Raakaruokailijoiden päiväkirjat: Ninnu

 

Julkaisen vielä viimeiset raakaruokapäiväkirjat blogissani! Raakaruokakokeilusta on vierähtänyt jo muutama viikko ja sen verran mitä olen ollut koekaniinien kanssa yhteydessä, niin meille kaikille jäi viikosta jotain pysyvää. Itse lähdenkin tästä muuten kasvisruokalounaalle – en tosin raa’alle :).
Tässä siis Ninnun mietteitä!

Olin jo pitkään miettinyt kokeilevani vegaani- tai raakaruokaravintoa. Kokeiluun tulin mukaan, kun raskaan työpäivän jälkeen näin blogikirjoituksen ja aattelin, että nyt on aika kokeilla. Seuraavana päivänä tuli vähän mietittyä, että mihin sitä nyt ilmottautukaan mukaan, mutta silti päätin yrittää. Kokeilun alotukseen tuli vähän huonosti varauduttua kun vasta kokeilun alkamisaamuna tajusin, että tänäänhän se alkaa. Yritin siinä sitten kaapista jotain aamupalaa saada kerättyä kasaan.
Eka päivä meni ihan hyvin, ei ollut nälkä ja kaikki maistu, oli kiva syödä vain hedelmiä ja kasviksia ja olo tuntu hyvältä. Toka päivä meni aika lailla samalla kaavalla kuin ensimmäinen, vaikka pieni nälkä alkoi vaivaamaan vähän joka välissä, vaikka kuin olisi äskettäin syönyt. Tokasta päivästä eteenpäin alko tekemään lämmintä ja kunnon ruokaa mieli, jopa poikaystävän lihapihvit tuoksu hyvältä, vaikka olenkin kasvissyöjä. Kaikenlaisia mielitekoja oli kokoajan ja ihan kaikki lämmin houkutteli. Muutaman kerran meinasin sortua, mutta loppuun asti kuitenki sinnittelin, vaikka vaikeeta oli.

ninnu3

Tää kokeilu oli kyllä täysin erilaista mitä tulee normaalisti syötyä. Vaikka yleensä päivittäin tuleekin syötyä vesimelooni jos toinen, ni kyllä nyt tuli syötyä hedelmiä ihan eri mittakaavassa. Itse olin vähän huono panostamaan tähän ja tuli syötyä pelkkiä hedelmiä joka päivä. Lempi ”lounas” oli tän viiden päivän aikana kyllä kokonainen vesimeloni, jonka vaa pistää kahtia ja syö sitten lusikalla. Normaalisti en syö näin tiukasti ja tarkasti ja kaikkea sisältöä tuijottaen niin kuin nyt tuli tehtyä. Jotenkin tosi vaikeeta ittelleni ja mielitekoja tulee vaan enemmän jos kieltää kauheesti kaikkea. Sen verran tulee normaalisti katottua, että herkuttelen vaan kerran viikossa. Muuten tulee syötyä perus terveellistä kasvisruokaa. Kokeilun vikana iltana huomasin kyllä, että olo oli tosi hyvä ja pirteä. Treenatakin jaksoi ihan normaaleilla painoilla. Heti seuraavana päivänä kun sai syödä normaalisti niin huomasin, että vatsa ei tykännyt kauheesti enää normaalista ruuasta ja se kokeilun ”hyvä olo” lähti, joten selkeesti positiivista vaikutusta tolla raakaruualla on olotilalle.

Kokkailuyritykset ei niinkään sitten sujuneet kunnon ruuan osalta. Yritin tehdä kesäkurpitsapastaa tomaattikastikkeella ja voin sanoa, että tuo kylmä mauton annos lensi heti roskiin kun olin saanut maistaa sitä! Toisaalta raakakakku onnistui hyvin! Sen tekeminen oli hieman hermoja raastavaa kun poikaystävänkään melkein tuhannen euron supermulti tehosekotin ei meinannut saada mitään sekoitettua. Siinä meinas olla pinna hieman kireellä. Lopulta saatiin tuo einiin kaunis tekele syötäväksi, ja jopa poikaystävä tykkäs siitä. Vanhemmatkin söivät ja sanoivat, että on hyvää, vaikka olivatkin hieman kriittisiä mun entisten terveellisten leipomusten jäljiltä.

ninnu1

ninnu2

Ulkomuodossa ei kauheesti tapahtunut muutosta. Painoa lähti tasan 2kg ja vyötärönympäryksestä vain 2cm, peilin kauttakaan ei oikein huomannut mitään, joten uskon, että lähteneet kilot olivat viikonlopun herkuttelujen aikaan saamia nesteitä.

Loppujen lopuksi ajattelin joskus muulloinkin kokeilla sellaisia päiviä, että syö pelkästään raakaruokaa, en ehkä viittä päivää enää, mutta vaikka vaan kerran viikossa.

 

fityoutoo

7 vastausta artikkeliin “Raakaruokailijoiden päiväkirjat: Ninnu”

 1. Oliko kenelläkään kokeilijoista vatsan kanssa ongelmia? Itse meinasin tämän viikon testat raakaruokaa, mutta eilen illalla maha oli niin täynnä ilmaa, että oli pakko ”keskeyttää”. Ehkä fiksumpaa onkin lisäillä raakaruokaa sinne tänne ja vähitellen. Tänään tein välipalaksi chia-kookosvanukasta, joka pitikin nälkää yllättävän hyvin loitolla 🙂 Eräs ystävänikin sanoi, että kun kertaheitolla vaihto raakaruokaan meni maha aivan sekaisin. Kesällä kyllä tuli ihan tiedostamattakin elettyä raakaruualla. Etenkin helteiden aikana hedelmiä ja marjoja sekä vihanneksia meni yllin kyllin ja päivän ruuatkin oli salaatteja.

  • Mulla oli muutamana päivänä turvotusta, muuten ei mitään. Kesällä tosiaan tuli syötyä enemmän raakoja ruokia kun ei lämmin niin maistunut, joten kai pötsi oli tottunut. Mutta sen minkä huomaan vaikuttavan ovat pavut ja herneet.

   Hidas aloitus voi olla kyllä paikallaan jos menee ihan sekaisin. Jokunen vuosi sitten en pystynyt syömään kovin paljoa esim. ihan vain salaattia. Vatsa ei sietänyt ollenkaan. Mutta nyt siis tilanne ihan toinen 🙂

  • En kyllä suosittele kokonaan ruokavalion muuttamista – ainakaan kertaheitolla. Vatsalaukulla voi olla ongelmia pilkkoa joitakin raakoja vihanneksia ja tämä voi aihettaa turvtusta ja kipuiluakin. Sen takia esim. kevyttä höyryttämistä suositellaan ennen syömistä. Ja kuten Hanna sanoikin, niin pavut ja herneet ovat viheliäisiä, itselleni eivät herneet oikein sovi.
   Marjat ja hedelmät ovat eri asia, toki tämäkin yksilöllistä. Itselleni molemmat sopivat oikein hyvin!

 2. Minulla vatsa toimi moitteettomasti raakaruoka kokeilussa. Enemmänkin oli probleemaa normaaliin ruokavalioon palatessa. Tosin, muutos kerralla on melko suuri molemmin päin ja varmasti on yksilöllistä kuinka keho siihen sopeutuu. Itsellä osittainen raakaruokailu on varmastikin se ”paras” vaihtoehto.

  • Myös mä olen samaa mieltä! Paljon itselle sopivia kasviksia, osa raakana ja osa kypsytettynä. Ja toki myös marjoja (etenkin kesällä kun niitä on helposti saatavilla) ja myös hedelmiä kohtuudella!

 3. Heippa Katri, nyt täytyy vähän jo alkaa nillittämään..
  Onkohan tuossa ”raakaruoka-seikkailussa” mitään järkeä, jos koehenkilö syö lounaaksi: vesimeloonin!
  Siitähän se ruokaympyrä jo olikin täynnä ja melko ihme että paino tippuu viikossa 2 kiloa..
  Nämä kokeilut on vähän ristiriidassa sun kuitenkin fiksun ja asiantuntevan pt-taustan kanssa (tai ainakin koehenkilöillä on aika hapuileva ote asiaan..). Onko yllättävää, jos viikon on nälissään, kun ei oikein keksi mitään syömistä / ruoka maistuu p**kalle ja uuh paino tippuikin monta kiloa!

  Mainiota siis että teet ja kuvaat erilaisia ruokakokeiluja, siitä ilman muuta propsit. Mutta miksi ihmeessä niiden yhteydessä pitää seurata myös vaakaa (ja kuitenkin kuitata se muutos jollain sopivalla syyllä) ?

  T. K

  • Moikka K!
   Ymmärrän pointtisi ja pidemmän päälle raakaruokailussa pitäisi olla todella paljon suunnitelmallisuutta mukana. Viisi päivää nyt on vielä lyhyt aika ja lasken tämän samaan kastiin detox-kuurien kanssa (jota en muuten ole koskaan kokeillut).
   En antanut koehenkilöille kovinkaan paljon ohjeita syömisestä, joten en myöskään ota kantaa siihen millaista ruokaa heidän olisi pitänyt syödä. Pelkkä vesimeloni ei mielestäni todellakaan riitä lounaaksi TOSIN voipa joku olla tästäkin eri mieltä. Tällä kokeilulla oli aivan ensisijainen tarkoitus a)saada kokeilijat syömään enemmän vihanneksia ja b)rohkaista heitä kokeilemaan kasvisruoan valmistusta. Kuten varmaan muita päiväkirjoja lukiessa huomasit, niin kyllä siellä on ihan ajatuksen kanssa ruokia kokkailtu!

   Vaikka muutaman päivän eläisikin pelkällä vesimeloonilla, niin en sitä kyllä suosittele :D. Jos haluaa päästä esim hiilariturvotuksesta eroon, niin ei muutama päivä raakaruoalla kuitenkaan mikään huonoin valinta ole (esim verrattuna siihen detox-kuuriin…). Eikä ruoka kyllä maistunut paskalle, siis ehkä sitä tomaattikeitta lukuunottamatta! 😀
   Mutta kuten sanoin omassa raakaruokapostauksessa, niin en itse voisi kuvitella noudattavani tätä ruokavaliota pelkästään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta