Outo jalkasärky kiusana!

Mulla on ollut viimeaikoina tosi omituisia jalkasärkyjä, jotka tulee etenkin silloin, jos olen kävellyt reilusti päivän mittaan. Itseasiassa tänään kävin vain noin tunnin vaunukävelyllä ja taas on jalat ihan kuin niillä olisi juostu pari maratonia putkeen!
Kysymys ei ole siis mistään lihaskivuista suoranaisesti, vaan enemmän sellaisista kasvukiputyyppisistä ”pakotuksista” koko jalan alueella. Tekee mieli nostaa ne ylös ja se hiukan myös auttaa. Ymmärtäisin, jos tällaista kipua tulisi esimerkiksi kovan salitreenin jälkeen, mutta nämä tulee nimenomaan jos olen kävellyt päivän aikana paljon tai jonkun pidemmän lenkin.

Edit: Tarkoitan siis jalkaa ihan lonkasta nilkkaan, en pelkästään jalkaterää. Kirjoitin ehkä epäselvästi. 

1307_2 (1 of 1)

Tällaista särkyä ei mun jaloissa ole koskaan aikaisemmin ollut, vaan ongelma on ilmaantunut nyt viimeisten kuukausien aikana. Jos teen päivällä pitkän kävelylenkin (kuten tänään) niin jalkoja saattaa särkeä koko loppuillan 🙁 . Koitan venytellä ja rullailla jalkoja ahkerasti, sekä juoda tietysti vettä. Sekään ei silti aina auta. Ja magnesiumia syön tottakai. En keksi mitä muuta tässä vielä voisi kokeilla. Oon mietinyt, että voiko mulla olla jaloissa jotain aineenvaihduntahäiriöitä tms. joka aiheuttaa tällaista? Se on ainoa juttu mikä pähkäilyn tuloksena on tullut mieleeni. Tämä selittäisi myös sen, minkä takia muhkurat ei sula mun jaloista!

No en tiedä oliko vähän kaukaa haettua… 1307_1 (1 of 1)

Olisiko siellä lukijapäässä joku, jolla on samanlaisesta vaivasta kokemusta tai vinkkejä, mikä tähän voisi auttaa..?

fityoutoo

34 vastausta artikkeliin “Outo jalkasärky kiusana!”

 1. Oisko hermokipua? Itsellä nyt toista viikkoa jalkaterässä. Alkoi kesken juoksulenkin ja nyt särkee, kun paino menee päkiälle.

  Painaakohan sinulla mahdollisesti jokin selän hermoja, mikä säteilee jalkaan?

 2. Joskus jos kantakalvo on kovin kireä, niin se vaikuttaa koko kintun kireyteen. Mulla se kiristyy eräillä juoksukengillä juostessa (huonot), korkkareissa ja kumppareissa, toisin sanoen vähänkään epäergonomisissa popoissa. Siihen auttaa rullailu joko kepin avulla, eli siis jalkapohjan rullaus jonkun kovan pötkön päällä (hehe) tai jollain tennispalloa kovemmalla pallolla, esim. golfpallolla, ja nilkan liikkuvuudesta huolen pitäminen venyttämällä ja pyörittelemällä. Pohkeita on myös hyvä muistaa tasaisin väliajoin jollain venyttelytyyppisellä toiminnalla. Säären etuosan rullaus joko foamrollerilla tai jollain vielä hirveämmällä vehkeellä saattaa myös skulata. Mulla on ainakin nämä auttaneet, toivottavasti sullakin!

  • Mulla on muistaakseni ollut joskus tuo kantakalvon tulehdus, kun vedin jumppia. En nyt oo ihan 100% varma oliko juuri tämä kyseessä, mutta nimi kuulosti tutulta. Silloin kipu oli enemmänkin viiltävää ja tuli tietyissä jalan asennoissa.
   Mutta toi jalkapohjien rullaus oli todella hyvä vinkki – mulla on täällä onneksi mobbauspallo mukana!!!

 3. Heitän oman arvion kehiin… Nimittäin kiristyneet ja heikot lonkankoukistajat ja pakarat…..
  Mulla tuntuu sellaista vähän puuttumisen tunnetta ja juurikin jalkojen nosto auttaa. Kunnon
  Kärsimyshieronta lantion alueelle auttaa…. Ja voi luoja, miten kipeetä se tekee 😀

  • Kärsimyshieronta 😀 . Varmaan hieronta ylipäätään saattas auttaa ainakin näinä särkypäivinä (ja on tietysti myös erittäin suositeltavaa muutenkin!)

 4. Mä taidan tietää tasan tarkkaan millaista jalkasärkyä podet! Mulla on nimittäin ajoittain samanlaista pakottavaa jalkasärkyä..

  Joskus jos oot kävellyt vaikka jossain messuilla tmv koko päivän, jalkoja pakottaa illalla just sillä samanlaisella tavalla. Silloin sen ymmärtää. Mutta aina silloin tällöin tulee tuota samanlaista särkevää pakotusta ilman mitään selkeää syytä kuten lisääntynyttä treenin määrää tmv.
  Tosi ärsyttävää, kun saattaa joskus aamulla herätessä heti huomata, että jahas, jalkoja pakottaa taas heti aamusta kuin olis koko yön kävellyt. 😀

  Mulla tää vaiva on yleensä helpottanut pienellä levolla/kevennyksellä ja hieronnalla. Yleensä tätä pakotusta ja särkyä ei oo edes edeltänyt mitkään normaalia isommat treenimäärät, mutta jostain syystä kuitenkin jalat ovat olleet levon tai huollon tarpeessa yhtäkkiä.
  Joskus saatan myös huomata, että liian lyhyet yöunet ja isohko treenimäärä yhdessä ovat aiheuttaneet tätä ongelmaa. Yksi huonosti nukuttu yö tai useampi liian lyhyt yö tuntuu mulla jostain syystä jaloissa herkästi…

  Olipas sekavaa sepustusta enkä tiedä onko tästä mitään apua, mutta oli silti pakko selostaa, koska tiedän niin hyvin mistä puhut!

  Tsemppiä 🙂

  http://annikanunelma.blogspot.com/

  • Hei just, ”messujalkasärkyä”!!! Just sellaista kun olisit seisonut koko päivän ja jalkoja särkee sen takia! Mutta nyt mulle on tosiaan alkanut tulemaan noita särkyjä jo tyyliin yhden pidemmän lenkin jälkeen. Eli varmaan jonkun asian seurauksena jalat väsyy nopeammin tai sitten niissä ei aineenvaihdunta toimi normaalisti.
   Mä en aina saa heti untakaan säryn takia.
   Tsemppiä myös sinne 🙂 !

 5. Hei, mulla on ollut nyt samankaltaista vaivaa noin vuoden verran, aina satunnaisesti tai ainakin kuulostaa siltä. Aluksi tietenkin tuli ne pahimmat mieleen, kuten ASO, nivelrikko yms. Oon kuitenkin tullut siihen tulokseen, että selässä saattaa olla jokin hermo hieman pinteessä, johon auttaa perusteellinen venyttely ja särkylääke sekä kunnon uni että selkälihasten ja vatsalihasten vahvistaminen.

  • Hmm, mullakin on iskias aiemmin vaivannut mutta tää ei oo aivan sen tyyppistä kuitenkaan. Mutta selän ja vatsan vahvistaminen jokatapauksessa on mullekin tärkeää!

  • Magnex 375mg otan reenien jälkeen (en reenittöminä päivinä) ja jos särky ei tällä lähde niin otan toisen tabletin vielä. Mutta myöhemmästä kommentistasi luinkin, että otat jo 800mg päivässä 😀 Magnesiumin saantisuositus on naisilla 280 milligrammaa päivässä, mutta toisaalta elimistön liiallinen magnesiummäärä on erittäin harvinainen vaikka käyttäisikin magnesiumvalmisteita. Joten ei varmasti ole haittaa vaikka joinain päivinä Magnesiumia ottaisi reilusti yli suositusten, jos kipuihin auttaa.

  • Niin ja ei siis mitään vaikutusta vatsaan, ei mene kuralle. Toisaalta en kyllä herkkävatsainen ole yleensä millekään.

  • Pitäs olla kunnossa, magnesiumia menee joka päivä 800mg. Mietin et pitäsköhän annosta nostaa.

 6. Moikka,
  mulla särkyä varsinkin oikeassa polvitaipeessa ja silloin kun särkee niin ei oikein tiedä miten olisi. Yleensä magnesium auttaa, mutta parasta on säännöllinen hieronta ja rullaus. Ja tämä särky ilmaantuu yleensä jos olen kävellyt pitkän matkan huonoilla kengillä.
  Kyse mulla on joidenkin kalvojen kiristymisestä.

  • Mulla on ollut tuo nilkan kalvo joskus tulehtuneena kun vedin jumppaa ja silloin tais olla just huonot kengät käytössä. Tai ainakin epäilen, että se edesauttoi tuota ongelman syntymistä.
   Nyt ei taida kuitenkaan olla samasta ongelmasta kyse, koska kipu on lonkasta nilkkaan – kokonaisvaltaisesti!

 7. Ihan villinä veikkauksena tuli mieleen että kun raskaus löysyttää nivusten laskimoseinämiä voi se aiheuttaa takaisinvirtausta/suonikohjuja. Vaikkei suonikohjut näy,voi se olla jalkojen laskimoperäistä särkyä? Yhdistettynä vielä imetykseen joka sekoittaa aineenvaihdunnan. Itse sain kolmannen jälkeen suonikohjuja ja se aiheuttaa jäytävää pakotusta.

  • Siis tämä! Pakko olla tämä! KIITOS!
   Onkohan tähän mitään helpotusta? Mites se joku rasva… Hirudoid forte? Eikös siinä mainoksessa juuri puhuttu laskimotuppotulehduksesta – voisiko olla samaan liittyvää..?

   Ja hei ihan kiva. Oon ihan mummo. Buu. Mulla tosin ei oo mitään näkyviä suonikohjuja…..

  • Mummo! :DEtkä ole! Hirudoid vois auttaa,ja tukisukat,semmoset pitkät. Tai kompressio legginseistäkin oon kuullut olevan apua. Ja jalat kattoa kohti aina kun mahdollista. 🙂

 8. Minulla auttoi kun ostin uudet lenkkarit. Vähintään kerran vuodessa ostan uudet lenkkitossut. Ja syön magnesiumia sitraatti muodossa.

 9. Meillä kulkee sukuvikana just tuollanen kipu. Tulee ja menee, ei välttämättä aina johdu edes lisääntyneestä liikunnasa tms. Joku syy siihen on pakko olla, mutta ei ole koskaan kellekään löytynyt. Ja vaivaa muuten meidän suvussa pelkästään naisia nää jalat! Kaikki on kokeiltu, osa luottaa magnesiumiin ja venyttelyyn, osa maanalaisia virtauksia muutavaan kupariputkeen sängyn alla 😀 😀 Mutta sama kai se, mikä kellekin tuo helpotusta edes ajatuksen muodossa.

  • No voisko teilläkin olla syynä tuo edellisen kommentoihan ehdottama laskimoperäinen särky…?

 10. Mulla on ollut tänä kesänä ensimmäistä kertaa samanlaista kipua. Se on karmeeta kun koko jalkaan sattuu. Huomaan sen tulevan erityisesti silloin jos tunneN jonkunlaista kipua myös alaselässä tai jos olen kantanut lastani paljon huonommassa ryhdissä.
  Nyt kun olen kiinnittänyt ryhtiin huomiota on kipukin ollut poissa.

  • Ryhtiasiat on tärkeää ja etenkin jos kantaa paljon lasta (ja vielä samalla puolella, kuten itse teen). Mulla on hirveästi helpottanut imetyksen väheneminen ja se, että Theo suostuu nykyään olemaan myös lattialla, ettei aina tarvitse pitää sylissä…

 11. Mullakin tuli suonikohjuista (jotka ei tosiaan aina näy päälle päin) johtuvat kivut mieleen…etenkin kun jalkojen ylös nostaminen helpottaa kipuihin.

 12. Siis eikä, mulla ihan samaa särkyä ja päädyin osteopaatin käsittelyyn, joka juurikin sai lantion aluetta (alaselän, nivusten, lantion…) avattua ja suositteli rentoutusta esim. putkirulla lantion alle (jalat koukussa = jalkaterät lattiassa, polvet kohti kattoa) niin että lantion alue avautuu ja nesteet pääsee liikkumaan ko. alueella. En nyt tod. ole mikään asiantuntija, mutta äkkiseltään voisin veikata että raskauden & synnytyksen jäljiltä voi olla jotain jumeja just lantion(kin) alueella. Komppaan myös nimim. Putkirulla ja Jenni kommentteja: lantion alue!!!

 13. Kiitos että kirjoitit aiheesta! Mulla on ollut nuoresta pitäen silloin tällöin ongelmana jalkojen kokonaisvaltainen särkeminen, mutta en oo ikinä kuullut että kukaan muu kärsisi samasta vaivasta. Kommenteista päätellen en todellakaan ole yksin! Nyt kesällä jalat on olleet tosi pahat, heti aamusta on särkenyt ja välillä öisin en oo voinut nukkua ilman kipulääkettä. Treeneissä on ollut pakko himmailla, kun jalat tuntuu vähän väliä ihan kuolleilta…Tästä sain hyviä vinkkejä ja todennäköisesti jos vaiva jatkuu, niin käännyn ammattilaisen puoleen! 🙂

 14. Hei, taidat olla siellä Joensuun lähettyvillä? Itse olen käynyt siellä käydessä muutaman kerran vyöhyketerapeutilla… Minulla oli selkeä patti tai kohouma reidessä ja hän hieroi sekä reittä että jalkapohjista eri pisteitä. Näin hän kartoitti kipupisteitä. Lopuksi hän laittoi magneetit ohjaamaan patin nestettä pois. Löydät tämän kyseisen naisen entisen Tiimarin talosta. Sisäänkäynti on kultakaupan ja ”Tiimarin” pääoven vierestä. En muista hänen nimeään mutta voin ottaa selville nimen ja numeron jos kiinnostaa. Hän on tosi osaava.

 15. Samankaltaisia tuntemuksia ollut täälläkin! Magnesiumia tuplat ja olen nukkunut kompressiosukat jalassa, jalat nostettuna parin tyynyn päälle 😀 Mennyt ohi yleensä yhdessä yössä. Erityisesti fyysisesti rankempien jaksojen jälkeen olen huomannut, että pakotus tulee herkemmin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 5
Tykkää jutusta