VHH-kokeilu – mitä, miksi, milloin?

Ne jotka seuraavat mua instagramissa (katrivee) näkivät, miten järjettömän huonoon kuntoon mun iho taas tossa hiljattain meni. Syytä en todellakaan ala kieltämään… Huonosta syömisestähän se tuli! Lipsuin gluteenittomuudesta jo kesäkuun puolessa välissä muutaman kerran (tuoretta ruisleipää keiton kanssa, oih!) ja kun pääsin Itä-suomeen niin vetelin aika antaumuksella karjalanpiirakoita ja muutaman digestivenkin (siis sen keksin, eikä minkään ruoansulatuskapselin). Muuta sitten ei tarvittukaan, eli käsivarret oli auki! Sen lisäksi suun ympärys kutisi jatkuvasti. Kyllä otti päähä ja mietin, että aika hiton pienestä se on näköjään kiinni! Enhän mä syönyt olevinaan juuri mitään ohi ruokavalioni… Ja sitten ärsyttää toki myös se, että kaivan väkisin verta nenästäni!
Tosin silloin kun käytiin hakemassa piirakoita suoraan leipurilta ja ne oli ihan uunituoreita, niin voin sanoa, että olisin varmaan syönyt niitä vaikka olisin saanut malarian 😀 …

ihottuma

No viikko sitten sunnuntaina mä päätin, että nyt tämän täytyy loppua ja haluan kokeilla toimisiko hiilareiden vähentäminen! Sen lisäksi olin toki lomalla aika huolettomasti mussutellut menemään ja olen myös haaveillut valkean sokerin jättämisestä pois ruokavaliosta – poislukien ehkä viikonloput. Sen lisäksi mua vaivaa toi iänikuinen selkäläski joka ei ota kadotakseen… Meillä se on valitettavasti niiiin geeneissä – eli läski jumahtaa lantiolle! Senkin suhteen hiilareiden vähentäminen ei varmaan yhtään pahaa tee – tai siis en pistäisi pahakseni jos tuo vatsan seutu tästä vielä vähän siistiytyisi.
Ajateltiin varata loma marraskuussa jonnekkin takuulämpöön ja olisi ihana jos KERRANKIN lomakuvia katsellessaan ei tarvitsisi manailla läskejään! Ei varmaan kenellekkään tuttu ilmiö…?? 😀 Yleensä kaivetaan ne pussikeitot esille kaksi viikkoa ennen koneen nousua, mutta mulla olis tässä vielä 4kk aikaa hyvinkin!
Mun mielestä on ihana kehittää itseään sekä sisäisesti että toki myös ulkoisesti, eli itse en ainakaan vain tyydy valittamaan ”tällainen mä nyt vaan satun olemaan”. Kaikkea ei voi toki muuttaa kropassaan pelkällä treenillä ja kannattaa tietysti miettiä, minkälaisia uhrauksia on valmis tekemään sen takia, että näyttää jostain fitness-magazinen kannesta reväistyltä…

Kuntokuva otettu joskus loman aikana...
Kuntokuva otettu joskus loman aikana…

Mitä sitten olen käytännössä ruokavaliossani muuttanut?
No ensinnäkin vaihdoin aamupalan vhh-versioon, eli syön joka päivä aamulla kasvismunakkaan, jota tuunaan vielä fetajuustolla! Tykkään aivan älyttömästi tästä aamupalasta ja mielestäni se pitää parhaiten nälkää (siis tämähän on toki henkilökohtainen näkemys)! Yleensä, jos jääkaapissa on vielä eilistä salaattia, niin syön myös sitä munakkaan kanssa. Lämpimät ruoat (lounas&päivällinen) syön sen mukaan, vedänkö tunteja/treenaanko sitä ennen. Jos jumppailen, niin syön esim. desin riisiä ruolla tai joskus harvoin bataattia. Riisiä ihan siksi, että tykkään seun mausta, enkä kyllästy siihen.
Vapaapäivinä vedän vain kasviksia ja lihaa/kalaa/kanaa lämpimällä aterialla. Välipalat ovat myös vähähiilarisia, eli käytännössä turkkilaista jugurttia/rahkaa + marjoja/hedelmiä, smoothie riisiproteiinilla tai sit ihan vain jauheesta sekoiteltu proteiinijuoma. Välillä olen syönyt ihan myös Bionan luomupähkinvoita suoraan purkista muutaman t-lusikallisen! Ennen treeniä vedän myös hiilaria hieman, eli tyyliin pari näkkäriä tai banaanin. Vedin viime viikolla kovan spinningtunnin syömättä kunnolla sitä ennen ja meinasin oksentaa tunnin loputtua, oli niin karsea olo! Kyllähän moni vetää kovia treenejä ihan ketoosissakin (eli ruokavaliossa ei ole tällöin hiilareita lähes ollenkaan, josta johtuen kroppa menee ketoosiin), mutta itse koen parhaimmaksi tankata hieman. Sitä paitsi tarkoitukseni ei ole mitenkään hakea maksimaalista kärsimystä tällä ruokavaliolla 😀 …
Haluan siis pitää ruokavaliossa kasviksia, marjoja, hedelmiä (hieman) sekä kohtuullisen määrän kookossokeriakin voin viikon aikana nauttia! Sopii hirmu hyvin esim. juuri turkkilaisen jugurtin kanssa!
Olen myös ottanut vähän paremmin selvää noista gluteenittomista tuotteista ja tulin siihen tulokseen, etten aijo käyttää niitä päivittäin. Niissä on usein aika paljon lisäaineita ja tuotteet ovat aika teollisen tuntuisia… Vai mitä mieltä olette te, jotka käytätte gluteenittomia tuotteita…??

Fetamunakas
Fetamunakas

No mites herkuttelu sitten??? Cheatmeal? Cheatday? Cheatweek???
Tietysti herkkuja, yhden päivän ajan viikossa! No joo, ei tietenkään aamusta yöhön vedetä ja silloinkin tietysti gluteenittomasti! Kävin viikonloppuna laivalla ja kyllä siellä tax-freessä tuli käytyä vähän karkkiosastolla.. Eli karkkikätköt on ainakin ladattu täyteen! En missään nimessä halua kieltää itseltäni ihan kaikkea, koska tiedän, että liitulakut pomppii mun uniin silloin takuuvarmasti! Mutta sanotaan, että jos pysyn tässä suunnitelmassa herkutella vain kerran viikossa pidempäänkin, niin aika ylpeä olen itsestäni!

IMG_0304

fityoutoo

13 vastausta artikkeliin “VHH-kokeilu – mitä, miksi, milloin?”

  1. Mulla on keliakia ja olen syönyt gluteenittomia tuotteita jo pitkään. Nyt olen viimeisen vuoden aikana vähentänyt niiden käyttöä todella paljon luettuani kuinka paljon ne sisältävät sokeria ja muita lisäaineita. Kaikenlisäksi suurin osa maistuu ihan kamalalle. Eikä mun vatsa oikein rahdo kestää niitä gluteenittomiakaan vaan turpoaa ilmapalloksi. :/

    • Mä olen ollut ihan positiivisesti yllättynyt niiden makuun – siis olen maistellut lähinnä näkkäreitä, porkkana-pakastesämpylöitä ja jotain muffinsseja jossain juhlissa. Ai niin ja Dajm-kakkua haha 😀 !
      Mutta esim tossa Semperin rosmariininäkkärissä, joka on aivan tajuttoman hyvää, on 7 E-ainetta ja aika paljon muutakin, jota en ehkä normaalielämässä käyttäisi leivontaan :).
      Noiden tattarinäkkäreiden ainesosaluettelo sen sijaan on hurjasti lyhyempi, KOLME ainesosaa eikä yhtään lisäaineita!

    • Mä olen ollut ihan positiivisesti yllättynyt niiden makuun – siis olen maistellut lähinnä näkkäreitä, porkkana-pakastesämpylöitä ja jotain muffinsseja jossain juhlissa. Ai niin ja Dajm-kakkua haha 😀 !
      Mutta esim tossa Semperin rosmariininäkkärissä, joka on aivan tajuttoman hyvää, on 7 E-ainetta ja aika paljon muutakin, jota en ehkä normaalielämässä käyttäisi leivontaan :).
      Noiden tattarinäkkäreiden ainesosaluettelo sen sijaan on hurjasti lyhyempi, KOLME ainesosaa eikä yhtään lisäaineita!
      Ne onkin mun suosikkeja.

  2. Aika hurjan näköinen iho :/. Melkoinen vaikutus ruokavaliolla.

    Mä oon pääsiäisestä asti herkutellut kerran viikossa joko lauantaina tai sunnuntaina (ei siis molempina päivinä). Ja siitä on tullut ihan helppoa sen vuoksi, kun sain miehen siihen mukaan. Sen kivenkova päättäväisyys pitää mutkin kaidalla polulla! Nyt oltiin Berliinissä muutama päivä, ja oli jo keväällä tiedossa reissu, joten meillä sääntö on oikeastaan että herkutella voidaan ”la/su ja ulkomaan matkoilla”. Ja niitä herkkujakin kyllä arvostaa nykyisin enemmän, kun ei mätä naamaansa herkkuja milloin sattuu huvittamaan. Eikä ainakaan mulla ole mitenkään riistäytynyt käsistä, että silloin herkkupäivänä vetäisin kaksin käsin naamaani. Oon jopa jättänyt jotkut herkkupäivät välistä, kun ei vaan oo huvittanut.

    Ja täytyy vielä sanoa kuntokuvasta että peba ja reidet on kyllä aika kivassa kunnossa :)!

    • Oi kiitos. Olen itsekkin ihan tyytyväinen vaikka aina toki sitä mielessä kummittelee se unelmakroppa ;).

      Upeeta, että sun mies nimenomaan on ollu teillä se selkäranka. Mun kokemuksieni mukaan miehet ei aina lähde näihin naisten kotkotuksiin :D. Mutta sulla on kyllä hieno kumppani!
      Ehdottomasti täytyy lomalla nauttia ja ottaa iisimmin, koska sitä tarvii sekä kroppa että pää. Tietenkään tämä ei tarkoita sitä, että vedetään koko loma aamusta iltaan hiilarifiestaa.

    • Teen sen neljästä, mutta yleensä syön vain puolet. Toisen puolen säästän välipalaksi tai vielä useammin rakas lapseni syö sen, on nimittäin hulluna munakkaaseen.

  3. Haha mä vedin myös digestivekeksejä mansikkahillolla. Mulla ei tuu ihan noin rajuja ihottumia jos poikkean gluteenittomasta ruokavaliosta, mut huomaan et vatsaan tulee epäpuhtauksia ja näppyjä sekä kasvoihin pientä epäpuhtautta. Olin viime viikolla kossilla ja vikoina päivinä suuhun eksyin muutama tötterö vohvelilla ja niin ne digestivekeksit ja kotona lisää jäätelöä… Maha turpos ja oli inhottava olo. Mites se sanonta meni tyhmästä päästä kärsii koko ruumis? 😀 maanantaina tein ryhtiliikkeen ja siistin ruokavaliota ja jätin turhan sokerin pois ja olen syönyt 3-4 tunnin välein, maha kiittää ja kroppa kiittää 🙂
    Mä olen aika kauan syönyt niin, että aamupala koostuu liha/kala/kana + kasvikset ja hiilarit iltapainotteisesti, kasviksia paljon, marjoja, hedelmiä 1-2 päivässä, paljon vettä.
    Mulla on sama et ne läskit kertyy lantiolle ja mahasta sulaa sitten vikana.. Mutta täytyy sanoa et näyttää kyllä todella hyvältä takareidet ja pylly!

    • Olen mä joskus kuullut ton sanonnan… heh heh…

      Toi aamupala on hyvin pitkälti tottumiskysymys ja mullakin meni aikansa ennen kuin ”kunnnon ruoka” aamulla rupes maistumaan. Varsinkin jos on ollut tapana ennen vetää jugurttia, muroja tms. hiilarimössöä. Silloin joku pihvi saattaa tuntua oudolta aluksi. Muuten mullakin samaan tapaan menee ruoat. Taidan mä vielä näpytellä jonkun ruokapäiväkirjapostauksen tässä!

  4. Moikka!

    Itsekin menen gluteenittomalla linjalla (ok, kaurahiutaleet ostan perusluomuna, en gluteenittomana kun ei keliakiaa ole, mutta muuten) ja en käytä laisinkaan gluteenittomia valmistuotteita, kuten juurikin leipomotuotteita. Lueskelin tämän ruokavalion aloittaessani kaupan esim. glut. leipien ainesosaluetteloa ja sen verran hirvitti ne lisäaineet sun muut, hinnan lisäksi, että totesin tekeväni tästä eteenpäin nämä jutut itse.

    Yleensä siis sekoitan yksinkertaisesti about 1 dl tattarijauhoa/tattarijauhon ja kaurajauhon seosta, ½tl leivinjauhetta, ripauksen suolaa, 1 tl psylliumia, 1 rkl pellavansiemeniä ja vettä niin, että tulee paksuhkon pannaritaikinan tuntunen seos ja paistan pannulla kaksi leipästä. Tadaa, sämpylä!

    Täällä bloggaavan Jonnan blogista löytyy myös loistava gluteeniton sämpyläresepti, joka on ihan törkeän helppo ja maku on loistava. Olisko ollut resepti nimeltä ”keskiyön gluteenittomat sämpylät” tms. Ihan mahtia.

    Tälläisiä ite oon puuhaillut, pysyy gluteenittomuus, maku ja hinta ei kiipeä hirvittävän ylös!

    • Joo mä usein lueskelenkin Jonnan blogista noita ohjeit ja itseasiassa noi sämpylät on mun ”to do-listalla”!

      Mutta olet oikeassa että ihan älyttömän kalliita noi gluteenittomat tuotteet. Juuri tässä yksi päivä katsoin, kun piti viedä kaverille jotain gluteenittomia suolakeksejä tms. Ihan riistohintaisia ja maku oli…. no ne oli kyllä aika mitäänsanomattomia.

      Mä aijon kans nyt vähän ryhditäytyä keittiön puolella ja kokeilla itsekkin leipasta jotain luontaisesti gluteenitonta.

  5. Kannattaa muuten olla tarkka noissa gluteenittomissa tuotteissa. Esim. irtokarkkihyllyssä ei ole montaa gluteenitonta vaihtoehtoa. Itse olen vaihtanut kaikki herkut ns. terveysherkkuihin; itsetehtyä jäätelöä, fudgea ja raakasuklaata <3 silloin ainakin tietää varmasti mitä ne sisältää eikä tarvitse miettiä että mistäköhän tämäkin kolotus tai ihottuma johtuu, tuliko taas vahingossa syötyä gluteenia.

  6. APUA. En oo vielä kertaakaan tullu ajatelleeksi että mun ihottumat juurikin kyynärkuopissa vois johtua gluteenin syömisestä! Mun iskällä on psori ja atooppinen iho ja oon vaan miettinyt että oon perinyt sieltä mun satunnaisesti räjähtävät kyynärkuopat. Lisäksi mun suupielet kutiaa satunnaisesti ja aika ajoin jopa repeilee aika pahannäköisesti. Tämän suupielivaivan oon yhdistänyt tomaatin syömiseen (ja se varmasti voi vaikuttaakin asiaan) mutta miksei gluteenin syömiselläkin voisi olla oma osansa, käsivarsissa etenkin. Oon pyrkinyt pitämään ruokavalion kohtalaisen vähähiilarisena ja gluteenin määrän pienenä mutta nyt on tullut syötyä lähileipomon leipiä, pastaa, kesäherkkuja… Tämä kyllä tsemppaa kokeilemaan kokonaan gluteenitonta ruokavaliota! p.s. Hyvältä näyttää! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta