Onko väärin inhota ulkoilua?

On olemassa kaksi asiaa, josta kaikki muut tuntuu tykkäävän, paitsi minä; Auringon ottaminen ja ulkoilu (muussa kuin treenimielessä)! asics_kamat2

Postauksen aihe tuli mulle mieleen, koska olen menossa pääsiäisenä mökille ja mökkeily ja ulkoilu liittyy aika erottamattomasti aina toisiinsa. Mies kysyi, onko mun mielestä mukavaa lähteä maalle (vanhempani toinen koti on siis todellakin keskellä ei mitään!)..? Mulle jotenkin tulee jo etukäteen paineet, koska tiedän, että mökillä KUULUU olla ulkona. ”Siellä on niin ihana ilma, että nyt on päästävä ULKOILEMAAN”. Meillä on ollut joskus jopa riitaa mun vanhempieni kanssa, koska olen heidän makuunsa liian kaupunkilainen.
Ehkä ”inhota” on hieman liian vahva sana kuvaamaan mun tunnetilaa, mutta sanotaan, että en kovin piittaa ulkolusta. Se on mulle mökilläkin sitä, että mä vedän ne kerrastot päälle, käyn jäällä kävelemässä ja palaan mielelläni sisälle – ja tunnen pikkuisen huonoa omaatuntoa. Mä en vaan osaa nauttia siitä! Oonko jotenkin huono suomalainen?? Onhan ”kävely jäällä auringonpaisteessa” varmasti 99% suomalaisen lempipuuhaa (ja siitä on pakko laittaa kuva someen).

On hieman outoa, ettei luonnossa reippailu ole mun kuppini teetä ottaen huomioon, että olen mm. ollut vuoden intissä! Perheeni kanssa olemme myös mökkeilleet aina (tosin inhosin mökille menemistä teininä yli kaiken). Mutta oikeasti mun nuoruuteni tuskallisin muisto on se, kun me mentiin koulussa lumikenkäilemään liikuntatunnilla. Oli kyllä maailman pitkäveteisin laji! Selkä märkänä talsit menemään tennismailat jalassa. Hiihto vielä joten kuten meni, mutta se lumikenkäily… Se oli kyllä ihan vajaaälyistä hommaa!
Ei tää nyt tarkoita sitä, että haluan olla aina sisällä, eli ulkona kyllä viihdyn – tietyin ehdoin 😀 . Esimerkiksi ulkona treenaamisesta tykkään ja silloin yleensä liikahdan suht ripeästi, eli pois alta risut ja männynkävyt! En tosin ole mikään joka sään urheilija, eli mua ei saa lenkkeilemään kaatosateessa tai -25 pakkasessa. Myöskään pilkkopimeä ei ole mun juttuni!asics3

Lasten takia sitä joutuu tietysti venymään aina moneen suuntaan, eikä ulkoilu tee poikkeusta! Mä on äitinä vähän maanantaikappale, koska inhoan hiekkalaatikon reunalla istuskelua ja toi leikkipuistokulttuuri on mun mielestä ahdistavaa. Eli jos saan valita niin mennään pojan kanssa vaikka pyöräilemään! Paljon sitä tietysti lapsen takia koittaa innostua asioista, mutta kyllä se on meillä tuo iskä, joka vie lapsen lähimetsään etsimään aarretta.

Luin sattumalta tänään Ainon blogia ja hän oli kirjoittanut tosi hyvän postauksen siitä, miten helposti asioista tulee suorittamista. Siksi ehkä muakin nuo reissut maalle ahdistaa, koska siellä siitä pirun reippailusta tulee suorittamista ja mietin koko ajan olenko ollut tarpeeksi ulkona! Mä suoritan ne jääkävelyt ja pulkanvedot pois alta ja nautin illalla takan edessä, sisällä, lämpimässä. Joku olikin kommentoinut postaukseen täysin mun ajatukset:
”Jotain pitäis tehdä koko ajan vaan siksi ettei se hyvä sää mene hukkaan! Nautin sateisista päivistä kun sai vaan huilata ja ladata akkuja, leipoa vaikka kakku ja nauttia siitä kirjaa lukien.”

Onko siellä muita, jotka jakaa mun ajatukset?

fityoutoo

22 vastausta artikkeliin “Onko väärin inhota ulkoilua?”

  • No sanos muuta! EI vesisade jatkuvaan tietenkään kiva ole, mutta kyllä mä aina tekemistä niille päiville keksin 🙂 ! Tietty lasten kannalta sadepäivät on tylsiä, kun energiaa ei samalla tavalla pääse purkamaan sisällä. Sit mennään yleensä Hoploppiin…

  • Hahaa 🙂 Toinenkin ”Maanantaikappale” ilmoittautuu 😉 Ei kai kukaan aikuinen ihminen jaksa kökkiä hiekkalaatikon reunalla… Itellä lapsia 2. Rannalla makaaminen on myös niin turhaa! Mieluummin urheilen tai touhuan puutarhassa ja otan aurinkoa samalla. Ja mitä tulee Suomen sääolosuhteisiin: kun ulkona sataa räntää vaakatasossa, on turha sanoa, että ”ei ole huonoa säätä, se on vain pukeutumiskysymys” Yeah right ja lehmät lentää! Sää on silloin masentavan ahterista ja that’s it 🙂

 1. Muistan intissä ajatelleeni, etten enää koskaan vietä aikaa ulkona tämän vuoden jälkeen.. Tuntui että oli saanut yliannostuksen ulkoilusta ja metsässä samoilusta. No päinvastoin kävi! Nykyään lähden viikonloppuisin mielellään termari täynnä kaakaota metsälle tai jäälle ulkoiluttamaan koiria ja vaan ’hengaamaan’! Ehkä sulla tuli oikeasti se ulkoilukiintiö inttivuotena täyteen ! =)

  • En tiedä, tai jo ennen sitä. Toisaalta sitten taas mun mielestä ne intin ulkoaktiviteetit ja sotaleikit oli tosi hauskoja. Paitsi marssit…

 2. Täällä yksi aivan samanlainen!!!:) ihanaa en ole yksin 😀 koiran ulkoiluttaminen on se syy miksi itseni raahaan ulos joka päivä mutta ilman koiraa tuskin tulisi mentyä 🙂

  • Sama! Koira on kyllä siinä mielessä kätevä, että se pakottaa liikkumaan ja ainakaan mä en kehtaa viedä vain korttelin ympäri (vaikka rotu ei ookkaan kovin vaativa siltä osin). Maalla tietysti koiran kanssa on super helppoa, koska se jaksaa juosta koko päivän pihalla ja on vielä sellainen, ettei karkaa mihinkään!

 3. Ulkoilu on ihan kivaa kun ottaa termariin minttukaakaota:):)
  Mäkin intissä vuoden viettäneenä ja metsässä talven rämpien en todellakaan nauti.
  Auringon otosta kyllä nautin. Voisin maata ja uida vuorotellen ihan helposti monta päivää!

  • Mä nyt ajattelin kokeille viikonloppuna sitä minttukaakaota ja pilkkimistä 😀 ! Se on nimittäin tosi kivaa, tosin pilkkimisessäkin pitää tietysti ottaa pieni skaba….

 4. Vielä pahempaa on kesähelteet ja auringonpaiste! Mulla menee säännöllisesti niin, että kun ulkona paistaa aurinko, mun tekee mieli vain katsoa leffoja sisällä. Sitten päätän ryhdistäytyä ja ”huomenna kyllä menen koko päiväksi rannalle”. Siitä alkaakin kahden viikon sateet ja syyllisyyden tunne kun en taaskaan hoitanut velvollisuuttani ”lyhyen suomalaisen kesän nauttimisesta”. Vaikka siis kesä on lempivuodenaikani..se vaan on niin pirun lyhyt että jos sitä ei suorita niin löytää syyskuussa itsensä kalpeana sortsit jalassa tyhjältä uimarannalta.

  • Siis nyt oli kyllä mun ajatukset! Mä kans haluaisin ruskettua, mutta se paikallaan makaaminen on uuvuttavaa!!! Mä tunnen pari tyyppiä, jotka heti kevään ekat auringonsäteet nähtyään raahaa tuolit pihalle ja istuu siinä. No, onneks ton vauvan kanssa se ei ole edes mahdollista. 😀

 5. Olen aika vasta löytänyt sinun blogisi ja taas hämmästyn miten monta samanlaista asiaa meidän elämässä on! Myös minulla on kaksi lasta, mies ja koira. Imetän ja olen atoopikko ja inhoan ulkoilua😉. Näin talvisin se on siedettävämpää ja välillä ihan oikeasti mukavaa, mutta kesällä, etenkin helteellä, en nokkaani ulos laita. Mieheni nauroikin itsensä kipeäksi toissa kesänä kun tuli töistä kotiin ja minä makasin sisällä sohvalla hellemekko päällä, tuuletin tähdättynä suoraan minuun ja verhot kiinni. Kesä ja kuuma on tuskaisinta mitä tiedän 😉

  • Ohhoh 😀 ! Atopia muuten vaikuttaa ainakin mulla tohon auringonpalvonta-intoon… Hiki kutittaa etenkin niskaa ja ehkä sen takia sitä vähän alitajuisesti vältteleekin. Onko sulla sama?

 6. Halleluja, kerrankin joku puhuu tästä ääneen! Mä en tiedä inhoanko ulkoilussa sitä itseään vai kävelyä. Ulkoilu (ja kävely) esimerkiksi kaverin kanssa tai valokuvaamis-tarkoituksessa on kivaa, samoin ulkomailla ollessa paikkoihin tutustuminen, mutta muuten vaan ulkoilu, ei ei… 😀 Pahin on kesällä, juuri kun tulee ”paineita” siitä että on ”pakko” mennä ulos koska on aurinkoinen ilma – niin järjetöntä. Viime kesänä tein gradua kirjastossa koko kesän, se oli loistava syy pysyä sisällä 😀 Ah, olen niin iloinen että löysin kohtalotovereita 😀 Tsemppiä mökkeilyyn!

  • Puhut kyllä mun suulla! Mun mielestä on myös kivaa kävellä kaverin kanssa (no okei, kävellä TOSI reippaasti 😀 …) ja tietty käyn koiran kanssa lenkillä!
   Ja tottakai ulkomailla kävellään paljon mutta sitä ei kai voi verrata…

 7. moi, oot käynyt intin?? voisitko joskus tehä ihan oman postauksen tästä sun inttiajasta? tai kertoa edes jotain, miten päädyit sinne, sotilasarvo, miten viihdyit ym ym olis kiva kuulla 🙂

  • Joo kyllä oon, saapumiserä II/02. Eli ihan hetki sitten 😀 … Voi herranjumala miten aika rientää!!! Mutta joo, voin tehdä, kiitos vinkistä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta