Vierasbloggaaja? Ei vaan VIERASKOKKAAJA ja ”karkkikana”!

Hei kaikki!

Kaikkien on aloitettava jostain ja minä, omaa ruokablogiani pikkuhiljaa rakentava aloittelija, sain hienon mahdollisuuden vieraskynäillä täällä Katrin blogissa ruokajuttujen tiimoilta. En ole alan ammattilainen, mutta olen tehnyt ruokaa pikkutytöstä lähtien ja olen vuosien varrella kehittynyt ihan kelpo kotikokiksi. Ruoka on minulle rakkautta – itse valmistusprosessia ja raaka-aineita kohtaan, ihmisiä kohtaan, jotka istuvat pöytääni, mutta myös itseäni kohtaan. Ruoka ja sen valmistaminen eivät saisi olla pakkopullaa ja jokainen ateria on mielestäni pienen juhlan arvoinen. Arkilounaan ei tarvitse olla tajunnan räjäyttävä gourmet-kokemus (näinkin kyllä voi olla!), mutta pahaa ruokaa en suostu syömään. Ruuan pitää myös useimmiten olla monipuolista ja terveellistä, juhlapäivät ovat sitten asia erikseen. Terveellinen voi olla hyvää ja hyvä voi olla terveellistä. Einesruuassa tämä yhtälö harvemmin toteutuu!

karkkikana_valmis

Moni sanoo, että ei osaa kokata. Minä väitän, että jokainen osaa kokata, kunhan vaan ensin päättää tykkäävänsä ruuan laittamisesta. Rohkeutta keittiöön hyvät kanssakokkaajat – pahin, mitä voi tapahtua on se, että ruoka ei tällä kertaa onnistunutkaan 100%:sti. Epäonnistumisesta oppii keittiössä ihan kuten elämän muillakin alueilla.
Mutta sitten itse pääasiaan eli kanaan. Tai siis broileriin (olisipa mahtavaa, jos lähikaupasta todella saisi KANAA!), tuohon jokaisen keventäjän parhaaseen kaveriin. Broisku on kätevä, suhteellisen edullinen raaka-aine, joka miedon ominaismakunsa puolesta taipuu aika moneksi. Mutta, sen myös usein urautuu valmistamaan samalla lailla kerrasta toiseen (vähän suolaa ja pippuria, currya, paprikajauhetta, loraus öljyä, uuniin ja sillä selvä). Väitän, että hummerikin alkaa maistua puulta, jos sitä syö joka päivä ja aina samalla tavalla. Ja hep, käsi ylös kaikki, jotka useimmiten onnistuvat kuivattamaan sen iänikuisen broilerinfileen…

Seuraava resepti nostaa tylsän tipun ihan uudelle levelille! Oleellista tässä reseptissä on myös se, että tämä syntyi ihan vahingossa. Olin todella kyllästynyt kaikkiin vanhoihin tapoihin valmistaa broileria ja päätin kokeilla ihan sokkona jotain uutta. Suosittelen tätä taktiikkaa – ”maistele” ainesosia mielessäsi ja anna palaa!

Neljään annokseen tarvitset:

  • 4 broilerin rintafilettä
  • suolaa, mustapippuria (mieluiten myllystä)
  • 2 rkl hunajaa
  • 1 rkl kookosöljyä
  • 1,5 – 2 rkl sokeritonta maapähkinävoita
  • soijaa (n. 1 rkl)
  • kurkumaa (n. 1-2 tl)
  • chiliä (n. 1-2 tl)
  • kuivattua timjamia (n. 2 tl)

Aloita viiltelemällä broilereihin terävällä veitsellä kevyt (1-2 mm) ristikko molemmille puolille, ripottele pinnoille suolaa ja mustapippuria ja hiero mausteet käsillä ympäri lihoja (muistathan aina pestä kädet huolellisesti heti raa’an broilerinlihan käsittelyn jälkeen). Tämä on yleensäkin hyvä tapa aloittaa broilerin valmistus, liha maustuu näin tehokkaammin myös myöhemmin käytettävistä mausteista. Jätä lihat leikkuulaudalle maustumaan seuraavan työvaiheen ajaksi.

karkkikana_fileet

Sulata hunajaa hetken aikaa uunivuoassa (170 °C), vain kunnes se notkistuu. Varo, ettei ala kuplimaan ja palamaan! Ota vuoka pois uunista ja lisää kookosöljy, maapähkinävoi ja mausteet. Hämmennä rauhassa vaikka vispilällä, kunnes saat suhteellisen tasaisen seoksen. Lado lihat vuokaan ja kääntele niitä pari kertaa, jotta maustuvat.

karkkikana_mausteet

 

karkkikana_marinadi

Peitä tiiviisti foliolla ja laita uuniin (edelleen 170 °C) puoleksi tunniksi. Poista vuoka uunista ja kääntele lihoja vielä pari kertaa, jotta kastike imeytyy kaikkiin kohtiin. MAISTA tässä vaiheessa! Muista, että maustamiseen ei ole yleispätevää ohjetta; yksi haluaa vähän lisää suolaa, toinen on sitä mieltä, että timjamia voisi olla vielä ripaus. Kolmannen mielestä chiliä on vähän liikaa (lisää tällöin makeutta) jne. VAIN maistelemalla oppii ja saa aikaiseksi hyvää ruokaa! Laita uuniin noin 15 minuutiksi ilman foliota, kunnes kastike on karamellisoitunut ihanan tahmeaksi ”töhnäksi”. Nyt tärkeää – anna levähtää huoneenlämmössä n. 15-20 minuuttia, kunnes ruoka on jäähtynyt. Tämä, kuten moni muukaan ruoka, ei anna parastaan tulikuumana. Tarjoa esim. kukka- ja parsakaalin ja salaatin kera. Riisikin sopii annokseen, jos haluat lisähiilareita.

karkkikana_uunissa

 

Varoituksen sana: ÄLÄ maista kastiketta yksikseen,siinä saattaa käydä niin, että syöt sen ”keittona” – tai jälkkärinä, mistä ruuan nimi juontaakin juurensa…

Ohje on pitkä vain ja ainoastaan kirjoittajan monisanaisuudesta johtuen. Aikaa menee noin 15 minuuttia +kypsennysaika. Yllättävää kyllä (viittaan nyt siis hyvin epäterveellisen oloisiin valmistusaineksiin), kaloreita per kana-annos on vain noin 200 kcal (Kiloklubin kalorilaskurin mukaan). Paitsi, jos päätit ottaa kastiketta vähän lisää…

Ensi kerralla maailman paras ja moneen taipuvaisin linssikeitto. Yksi resepti , monta variaatiota. Helppoa,halpaa, hyvää, täyttävää, proteiinipitoista ja terveellistä. Vai onko teillä jotain toiveita? Minkälaisia ohjeita haluaisitte lukea? Mihin kaipaatte apua ja tukea keittiössä? Autan mielelläni!

Makuterveisin,

Emma 🙂

p.s. pahoittelen kuvien huonoa laatua! Kunnollinen kamera on vielä hankinnan alla – vinkkejä otetaan vastaan (siis siitä helppokäyttöisestä, halvasta ja huippuhyvästä yksilöstä!)

fityoutoo

8 vastausta artikkeliin “Vierasbloggaaja? Ei vaan VIERASKOKKAAJA ja ”karkkikana”!”

  1. Jes, kiitos! Menee kokeiluun ehdottomasti!

    Tein tänään kanakeittoa, mutta hyvä ohje sellaiseenkin kelpaisi. Ja quinoaa tahtoisin oppia hyödyntämään paremmin. 🙂

  2. Ehdottomasti menee kokeiluun 🙂 Todella herkulliselta näyttää ja varmasti maistuukin. Hienoa saada uusia vinkkejä, itsellä kun ei oikeesti ole mielikuvitusta tuon ruoan laittamisen suhteen, muuten kyllä tykkään kokata.

  3. Janna, käytän itse quinoaa aika vähän, mutta tein kerran quinoa-kasvispihvejä. En enää löydä sitä reseptiä mistään, mutta googlaamalla löytyy näköjään monta variaatiota. Olivat kyllä tosi hyviä, joten kannattaa kokeilla 🙂

    Emma

  4. Oli pakko testata heti tätä ohjetta, ja oli kyllä omasta mielestä ihan älyttömän hyvää pastan kanssa! Lapset eivät tykänneet yhtään, mutta teen kyllä taatusti uudestaan 🙂

    • Niin ja meillä ei ollut timjamia eikä kurkumaa (ja chiliä laitoin vain 0,5tl), ja lapset eivät ehkä tykänneet siksi kun tuli aika suolaista, mutta mä ihastuin kovin 🙂

  5. Katjushka, kiva että maistui! Ei tuo meilläkään maistu lapselle (eikä oikein miehellekään), mutta saapahan äiti sitten enemmän 🙂

    Emma

    • Tästä on tullut myös meidän ihan jokaviikkoinen suosikki! Aivan älyttömän hyvää ja kaikki kunnia toki Emmalle, reseptivelholle :D!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta