Toivottavasti luet tämän.

”Sulla on paljon seuraajia ja mahdollisuus vaikuttaa”. Näin totesi eräs kaverini taannoin. Jos koskaan, niin nyt toivon, että tämä postaus herättää ihmiset ajattelemaan ja KYSEENALAISTAMAAN omia valintojaan. Jos ei ihan koko maailmaa pysty pelastamaan, niin mitäpä jos koitettas aloittaa ihan tästä meidän omasta, kauniista kotisuomesta…?

Nyt on somessa menossa raivoisa keskustelu siitä, kun eräs PT päätti tehdä elokuvan virallisten ravitsemussuositusten toimivuudesta. Tai siis lähinnä siitä, miten suositukset eivät hänen mielestään toimi. En edes jaksa ottaa tähän kohuun kantaa, eikä multa sitä kukaan varmaan kysykkään 😀 . En ole nähnyt elokuvaa ja voihan olla, että kysymyksessä oli vain erittäin fiksu mainoskikka! Netissä on paljon hyviä bloggauksia ja pohdintaa aiheesta, joten tavallaan tuntuu tyhmältä toistaa jo toisten sanomia juttuja. Koska ainakin ne jotka on lukeneet mun blogia pidempään varmasti tietävät, millainen ajatusmaailma mulla itsellä on ruokavalioasioissa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Mahtaako suomessa kanawokki vaihtua tofuwokkiin tulevaisuudessa..? Tuskin.

No, ennen kuin unelmoidaan siitä, että vielä joku kaunis päivä kaikki suomalaiset syövät pelkästään naudanlihaa, avocadoa ja kylmäpuristettua oliiviöljyä, niin voitaisiin keskittyä ehkä hieman… *kröhöm*, realistisempiin tavoitteisiin. Mä nimittäin törmäsin taas erääseen aivan uskomattomaan ja jopa karmeaan epäkohtaan tällä viikolla, joka on kuitenkin ihan arkipäivää suomen ruokabisneksessä! Eli siihen, että suomessa syödään aivan liikaa muualta tuotua lihaa ja kanaa! Samalla kun meidän omat lihantuottajat on pahimmassa tapauksessa ilman sähköjä talousvaikeuksien takia, niin suomalaisilta ei heru sympatiaa… Raha menee Aasiaan ja USA:n!

Moni on varmaan samaa mieltä siitä, että liha ja tulee varmasti pysymään suomalaisten lautasella. Ottamatta kantaa siihen, onko se nauta, possu tai broileri hyväksi meidän terveydelle, toivoisin yhtä asiaa; Suosisimme edes suomalaista, puhdasta (tai no, ainakin puhtaampaa) lihaa!
Tiesitkö, että kun haet lounassalaatin lähikaupasta tai kuten minä tein, eli hain kiireisen päivän päätteeksi kanasubin läheisestä Subwaysta, niin suosit Thaimaalaista broileriteollisuutta? En tiedä millä tolalla mahtaa olla Thaimaalainen broilerituotanto, mutta epäilisin, että ihan niin tarkkaan ei siellä päin syynätä eläinten elinoloja (tuotannon eettisyys) saati niille syötettävää rehua (eläinten terveys). Tuskinpa täällä suomessakaan asiat täydellisesti on, mutta mun veikkaus on, että kuitenkin verrattain aika hyvin! Samaan aikaan suomen maatalous räpiköi ahdingossa, kun tuottajille ei jää mitään käteen ja kaupat haluaa myydä tavaraa pilkkahintaan.
Ja please. Älkää edes viitsikö kommentoida, että ”ei se muutama kerta sitä antibioottilihaa vaikuta mitenkään terveyteen”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En tiedä miksi tämä broilerijuttu etenkin kolahti muhun, vaikka olen tiennyt jo pitkään, että kaupassa myytävästä punaisesta lihasta osa tuleekin ties mistä. Ehkäpä siksi, että en itse osta kuin kotimaista lihaa(eli yleensä nautaa) ja muutenkin käytän sitä ehkä kerran viikossa. Ravintolassa ei myöskään tarvitse kertoa lihan alkuperää, joten helposti asiaa ei tule ajatelleeksi. Vai olenko mä ainoa, jota ahdistaa se ajatus, että syömäni broileri on Thaimaalaista (josta suurin osa tuontibroilerista tulee)?
Jos salaattitiskissä olisi euron erolla suomalaista vs. aasialaista kanaa, niin olisitko valmis maksamaan sen euron lisää…? Voin kertoa, että mä todellakin olen valmis maksamaan. Jopa hieman enemmän, jos se sen vaatii!

Epäilen aika vahvasti myös, että moni ei vaan itseni tavoin ymmärrä edes vaatia kotimaisuutta. Mua nolottaa myöntää, että ennen aihetta käsittelevää Hesarin uutista ja erään lukijani kommenttia juurikin liittyen tuohon subiin, en olisi edes tajunnut asiaa! Ilmeisesti sitten kotimainen on vaan niin paljon kalliimpaa, että sen salaattilautasen hinta pitäisi nostaa kipurajan yläpuolelle.
Katsellessani keskiviikkona Subwayn kanalaaria mietin, teenkö jo alunperin virheen kun jätän rahani paikkaan? Tottakai ensin varmistuin, että lukijani väite kanan suhteen oli totta. Myyjä ei osannut kertoa mistä liha on peräisin ja yhdessä asiaa tarkistimme pahvilaatikoista. Onneksi Subissa oli myös kotimaista lihaa tarjolla ja aijon tästä lähtien tarkistaa lihan alkuperän AINA ravintolassa. Mietin myös, että millaisen matkan ne kumisilta koiranlelulta näyttäneet, täysin identtiset ja täydellisen kokoiset kananrinnat ovat kulkeneet ja millaisessa oloissa täkäläiset tipuset tuotetaan…? Jos oot yhtään Thaimaassa kierrellyt Patong Beachiä kauempana, eli esimerkiksi maaseudulla, niin saatat ymmärtää mistä puhun. Ja vaikka täkäläinen tuotanto kestäisikin päivänvalon jopa suomalaista paremmin, niin onko mitään järkeä lennättää ne tänne meille pimeään pohjolaan?johtocafe (1 of 1)

Vaikka mä söisin sen valmissalaatin tai kanasubin vain kerran vuodessa. Ja vaikka mun syömättä jättämisellä ei olisi mitään merkitystä ravintolan kannalta. Niin ajatus siitä, että mä maksan suomessa toiselta puolelta maapalloa roudatusta kanasta on ihan absurdi ja mahdoton.
Sen sijaan voin hyvin äänestää jaloillani ja suosin mielelläni sellaista ruokapaikkaan, jossa liha on kotimaista! Ja kun ostan kaupasta, niin suosin mahdollisuuksien mukaan luomutuotantoa, jolloin eläinten elinolotkin ovat toivon mukaan paremmat.
Maatalous elinkeinona ei varmasti ole helpoimmasta päästä ja jonkun täytyy sillä elantonsa tienata ja on aika epäreilua, jos kaikki tilat ajatutuisivat konkurssiin. Mitäs sitten, kun kotimaista lihaa ei olisi enää ollenkaan saatavilla ja äidit tarjoilisivat lapsilleen herkullista, antibiooteilla pumpattua kiinalaista naudanlihaa…? Delish!

Mä myös toivon, että tämän postauksen johdosta ei aloiteta mitään vegaanit vs. lihansyöjät -taistelua. Arvostan ja kunnioitan jokaisen vegaanin pyrkimystä tehdä omilla valinnoilla palvelus eläimille ja ympäristölle, mutta let’s be honest; Veganius ei ole kovin realistinen vaihtoehto väestotasolla. Ja vaikka kaikki ihmiset pakotettaisiin vegaaneiksi niin en usko, että se välttämättä lisäisi ihmisten terveyttä. Mutta tää on siis puhtaasti mun oma näkemys asiasta, eikä tarvitse olla samaa mieltä.
Mitä taas tulee ympäristöasioihin, niin sen pitäisi olla meidän kaikkien velvollisuus ihan siinäkin mielessä, että olisi kiva jättää meidän lapsille ja lapsenlapsille muutakin kuin saastunut maaperä ja paskaset vesistöt. Ympäristöä voi taas suojella monin eri tavoin. Tässä mielessä luomun suosiminen on varmaan parempi vaihtoehto kun ruokatuotannosta puhutaan. Siitä kaikki on varmaan samaa mieltä, että kannattaa suosia entistä enemmän kasviksia ja syödä lihaa vähemmän, niin ympäristö kiittää!

Oikeesti, etsikää tietoa. Tutustukaa aiheeseen. Älkää olko vain aivottomia ja ajatelko ”joojoo ei mun valinnoilla ole mitään merkitystä”. Niillä on! Kiitos kun luit tämän!

LINKKEJÄ:

 ➡ Ilmastoimyönteiseen ruokaa linkki TÄSSÄ (Ilmasto.opas.fi). Suosittelen!
”Finnwatch: Suomeen broilerituotteita valmistavissa tehtaissa pakkotyötä ja ihmiskauppaa”
”Thaimaalainen broileri kuohuttaa”
”Mistä lounassalaattisi liha tulee?”

fityoutoo

25 vastausta artikkeliin “Toivottavasti luet tämän.”

 1. Hyvä kirjoitus – jos mä todellakin jostain oudosta syystä haluasin aasialaista kanaa, matkustaisin Aasiaan sitä syömään! Uskon kyllä suomalaisen lihan paremmuuteen tässä asiassa ja matkustelleena olen nähnyt jos jonkinmoista eläinten kohtelua ja ”lihatiskiä” näissä köyhemmissä maissa. No thanks.

  • No kuule nimenomaan! Oon matkustellut aika paljon Aasiassa (Thaimaa, Malesia, Indonesia) ja kyllä siellä ollessa miettii lihan kohdalla, että mistäköhän tämä oikein on tullut. Tosin totean, että mulla ei ole täkäläisestä maataloudesta mitään käryä, joten never know.

 2. Hyvin kirjoitettu! Kotimaista kannattaa aina suosia, makukin on parempaa kun tuoretta tavaraa saa lautaselle! Jää parempi mielikin kun tietää että rahat menee Jalasjärvelle tai Tornioon etc. kun jonnekkin muuhun maahan.

 3. Täysin samaa mieltä kanssasi! Pyrin suosimaan kaikessa, mitä Prismasta kannan, suomalaista. Pyykinpesuaineista lähtien. Että edes jotkut työpaikat pysyisivät tässä valtakunnassa!

  • Niinpä. Surullista kun kaikki siirtyy ulkomaille. Vaikka olisi niinkin lähellä kuin Viro, niin ei paljon auta.

 4. Hyvin kirjoitettu! Aina kotimaista ostan jos vaan on tarjolla tuoretta ja hyvän näköistä (tomaatit ei suomesta maistu talvella)! Lihassa suosin AINA kotimaista, en millään ostaisi muuta, tietty ravintolan lihasta ei voi olla varma. Jos liha tulee liian kalliiksi voi aina vähentää sen kulutusta ja lisätä vege-ruokia.

  • Aivan totta! Vähemmän ja parempaa on ehdottoman hyvä ohjenuora tohon lihan kulutukseen!
   Tiesitkö muuten, että ulkolaisella kurkulla ja tomaatilla on talvisin pienempi hiilijalanjälki kuin kotimaisella. Johtuu siitä, että kasvihuoneiden ylläpito on haastavaa kylmässä ilmastossa.

 5. Mulle kans tärkeää, että KAIKKI liha mitä kotiin kannetaan on suomalaista. Vaikka kuinka mentäis hinta edellä, niin kyllä se Suomen lippu pitää pakkauksessa näkyä ja kotimaisuus lukeakin paketissa.

  Sub-hommaa en oo tajunnu ees ajatella!!! Hyvä kun kerroit, jatkossa valitsen paremmin.

 6. Juuri näin. Mullakin loppui Subissa käynti aikoinaan juurikin samasta syystä. Itse yritän kaupassa aina valita sen suomalaisen lihan,ehkä kalliimpaa kuin Lidlin härkä mutta silti valitsen suomalaisen,mieluiten luomun,eikä voi sanoa että olisi rahakysymys tuo valinta,meillä mä olen kodinhoidon tuella ja mies opiskelee. 3 pientä lasta. Sit säästetään jostain muusta. Ja kyllä niillä pienillä valinnoilla ja teoilla on vaikutusta,jos kaikki niitä tekisi. (Meillä kananmunat tulee omasta takaa,hankittiin viime kesänä 7 kanaa 🙂 ,se on aiheuttanut varsinkin broilerin elinolojen miettimistä,kun seuraa kuinka viisaita,kesyjä kanat ovat. Ja tarvitsevat tilaa toteuttaakseen lajilleen tyypillistä kuopsutusta ja nokkimista.)

  • Todella hienoa, arvostan!
   Varmasti muuttaa omaa ajattelutapaa kun tuontantoeläimestä tulee itselle lemmikki. Eihän me koiran lihaakaan suostuta syömään, vaikka toki koira ei ole tuotantoeläin. Mutta pointti sama.

 7. Tiedoksi, että yleensä ulkomailla ei välitetä salmonellasta. Lihaa saa olla ”saastunutta” se vaan pestään kloorilla puhtaaksi. Pahimmillaan ulkomaalainen liha on antibioottirehulla kasvatettua, possuilta katkottu hännät, että niitä voi pitää ahtaammin ja liha putsattu taudinaiheuttajista klooripesulla. Suosi siis todellakin suomalaista lihaa.

 8. Hyvä kirjoitus! Ite en oo koskaan ottanut asiakseni olla kiinnostunut aiheesta mut nyt ihan ekaa kertaa aloin miettii omia valintojani. Vähä huokasin helpotuksesta ku tarkistin kotoa löytyvät lihat ja suomalaista on! Samoin käydään usein abc:llä lounaalla ja siellähän on myös kotimasta lihaa 🙂 Tota subihommaa en oo tiennyt mut hyi!! Alkoi vähä epäilyttää koko pulju :0

 9. Hyvä postaus! Itse en syö lihaa mutta petrattavaa olisi kotimaisten kasvistenkin suosimisessa. Pyrinkin jatkossa entistä enemmän kiinnittämään huomiota ylipäätään ruoan suomalaisuuteen ja tuotantoprosessiin. Mieluummin sitä kotimaista luomuperunaa kuin ties mistä importattua fitness-nuudelia! Ravintosuosituksista kiistelemisen sijaan olisi kiva, että puhuttaisiin ruuan tuotannosta enemmänkin sen sijaan, että media suoltaisi täta jatkuvaa ”luovuin gluteenista, nyt olen pirtsakampi”- omaan napaan tuijottelua.

 10. Moikka, todella hyvä postaus!
  Itse löysin facebookista jokin aika sitten oman paikkakunnan Lähiruokarenkaan, jossa tuottajat (kana, liha, kananmuna, vilja yms..) tuovat ennalta sovittuun paikkaan tiettynä päivänä jokaisen tilaamat tuotteet. Paljon on luomua tarjolla, eikä marketit ole välikäsinä ottamassa palkkiota. Hinnat ovat kuluttajalle edulliset, sekä varmasti tuottajat saavat näin ollen suuremman katteen tuotteistaan. Ihan huikea tapa myydä suoraan tuotteita tuottajalta kuluttajille 🙂 en tiedä oletko itse kuullut asiasta, mutta kannattaa ottaa selvää 🙂

 11. Hyvä että otit asian esille 🙂 Vaikka ei olisi pätkän vertaa kiinnostunut eläinten oloista, niin luulisi että oma hyvinvointi kiinnostaa sen verran, ettei halua työntää elimistöönsä antibiooteilla ja hormoneilla kasvatettua, stressaantunutta lihaa.

  Kuten Laurah yllä kommentoi, niin todellakin soisi että näistä puhuttaisiin mediassa enemmän, eikä vain keskityttäisi turhanpäiväisyyksiin kuten onko se peruna nyt paha vai ei.

  Ps. Täkäläinen tarkoittaa ”täällä” sanojan näkökulmasta, eli Thaimaassa ovat sikäläisiä, ellei puhuja itse ole juuri Thaimaassa 😀

  • Myyjä väitti, että pulled pork (uutuus) olisi. Mutta kuten joku muu kommentoi, niin välttämättä asia ei olekaan niin…

 12. Heipsan. Koska kyseinen ketju on maailmanlaajuinen ja haluaa, että tuotteet ovat samoja, käyt sitten Suomessa tai vaikka Saksassa syömässä, niin ketju määrää mistä ne tilataan. Ei siinä yrittäjä pysty itse vaikuttamaan. Olet kyllä saanut myös väärää tietoa, koska valitettavasti mitkään lihat eivät ole kotimaisia.

 13. Maatalon tyttärenä katselleena tätä touhua, niin aina. Ihan aina suomalaista ruokaa ja muutenkin kulutustavarakin mahdollisuuksien mukaan. Suomi on Ruotsin kanssa ainut salmonella vapaa maa. Eläinten olot ovat hyvät- ihmiset saavat elantonsa eläimistä, joten niitä kohdellaan hyvin. Ovathan myös heidän ”työkavereita”. Mitä tulee luomuun, suomalainen tuotanto on muualla maailmaa luomua ja ihmetellään miten porsailla on täällä saparot tallella ja kuinka antibiootteja ei käytetä kuin pakon edessä.
  Ihmiset uskovat valitettavasti sokeasti mitä mediassa kirjoitetaan. Mm. dokumentti, missä kerrrotaan nautojen vaikutuksesta ilmastonmuutokseen ilmenee useita vääriä ”totuuksia”. Aina ei siinä lautasella tarvitse olla lihaa, mutta kun on voi olla hyvin mielin mikäli sattui ostamaan Suomalaista lihaa, joka työllistää välikäsillisesti monta muuta kuin pelkän maajussin.

 14. Meillä syödään 100% kotona suomalaista lihaa, eikä kävisi kyllä mielessäkään hankkia muuta, se on ihan normi että se on suomalaista (kuten vihannekset). Punaista lihaa (nautaa) meillä on ehkä muutamat kerrat kuussa, kun itse sitä en syö eikä mieskään niin välitä. Mutta eipä käynyt mielessäkään että ravintoloissa voi olla muutakin kuin suomalaista lihaa. Onneksi subissa syön vegeleivän, voisi muuten yököttää vielä enemmän tämä teksti 😀

  • Subissa possu oli kotimaista, ainakin myyjän mukaan. Sama mulla, ei tulisi mieleenkään kotiin ostaa ulkolaista lihaa…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta