Voiko väsymykseen kuolla (ja mikä siihen auttaa)?

aamunaama (1 of 1)

*Postaus sisältää yhteistyölinkkejä

Kun kirjoitin tätä, niin en ole vielä paljastanut blogissa vauvauutista. Tiedän, että osaa ei kiinnosta nää raskaushöpinät sitte pätkääkään, mutta mä lupaan; EN aio postata pelkästään raskaus/vauvajuttuja tästä eteenpäin! Mutta tämä on pakko julkaista, koska tiedän, että moni odottava kokee aivan samanlaisia fiiliksiä etenkin alussa ja tahdon jakaa vinkkini väsymyksen taltuttamiseksi! 

Mun lähimpiä kavereita lukuunottamatta kukaan ei tiedä vielä tästä raskaudesta.
Itse kuitenkin tiedän sen, jos en muusta, niin tästä HELVETILLISESTÄ väsymyksestä!!! Tiedättekö ne sellaiset päivät, kun heräätte aamulla aikaisin ja painatte koko päivän mittarit punaisella iltaan asti? Kotiin tullessanne olette niin rättipoikkikuolleita, että ei jaksa kissaa sanoa…. Ja on sellainen fiilis, että jos joutuu edes puhumaan enää kellekään, niin tulee suunnilleen itku! No, tuo on se olo, joka mulla on ollut useampana päivänä nyt alkuraskaudessa. Mä oon ollu kertakaikkiaan muutamana päivänä niin väsynyt melkein heti heräämisen jälkeen, että päiväunet ovat kutsuneet jo ennen puoltapäivää! Luojan miljoonas kiitos mä teen sellaista työtä, joka alkaa usein iltapäivällä (ohjaukset) ja sitten oon vaan koittanut tehdä paperihommia silloin kun siihen kykenen. Iltapäivällä sitä sitten jotenkin piristyy, kun kone lähtee kunnolla käyntiin. Silti tää on ollu välillä kyllä yhtä tuskaaaaaaaaaaa. Koko ajan miettii näyttääkö väsyneeltä ja huomaako muut. Mut on totuttu näkemään pirteänä ja yksi asiakas kyllä jo huomautti, että näytän väsyneeltä. Noloa.

vitskukaappi (1 of 1)

Väsymys on todella yleinen raskausoire ja mulla myös hemoglobiini on varmasti laskenut. Aloitin luultavasti rautavalmisteen käytön liian myöhään, mutta se on ollut edes pieni pelastus! Käytössä mulla on nestemäinen Ferronol, joka on vatsalle parempi kuin ne Retafer-pillerit, joita saa aina verenluovutuksesta. Lisäksi Ferronolin maku on aika kiva ja käytin tätä jo Beniä odottaessa. Sen lisäksi olen ottanut Terranovan B-vitamiinia joka päivä tupla-annoksen ja tällä kombolla mä yleensä olenkin sitten piristynyt iltaa kohden! Ilman noita kahta tuotetta en kyllä mitenkään selviäisi. B-ryhmän vitamiineista etenkin B5-vitamiini eli pantoteenihappo piristää ja siksi B on mulla ollut käytössä myös pimeimpään vuodenaikaan.
Personal trainerin työssä elämää helpottaa kummasti, kun joutuu olemaan pystyssä ja liikkeessä – silloin väsymys yleensä unohtuu ja uppoudun siihen mitä teen! Sama on tietysti ryhmäliikuntatunteja vetäessä. Kotiin tullessa totuus kuitenkin valkenee, kun raahaudun kynnyksen yli valmiina nukahtamaan jo eteisessä. Ruokavaliolla ja vitamiineilla voi ns. hillitä oireita, mutta väsymystä ne eivät tässä tapauksessa kokonaan voi poistaa. Mullahan ei ollut Benistä mitään muuta oiretta alussa kuin väsymys ja näin taitaa olla tässäkin raskaudessa.

vitskut_raskaus (1 of 1)
Terranovan tuotteet saatu blogin kautta

vitskut_raskaus2 (1 of 1)Mulla ei ole mitään raskausajan monivitamiinia käytössä, tosin mietin kyllä sellaisen tilaamista. Foolihapon otin käyttöön neuvolan ohjeistuksesta (vähentää synnynnäisten epämuodostumien riskiä, lähde) jo alussa ja sit mulla on käytössä Terranovan kasviperäinen Livintg Multinutrient Complex -monivitamiinivalmiste. Olen käyttänyt jo vuosia Solgarin vitamiineja ja suunnilleen vuoden ajan Terranovan tuotteita ja todennut ne erittäin laadukkaiksi ja vatsaystävällisiksi! Solgarilla olisi valikoimissa kovasti kehuttu Prenatal Nutrients -niminen, raskaana oleville tarkoitettu monivitamiini, joka kuulostaa aika monipuoliselle valmisteelle! Tähän mennessä mun vakiovitskut ovat D-vitamiini, omega 3, sinkki ja nyt tuo B-vitamiini (+foolihappo erikseen, joka on yksi B-ryhmän vitamiineista myöskin). Tuossa raskausajan valmisteessa olisi kyllä paljon muutakin odottajalle tärkeää ja lisäksi myös rautaa 2/3 siitä annoksesta, mitä Ferronolin rautavalmisteessa. Jos käyttää laadukasta monivitamiinia, niin silloin kannattaa hieman pohtia mitä muita valmisteita siihen rinnalle kannattaa ottaa. Perus markettimonivitamiineissa pitoisuudet ovat yleensä tosi pienet, mutta esimerkiksi jos tilaa iHerbistä tuotteita, niin ne voivat olla vahvuudeltaan aivan eri luokkaa. Liian suurista päiväannoksista ilman lääkärin ohjetta on harvoin hyötyä ja esimerkiksi D-vitamiinin liikasaanti voi näkyä kohonneina maksa-arvoina.

vitskut_raskaus3 (1 of 1)

Myös se puhuisi raskausajan monivitamiinin puolesta, etten ehkä syö aivan niin monipuolisesti mitä ennen raskautta, kun kasviksiakin täytyy syödä puoliväkisin 🙁 . Olen todella lähellä mehustimen ostamista, koska kasvikset juotavassa muodossa ovat niin paljon helpompi ajatus tällä hetkellä! Toki kaikkea ei kannata juoda nesteenä, mutta tykkään itsepuristetuista mehuista todella paljon ja smoothieiden tapaan niihin saa ”piilotettua” ei ehkä niin hyvän makuisia, mutta superterveellisiä juttuja (esim. inkivääri, viher- ja leväjauheet, kirpeät marjat, superfood-jauheet ym). Tällä hetkellä en käytä juurikaan superfoodeja paitsi aivan satunnaisesti (esim. raakakakkua tai -suklaata syödessä). Viherjauheita käytän kyllä toisinaan eli esimerkiksi mulla on käytössä Terranovan Living Wellbeing Super-blend, jota laitan smoothieen.

vitskut_raskaus4 (1 of 1)

Millaisia vitamiineja teillä on ollut raskausaikaan käytössä ja oletteko syöneet erikseen esimerkiksi raskausajan monivitamiinivalmisteita? Entä suositeltiinko teille neuvolassa foolihappoa? 

fityoutoo

6 vastausta artikkeliin “Voiko väsymykseen kuolla (ja mikä siihen auttaa)?”

 1. Miten oon sivuuttanut tuon Solgarin valmisteen :/ mä otin tuossa yhden mammavitskun käyttöön hetkeks ja aiheutti mulle aivan älyttömän närästyksen ja kyllähän siinä oli kaikki vitskut huonoimmassa mahdollisessa muodossa muutenkin.

  • Mä en ole vielä sitä ehtinyt tilata, mutta kyllä mä sitä taidan kokeilla. Inhottavaa, jos ostaa jonkun purkin ja sitten ei voikaan syödä sitä 🙁 ….

 2. Itse ostin mainitsemiasi Solgarin raskausvitamiineja, mutta jäivät raskausaikana syömättä, koska haisivat niin pahalle ja ovat todella suuria niin koko yhdistettynä siihen hajuun oli etten saanut väkisinkään kurkusta alas… Yrityksiä oli kyllä lukuisia! BetterYou -suihkeet ovat toimineet ja sekalaisesti muita Solgareita 🙂

  • Ohhoh, täytyypä kokeilla… Joskus omega-tabut on aika isoja ja jää vähän kurkkuun, mutta sit olen vain koittanut vähän syödä jotain päälle :).

 3. Mulla on ollu monivitamiini, jossa on foolihappo käytössä jo ennen raskautta, koska se ehkäisee myös keskenmenoja ja vaikeuksien takia on kaikki keinot tietty otettu käyttöön. Mä tykkään noista raskausajalle suunnitelluista monivitoista, koska niissä ei oo sitä A-vitamiinia ja ainakin minisunissa on myös huomioitu jodi, jota pitäis saada raskaana ja kun ite käytän pääasiassa ruususuolaa niin siitähän sitä ei tuu. Käytin ensin siis tota minisunin monivitamiinia, joka maistui ihan hirveelle ja päätin sit kun ne loppui, että vaihdan merkkiä. VIRHE!! Ostin multivitaa ja se sai mun mahan niin sekaisin niin, että monena aamuna tuli huono olo ja koittihan sekin päivä, kun sitten laattasin 5 kertaa kaikki pihalle…

  Raudan alotin joskus 20 viikon jälkeen kun olin yhtäkkiä niin väsyny että aloin töissä itkeä ja olihan ne hempatki sitten tippunu kun mitattiin..Nyt oon taas lopettelemassa kun nousi niin hyvin. Magnesiumia oon syöny säännöllisen epäsäännöllisesti suonenvetojen ja pohjekramppien takia ja D-vitamiinia on menny jo ennen raskautta purkista.

  • Mäkin ajattelin tuota monivitskua just esim jodin takia, jota ei varmaan muuten kovin paljon tule. Jännä, että ne monivitamiinit voi olla NOIN pahan makuisia!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta