Viimeiset vauvahöpinät: Vastauksia lukijoiden kysymyksiin!

Sain teiltä lukijoilta kysymyksiä koskien raskautta, synnytystä ja imetystä ja koitan niistä nyt koota jonkun kohtuullisen mittaisen postauksen! Treeniä koskevia kysymyksiä tulen käsittelemään vielä tarkemmin, koska siitä on tulossa oma postaus ja tottakai muutenkin treenipostauksia jahka tää mamma pääsee joskus treenaamaan!
Mutta nyt kysymyksiin, here we go.

sylissä (1 of 1)

Miten synnytyksen jälkeinen aika on mennyt?
Tällä kerralla olen palautunut ainakin fyysisesti nopeammin kuin ekalla kerralla! Muistelen, että 5 päivää Benin synnytyksen jälkeen kävelin postilaatikoille ja olo tuntui huteralle vielä silloin. Ei olisi tullut mieleen lähteä hikoilemaan…
Nyt kävin ekan kerran reippaalla kävelylenkillä 4pvää synnytyksen jälkeen. Sen jälkeen olen kävellyt päivittäin n.1h lenkkejä. Raitisilma tekee todella hyvää myös päälle!
Elämä on kyllä paljon hektisempää nyt, kuin mitä Benin syntymän jälkeen, jolloin aika meni vauvaa tuijotellessa ja hengityksen tarkkailussa 🙂 . Silloin vauvan jokaista inahdusta koitti analysoida ja mietti, onko kaikki tehnyt niinkuin ohjekirjassa lukee!
Vaikka Ben on hoidossa päivät (päivähoitoaika tosin lyhenee vuoden alusta viiteen tuntiin), niin illat ovat melkein yhtä härdelliä 😀 . Toinen vauva menee vähän niinkuin ”siinä sivussa” ja koitan antaa tietysti myös Benille aikaa, joka on haastavaa. Tässä vaiheessa Theolla ei ole tietenkään mitään rytmiä vielä, joten melkeimpä sitä on vauvassa kiinni 24/7. Välillä nappaan vajaan tunnin, että pääsen koiran kanssa lenkille. Jossain välissä sitä koittaa heittää omaankin suuhun ruokaa (ravitsevaa ja terveellistä tietysti, tai no rusinatkin käy hätätilanteessa) ja viikonloppuna jos tuon miehenkin kanssa vaikka ehtisi keskustella muustakin, kuin roskisten viennistä tai aikatauluista…

Tällä hetkellä tuntuu haastavalle antaa kahdelle lapselle aikaa, varsinkin kun toinen on vielä pitkään äidistä niin riippuvainen. Silti ikävöin rauhallisia hetkiä isomman lapsen kanssa ja mietin onko oikea päätös pitää häntä hoidossa (jossa hän kyllä kovasti tykkää olla). Samalla askarruttaa, että miten ihmeessä onnistuisin viihdyttämään tuota kolmevuotiasta ikiliikkujaa täällä kotona kun toinen lähes asuu tissillä? Tämä on asia, joka on ollut mielen päällä ja jopa hieman ahdistaa mua, vaikka siihen tuskin on oikeaa ratkaisua. Kaikilla myös tuntuu olevan asiasta oma mielipide, etenkin nyt kun eduskunta päätti leikata subjektiivista päivähoito-oikeutta. Jonotimme Benin ruotsinkielistä päivähoitopaikkaa vuoden ja päivähoito tukee hänen kielellistä kehitystä (jota taas kotihoito ei hänellä kehitä yhtä hyvin).
En suoraansanottuna tiedä, mikä ratkaisu olisi koko perheen kannalta paras.

Vaikuttiko raskaus minäkuvaani?
Tässä toisessa raskaudessa olin jotenkin enemmän sinut itseni kanssa, enkä stressannut esimerkiksi raskauskiloista. Ehkä siihen vaikuttaa myös se, että raskaus oli helppo, joten vatsan kanssa oli henkisestikin helpompi elää. Varmaan ikäkin tuo tavallaan itsevarmuutta.
Tottakai välillä tuli huonoja hetkiä, jolloin vollotin (no en kirjaimellisesti) hurrille olevani maailman isoin ja rumin läskikasa 😀 . Onneksi mulla ei ollut mitään kovin pahoja mielialanvaihteluita raskausaikana.. Hurri ei oikein jaksa mitään itkupotkuraivareita, joten mä koitin säästää meidän parisuhteen  pahimmilta kohtauksilta.

Kuinka paljon raskauskiloja tuli ja mihin tahtiin?
Itseasiassa en käynyt viimeisinä raskauspäivinä vaa’alla, joten en osaa ihan tarkkaa määrää sanoa. Veikkaan, että kaikenkaikkiaan raskauskiloja tuli n.16-18kg. Kuten ekassakin raskaudessa, niin kilot tulivat nopeammin alussa ja tahti hiipui loppua kohden, vaikka yleensä sen ”pitäisi” olla toisinpäin!
Paino nousi raskauden aikana seuraavalla tavalla:
RV10 +3kg
RV15 +5kg
RV22 +9kg
RV30 +13kg
RV35 +15kg
RV39 +15kg
RV40 +16kg (ja tämä on viimeinen neuvolassa otettu paino)Theo1vkr_2 (1 of 1)

Synnytyksen jälkeisenä päivänä kiloja oli lähtenyt 6 ja sen jälkeen vielä 3… Tavoiteeni on palata lähtöpainoon eli 61-62kg:hen, joka on mulle ns.normaalipaino. Toki lihasmassaa saa tulla ja toivottavasti tuleekin!

Meinaanko imettää ja mitä ajattelen imetyksestä?
Kyllä, imetän Theoa ja imetin myös Beniä 9kk ikäiseksi asti. Benin kohdalla imetyksen alku oli aika kivikkoinen tie kun poika ei saanut kunnolla otetta (vaikka häneltä leikattiin kielijänne) ja se oli muutenkin yhtä tuskaa alussa (isot tissit, huono imuote, atooppinen iho joka jatkuvasti rikki, pahat jälkisupparit yms yms). Tällä kertaa homma on mennyt helpommin, vaikka välillä jäbä haluaa ”tissiä toisen perään”. Theo on saanut muutaman kerran myös korviketta pullosta, koska välillä mun maitobaarit oli oikeasti niin kipeät, ettei niihin kärsinyt edes koskea!
En ole vielä pumpannut maitoa, jotta maidontulo vähän reipastuisi eli koitan vaan antaa tissiä niin paljon kuin suinkin pystyy. On kuitenkin kiva, että myös isä voi syöttää lasta kun olen poissa! Imetän niin kauan, kun maitoa tulee ja homma tuntuu hyvälle. Imettäminen on kuitenkin mielestäni kätevämpää, kuin korvikkeilla kikkailu, kun baarin voi kiskaista esille missä vain ja maito on aina oikean lämpöistä 🙂 .
Tuo 9kk oli ihan sopiva aika ainakin ekan kohdalla lopettaa ja tuskin tätä toistakaan imetän pidempään…

No niin, pakko on jatkaa uuteen postaukseen, koska muuten olisi tullut niin paljon tekstiä! Nimittäin mun ”Must have -vauvanhoitotarvikelistasta” alkoi tulla niin pitkä, että säästän sille oman postauksen sittenkin…

 

fityoutoo

Yksi vastaus artikkeliin “Viimeiset vauvahöpinät: Vastauksia lukijoiden kysymyksiin!”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta