Teetkö bikinifitnessvalmennusta?

Tähän kysymykseen saan aina vastata aina silloin tällöin. Vaikka kysymys aiheuttaa mussa joka kerta jonkun omituisen ”torjumisreaktion”, niin toki ymmärrän, että joku lajista juuri kiinnostunut ei vielä aivan tiedä keneltä valmennusta kannattaa kysyä ja mitä fitnesslajien valmennus vaatii itse valmentajalta. Valmentajan valinta onkin tietämättömälle aika haastava rasti.

Siksi ajattelin kirjoittaa aiheesta!

4A5A3866n

Mun omat asiakkaat ovat pääasiassa painonpudottajia tai muuten vain haluavat järkeä syömiseen ja treeniinsä. Opetan heille rentoa suhtautumista ruokavalioon ja löytämään mielekkäitä liikuntamuotoja, ilman mitään ”tätä on vain nyt pakko syödä/tehdä” ajatusmallia. Koitan antaa realistiset mielipiteeni asiakkaan lähtötilanteesta ja tavoitteista ja kannatan maltillista tahtia oli päämäärä mikä tahansa.

Mulla on tällä hetkellä kuitenkin mielenkiinto valmentaa vain ja ainoastaan ns.tavallisia asiakkaita ja keskityn heihin. Tällä tarkoitan sitä, että kieltäydyn kaikenlaisista fitnekseen liittyvistä valmennuspyynnöistä ja koen, että en ole todellakaan oikea ihminen siihen hommaan yhtään itseäni väheksymättä! Mulla on todella tyytyväisiä asiakkaita joista osa on ollut mukana siitä lähtien, kun aloitin koko personal training-bisneksen, tavoitteita vain muutetaan. Osa on tietysti hyvää henkilökemiaa ja mun ammattitaito mitataan mun asiakkaiden tuloksissa. Tässä ammatissa täytyy olla myös intoa opiskella koko ajan uutta ja koskaan ei ole valmis. Fitnessvalmennus ei ole kuitenkan sama asia kuin se, että yritetään vähän karsitella kiloja ja päästä rantakuntoon. Toki on paljon valmentajia, joilla on riittävästi ammattitaitoa molempiin asiakaskuntiin.

4A5A3804n

Mun mielestä tässä ammatissa täytyy olla todella selvillä siitä, mihin omat rahkeet riittävät ja mihin eivät asiakkaiden suhteen – ollaanhan kuiteskin tekemisissä terveyteen liittyvien asioiden parissa. Kilpailuvalmennus fysiikkalajeissa ei varmaan joidenkin trainereiden mielestä ole ”sen ihmeellisempää hommaa”. Epäilen kuitenkin, että niiden mielestä, jotka todella saavat lavalle terveitä ja menestyviä kilpailijoita asia on toisin! Moni teistäkin varmaan allekirjoittaa sen, että fitnesstouhuissa on aina riski tehdä kilpailijan terveydelle hallaa ja nykyään kun esim. bikinifitness on niin pinnalla, on myös lajiin pyrkivien kirjo aikamoinen.
Lajia voi varmasti harrastaa myös suht järkevästi, mutta terveellisen kuntoilun kanssa homalla ei ole juuri tekemistä. Toisten kroppa kestää koko kisarumbaa paremmin kuin toisten ja myös pääkopan täytyy olla kunnossa (eli laji ei esimerkiksi sovi jo valmiiksi itsetunto-ongelmista tai syömishäiriöistä kärsiville). On valmentajan tehtävä kertoa rehellisesti onko kisaamaan aikovalla oikeasti edes fysiikkansa puolesta potentiaalia ja jos on niin millaisella aikataululla lavalle voi nousta. Hyvä valmentaja jatkaa projektin myös asiallisesti loppuun asti, eli homma ei pääty kisapäivään ja kädenpuristukseen. Pahimmassa tapauksessa väsynyt kilpailija jää tyhjän päälle kilppariongelman ja +20kg:n kanssa ja siitä onkin kiva lähteä kohti edes sitä normaalia terveellistä kehonkoostumusta….

Suomessa on useita hyviä valmentajia, jotka ovat erikoistuneet fitnessvalmennukseen ja suurimalla osalla myös oma kokemus kilpailijana lajista. Hyvä valmentaja ei ota valmennettavakseen ketä tahansa, joka vain lupaa lyödä tarpeeksi rahaa tiskiin! Kaikista ei voi olla kilpaurheilijaksi, ei edes fitneksessä (heh heh, sarkasmia). Valmennuksesta voi joutua maksamaan hyvässä lykyssä useamman tonnin, joten olisi ihan hyvä, että valmentajallan todella olisi jotain meriittejä lajin parissa, eikä maksa jostain netistä repäistystä ohjeesta.
Ei kukaan menestyvä valmentaja oikeasti halua lavalle paskassa kunnossa olevia kilpailijoita, koska kyllä se kertoo aika paljon myös siitä valmentajan ammattitaidosta! Sen takia parhaimmat eivät otakaan talliinsa ketä tahansa kesäkunnosta haaveilevia, vaan oikeasti fysiikaltaan ja lähtökohdiltaan potentiaalisia naisia ja miehiä. Toki aloitteleva valmentajakin voi luoda erittäin onnistuneen valmennussuhteen ja kilpailija voi menestyä, mutta usein silloin valmentajalla on jotain omaakin kompetenssia kisalavoilta ja pitkä ura lajin parista. Samalla tavalla myös pelkkä oma kilpailu-ura ei tee kenestäkään valmentajaa automaattisesti. Sen takia mun mielestä onkin pelottavaa, että monen mielestä joku ”vain” hyvin menestynyt kisaaja on sellainen, jolle uskoisi oman terveytensä! Tiedän myös, että aika paljon fitnessbloggareiltakin pyydetään valmennuksia.banneri2

Mun mielestä kannattaa siis todellakin miettiä kaksi kertaa kenen ohjeilla lähtee yrittämään kisalavoille. Eikä todellakaan kannata valita välttämättä sitä halvinta valmentajaa! Hyvä valkku on ihmisenä helposti lähestyttävä, jolle voit kertoa rehellisesti, että vatsa ei toimi tai oma mummo kuoli eikä tee mieli treenata tänään. Jos valmentaja on mielestäsi välinpitämätön tai sinusta tuntuu, ettei häntä kiinnosta kuinka kuntosi menee eteenpäin, niin kannattaa todellakin kantaa rahansa muualle. Valmennus on suomessa jo aika iso bisnes, eikä siinä sinänsä ole mitään väärää, jos valmentaja on sopiva ja tuloksia tulee. Pelkkä rahankiilto silmissä sitä ei kuitenkaan voi menestyksekkäästi tehdä, koska piirit ovat pienet ja huono maine kiirii nopeasti.
Kannattaa siis tehdä kunnolla salapoliisihommia valmentajaa valitessa ja kysellä myös kilpailijoilta, kuka heitä valmentaa ja ovatko he olleet tyytyväisiä. Valmentaja on vähän niinkuin kiinteistövälittäjä; Ei lupaile liikoja ja on tietysti kiva, jos hän on oikeasti joskus myynyt niitä asuntoja, eli tietää valmiiksi kuinka hommaa kannattaa pyörittää! 🙂
Vai laittaisitko sinä asuntosi myyntiin sellaiselle, joka päätti eilen ruveta kiinteistöalalle ja hänelle pitää muuten maksaa sitten etukäteen…?

 Ajatuksia? Kommentteja?

fityoutoo

Yksi vastaus artikkeliin “Teetkö bikinifitnessvalmennusta?”

  1. Hyvä kirjoitus Katri! Itsekin miettinyt, että tästä olisi hyvä kirjoittaa. Itselläni ei ole todellakaan rahkeita kisavalmentamiseen. Säännöllisesti kisoihin valmistavaa valmennusta pyydetään. Se on minusta hassua, kun itselläni ei ole lajin parissa kuin yksi kisakokemus, eikä mistään sijoituksista voi edes puhua, niin miten ihmiset hakeutuvat kyselemään valmennusta? Veikkaan myös, että taustalla vaikuttaa mahdollinen oletus edullisemmasta hinnasta ja helppous, jos samassa kaupungissa asuva valmennusta tiedustelee.

    Minulle fitness on edelleen monilla tavoilla mysteeri ja mielestäni lajin ytimeen on vaikea ilman pitkää kilpailukokemusta päästä. Itse voin koulutukseni pohjalta pitää fysiikkavalmennusta, ohjata erilaisia tavoitteellisia kuntoilijoita ja painonpudottajia sekä pureutua urheiluvammojen, postoperatiivisen ja muunlaisen kuntouttavan treenin ytimeen. Ja siihen minun kannattaakin vetää raja. En ole saanut koulutusta, joka valmistaisi minut valmentamaan fitnesskisaajia. En oikeasta korkeakoulusta, en pt-kursseilta enkä siitä kuuluisasta elämän kovasta korkeakoulusta. 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta