) kotona, joten jos syön kerran tai kaksi kuussa sushia, niin tuskinpa jodin saantini ylittyy. Ymmärrän toki, jos joku raskaana oleva vetää päivittäin sushia ja mietinkin, että mitenkähän japanilaiset mahtaa pärjätä tämän jodiasian kanssa…?
Raakaa kalaa sushissa usein toki on, mutta raakaa kalaa en syö muutenkaan. En vaan pidä se mausta! Kalaa toki muuten tulee syötyä, esimerkiksi lohta joka viikko.

Maailma on pullollaan tietämättömia ja uusavuttomia ihmisiä ja varmaan nämäkin ohjeet väännetään siksi rautalangasta, ettei joku elä pelkästään maksamakkaralla yhdeksää kuukautta tietämättä riskeistä. Ja onhan ohjeissa toki ihan fiksua juttua, kuten että liian suolan saantia kannattaa välttää, viinaa ei kannata juoda raskausaikana (no shit??) ja esimerkiksi A-vitamiinia ei saa tulla liikaa. Silti olisi mielenkiintoista tietää, millainen mahdollisuus on saada esimerkiksi listeria markettijuustoista? Tyydyttymättömiä rasvoja tässä suosituksessa myös kehoitetaan syömään, vaikka ne nyt muutenkin kuuluvat terveelliseen ruokavalioon. Ohjeessa suositellaan rypsiöljyä ja kasvismargariinia, mutta koska kumpaakaan meillä ei juuri käytetä, niin homman hoitaa kylmäpuristettu kookosöljy, oliiviöljy (+ ehta voi).

suositukset4 (1 of 1)

En siis tosiaan sano, että nämä suositukset olisivat mitään höpönhöpöä, mutta omaa toimintaani ne eivät muuttaneet juuri mitenkään. Varmaan johtunee siitä, että ruokavalioni on muutenkin aika monipuolinen ja kuten sanoin, niin maalaisjärjen käyttö sallittua! Esimerkiksi ulkomaalaiset pakastemarjat keitän aina, olin raskaana tai ei. Chilestä rahdatut mansikat eivät kuulosta kovin houkuttelevilta muutenkaan varsinkin, kun kotimaisia on saatavilla vuoden ympäri. Lakua ja salmiakkia mua neuvolassa nimenomaan kehoitettiin syömään ohjeesta poiketen, koska tälläkin viikolla neuvolassa verenpaineeni oli 106/66, eli aika alhainen.
Mites luontaistuotteet…? No, käytössäni on ihan tavallisia valmisteita (kuten viherjauhe toisinaan) ja esimerkiksi hormonitoimintaa säätelevät superfoodit (kuten maca) ovat nyt vakituisesta käytöstä tauolla. Vitskuista suositellaan D:tä, kalsiumia, rautaa, foolihappoa ja tarvittaessa monivitskua. Rauta onkin mulle tärkeä, koska Hemoglobiini oli viimeksi 109, eli ei ihme että vähän väsyttää ja hengästyttää!vitskut_raskaus (1 of 1)

Miten tarkkaan te noudatitte suosituksia raskaana ollessa? Olitteko mieluummin ylivarovaisia vai jatkoitteko itseni tavoin lähes normaalia elämää?

fityoutoo

33 vastausta artikkeliin “Mitä mieltä olen neuvolan ravitsemussuosituksista raskausajalle?”

 1. Sen verran voin kommentoida, että kyllä juuri tuollaista rautalanka mallia tarvitaan, koska kaikki eivät todellakaan tiedä miten syödään oikein tai terveellisesti eivätkä tule ajatelleeksi esimerkiksi juuri listeria vaaraa. Kauheinta musta olis, jos näistä ei kerrottais. On eri asia ottaa itse tietoinen riski ja syödä brie-juustoa, kuin olla täysin tietämätön asiasta koska kaikki ajatteli, että kyllä sen tietää. Plus kyllähän Suomessa odottajan ylipaino on riskitekijänä yhä useammassa raskaudessa.

  • Tuli mieleen vielä esimerkki ihan elävästä elämästä: Olen urani aikana kohdannut odottavan äidin, joka ei ymmärtänyt, että lääkärin hänelle ennen raskautta määräämä vahva opiaatti ohjeistusta isommalla annoksella voisi aiheuttaa vaaraa lapselle – koska kyseessä oli kuitenkin apteekista reseptin kanssa haettu lääke. Kellekkään ei ollut tullut mieleen, että tosiaan, pitäisi painottaa sitäkin, että vain lääkärin sinulle raskauden ajaksi määräämiä lääkkeitä on hyvä syödä.

  • Hyvä huomio! Mutta kuten sanottu, tiedän tasan tarkkaan entisen ammattini perusteellakin, miten paljon avuttomia ja tietämättömiä ihmisiä maailmassa on. Se, mikä meille on itsestäänselvyys voi olla jollekin ihan uusi juttu.

  • Niin varmasti tiedätkin, en yhtään sillä sanonut. Musta on hienoa, että terveellisesti ja järkevästi syövät ihmiset tajuaa voivansa höllätä ruokien suhteen ja tuossa sun kirjotetuksessa oli kyllä oikein hyviä pointteja 🙂 Itellä aina välillä – kaikesta vastaan tulleesta huolimatta – aina välillä pääsee yllättämään, miten erilain tätä elämä voi esim. ruuan suhteen elää.

 2. Normaali elämä jatkui muilta osin, mutta proteiinilisät vaihdoin hyvin luonnollisiin ja käyttö väheni huomattavasti, sekä superfoodit jätin syömättä. Vakuumipakattua kalaa olen pari kertaa syönyt ja RAAKAA pihviä kun ravintola ei pyynnöstä huolimatta ollut sitä kypsäksi saanut, mutta muuten… Noh, en ole tarkemmin varoituksia seurannut muiden kuin vakuumipakattujen ja raajojen elintarvikkeiden ja ruokien suhteen. Ja hyvin on porskutettu ja yhä porskutetaan vielä muutama viikko! 🙂 tosiaan ulkomaisia marjoja en söisi edes vaikka raskaana en olisikaan ja juustoja en käytä kyllä satunnaisia kertoja lukuunottamatta muutenkaan.

  • Mulla kans käytössä Voimaruoan hera, joka on lisä- ja makeutusaineeton. Tsemppiä loppukiriin 🙂 !

 3. Söin kaloista lohta (ei graavia), maksalaatikkoa pari kertaa 9kk aikan koska rakastan sitä..samoin maksamakkaraa piti vähän raapasta leivälle. Juustoista otin vain valion juustoa, en minkään valmistajan sulate-levitteitä. Ihan just maalaisjärjellä. Molemmat raskaudet +10kg ihan perus settiä ruuan kans pääosin.

 4. Mä olin alkuun jotenkin hysteerinen ja googletin melkeen kaikkea, mutta aika nopeesti sitten valkeni, ettei tässä oo mitään syytä hysteriaan ja suomessa voi syödä melkeen kaikkea huoletta. Aikalailla huolettomasti oon siis itsekin elänyt ja vedellyt juustot ja lakut naamaan 😀 Raakaa kalaa, vakuumipakattuja kaloja, superfoodeja ja turhia lisäainemössöjä (protskupatukat ja jauheet) oon välttäny, mutten oikeestaan paljo muuta.

  • Eveliina, itseasissa mun piti lisätä tohon tekstiin jos olisi muistanut, että ehkä mun suhtautuminen olisi erilainen, jos olisi takana keskenmenoja tai muita ongelmia. Olisi ehkä suurempi stressi tai paniikki päällä raskauden kulusta. Googlettelu vaan ei aina oo se paras tapa, koska sieltä pamahtaa sit heti JUST se juttu, missä on tapahtunut kaikki kauhuskenaariot 😀 … Mutta ihmeen rennosti säkin olet lopulta sit ottanut! Tsemppiä loppuun!

  • Juu meilläkään ei tuu syötyä kun ihan perus oltermannia tai emmentalia. Joissain juhlissa ja esim viikonloppuna hotellissa söin vähän brie-juustoa…

 5. Mielestäni noihin ravitsemussuosituksiin ei kannata suhtautua yhtään ylimielisesti 🙂 Tosi monella on se perusruokavalio retuperällä, joten hyvä viimeistään tässä vaiheessa elämää saada kädestä pitäen ohjeistusta. Listeriariskillä pelottelu on riskin todennäköisyyteen nähden ehkä ylimitoitettua, mutta toisaalta yksikin listeriaan kuollut sikiö olisi turha, kun tauti on yleensä helposti vältettävissä. Vakuumikaloihin tehdyissä pistokokeissa sitä listeriaa kuitenkin löytyy yllättävän paljon. Ja jos markettijuustossa listerian todennäköisyys on vaikka 0,3%, niin kyllä sekin jonkun kohdalle osuisi.

  Yleisesti vastustan turhaa hyysäystä, mutta pakkohan se on myöntää että neuvolajärjestelmällä on ollut merkittävät kansanterveydelliset vaikutukset. Toki jotkut sitten unohtavat terveen järjen ja uskovat kaiken mitä se oman kylän neuvolatäti nyt sattui opastamaan, mutta ehkä parempi sekin, kuin jättää ihmiset oman onnensa nojaan, jolloin ohjeet haettaisiin keskustelupalstoilta jos sieltäkään.

  • Moikka Linda! Toivottavasti mä en antanut sellaista kuvaa, että pitäisin niitä täysin turhina?? Niin ei ollut tarkoitus. Jos söisin muuten raakaa kalaa, niin luultavasti välttäisin sitä kyllä raskausaikana.
   Ja keskustelupalstat on tosiaan ne vihonviimeiset paikat hakea yhtään mitään tietoa. Mulla on onneks todella fiksu terkka neuvolassa.

  • Et tietenkään antanut sellaista kuvaa että pitäisit ohjeita turhina.
   Onhan ne ohjeet monelle ylimitoitettua hyysäystä, mutta tällaisissa väestötason asioissa on pakko pelata varman päälle ja mennä niiden tietämättömimpien ehdoilla 🙂

 6. Varmaan saan kamalan kukkahattutädin leiman, mut kommentoin. Ite ajattelen niin, että jos ja kun kerran tiedetään, että tietyt ruoka-aineet aiheuttaa riskiä niin tuntuu tyhmältä että niitä annettuja ohjeita ei noudateta. Joo, tiedän jo ammattinikin puolesta, että listerioosiin sairastuminen on todella huonoa tuuria: varmaan lottopotti osuu todennäköisemmin kohdalle. Olen kuitenkin itse ollut esikoisen kanssa sairaalassa hänen ollessaan kuuden päivän ikäinen. Tuolloin yhtäkkiä alkaneen 40-asteen kuumeen syyksi epäiltiin ensin listerioosia ja siitä johtunutta aivokalvontulehdusta. Tiesin, että olen ollut niin pöljä, että ”maalaisjärkeilin” ja suhtauduin hyvin huolettomasti annettuihin ruokarajoitusohjeisiin. Ette ikinä voi kuvitella sitä itsesyytöksen määrää! No luojan kiitos, syy selvisi muutaman päivän kuumeilun jälkeen eikä se ollut edellä mainittu. Kuitenkin siitä eteenpäin olen vetänyt visusti kukkahatun päähän ja toki maalaisjärkeillyt mutta välttänyt myös tietoisesti tiedossa olevia riskejä seuraavan raskauden aikana.

  • Monethan näistä ovat suosituksia ja eri ruoka-aineiden käytön määrää neuvotaan vähentämään. Mutta olen tavannut sellaisiakin ihmisiä, jotka eivät syö juuri mitään koska ovat raskaana. Ja kuten joku taisi jo kommentoida, niin silti esim pikaruokaa ja sokeria vedetään ihan surutta ”koska raskaus”. Niissä ei ehkä ole myöskään välitöntä vaaraa kummallekaan äidille tai sikiölle, mutta kaikkea ei ole toisaalta vielä tutkitukaan riittävästi (esim kuinka runsas sokeri vaikuttaa sikiön kehitykseen).

  • Tarkoitin omalla kommentillani sitä, että mielestäni on tyhmää ottaa tietoisesti riskejä esim. syömällä raakaa kalaa vaikkapa sushissa, kun kerran TIEDETÄÄN että siinä on olemassa listeria-tartunnan riski. Ei se riski häviä määrää vähentämällä: vaikka kuinka ajattelisi, että syö vaan kerran kuukaudessa, niin silti odottaja ottaa kerran kuukaudessa tarpeettoman riskin. Tietenkin on selvä, että jos päivittäiset elämäntavat ovat retuperällä on niistä varmasti haittaa sekä odottajalle että lapselle, mutta omassa alkuperäisessä kommentissa itse tarkoitin juuri niitä selkeitä ”kieltoja”. Mut herkkä aihe, huomaan 😉

 7. Olen ollut kanssasi samoilla linjoilla molempien raskauksieni aikana! Söin lähestulkoon kaikkea, kuten ennenkin. Söin raakaa kalaa (sushia), erilaisia juustoja ja join raakamaitoa appivanhempieni tilalta. Ravintolassakin tilasin aina pihvini medium – tai raakana! Mielestäni Suomessa voi huoletta pihvinkin tilata ravintolassa haluamassaan kypsyysasteessa. 🙂 Enemmän näitä suosituksia huolistuneempi olisin äitien merkittävästä ylipainosta ja sokerin saannista.

  • Niin, monelle odotus on oikeutus syödä paljon rasvaa, suolaa ja sokeria…. Toki kuten sanoin, niin sillä ei tietenkään ole samalla tavalla välttämättä konkreettista vaaraa, kuten listerialla tai liialla A-vitamiinin saamisella…

 8. Jos ottaa tietoisen riskin ja toimii suositusten vastaisesti, ei voi ainakaan syyttää ketään muuta kuin itseään jos vauvalle tapahtuu jotain. Ihan helvetin itsekästä, ettei 9 kuukauden ajan pysty tsemppaamaan sen verran ettei tahallaan riskeeraa vauvan kehitystä!

  • Vedäs vähän happee :D. Kerrotko vielä miten riskeeraan ”tahallaan” vauvan kehitystä? Useat kohdat tossa nivaskassa ovat suosituksia vähentämisellä. Tuskinpa kukaan syö elääkseen vaikka sitä maksalaatikkoa……

  • No en ole varmasti ainut. Tuotakin tutkimusta kannattaa varmasti lukea vähän kriittisemmin, ensinnäkin mainittu sana ”runsas”. Tällä nyt varmaan voidaan ymmärtää esim päivittäinen käyttö?
   Ja btw, jos jotain hoitoa alhaiseen verenpaineeseen olisi niin usko pois, minä tietäisin sen. Nimimerkillä vaivana koko elämän…

 9. 😀 😀 .. Loistava kirjoitus. Nää kommentit on niin loistavia. Mitäs sitten kun se mukula on 2v ja kirkuu karkkia, kuinka moni silloin jaksaa muistaa kaikkia sokeria vaaroja ja vaikutuksia kehitykselle? Tai kun tulee huudettua lapselle; yhtä lailla se voi pilata lapsen koko henkisen kehityksen. Joten vähän rajaa tekopyhyyteen. Tyhmä ei tarvii olla, mut hysteeriset mammat aiheuttaa hilpeyttä.

  • Ei muistakaan! Puhut täysin totta! Mä vielä jotenkuten tämän listeria-asian ymmärrän… Paras oli, kun odotin ekaa ja luin kaksplus palstalta kysymyksen, voiko Ben&Jerry’s jätskiä syödä raskaana…. Eikö elämä mene vähän liian pelottavaksi ja etenkin stressaavaksi?

 10. Olen myös sitä mieltä, että suosituksia ei ole tehty huvin vuoksi vaan niille on ihan selkeät perusteet olemassa. Toki monet niistä ovat tyyliä ”parempi katsoa kuin katua” ja riski on pieni, mutta joka tapauksessa. Kovin vaikeahan noita suosituksia ei ole noudattaa. Listeriahan ei ole terveelle ihmiselle vaarallinen, mutta voi olla sikiölle kohtalokas. Ja täällä Satakunnassa juuri havaittiin, että kyllä sitä listeriaa voi esiintyä, kun SataMaito veti tuotteitaan listeriaepäilyn vuoksi pois kaupoista. Tietenkin riski on hyvin pieni, mutta ei kai pieniäkään riskejä kannata ottaa 🙂 (Ja pakko ottaa vielä rasvakeskusteluun sen verran osaa, että kylmäpuristettu kookosöljyhän ei varsinaisesti toimi tyydyttymättömien rasvahappojen lähteenä.)

  • Ei tietenkään ole tehty huvin vuoksi. Ja kuten kirjoitinkin tässä jutussa, niin mulla ei ole ollut tosiaan mitään vaikeuksia niitä noudattaa.
   Ja totta, kookosöljyssä on sekä tyydyttyneitä että tyydyttymättömiä rasvahappoja. Herättää tunteita puolesta ja vastaan.

  • Joo kuten vastasinkin tuohon ylös. Katson sen kuitekin olevan hyödyllinen käytössä, vaikka ristiriitaista keskustelu onkin. Ja suosittelen myös asiakkailleni. 🙂

 11. Mulle on kirjavasta sairaustaustasta johtuen 10 v uskoteltu (siis lääkärit ja hoitajat), etten edes voi tulla raskaaksi ilman hedelmöityshoitoja – tulinpa kuitenkin, ja olen siitä todella onnellinen! <3 En osaa siis tästä taustasta johtuen olla ruokajuttujen kanssa niin huoleton kuin monet kaverit. Raakaa lihaa ja kalaa olen vältellyt kokonaan, samoin pehmeitä juustoja. Inkivääristä tein kyllä flunssaisena itselleni teetä, kun ajattelin sen olevan kuitenkin parempi kuin särkylääkkeet, samoin lakritsia olen nyt syönyt ihan tarkoituksella kun verenpaineet niin alhaalla 🙂 Sushiakin olen kerran syönyt vegeversiona (ilman kalaa). Mielestäni en ole kovin fanaattinen, mutta itseä ärsyttää suunnattomasti sellaiset ihmiset, jotka ei ymmärrä etten yksinkertaisesti halua nyt syödä sitä raakaa kalaa tai juustoja! Kukin tehköön tyylillään, mutta mä en ymmärrä miten jotkut jaksaa nostaa tästä asiasta niin suuren numeron, "ei tollanen stressi tee hyvää vauvallekaan, voit sä tätä mozzarellasalaattia ottaa!"

 12. Ja lisäyksenä vielä edelliseen, että ystäväni sai keskenmenon listeriasta viimeisellä kolmanneksella – tällänen tapaus vaikuttaa aika paljon omaankin ajatteluun…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta