Voisinko hurahtaa juoksemiseen…?

Ihan ensinnäkin ISO KIITOS sille ihanalle ihmiselle, joka huomasi, että blogissa ollut linkki kotivisuilleni ei toiminut! Asia on nyt korjattu ja linkki toimii! 

Tänä viikonloppuna juostiin Helsinki City Run, joka on Suomen suosituin puolimaraton! Facebook täyttyi iloisten juoksijoiden tuuletuksista ja mun isot onnitteluhalaukset menee ensinnäkin ihanalle Otolle, joka vähän köykäisestä harjoittelusta huolimatta paineli maaliin oikein kelpoaikaan! Niin ja tietysti myös FF-bloggarille Elinalle, joka kirjoittaa Endorfiinikoukussa blogia! Hänen ajastaan en tiedä, mutta Elina on ymmärtääkseni sellainen ”pro-runner”, jolle tällaisesta sunnuntaikipittelijästä ei ole mitään vastusta :D.

Venyttelyä possumaratonin jälkeen...
Venyttelyä possumaratonin jälkeen…

Järjestin myös täällä korvessa oman ”possumaratonin” eli hölköttelin muutaman kerran paikallisen 6,5km:n lenkin ympäri. Olen juossut viimeksi oikeasti ties milloin, eli varmaan viime kesänä! Halusin kokeilla ihan vitsillä, että jaksanko ensimmäistä mutkaa kauemmaksi. En suoraansanottuna ole koskaan nauttinut sen suuremmin juoksusta, mutta haluaisin kyllä nauttia siitä! Juokemisessa on mulla aina vain se ongelma, että ensimmäinen puoli tuntia on kuin suossa tarpoisi – eli &%¤seestä! Sitten askel alkaa jotenkin kevenemään ja olo helpottamaan ja alan vihdoin ja viimein tuntea sen kuuluisan tuulen hiuksissani :D! Mulla myös kipeytyy asfaltilla juoksemisesta helposti penikat ja pohkeet  on mun hyppypomppujumppien ansiosta alituiseen koetuksella. Täällä maaseudun rauhassa on saanut juoksennella hiekkateitä, joka on sopinut jaloilleni oikein hyvin! Siis jopa niin hyvin, että saatoin hieman innostua…

Mun "todella" aistikas mökkijuoksulook...
Mun ”todella” aistikas mökkijuoksulook… Ei lähtenyt ne muodikkaimmat juoksukamat mukaan ja meikatakkin unohdin…

Olin kyllä oikein positiivisesti yllättynyt, miten kivasti juoksu oikein kulki näiden parin lenkin perusteella (edelleen painotan, että edellisestä lenkistä on piiiiiiiitkä aika!). Aivan ensimmäinen tavoite oli jaksaa juosta koko matka – nolottaa myöntää mutta ei todellakaan mikään itsestäänselvyys! Toki treenaan viikossa monta kertaa ja mulla on hyvin vauhdikkaita ryhmäliikuntatunteja vedettävänä, mutta sehän ei missään nimessä tarkoita sitä, että jaksaisin juosta! Kuten sanoin, niin mulla kestää päästä sen tietyn kynnyksen yli ja sen jälkeen jaksaisinkin juosta miten päin vain! Harmittaa, etten ottanut sykemittaria mukaan, olisi ollut todella mielenkiintoista tietää pysynkö ollenkaan aerobisella alueella, vai huiteleeko sykkeeni koko ajan pilvissä. Lenkkeily olisi nimittäin hyvä lisä mulle siitäkin syystä, että saisin tehtyä vähän rauhallisempaa liikuntaa. Ja onhan juoksussa myös sellainen meditatiivinen puoli, jos ei laita korvanapeista teknoa täysillä tulemaan, vaan malttaa oikeasti nauttia maisemista ja omista ajatuksista!

Mun ajatuksissa on nyt oikeasti syttynyt pieni liekki juoksunharrastuksen aloittamiselle. Ja siis nimenomaan puolimaraton mielessä – mähän en pysty ”vain” juoksemaan, eli pitää olla joku tavoite. Olen todella kilpailuhenkinen ihminen, hyvässä ja pahassa. Mun täytyy todella pidätellä itseäni, etten paina lenkkipolulla koko ajan mittarit punaisella :D. Sen takia saliharrastus sopii mulle niin hyvin, koska siellä voi tehdä täysillä ja lähteä kotia. Olen usein salitreenin jälkeen aika poikki, mutta vaikken ollut pitkään aikaa juossut, niin lenkin jälkeen tuntui, ettei olisi tehnyt mitään! 

IMG_4719

Olisikohan siis loppukesästä tulossa jotain alamäkivoittoista, mukavanletkeää puolimaratonia, johon osallistuisi? En mitenkään voi luvata, että juoksuharrastukseni saa tulta alleen loppuelämäkseni, mutta jos sen puolimaratonin verran näin alkuun harjoittelisi! Uskon että muutama pitempi lenkki (10km, onko se pitkä?) viikossa riittäisi. Sanon ihan suoraan, että mun keskittymiskyvyllä ei lähdetä joka viikko 20km:n lenkeille…. 
Jotenkin mulla on myös takaraivossa sellainen ajatus, että varsinkin liikunta-alalla työskentelevänä puolimaraton kuuluu yleissivisitykseen! Että kyllä nyt SEN verran täytyy jaksaa juosta! Oikeasti, mun mies on joskus nyrkkeilyvuosinaan juossut kokonaisen maratonin olemattomalla harjoittelulla (no toki lajin puolesta treeniä on tullut paljon!) ja vielä selvinnyt siitä hengissä (vaikka kuulemma hilkulla oli ja lähti hullu juoksemaan vielä uusilla lenkkareilla :D!).
Joten mitä sanotte; Puolimaraton, uhka vai mahdollisuus? Niin innostunut EN kyllä vielä ole, että lähtisin tonne kaatosateeseen kipittämään. Tämä päivä menee sisällä ajatuksen tasolla treenatessa!

fityoutoo

18 vastausta artikkeliin “Voisinko hurahtaa juoksemiseen…?”

 1. Hei kuulostaa multa 😀 Mäkin haluaisin nauttia juoksemisesta, mutta ei se ole oikein koskaan ottanut tuulta alleen! Mutta ehdottomasti menet juoksemaan sen puolikkaan ;p pitäähän sitä elämässä haasteita ja tavoitteita olla! Itsekin juoksin puolikkaan pari vuotta sitten ja kokemuksena hieno! Mut ei sitä kipinää kuitenkaan sitten tullut, mutta onpahan yksi kokemus, jonka voi rustata yli ”once in a lifetime” ;D

  • No mäkin ajattelin, että ei kai se ota jos ei annakkaan. Eikä sitä tosiaan tarvii miksikään juoksuhulluksi ryhtyä, mutta kävis kuitenkin kokeilemassa miten se kenkä luistaa. Mullakin toi puolimara vähän sellanen to do-listan juttu, joka pitäs vetää yli!

 2. Ehdottomasti juokset! Mä olen juossut kaksi kertaa puolikkaan ja yhden kokonaisen 🙂 Enkä ole mikään himojuoksia 😀 Nytkään en ole juossut kunnolla vielä tälle keväälle mutta 7.6. starttaan varttimaratonissa ihan vaan huviksi. Mä kyllä juoksen vaikka sisulla jos niin päätän ja niin taidat myös sinä tehdä!

  • No mulla on myös niin törkee julkinen paine, että en kyllä ikinä kehtais keskeyttää :D. Vaikka että siitähän taas jotkut pahat suut saisi oikein tuulta purjeisiinsa ;). No mutta en mä sitä joka tapauksessa kehtaisi sössiä!

 3. Heippa! Elokuussa olisi Runner’s Twilight, joka lähtee Pirkkolan urheilupuistosta ilta-aikaan. Siinä on mukava rauhallisempi tapahtuma, jossa reitti kulkee keskuspuiston, Haagan, Lassilan ja Kannelmäen alueella. Puolet matkasta on hiekkatietä 🙂 Loput puolimaratontapahtumista taitaa olla sitten syyskuussa ja ne juostaan keskustan tuntumassa (Kaisaniemijuoksu, Pääkaupunkijuoksu..).

  • Ai niin, ehdottomasti uskalla puolimaratonille! Itse juoksin aikoinaan ekani aika vähäisillä harjoitteluilla ja pisin lenkki ennen puolikasta oli 15 km. Tuloksena oli silti ihan mukava aika: 2 h 3 min! Pari kuukautta kun juokset 2-3 lenkkiä viikkoon, joista yksi on vähän pidempi (12-15 km, niin hyvä tulee. 🙂

  • Kiitos A ideasta! Täytyy heti käydä katsomassa toi sun vinkkaama tapahtuma! Ja jos sitä oikein innostuu, niin sitähän voi sitten vetästä syksyllä vielä kirsikaksi kakun päälle toisen puolikkaan. No joo, kun nyt sen ensimmäisen saisi edes juostua :).

 4. no todellakin lähet puolikkaalle ! 😀 mä oon alkanu innostua juoksemisesta ihan yllättäen ja nyt treenaan omaan puolmaratoniin – siis juoksen mummolle ja mätän naamaan sen tekemät herkut energiavajeessa, ounou 😀 itsekuri kunniaan ja palkkari keikkumaan vyötäisille 😉
  mulla on onneks täällä vaik millä mitalla erilaisia eräjormailulenkkejä, hiekkateitä ja pururataa sekä mikä parasta – perheen mukana pääsee aina saareen juoksentelemaan ympäriinsä 😀 kesää odotellessa … 😉

  • Hei mahtava idea!!! Toi vetää vertoja jopa mun ”possumaratonille”! Nyt painostatte mua oikein porukalla, että tää ei jää vain haaveeksi!
   Ihanalta kuulostaa noi sun lenkkimaastot, täällä pitäs melkein ensin auto ottaa alle että pääsee kunnolla metsään mutta mitäs urheilua se on…

 5. Juoksu on tosi kivaa. =) Mitä enemmän juoksee sitä kivemmaksi se muuttuu, että ei auta kuin juosta niin siitä rupee tykkäämään ihan tosissaan. Tsemppiä! =)

 6. Puolimara menee kyllä liikkuvalla ihmisellä vaikka ihan sisulla läpi! 😀 Kyllä sie sen jaksat 🙂 Ja kyllä harjoitteluksi riittää niitä kympin lenkkejä viikossa, ei tarvii 20 km:n lenkkejä vetäistä. Toki se 15 km pitkä lenkki kerran viikkoon tai kahteen viikkoon olisi aika jepa 🙂

  • Siis mä en tiedä onko siinä pitkässä lenkissä se aika mikä siinä ahdistaa – siis se että menee puoli päivää juostessa. No tämähän ei tietenkään pidä paikkaansa mutta joku siinä on että mä en uskaltaudu noille pitkille lenkeille. Mua alkaa jotenkin tylsistyttämään siellä ravatessa. En osaa selittää. Toivotaan et mä löydän sen fiiliksen!

 7. Onhan toi Midnight run vissiin ainakin, Helsingissä muistaakseni elokuussa? En kyllä tiedä kuinka pitkää matkaa juostaan, muistan vaan viime vuonna töissä ihmetelleeni niitä juoksijoita 😀 Ja oletko kokeillut zeropointin kompressiosäärystimiä penikkavaivoihin? Mulla kans penikat vaivaa, mutta niiden kanssa ei ole vielä ollut ongelmaa. Ei siinä toisaalta että mitään 10km lenkkejä olisin edes yrittänyt 😀

  http://punttimimmi.fitfashion.fi/

 8. Mä juoksin HCRn muutama vuosi sitten ja oli mieletön kokemus! 🙂 Nyt ei paljon juosta, kun oikea polvi on rikki… Treenasin puolikkaalle tosi lyhyillä lenkeillä (5-7km) ja pari kertaa juoksin 15-17km. Juoksin aika vähän sinä keväänä, mutta harrastin silloin potkunyrkkeilyä, jonka veikkaan vieneen mut maaliin saakka 😀 En siis usko et sunkaan liikkuvana ihmisenä tarvii nähdä hirveesti efforttia 😉 Kannattaahan sitä treenata juoksulla, mutta muut aerobiset voi myös kehittää!

  • Näin mäkin asian näkisin :D. Siis voinko kehittyä jopa olemalla ollenkaan juoksematta??? No en varmaankaan…

 9. Ehottomasti lähdet puolikkaalle. Yhen puolikkaan olen ite juossut ja toinen suunnitteilla. Niin mulle sanottiin että jos jaksan 2 jumppaa putkeen, niin jaksan puolikkaan, ja taitaa pitää aikalailla paikkansa 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta