Onko kohta bikinimimmitkin mömmöissä?

Aina toisinaan uutisissa on juttuja kielletyistä aineista kärynneistä urheilijoista. Itseäni kiinnostaa jonkun verran myös fitnessurheilu (ei niinkään kehonrakennus, vaan naisten sarjat) ja aina välillä sielläkin käryjä tulee. Naisilla on fitneksessä erilaisia sarjoja, joissa lihasmassat eroavat kovasti toisistaan. Naisten kehonrakennustahan suomessa ei enää taida edes olla ainakaan kisoissa omana sarjanaan ja maailmallakin laji on kuolemassa. Mielestäni sellainen lihasmassa naisella on luonnotonta ja menee friikki-osastoon… Tämä on tietysti makuasia!
Sanon heti näin alkuun, että tiedän hyvin vähän doping-aineista tai niiden käytöstä, joten se maailma on mulle melko vieras. Tiedän jotain aineita nimeltä ja jonkun verran niiden vaikutusperiaatteesta, mutta kaikki perustuu tosiaan joihinkin nettikeskusteluihin tai lehtijuttuihin. Aihe-alue ei ole koskaan ollut kovin kiinnostava mielestäni, mutta silti, aina kun doping pääsee otsikoihin, mietin yhtä ja samaa asiaa.

michelle_lewin
Moni varmaan tietää, että tässä on yksi maailman tunnetuimmista bikinipyllyistä, eli Michelle Lewin! Oli kyllä upeaa nähdä nainen livenä viime expossa…

Miksi hitossa riskeerata niin paljon, niin ”pienen” asian takia? Siis ainakin, jos puhutaan fitness-urheilusta Suomen mittakaavassa! Ja uskon, että mitä suositummaksi laji tulee, niin sitä enemmän myös mutkia aletaan vetää suoriksi kyseenalaisin keinoin.

Nyt kun bikinifitnessbuumi on jyllännyt jo parin vuoden ajan sekä kuntosaleilla, että iltalehden otsikoissa, niin myös kisaajia aletaan kyttäämään tarkemmin etenkin lajin sisällä. Juorujakin bodypiireissä varmasti liikkuu siitä, kuka vetää ja mitä. Edesvastuuttomat valmentajat höynäyttävät hyväuskoisia ”pikkutyttöjä” käyttämään lajin niinsanottujen vaatimusten takia kiellettyjä aineita ja tarjoavat samalla oikotietä onneen. Palaudu paremmin, treenaa kovempaa ja löydä tiesi lavoille nopeammin! Otat vain tällaisen pienen pillerin.
Jollain tasolla, mä vielä ymmärrän tämän, siis kun kyseessä on todella nuori ja kokematon kisaaja.
Kyllä mä omasta mielestäni osasin jo parikympisenä ajatella omilla aivoillani, mutta toisaalta kun joku mahdollisesti ekaa kertaa kisaava elää ja hengittää fitnestä, niin sitä uskoo ehkä myös valmentajaansa sokeasti. Siinä dieetin sumentaessa ajatukset päätökset voivat olla vähemmän fiksuja ja siihen yhdistettynä vielä nuoruuden naiivius ja hyväuskoisuus.

IMG_6812
Kuva exposta parin vuoden takaa. Mä ainakin jaksan uskoa, että suurin osa muutaman viikon päästä kisaavista tytöistä vetää sillä perinteisen kaurapuuron voimalla!

Kaikki tietävät (tai no ei kaikki mutta ehkä jotkut), että jos olet oikein, oikein kovasti jossain juttussa sisällä, niin harkintakyky saattaa hämärtyä ja katsot asioita vain yhdeltä kantilta. Homma imaisee sut mukaansa niin, että ehkä muiden mielipiteet saattavat tuntua merkityksettömiltä ja olet päättänyt päästä tavoitteeseen vaikka henki suunnilleen lähtisi! Tällainen ajatusmalli valtaa helposti hyvin kunnianhimoiset ja päättäväiset ihmiset. Silloin heikoilla hetkellä stressi ja paine voi olla niin sietämätöntä, että hyvin markkinoitu oikotie onneen saattaa tuntua hyvältä ratkaisulta. En jaksa uskoa, että fitnestäkään moni lähtee harrastamaan lähtökohtaisesti siksi, että SAA käyttää kiellettyjä aineita… Ehkä käyttäjäksi siis enemmänkin ajautuu. Kehonrakennuksesta en viitsi sitten sanoa mitään, koska…. no joo.
Uskoisin, että yhdysvalloissa esimerkiksi aineenvaihduntaa säätelevät aineet ovat jo bikinifitneksessäkin aivan arkipäivää, koska pro-kisaajat kisaavat jatkuvasti, eli kroppa käy läpi dieetin uudestaan ja uudestaan.

shown_alku3

Moni ihan varteenotettavistakin IFBB:n kisaajista on miettinyt suomessa hiljattain liiton vaihtoa ja jos hetki sitten muita liittoja pidettiin suunnilleen missien naamiaisina, niin nykyään aika moni on tajunnut, mitkä mahdollisuudet voivat seurata jossain muussa liitossa menestyviä – etenkin rahan suhteen! On toki aivan hienoa sekin, että saa pärstänsä esimerkiksi suomen tunnetuimman bodylehden kanteen, mutta jotkut oikeasti odottavat, että homma poikisi jotain, kuten esimerkiksi työtilaisuuksia. Niistä saisi sitten sitä riihikuivaa, jolla maksaa edes puolet siitä mitä hommaan upottaa! Fitness on erittäin kallis harrastus, vaikka virkkaisi itse bikinit ja valmentajana toimisi oma isä. Yleensä siihen pelkkä valmennus maksaa kuussa useita satasia, eli vuodessa fitnessvalmennus voi olla mitä vain 1500€:sta ylöspäin. Siksi mun mielestä on pähkähullu ajatus, että sä annat lajille ensin kaiken aikasi, sitten rahasi, mahdollisesti terveytesi ja ikävässä tilanteessa myös maineesi, jos käryät.
Ja mitä se siitä saatu vastine on???? Kilpailukielto on mun mielestä pieni juttu muuhun ryöpytykseen verrattuna.

Joskus asiat pitää kokea kerrostalon kokoisen kantapään kautta ja varmaan aika moni meistä tekee elämänsä jollakin osa-alueella joskus emämunauksen. Kun vuodet kuluu, pahin pöly laskeutuu ja itse saa etäisyytta asioihin, niin sitä jollain tavalla oppii ymmärtämään omaa typerää toimintaa myös paremmin – ainakin toivottavasti! On vaan ikävää tietysti joutua karmean pyörityksen ja loan kohteeksi, mutta toisaalta varmaan kiellettyjen aineiden käyttäjät ainakin jollain tasolla ottavat tämänkin riskin.
Mutta mitä mieltä te olette, voiko dopingkärynnyt urheilija olla enää uskottava lajista riippumatta? Onko teidän mielestä nuoria urheilijoita liian helppo ”buumin” varjolla houkutella tällaisiin hämärähommiin?

fityoutoo

7 vastausta artikkeliin “Onko kohta bikinimimmitkin mömmöissä?”

 1. Hei!

  Mielenkiintoinen aihe. Olen itse sitä mieltä että ainakaan näiden fitness typyköiden on IHAN turha käyttää yhtään mitään aineita. Varsinkaan bikinissä, jossa ei kuitenkaan haeta isoja lihaksia, joita naisen olisi mukamas mahdoton hankkia. Kovaa työtähän se vaatii kaikilta, sitä en kiellä missään nimessä, mutta silti.

  Mutta sitten taas toisaalta ymmärrän (varsinkin jos ulkomaita mietitään) muiden urheilulajien huippujen doping-aineiden käytön. Eihän se minusta millään tavalla terveellistä tai fiksua ole, mutta ”ymmärrettävää”. En osaa varmasti tätä ihan selittää, mutta jos nyt summaisin tämän jotenkin lyhyesti niin mielestäni esimerkiksi fitness ei ole varsinkaan Suomen sisällä niin kovatasoista, että mömmöille olisi tarvetta. Varsinkaan jos kyse ei ole naisten kehonrakennuksesta. 😀 🙂

  • Olen ihan samaa mieltä sun kanssa. On tiettyjä lajeja maailmalla, joihin aineet ns. kuuluvat, eli en oikein edes jaksa uskoa, että monia oikeasti puhtaita urheilijoita on lajin parissa. Tai ainakaan huipulla. Mutta miksi riskeerata niin paljon, kun kyseessä on marginaalilaji kotimaassa, josta harvalle tulee edes oikeasti tuloja?

 2. Onko siis Suomessa joku kärynnyt bikinissä dopingista? Oonko missannut jotain?

  Koska isossa maailmassa ymmärrän oikein hyvin dopingin käytön – on niin suuret paineet menestyä, että huipputasolle päästäkseen on pakko käyttää. Sponsorit maksaa urheilijoille asunnot, vaatteet ja varmaan ruoatkin ja kisojen pääpotteina on tonneja, tontteja ja autoja. Koska urheilusta kukaan ei maksa tunti- tai kuukausipalkkaa, on pakko menestyä, tai kohta kukaan ei sponssaa. Jos muut douppaa ja sä et, et pysy mukana ja kohta sulla ei ole enää valmennussopimusta, joka on taannut sulle valmentajan ja tilat treenata. Ja arvokisoissa joissa edustetaan myös koko maata, voi paineet olla aika kovat.

  Mutta sitä en ymmärrä, jos joku Suomessa noin marginaalisessa lajissa käyttää kiellettyjä aineita! Täällä kukaan ei elä bikini fitneksellä ja se korkein ansio on juurikin saada pärstänsä johonkin bodylehteen. Tai olla luetuin fitnessblogi! Jos Suomen tunnetuimmillakin Suomessa asuvilla urheilijoilla, eli jollain janne Ahosella ja Tero Pitkämäelläkin on ihan samat asuntolainat kuin muillakin kuolevaisilla, niin miten bikini fitneksessä voisi täällä taloudellisesti menestyä vaikka dopingilla saisit itsellesi toisen pään kasvatettua…. Aivan älytöntä, dopingin riskit ylittää miljoonakertaisesti siitä saatavat hyödyt.

  • Olen täysin sun kanssa samaa mieltä. Koko fitness on lajina vielä marginaalissa suomessa ja kuten sanoit, niin edes huippulajien edustajat eivät kovin hyvin suomessa tienaa. Biksussa käryjä ei ole vielä tullut, mutta koko sarjahan on vielä uusi. Mutta muissa naisten lajeissa on käryjä tainnut tulla parikin jo tänä vuonna.

 3. Heippa!

  Todella kiva lukea tästä aiheesta kun siitä niin harvoin puhutaan. Olen itse puhtaan urheilun puolestapuhuja ja mut on testattu IFBB-bikinikisoissa pari kertaa viime syksynä. Aihe kolahti heti, koska kuulin itsekin muutama viikko takaperin, että tätä douppausta tapahtuu oikeasti myös bikinissä, jossa tyttöjen ei tarvitse missään nimessä olla mahdottoman lihaksikkaita. Järkytyin. En usko (tämä on täysin oma mututuntuma), että bikinissä dopingia käytetään lihasmassan lisäykseen, vaan lähinnä aineenvaihdunnan tehostamiseen ja etenkin rasvanpolton nopeuttamiseen. Olen kuullut myös asianomaisilta, että joillekin tytöille on ehdotettu aineiden sponsorointia. Aivan kamalaa! Olen näköjään elänyt aivan lintukodossa ja uskotellut pitkään itselleni, ettei täällä pienessä Suomen maassa ketään tällä tasolla turvautuisi mihinkään mömmöihin, mutta harvinaisen väärässä taidan olla!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta