Vinkkejä edullisen, mutta terveellisen ruoan shoppailuun!

Joskus ruokaostoskuittia katsoessa tuntuu, että ruoan laatuun panostaminen tulee kalliiksi! Riippuu tietysti miten askeettisesti syö, mutta jos ei halua joka päivä mutustaa samaa jauhelihaa ja kaurapuuroa, niin lasku saattaa nousta yllättävän suureksi. Etenkin jos suosii luomutuotteita sekä pienten kotimaisten yritysten tuotteita (joka on tietysti enemmän kuin suotavaa), niin 20€ ei riitä juuri mihinkään. Onpa käynyt niinkin, että tuntuu, ettei ruokakassissa ole juuri mitään ja kuitin summa ylittää satasen! Tästä voi kyllä syyttää vain itseään… Yleensä sitä on haksahtanut uutuuksiin tai ostanut kalliita erikoistuotteita. Tämän huomaa etenkin, kun valitsee gluteenittomia tai maidottomia tuotteita.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ihan ekaksi täytyy miettiä, että mihin haluaa panostaa; Jos käytettävissä on viikossa ruokaan se 20€, niin ei ehkä kannata silloin valita sitä luomukanafilettä, joka on helposti 30€/kg! Kun haluaa olla tarkka euroistaan on tärkeintä suunnitelmallisuus ja hintojen vertailu. Terveellistä ruokaa saa myös edullisesti, mutta kaupassa ei kannata mennä pelkän fiiliksen mukaan. Itse ostan aina samoja ruoka-aineita, joista tiedän etukäteen, että ne tulevat meillä syödyksi. Kaapissa on myös aina oltava tiettyjä tuotteita, jotka ovat päivittäisessä käytössä kuten kananmunia, tiettyjä vihanneksia kuten sipulia ja porkkanaa, riisiä, perunoita ym.
Usein isoin menoerä on juuri proteiininlähteet, eli liha, kana ja kala. Kannattaa suosia huokeampia vaihtoehtoja, kuten vaikka juuri jauhelihaa, kananmunia tai palkokasveja, jos penni ei mitenkään veny sisäfileeseen. Kasviksia kannattaa tietysti ostaa sesongin mukaan, tarjouksesta ja pyrkiä monipuolisuuteen myös suosimalla pakastevihanneksia. Niissä voi olla ravintoarvot jopa paremmin kohdillaan kuin tuoreissa vihanneksissa! Pitkä säilytys köyhdyttää nimittäin myös vihanneksia ravintoarvoja ja pakastevihannekset on pakastettu aina tuoreeltaan.

Endiivejä, joita piti etsiä kissojen ja koirien kanssa...
Endiivejä, joita piti etsiä kissojen ja koirien kanssa…

He-vi osastolla saakin kulumaan halutessaan pitkän pennin! Erikoisvihannekset ja -hedelmät jätän ainakin itse yleensä hyllyyn, ellen niitä varta vasten johonkin reseptiin tarvitse. Ne ovat yleensä kalliimpia ja jos ei tiedä miten niitä käytetään saati miltä ne maistuvat, niin pahimmassa tapauksessa biojäte kutsuu. Se taas on suoraan kuin heittäisi rahaa roskiin! Itseäni harmitti esimerkiksi viime viikolla hirveästi, että ostin Stockan Herkusta (jossa en todellakaan normaalioloissa käy edes ruokaostoksilla) kolme endiiviä, joiden hinnaksi tuli 2,30€. Kotona huomasin, että ensinnäkin yksi salaateista oli styrokspaketin pohjaa vasten jo pilaantunut ja muutenkin niiden maku oli hyvä vain sisimmissä osissa. Ehkäpä salaatti oli maannut liian pitkään herkun hyllyssä…? Kannattaa siis suosia sellaisia vihanneksia, joiden menekki on reipasta eli tuote vaihtuu tiuhaan! Ja kyllä tää Herkun reissu oli juuri sellainen, että muutama hassu tuote koriin ja 30€ tängjuu.
Vinkki: Aloitin sunnuntaina mung-papujen idättämisen! Idut ovat kaupassa ihan sikakalliita, mutta idätys on superhelppoa ja halpaa! Postausta siitä tulossa myöhemmin… 

Päivä idätystä takana!
Päivä idätystä takana!

Ei ole myöskään häpeä olla tarjoushaukka Jormana! Itse syynään läpi myös kotiin tulevat kauppojen tarjouslehtiset. Pyrin myös ostamaan mahdollisimman vähän pikkukaupoista, koska hinnat ovat niissä yleensä aika jäätävät. Pikkukaupoista voi tehdä tosin ”mätälaarista” hyviä löytöjä ja ostan pakkaseen usein hätävaraksi kanaa tai lihaa, joissa on punainen alelappu päiväyksen takia. Lidlistä ostan aina tiettyjä tuotteita, kuten esimerkiksi luomunaudan jauhelihan, luomupinaatin ja avocadon! Avokadot ovat monen mielestä hirveän hintaisia ja ”ready to eat” avokadot yleensä ovatkin. Yhdestä valmiiksi kypsennetystä hedelmästä voi joutua pulittamaan jopa 2€! Eilen liiterissä kolme isoa avokadoa kustansi 4€. Kypsennys tapahtuu laittamalla ne samaan pussiin banaanin kanssa ja parissa päivässä ne ovat syötäviä. Isossa pussissa olevat pikkuavocadot ovat vieläkin edullisempia, mutta kypsyvät meidän käyttöön liian nopeasti ja ovat usein menneet ennen aikojaan pilalle.

Luomua vaadin kananmunissa, maidossa (vaikka itse en sitä juuri kulutakaan) ja mieluiten myös lihassa. Vihannekset yleensä ostan ei-luomuna, mutta mieluiten kotimaisina. Niin paljon kuin haluaisin itsekin ostaa luomubroileria (josta tunnen eniten huonoa omaatuntoa), niin sen hinta menee kyllä kipurahjan yli! Juuri eilen tarkistin S-Marketissa, että kahdesta fileepihvistä saa tosiaan pulittaa sen 7€ ja ne kaksi pihviä kun ei meillä riitä mihinkään! Onneksi Lidlistä saa luomunaudan jauhelihaa ja ainakin oma omatuntoni on parempi. 300g paketti 17% jauhelihaa maksoi 2,69€. On olemssa myös luomukimppoja ja itse kuulun täällä Helsingissä Mayor’s Gymin luomuruokapiiriin (löytyy FB:stä) jonka kautta voi ostaa varsin edullisesti kananmunia, lihaa ja muita luomutuotteita. Ainoa ongelma kimppatilaamisessa on tietysti tuotteiden roudaus lähes keskustasta ja isot erät. Yhden hengen taloudessa voi olla vähän hölmöä ostaa kilon köntti lihaa. Itse olen ostanut luomukimpan kauttaa mm. hirven jauhelihaa, joka taisi olla kilon jäisessä paketissa. Aina kun sulatti lihan, niin muutamaan päivään meillä ei sitten muuta syötykään, kuin hirviruokia 😀 …

No niin tarjoushaukat, nyt on teidän vuoro kertoa parhaimmat säästövinkit eli miten ostaa edullisesti terveellistä ja monipuolista ruokaa??

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat postaukset:
RUOKAA TÄYTYY OLLA (VAROITUS: SISÄLTÄÄ RUNSAASTI HERKULLISIA RUOKAKUVIA)!

OSTOKSILLA LIDLISSÄ ELI SENSUROIMATON RUOKAKASSIN SISÄLTÖ!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Hauskaa viikkoa kaikille! 🙂
fityoutoo

16 vastausta artikkeliin “Vinkkejä edullisen, mutta terveellisen ruoan shoppailuun!”

 1. Hmm mun lähi Sale on ainakin ihan normi hintainen isompiin Prismoihon, Cittareihin yms verroattuna 🙂 Litukassa en sen sijaan käy, se on ihan boikotissa. Halvat hinnat tarkoittaa tässä tapauksessa että se erotus revitään mm. henkilöstön selkänahasta.Sellaista bisnestä en halua tukea, ihan samoin kuin en sitä broiskun tehotuotantoakaan 🙂

  • Sweety mitä tarkoitat, että Lidlissä säästöt revitään henkilöstön nahoista? Mulla on muutana kaveri töissä Lidlissä ja oikein tyytyväisiä ovat. Eräskin on ollut jo monta vuotta putkeen. Samat palkat ja vuorot siellä on, kuin Prismassa tai Cittarissa.

  • Minäkin haluaisin kuulla mihin tää väite perustuu?? Mun paras kaveri on Lidlissä töissä ja tyytyväinen työhönsä. Itseasiassa palkka on jopa hieman parempi, kuin kaupan alalla yleensä. Toki duunia joutuu tekemään, mutta tuskinpa missään kaupassa on mahikset vetää lonkkaa….

 2. Mä päätin ruveta tekemää ainakin parina päivänä viikossa kasvisruokaa ja jo sen vaikutus on kauppalaskussa positiivinen.
  Pari päivää sitten korvasin vakkariruokiimme kuuluvan possupadan lihan soijafileillä ja täytyy sanoa kyllä itsekin, jos en tietäisi että se oli soijaa, olisin luullut lihaksi. Eikä maku kärsinyt ollenkaan 🙂

  Tykkään tehdä isoja satseja kerralla, niin että yhdestä ruoasta syö aina pari-kolme päivää. Jauhelihaa on kätevää jatkaa soijarouheella. Intialaistyyppiset kastikkeet ovat myös melkoisen edullisia tehdä 🙂

  • Hyvä idea noi kasvisruokapäivät! Mä teen myös välillä esim kasvissosekeittoa, jonka ainekset on aika edulliset ja saa paljon kerralla! 🙂

  • Joo yleensä mä pidänkin ne aina jääkaapissa, mutta siinä isossa pussissa ne avocadot mun mielestä menee helpommin huonommaksi ja ne pitäs kaikki syödä muutaman päivän sisällä… Siks suosin isompia! Puolikas säilyy jääkaapissa sen päivän hyvänä kun laittaa limemehua leikkauspinnalle.

  • Hei ja kun jättää sen kiven siihen puolikkaaseen minkä laittaa jääkaappiin niin ei mustu ollenkaan niin pahasti! 🙂

 3. Mä selaan kans lähikauppojen mainokset tarkasti läpi ja usein meidän lähi K-marketissa on älyttömän hyviä tarjouksia! Vihannekset ja lihat ostetaan Lidlistä tai Prismasta. Yritetään suosia s-kauppoja, koska bonukset. Tehdään ruokaa isompia satseja kerralla, myös vihanneskeittoja joita mä syön usein töissä lounaaksi. Teen mahdollisimman paljon leipiä ja sämpylöitä itse ja metsästän kaupoista alelappuisia leipiä ja lihoja, jotka laitan pakkaseen. Mitä vähemmän kauppareissuja viikossa sen parempi ja halvempi!

  • Olen tullu samaan tulokseen. Ensinnäkin, kun noihin pieniin kauppoihin menee niin heräteostoksia tulee viikossa tehtyä paaaaljon enemmän…..

 4. Tein helmikuussa ihan tietoisen hintavertailun ruokakuluihin, sillä erolla että ennen kävimme vain ja ainoastaan prismassa ja välillä lähi-salessa ja nyt otin Lidlin mukaan kuvioon. Lidlistäkin ostin vain suomalaisia tuotteita, no tietty kasviksissa ja hedelmissä kaikkea ei saa kotimaisena. Ja luomua käytämme paljon. Ruuan laadusta ei tingitty vaan yhtä paljon tuotteita luomuna kun ennenkin. Prismasta jouduin hakemaan aina esim. luomumaidot, yosat, gluteenittoman leivän ym. Meidän nelihenkinen perhe säästi kuukauden aikana kuluissa 350 euroa!!! Se on mun mielestä todella paljon, vuositasolla nelisen tonnia…yksi perheen matka etelän aurinkoon ☀️ Voi olla että asiaan vaikutti tuo, että keräsin kaikki kuitit talteen ym, niin varmasti vaikutti sekin että tuli mietittyä fiksulla tavalla, että miten hyvää ja terveellistä ruokaa saa valmistettua. No sama se, iso säästö kumminkin. Tällä jatkettu myös nyt maaliskuussa, yhtään laadusta tinkimättä 😊

 5. Kasvisruokailijana lihaan ei mene rahaa joten siinä iso säästö. Paras vinkki ja toimiva on ostoslista ja ostaa vain sen minkä syö. Hevi osastolla suositaan kausivihanneksia eli ei niitä eksoottisia hedelmiä ja kaukaa tuotuja paprikoita vaan juuri nyt esim. kaalit, lantut ja punajuuret ovat parhaimmillaan. Joskus eettisyys menee hinnan edelle esim mainitsemasi luomumunat.

 6. Ostan aina kun halvalla saa esim Jumbon cittarissa oli yks päivä 700g naudan jauhelihaa alle 2€ (päiväys oli sen päivän) mutta ostin 5 kg pakkaseen ja pitkäks aikaa riitti! Ja toinen mitä teen on se että yleensä ennen isompia ruokaostoksia annan jääkaapin mennä melkein tyhjäks silleen että näkee mitä siellä on eikä jää mitään mätänemään 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta