Vitamiinipostaus osa 3

Sorry että olette joutuneet odottelemaan tämän lisäravinnepostauksen kolmatta osaa. Aikaa on rajallisesti, mutta juttua sitäkin enemmän :D.
Toivottavasti teillä on vitamiininsaanti huolehdittu etenkin näin flunssa-aikaan. Uskonasioita tai ei, niin itse uskon vahvasti siihen, että hoidan mieluummin terveyttä kuin sairautta. Mitään vippaskonsteja tai karmeanmakuisia ”valkosipuli-inkivääri-metsänkerkkä-shotteja” en todellakaan täällä valmistele, vaan nappaan joka ilta ennen nukkumaanmenoa vakiosettini ja jos yhtään tuntuu olo tukkoiselta/väsyneeltä/potentiaaliselta flunssayritykseltä niin keitän kattilallisen pakuriteetä, jonka sekoitan anopin mustaherukkamehuun ja otan mega-annoksen c-vitskua sen lisäksi. Kun perintöprinssi oli tukkoinen tässä joku aika sitten, niin tein oikein perinteisen niksi-pirkka niksin, ja laitoin sukkahousuun sipulia ja valkosipulia ja ne pinnasängyn pinnoihin roikkumaan! Auttoi! 😀

Olen tosiaan jo parissa aikaisemmassa postauksessa (osa 1 ja osa 2) käsitellyt päivittäin käyttämiäni lisäravinteita. Tänään esittelen kaksi viimeistä tuotetta eli Omega 3-rasvahapot sekä L-glutamiinin. Kuten olen maininnutkin, niin luotan itse Solgarin* todella laadukkaisiin tuotteisiin, mutta toki markkinoilla on myös muita hyviä merkkejä.

Omega 3-rasvahapot ovat varmaan suurimmalle osalle tuttu ainakin nimenä. Kolmosen tärkeimmät muodot ovat EPA ja DHA. Olen varma, että teistä lukijoistakaan osa ei saa tarpeeksi hyviä rasvoja ruokavaliosta, vaikka ne olisivat todella tärkeitä koko terveyden kannalta!  Ruokia, joista omega kolmosta voi saada ovat esimerkiksi rasvainen kala, pähkinät, siemenet sekä levä. Esimerkiksi itse tykkään käyttää päivittäin pellavansiemenrouhetta, jota laitan rahkan ja hedelmien/marjojen päälle. Pellavansiemenissä onkin runsaasti omegoita.
Itse kuitenkin otan pääosin rasvahapot purkista, koska näin ollen ainakin varmistun siitä, että saan niitä tarpeeksi. Sen lisäksi syön kapseleiden lisäksi joka viikko ainakin kerran lohta ja lähes päivittäin pähkinöitä ja siemeniä. Harmi vain, että kasvatetun kalan rasvahappokoostumus ei todellakaan ole sama kuin villikalassa, koska viljelty kala syö jotain ihan muuta (mm.soijaa). 
Kannattaa ajatella, että omegoiden syöminen on vähän niinkuin rasvaisi itseään sisältä päin :). Lisäksi elimistö ei pysty itse muodostamaan omega 3- ja 6-rasvahappoja, joten ne on saatava ravinnosta.
Mitkä ovat teidän suosikit hyvien rasvojen lähteinä? Itse rakastan ainakin lohta ja avocadoa, jota tuleekin syötyä päivittäin limen ja suolan kanssa!

IMG_6021

Viimeinen käyttämäni lisäravinne on L-glutamiini (tai siis ihan vain glutamiini, tuo L-etuliite lienee aika turha), johon tutustuin n.vuosi sitten ja aloin ottamaan siitä selvää. Kiinnostuin glutamiinista siksi, että sitä suositellaan kovalla rasituksella oleville. Eli siis jos treenaa kovaa, on fyysinen työ tai muuten vaan on aina menossa ja kroppa kovassa kulutuksessa! Glutamiini on kehon oman aminohappo, mutta jos esimerkiksi treenaat kovaa ja usein, niin kulutat myös niitä varastoja tehokkaammin. Glutamiini osallistuu solujen toimintaan ja uusiutumiseen, joten mistään ihan turhasta tyypistä ei ole kysymys! Kaikenlaisista allergioista ja iho-ongelmista kärsivien suositellaan myös käyttävän glutamiinia, samoin kuin suolisto-oireisten. Ruokia, joista voi saada glutamiinia on mm. ohra,kaali ja liha.

glutamiini

Kun valitsette lisäravinteita, niin muistakaa tarkistaa kuinka vahvaa valmiste on. Jos ette esim. halua niellä jättimäisiä omega-kapseleita kourallista, niin kannataa valita kunnollinen tuote. Valitettavasti vitamiineissakin usein joutuu laadusta maksamaan reilummin. Olen lopettanut ns. markettituotteiden käyttämisen ja suosin kotimaisia luontaistuotekauppoja. Siellä on usein myös asiantuntevat myyjät ja jos ei ole ihan kartalla purkkien ja purnukoiden kanssa, niin he auttavat mielellään!

omega

fityoutoo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta