Mitä satasella saa?

Tässä postauksessa olis tarkoitus raottaa teille vähän meidän perheen ruokakassia! Mä olen itse aikamoinen ostoskärrykyylä, eli kaupassa tykkään katsella muiden ostoskärryihin ja etenkin kauhistella mielessäni. 😀 Sehän tavallaan kuuluu myös mun ammattiin olla jonkinsortin ruokanatsi ja jos mä ajattelisin että ”aa, noilla syödäänkin tänään Billy’s pitsoja ja vanukkaita, sepä hienoa” niin olisin ehkä väärässä ammatissa. Vai olisinko? 

IMG_8261

Toi otsikko on oikeasti harhaanjohtava, koska vaikka meidän ruokakassit maksoivatkin tänään 99€ niin huomasin kotona että siitä kymppi oli mennyt johonkin hurrin lotioniin ja sitä ei lasketa. Oli kehdannut ostaa vielä kallista Niveaa, vaikka sille Erisan olis välttänyt aivan hyvin…heh heh. 
Menemme kauppaan yleensä silloin kun meillä ei ole jääkaapissa mitään, mistä voisi valmistaa kunnon ruokaa. Yleensä sieltä saa siis räävittyä ainakin jotain vihanneksia kasaan ja tänäänkin jouduin turvautumaan päivällä kasvismunakkaaseen. 
Yleensä kerran viikossa ostamme jotain ns.parempaa lihaa ja tänään se oli naudan entrecote-pihvejä, jotka oli muuten aivan sikahintaista (7€ tsipale)!! En suoraansanottuna olis ehkä ostanutkaan niitä, jos olisin katsonut tarkemmin hintaa(mies poimi ne kärryyn), mutta ostettu mikä ostettu. Meillä ei siis mies tykkää jauhelihasta, joten sitä aika harvoin ostetaan. Broileria sitten kyllä ja joskus poroa, karitsaa tms pakasteena. Jauhelihassa on se hyvä puoli, että aika edullisesti saa tehtyä ison läjän ruokaa. Tuollaisen pihvin kun syö, niin se on huomenna vain muisto ja hyvästi 7€!

IMG_8264

Meillä sitten taas rahaa ei mene mihinkään omasta mielestäni turhiin ostoksiin, kuten vaikka mehuihin, jugurtteihin, eineksiin, sipseihin, muroihin, röökiin, kaljaan yms. Ymmärrän toki, että esim. lapsiperheessä täytyy olla vähän monipuolisempaa evästä, kun lapsille ei aina välttämättä pelkkä liha ja kasvikset maistu. Järkyttykää muuten rauhassa, ostan lapselle myös usein valmisruokaa (luomua tosin). Joskus toki jos tehdään jotain, mistä on helppo valmistusvaiheessa vetäistä sivuun Benille suolaton versio niin sitten syö samaa, mutten todellakaan ota siitä mitään stressiä. Ben syö paljon myös sormiruokaa, vihanneksia, hedelmiä ja leipää muunmuassa.
Tässä on ynnätty yhteen kuinka paljon mitkäkin ruat tekivät yhteensä:

Vihannekset & hedelmät     25,70€
Lihat                                      29,11€
Maitotuotteet                         1,69€     (normaalisti ostamme rahkaa, mutta nyt sitä oli jääkaapissa)
Viljatuotteet                            1,39€     (normaalisti myös leipää, nyt sitäkin oli kotona)
Kananmunat                          6,29€
Lastenruoka                              17€
Koiranruoka                           4,74€
Lisäravinteet                          1,89€     (yleensä ostan pari valmista prodejuomaa jos on ohjauksia peräkkäin)

IMG_8262

Käymme aina joskus myös Lidlissä, jossa ruoka on selkeästi halvempaa. Usein ei kuitenkaan jakseta käydä kahdessa eri ruokakaupassa, vaan ostetaan kaikki tarpeellinen cittarista. Ostamme myös yleensä luomua, ellei se ole ihan älyttömästi paljon kalliimpaa. Hyvä ja ravitseva ruoka on kuitenkin panostus terveyteen, johon meidän perheessä menee rahaa ja jos olisin esim opiskelija, niin saattaisi ostoskärry olla aika paljon eri näköinen. Kyllä mäkin sitten toisinaan ostan alennusjuttuja ja varsinkin jos on vihannekset jossain alessa niin juoksen niiden perässä. Ja usein tarttuu myös viimeisen päiväyksen kynnyksellä olevat lihat mukaan.

Edit: Tuli siis ihan oleellinen kysymys, eli kaksi kertaa viikossa käydään kaupassa ja ostokset yleensä 50€-70€. Riippuu toki paljon, että tuleeko vieraita tms muita isompia menoeriä. Älkääkä saako tästä sitä kuvaa, että meillä ei herkutella ikinä :)! Se ei nimittäin pidä paikkaansa. Jätskiä ostetaan joka viikko ja mun pahe on ”Kinuskikissan tassu”-leipä…

Mites paljon teillä yleensä menee rahaa ostoksiin ja kuinka tarkkaan kyttäätte hintoja? Mihin rahaa eniten menee?? Ostatteko luomua, halpismerkkejä tai ”mätälaarista” eli -30% tarratuotteita? Olisi mielenkiintoista kuulla teidän ajatuksia tästä!

fityoutoo

23 vastausta artikkeliin “Mitä satasella saa?”

 1. Tekstissä ei ilmene kuinka pitkäksi aikaa ostosten olisi tarkoitus riittää?? Jos muutamaksi päiväksi niin rahaa paloi paljon, mutta viikon ostoksiksi vähän 🙂

  • No ihan oleellinen tieto! Käydään viikossa kaksi kertaa kaupassa. Yleensä menee rahaa 70€-100€.

 2. Olipa mielenkiintoista kurkistaa ostoskassiisi! Itse asun Yhdysvalloissa ja perheeseen kuuluu kaksi aikuista. Minä vastaan pääasiassa kauppareissuista, jotka teen kerran viikossa. Lasku on yleensä 40-50 dollaria eli 30-35 euroa. Suurin kuluerä on vihannekset ja hedelmät, joita ostan todella paljon. Minä olen kasvissyöjä, joten lihaa en osta koskaan. Täällä terveellinen ruoka tahtoo olla epäterveellistä ruokaa kalliimpaa. Hyvää leipää on myös vaikea löytää, koska kaikki leivät ovat paahtoleipää. Siksi leivonkin yleensä itse leivät ja sämpylät. Onneksi ruisjauhoja löytyy ihan lähikaupastakin irtomyynnistä. Täällä useat kaupat myy jauhoja, pastaa, riisiä, pähkinöitä, hiutaleita ja kuivahedelmiä sekä -marjoja irtotavarana, josta olen tykännyt todella paljon. Voi ostaa sen verran kuin tarvitsee ja yleensä hinnat ovat edullisemmat.
  Minun täytyy tunnustaa, että saatan juosta tarjousten ja hyvien tuotteiden perässä useammassakin kaupassa. Käyn mm. yhdessä kaupassa vain ja ainoastaan ostamassa raejuustoa, koska kyseinen ketju on ainoa, joka myy suolaamatonta raejuustoa. 🙂

  • Siellä on varmaan aika paljon halvempaa ruokaa kuin suomessa? Tuntuu, ettei täällä saa kolmellakympillä mitään! Ihan mahtavaa, että vaivaudut jopa leipomaan itse leivän. Varmasti 100 krt parempi vaihtoehto kuin vaalea pullamössö. Eiks siellä oo jotain ”Ezekiel-bread” nimistä tummaa leipää?

  • Osa on edullisempaa esim. jogurtit, tofut ja osa kasviksista ja hedelmistä, mutta esimerkiksi jauhot ja maidot ovat kalliimpia. Tietenkin dollarin ollessa heikompi 30 €:lla saa tehtyä jo ihan hyvät ostokset täällä varsinkin, jos vaivautuu tarjousten perässä juoksemaan 🙂 En ole kuullutkaan Ezekiel leivästä, mutta oikeaa tummaa leipää en ole nähnyt missään. Minä olen aina pitänyt leipomisesta, joten leipien leipominen ei käy työstä lainkaan. Se on mukavaa hommaa. Yleensä teen ruisvuokaleipää, johon lisään paljon siemeniä ja spelttijauhoja. Se on todella helppo tehdä, mutta vie aikaa, koska taikinaa pitää kohotella useaan otteeseen. Resepti löytyy blogistani Kannattaa kokeilla!

 3. Moi, nämä sun julkaisut on arkipäivien pelastus. On ollut mukava lukea blogiasi jo pitkään, jatka samaan malliin. Mulla rahaa menee hyvin vaihtelevasti ruokaostoksiin yleensä näin itsekseni asuessani viikossa kuluu ruokaan noin 20-40€ – on myös niitä päiviä, kun tajuan, että varastot ovat typötyhjät, jolloin kuluu enemmän rahaa ostoksiin. Minulla on tapana ostaa kaupasta ”aina” ne samat tutut, turvalliset tuotteet. Itseasiassa en voi sietää sitä, että kauppaan mennään ja siellä haahuillaan edes takaisin hakemassa sitä sun tätä ja kotona huomataan, että jokin puuttuu, joten tästä varmaan iskostunut sisäinen ostoslista…kaverit ovat jo tottuneet siihen, että antavat mulle mahdollisen ostoslistan, jolloin ostokset tulevat nopeasti, tehokkaasti ja varmasti haettua hyllyiltä ostoshihnalle, kun he voivat jäädä haaveilemaan ja pohtimaan lisäostoksista sillä välin. Hyvin ärsyttävää on myös se, että kauppaan mennään ilmaan minkäänlaista käsitystä siitä, että minkälaista ruokaa sitä laittaisi. Itselläni ostokset koostuvat vihanneksista ja hedelmistä, viljatuotteista ja maitotuotteista…protskun lähteenä toimivat kala, pähkinät, munat, rahka, soija… Kasvisruokavalion lisäksi syön viikoittain myös kalaa. Pyrin ostamaan kaupasta suomalaisia tuotteita kasviksia ym. ehkä ajattelen niiden olevan puhtaampia/laadukkaampia tuotteita ja raaka-aineiden alkuperän saa tarvittaessa helpommin selville. Katselen kyllä hintojen perään jonkin verran, mutta valitsen kuitenkin sen tyyriimmän ostoksen, jos epäilyksiä herää ruuan laadun suhteen. Hyvin harvoin tulee ostettua eineksiä, mutta joskus kun kaappi on päässyt tyhjäksi ja töihin pitäisi jotain tekaista niin saatan sen eineksen ostaa sieltä alelaarista, jota sitten miksailen töissä mausteiden ja vihannesten avulla, jos niitä on tarjolla.

  • Kiva että tykkäät blogista! 🙂
   Kyllä mäkin saatan hätätilanteessa ostaa jonkun keiton tms. Sillon kun olin viimeisilläni raskaana niin olo oli tosi tukala ja varmaan kaksi viikkoa meni valmisruoalla. Itse olin lähinnä sohvalla koko päivän ja mies tietysti päivät töissä. No, eipä se kerta sillon tällön vielä ojasta allikkoon vie ja nykyään on onneksi myös aika terveellisiä eineksiäkin saatavilla (vaikken niitä silti suosittelekkaan).

 4. Tuhlaan harvoin muuhun kuin ruokaan ja siksi yleensä panostankin siihen.

  Jauhelihaa kuluu meillä paljon, siitä kun saa tehtyä niin monenlaista. Jokaiselta kauppareissulta tarttuu mukaan myös ruisleipää, hedelmiä, tomaattia, paprikaa, kurkkua, rahkaa, maitoa yms. perusjuttuja. Hintoja tarkkailen jonkin verran ja joskus saatan ostaa tarjouksesta just sitä jauhelihaa. Muutenkin katson tarjouskorin läpi ja ostan jos siinä on jotain mitä sillä hetkellä tartten. Käytän aika paljon myös kaupan omia merkkejä, ne kun on yleensä ihan yhtä päteviä kuin kalliimmat tuotteet.

  • Sama täällä! Mäkin ostan Pirkkaa ja Rainbowta usein ja niissä kyllä säästää. En ole huomannut laadussa juurikaan eroja.

 5. Sama harrastus mulla tuo ostoskorien kyyläys 🙂
  Itse ostan vähän pakon sanelemana välillä eineksiä ja saatan hamstrata tarjouksia, mutta mahdollisimman terveellistä ostan. Työttömän on vaan pakko tehdä välillä kompromisseja ruokaostostenkin kanssa. Silti mulla menee kauppaan varmaan se kolmisensataa euroa kuussa. Menis enemmän jos olis rahaa, ostaisin luomua ja herkkulihoja ja juustoja ja… Toisaalta hävikkikään ei nyt ole niin suurta kuin ennen, mikä on kaikin puolin hyvä asia 🙂
  Kasviksia mä pyrin ostamaan kauden mukaan niin että kotona on aina jotain vihannesta ja hedelmää. Ruoanlaitossa oman haasteen aiheuttaa nirso yhdeksänvuotias, joka onneksi on innostunut kokkauksesta ja saakin välillä tehdä lasten ruoat kun minä keskityn oman ”ruokavalion” mukaisiin juttuihin. Yleensä kuitenkin pikkuherran toiveiden mukaan kasvikset eivät ole ruoassa vaan raakana lautasella (koskematta kastikkeeseen) 😀

  • No tärkein että meni missä muodossa tahansa :). Totta on varmasti, että pienituloinen joutuu tosi tarkkaan katsomaan mihin rahansa pistää, jos meinaa ostaa muitakin kuin kalapuikkoja ja valmispitsoja. Vaikka onhan se itse tekemä ruoka usein kuitenkin kilohinnaltaan sit tosi paljon edullista jos ei nyt ihan sisäfilettä syö.

 6. Meillä on tehty tiukkaa ruokakauppavertailua juurikin noiden hintojen osalta, koska talossa asuu opiskelija ja pian opiskelunsa aloittava. Asumme ihan Tampereen keskustassa, eli kaikesta täytyy pulittaa ja PALJON. Tämän takia tietysti Lidl on ainoa järkevä vaihtoehto jos haluaa käydä ostoksilla tässä keskustassa, autoa kun emme omista. Kuvittelin pitkään että Lidl on myös paljon halvempi kuin isot marketit keskustan ulkopuolella (aiemmin cittariin meni tuplasti rahaa joka kauppareissulla) mutta kyllä silmät aukesi kun marssin Prismaan pari viikkoa sitten! Todella hyvällä numeropäällä varustettuna muistan Lidlin kilohinnat ymym tosi hyvin, ja sai kyllä todeta että Prisma on HUOMATTAVASTI edukkaampi kauppa! Kasvikset, lihat, maitotuotteet, munat, kaikki oli oikeasti edullisempaa, osa tuotteista aika huomattavastikin. Plus että Prismasta saa kerralla kaiken, kun taas Lidlin valikoima on aika suppea ja vihannekset ja hedelmät usein pilaantuneita tai lopussa. Sain pikku slaagin tästä huomiosta ja juttelin kaverinkanssa, joka taas kertoi että hänen lähi Lidlissään on paljon edullisempaa – niin, koska se on keskustan ulkopuolella. Oli kyllä positiivista huomata että Prisma rökitti hinnoissaan ihan tullen mennen ja palaten! Ei ole ollenkaan paha rasti kulkea kaupassa bussilla ovelta ovelle 🙂 Toki en osta luomua ja välillä tingin jopa kotimaisuudesta jos hinnassa on ihan törkeä ero, mutta kyllä tosiaan kannatti vaihta Lidl Prismaan, tuntuu kukkarossa ja ISOSTI. 🙂

  • Mä kävin kans Treella asuessa usein Prismassa. Asuin nimittäin just Kalevassa ja siihen pääsi niin kätevästi just bussilla. Muuten tuli käytyä aika usein siinä Tammelantorin Kattimatissa ja se se vasta kallis kauppa onkin! Se kun usein vaan menee sit niin, et käy siinä mikä tuppaa olemaan lähin.

 7. Näitä ruokakassipostauksia seuratessa olen alkanut ihmettelemään kuinka paljon ostetaan perunoita valmiiksi jalostettuina. Peruna sellaisenaan on paljon halvempi ja parempi vaihtoehto. Sen saa nopeasti valmistettua itsekin millaiseksi vaihtoehdoksi haluaa. Tavallinen peruna kunniaan!

  • No mä en ole tainnut lukea kun yhden ruokakassipostauksen Annan blogista, niin vaikea sanoa mitä muut syö.
   Meillä syödään perunaa tuossa muodossa ehkä kerran kuussa, tai jopa harvemmin, enkä jaksa ruveta tekemään alusta asti itse. Noi on lähinnä pitkän päivän pelastus, koska tulevat nopeesti. Enemmän menee perunamuusia(kun on runsaasti aikaa kokata) tai joskus harvoin keittoperunaa.
   Ei niistä itse tehdyistä tule läheskään noin hyviä (ostetaan nimenomaan aina noita Oolannin maalaisranskalaisia) ja noi tulee vartissa.

 8. Mielenkiintoinen postaus. Itseä alkoi naurattaa tuo ostoskärryjen kyttäys. Jos ajattelisin oman ammattini kannalta, niin mun varmaan pitäis järkyttyä noista lasten valmisruokapurkeista (vaikka kuin luomua ovatkin) 😀 En jaksa! Ja ainahan se yhden kerran ostoskärry ei kerro koko totuutta perheestä 😉

  • Hah, olisi kiva tietää mikä olet ammatiltasi?!
   Itse en koe, että hyvälaatuisen valmisruoan syöttäminen on aina pahasta. Meillä poika on nirso lämpimän ruoan suhteen ja syö ihan yhtä tai kahta laatua (+puuroa). Mutta kuten sanoinkin niin paljon syö sit ihan sormiruokaa, lemppari on kurkku ja parsakaali.

 9. Ihan väkisin tuijotin tuota maalaisperunat pussukkaa. Toki meilläkin ostetaan joskus noita valmiita ”rasvapottuja”, mutta harvoin eikö niissä ole saman verran rasvaa kuin raskalaisissa perunoissa? Ollaan huomattu et saman maun (ja melkein yhtä helppo/nopea) saa kun vaan pilkkoo potut sopivan kokoisiksi ja laittaa uuniin 30-40min, jos haluaa niin pyörittelee vähän oliiviöljyssä ja maustaa itse, saa varmasti vähemmän rasvaa ja vähemmän suolaa kuin noissa valmispotuissa.

  Meillä menee ihan samoissa luvuissa kauppaan rahaa ja ruokakassin sisältö on melko lähellä tuota. Isommassa kaupassa käydään yleensä 2x viikkoon josta hommataan hedelmät, lihat yms. Pikkukaupasta haetaan yleensä maitoa ja hätätilassa (rahkat loppu) rahkaa tai jotain pienempia juttuja. Noita vauvanruokia ei tosin ole enää mennyt pitkään aikaan, vaan herra 2 vee syö ihan samaa kuin me. Ainoastaan joskus reissulla ollaan ostettu noita niiden helppouden takia. Kyllä me käytetään -30 laaria, jos sieltä vaan löytyy sopivaa lihaa (ei maustettua) paistetaan yleensä samana päivänä, mutta syödään vasta 1-2pv päästä.

  • No kyllä nää on meidänkin kärryssä kerran kuussa tai harvemmin. Itse kun ei aina jaksa laittaa alusta asti ja noi tulee tosi nopeasti. Rasvaa noissa on 4g/100g eli en pidä sitä vielä minään maailmanloppuna :). Me ei juurikaan katsota muutenkaan noita rasvajuttuja, kun perusruokavalio on niin terveellinen. Noitakin pottuja taisin syödä ehkä 5kpl…

 10. Täällä yks pahemman sortin ostoskärrykyylä ilmoittautuu.. Painokelvotonta tekstiä mitä mieltä monista kärryjen sisällöstä.. ;p Olen myös luomukyylä, yritän mulkoilla pahasti kun joku valitsee normi munat tai maidon eikä luomua.. Toisaalta tekis mieli halata, jos näen jollain einiinluomuihmisen näköisellä luomua.. Huvinsa kullakin.. 😀

  • Mä lähinnä kiinnitän huomiota, jos on pelkkiä eineksiä tms. Varsinkin lapsiperheiden kohdalla se on aika surullista :(.

 11. Eikö ole vähän ristiriitaista suosia luomua ja samalla ostaa prosessoituja maalaisperunoita, ulkolaista lihaa ja mansikoita? Luomu on toki hyvä juttu, mutta ei mikään itseisarvo. Kannattaa perehtyä siihen, mitä luomutuotantomenetelmät oikeasti pitävät sisällään ja verrata sitä vaikka ihan perinteisesti suomalaisella maatilalla tuotettuun ruokaan. 🙂

  • Ulkolaista lihaa missä? Ai lastenruoassa? Ja mansikatkin ovat kotimaisia.
   Kuten olen monesti täällä kirjoittanutkin, niin en halua edes antaa itsestäni sellaista kuvaa, että olen joku täydellinen ”ituhippi”. Kuten sanoin, ostamme sekä luomua että ei-luomua. En nää siinä todellakaan mitään ristiriitaa. Jotenkin huvittavaa, että porukka tarttuu johonkin yhteen maalaisperunapussiin..hah hah :D.
   Meillä on myös perheessä toinen, jolla on omat mieltymyksensä ja myös hän päättää (sekä maksaa) mitä meillä ostetaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta