Mökkielämä ohi – eli mökkeilyn plussat ja miinukset!

Perheelläni on ollut kesämökki Pohjois-Karjalassa 32-vuotta, eli tasan niin monta vuotta, kun olen ollut maailman menossa mukana! Pienenä kesämökki oli kiva, teininä ei niinkään ja nyt vanhempana.. No sopivina annoksina mökkeily menettelee! Meillä ei siis ole omaa mökkiä hurrin kanssa, eli mökki, jossa vierailemme säännöllisesti on vanhempieni. Muilla sukulaisilla tai läheisillä tuttavilla ei mökkiä ole, tai ainakaan sellaista, jossa aktiivisesti vierailisimme. En siis oikein osaa sanoa, millaista omalla mökillä elo olisi ja tuskin tulen sitä ainakaan lähitulevaisuudessa kokemaan. Oman mökin ylläpitäminen vaatii tällä hetkellä vähän liikaa aikaa ja järkevän matkan päässä, järvenrannalla olevan, suht siistin kesäpaikan löytyminen on aikamoinen taloudellinen satsaus. Sanon kesäpaikka siksi, että mua ei saa erikkikään talvipakkasella palelemaan mihinkään metsän keskelle vapaaehtoisesti! 😀
Mieheni sanoja lainatakseni; Miten hitossa sä sitten menit inttiin??

mokilla5 (1 of 1)

Oman mausteensa mökkielämään tuo tietysti vanhempani, jotka lähes poikkeuksetta ovat aina samaan aikaan paikalla kanssamme ja nukumme myös samassa rakennuksessa. On ihan sanomattakin selvä, että harva aikuinen haluaa viettää aikaansa omien vanhempien kanssa viikkotolkulla… Vai olenko ainoa? En ainakaan tekemäni pikagallupin mukaan!
Ainakin itsestä tuntuu, että sitä on tottunut omaan rytmiinsä, omiin ruokiinsa, omiin aikatauluunsa… Mökkeily omien vanhempien kanssa ei siis varmasti ole samanlaista kuin omalla porukalla, saati sitten jollain kivalla kaveriporukalla! Mua oikeasti harmittaa, että niitä kaveriporukan mökkireissuja on nykyään vähemmän. Kai se johtuu siitäkin, että suurimmalla osalla meidänkin kaveripiiristä on jo lapsia, mutta itse kyllä kaipaisin sellaista rentoa menoa ihan aikuisten kesken. Lasten kanssa homma on aina tietynlaista säätämistä ja itse en henk koht tykkää, jos lapsia on kymmenittäin kokoontunut paikalle, koska tulen levottomaksi hirveässä härdellissä…

mokilla6 (1 of 1)

Kokosin tähän oman henkilökohtaisen mielipiteeni mökkeilystä ja on sanomattakin selvää, että voit olla eri mieltä! Mökkeilijöitä on erilaisia ja etenkin mökkejä! Toisissa voi olla omalla porukalla ja toisiin on kokoontunut koko suku. Toivon myös teiltä rakkaat lukijat kommentteja, onko teille mökkeilly the juttu kesällä, vai vietättekö onnistuneen kesän myös kaupungissa!

mokilla2 (1 of 1)
Taisi olla muuten kesän eka auringonpalvontakeikka viime viikolla! Mun pömppiskin saa vähän väriä 😀 ….

Ensin plussat:
+ Luonnon keskellä on ihana rauhoittua, etenkin jos takana on pitkä ja hektinen työputki.
+ Rakastan järveä ja järvimaisemaa, eikä mikään ole niin ihanaa, kuin lämpimässä vedessä uiminen! Meillä oli vielä joitakin vuosia sitten mökillä jättimäinen laituri, johon isä kiinnitti kesäisin pomppulaudan! Saatoin uida tuntikausia!
+ Yksi aivan ykköspuuhistani on kalastaminen – uskokaa tai älkää! Olen kova likka uistelemaan ja miksei ihan mato-onkimaankin! Peilityynellä järvellä on ihana iltamyöhään uistella ja kuunnella moottorin rauhoittavaa putputusta. Ja on sitä kalaakin ihan kiva saada! Olen kalastanut myös atraimella.
+ Edelliseen liittyen kesäisin mökillä ruokavaliomme koostuu paljon myös kalasta, koska isälläni on aina verkot vesissä. Tälläkin lomalla meillä syötiin lähes päivittäin voissa paistettua ahventa ja kuhaa – NAM!
+ Rantasaunaa ei ole voittanutta, vaikkakin saan järvivedestä ihottumaa. Saunoa pitää silti melkein joka ilta. Saunan kruunaa siideri (tänä kesänä tosin alkoholiton saunaolut).mokilla1 (1 of 1)
+ Mökillä voi laiskotella lueskellen lehtiä auringossa tai vaikka kirjoitellen blogia. Kotona mulla ei ole juurikaan tsäänssejä vain makoilla, mutta mökillä jaettu lastenhoitovastuu välillä vapauttaa vain köllöttelemään.
+ Olen aivan MAANINEN mustikankerääjä!!!! En todellakaan tiedä, miten olen niin innostunut ko.puuhasta, koska teininä inhosin sitä yli kaiken! Hommassa on jotain niiiiin koukuttavaa ja 3-4h vierähtää metsässä kuin siivillä! Eikä todellakaan millään poimurilla vedellä, vaan käsin poimien. Varmaan tykkäisin myös samalla tavalla vadelmien poimimisesta, mutta niitä mökillämme ei valitettavasti juurikaan ole. Sienestäminen taas ei ole mun kuppi teetä, koska tunnen sieniä huonosti ja meidän lautasille päätyis varmaan mitä sattuu…
+ Koira ja lapsi rakastaa olla mökillä ja kyllä heidän ilosta itsekin nauttii!

mokilla4 (1 of 1)
Jäätelöä – jes!!!

Sitten ne miinukset..
– Pidän rauhasta ja hiljaisuudesta… Tiettyyn pisteeseen asti! En ole ihminen, joka jaksaisi kovin pitkään vain istuskella hiljaisuudessa. Puuhaisin mielelläni mökillä jotain projekteja, vaikka maalaisin seinää tms. mutta toisten mökillä sitä tekemistä ei oikein ”anneta”. Sitten kun on toisen nurkissa, niin koko ajan on huono omatunto siitä, kuinka paljon pitäisi auttaa ja tehdä, kun kuitenkaan mitään ei ”saa” tehdä.
– Tykkään mukavuuksista, kuten sisävessasta ja juoksevasta vedestä. Can’t help. Meidän uudessa mökkirakennuksessa tosin on jopa internet-valokuituyhteys, joten mukavuuksista homma ei jää kiinni!

mokilla3 (1 of 1)
Ja vettä tuli kuin esterin peestä….

– Sateisina päivinä ja huonolla ilmalla kaupunki tarjoaa vain niin paljon enemmän.
– Talvella en mökkeile mielelläni, koska palelen hirmu helposti ja mökkeily ja palelu kuuluvat yhteen kuin mansikat ja kermavaahto!
– Tykkään, että on ohjelmaa ja actionia! Toki muutaman päivän voi ”olla vaan” mutta esimerkiksi lomalla me tykätään olla aika vähän kotona ja mennä joka päivä! Oma mökkimme on kirjaimellisesti keskellä ei mitään ja kaupunkiin on tunnin ajomatka. Toki jos paikanpäällä on hyvä jengi ja porukka tykkää pelailla ja tehdä vaikka yhdessä hyvää ruokaa, niin mikäs sitten!

Onko teidän listassa samoja plussia tai miinuksia??

fityoutoo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta