”Voitko tehdä mulle ruokavalion?”

Tämän postauksen kirjoittaminen on varmasti joidenkin mielestä uhkarohkeaa, koska toimin itsekin PT:nä (tähän mennessä kuntokeskuksessa ja kohta yrittäjänä) ja harvoin omiin muroihin kannattaa pissiä :). Tämä on kuitenkin aihe, jota olen miettinyt todella paljon viime aikoina ja nyt haluan ehdottomasti kuulla TEIDÄN mielipiteitä tähän asiaan. Jollekkin todella nerokkaalle kommentoijalle, voin vaikka lähettää pienen yllärin ;).

pt Nykyään tuntuu, että personal trainereita on pilvin pimein. No, tämä osin johtuu siitä, että hengailen vahvasti liikuntapiireissä ja seuraan alan juttuja, blogeja ym netistä. Töitähän heillä, tai siis meillä varmaan tulee olemaan maailman tappiin asti, koska on vielä niin paljon ihmisiä, jotka ei tiedä, että paino putoaa syömällä vähemmän kuin mitä kuluttaa. No joo, tämä oli lähinnä vitsi. Olen huomanut, että moni asia mitä pidän itse liikunnassa ja ruokavaliossa itsestäänselvyytenä ovat todella monelle ihan hepreaa. Sitten on niitä, jotka ovat laihduttaneet tyyliin viimeiset 30-vuotta ja tietävät kaiken siitä. Näille ihmisille on ihan turha kertoa, että pasta on hiilihydraatti.

Sellainen asia mitä olen miettinyt viimeaikoina paljon on tämä ns. nettivalmennus eli ns.”halpis-pt”. Mä vertaan aina personal trainingia kampaajan työhön; Jos et osaa itse leikata tukkaasi ja pelkäät katastrofia, niin on ehkä parempi antaa jonkun muun tehdä se homma. Joo, kyllä se maksaa, mutta voihan sitä aina ostaa vitosella sakset citymarketista ja kokeilla kotona millasta on tasotella omin voimin sitä pehkoa :D.
Kun mä menen kampaajalle, niin mä yleensä toivon että mulle EI tehdä samanlaista tukkaa kuin naapurituolin 60-vuotiaalla rouvalla. Hyvin luultavasti joku joskus on saanut samalta kampaajalta hyvin samanlaisen tukan kuin itselläni, mutta sillä hetkellä kun minä olen hänen asiakkaansa minä saan hänen kaiken mielenkiintonsa.

pt_funny2

Entäs sitten jos 10 000 ihmistä saa saman ruokavalion? Voiko se toimia? No todellakin voi – ainakin osalle ja tästä on toki myös todisteita. Ihan jokaiselle se ei voi kuitenkaan toimia ja silti kaikki maksavat saman summan. Jotkut onnistuvat saavuttamaan tavoitteensa ja jotkut eivät. Jos kampaaja päättää päivän alussa, että tänään leikkaan jokaiselle naiselle ihan samanlaisen mallin, niin luultavasti ainakin osa on ihan tyytyväinen lopputulokseen!
Lasken tähän nettivalmennukseen myös sen tyyppiset ruoka- tai treeniohjelmat, jossa sulta pyydetään nimi, ikä, pituus, paino ja tavoitteet ja joskus pelkkä nimikin riittää. Sen perusteella sitten väsätään esim. ruokavalio, jollaisen aika 100% varmasti on saanut jokainen asiakas, joka on vähänkin saman kokoinen kuin sinä. PT ottaa rahat, kiitos hei ja soitellaan ehkä joskus, mutta toivottavasti ei koskaan. Aika usein asiakas ei muuten laittele perään viestiä, että kiitos ruokavaliosta, se oli huono, enkä laihtunut. Voitko selittää mistä tämä johtuu.

Mua suoraansanottuna ottaa päähän kaksi seikkaa jotka tuon nyt blogini kautta julki;
1. Käsitys siitä, että kuntokeskuksen PT on automaattisesti huono ja yrittäjänä työskentelevä PT on automaattisesti hyvä ja on kiinnostunut kaikista asiakkaistaan. Työ on toki erityyppistä, mutta tämä ei todellakaan pidä aina paikkansa. Kuntokeskuksen PT on halvempi, mutta myös kallis PT voi olla ihan surkea.
2. Käsitys siitä, että käymällä jonkun ”one two trainer for three OTTFT-koulutuksen”  tekee heti ihmisestä hyvän valmentajan, koska hän tietää että kaksipäinen reisilihas on latinaksi biceps femoris ja miten mitataan pihdeillä rasvaprosentti.
Itse en ole muuten käynyt mitään varsinaista PT-koulutusta, enkä mitenkään koe, että mun enää tässä vaiheessa kannattaisi tonneja sellaiseen upottaakkaan vaikka PT:ksi itseäni haluankin kutsua. Kaikkia muita koulutuksia olen toki käynyt, joten en mä nyt ihan tuulesta tätä hommaa ole temmannut :D.

pt_funny
2. Mä en tajua, miten ihminen voi valittaa kun massaruokavalio ei toimi!? Hän itse päättää maksaa esim. 100€ sellaisesta ruokavaliosta, jonka saa netistä googlettamalla, eli sen saman A4:sen saa vaikka 500 ihmistä! Jos henkilö ei kykenekkään noudattamaan juuri tätä ruokavaliota, niin se ei ole hänen vikansa, mutta ruokavalion muutokset harvoin kuuluvat enää edulliseen hintaan. Kikkelis kokkelis, mitäs läksit.

Tottakai ruokavalio tai treeniohjelma voi toimia, vaikkei PT asiakasta fyysisesti näkisikään. Tärkeää on kuitenkin kommunikointi. Jos joku homma ei toimi, voi asiakas laittaa viestiä ja sitten mietitään mitä voitaisiin tilanteen korjaamiseksi tehdä. Ja voihan tietysti käydä niinkin, että ohjelma toimii kertalaakista ja kaikki ovat tyytyväisiä! Pyörää ei voi joka ikisen asiakkaan kohdalla keksiä uudestaan ja jos mä laitan asiakas a:n ja b:n ruokavalioon, että aamupalaksi munakas, niin ei se sitä tarkoita että he eivät saa yksilöllistä valmennusta. Ja ihan samalla tavalla se kyykky on hyvä perusliike sekä sinun, että minun tapauksessa. Okei, sulla on polvet paskana, et voi tehdä sitä – no se onkin eri asia!

Voisitteko ihanat lukijani nyt ottaa kantaa siis seuraaviin kysymyksiin, koska mä haluan saada aikaan keskustelua tästä asiasta ja hyviä pointteja. Voin sitten varastaa niitä pointteja mun seuraaviin postauksiin :D! Kiitos jo etukäteen!

– Kenen syy on jos ruokavalio ei toimi? Jos asiakas vaikka lipsuu koko ajan. Onko syy asiakkaan huonossa itsekurissa vai huonossa PT:ssä?

– Onko teidän mielestä ihan ok ottaa vaikka 100€ ruokavaliosta / treeniohjelmasta, jonka saa 100 000 ihmistä?

 

 

fityoutoo

59 vastausta artikkeliin “”Voitko tehdä mulle ruokavalion?””

 1. Tässä vähän mun mielipiteitä kysymyksiin:
  Kenen syy on jos ruokavalio ei toimi? Jos asiakas vaikka lipsuu koko ajan?
  – Mun mielestä asiakas ei voi valittaa ruokavalion toimimattomuudesta, jos lipsuu jatkuvasti itse. Toki PT:n tehtävänä on motivoida asiakasta tekemään parhaansa ja voi keskustella siitä, mikä ruokavaliossa tekee siitä hankalan noudatettavaksi, mutta kyllä asiakkaan luulisi noudattavan ohjeita ainakin alkuun jos kerran ohjeista on maksanut. Juuri ihmettelin erästä tuttuani, joka suu täynnä kokista ja hampparia selitti kuinka hyvä PT hänellä nyt on, joka on tehnyt ruokavalion ja treenauttaa 3krt/vko, mutta on kuitenkin nyt ollut vähän flunssaa ja kiirettä niin on vähän lipsunut ruokavalion noudattaminen eikä painokaan ole oikeen pudonnut haluttuun tahtiin… Huhhuh.. tässä vaan pointsit PT:lle että jaksaa ahertaa sekuntiakaan tuollaisen asikkaan kanssa 😀

  Onko teidän mielestä ihan ok ottaa vaikka 100€ ruokavaliosta / treeniohjelmasta, jonka saa 100 000 ihmistä?
  – Ainahan sanotaan, ettei se ole tyhmä joka pyytää. Mutta kyllä se aika erikoiselta tuntuu, että joku lähettelee sadoille ihmisille sähköpostilla jotain ruokavalioita ilman varsinaista yksilöintiä ja pulittaa siitä tuollaisen hinnan. Tässäkin mielestäni on kyllä vähän tyhmyyttä asiakkaissakin…Kuka oikeasti olettaa, että sillä satasen ruokavaliolla laihtuu paremmin kuin samanlaisella netistä otetulla perusohjeella. Ei tarvitse kauaa selailla nettisivuja ja blogeja, kun löytää jo monta terveellistä perusrunkoa päivän ruokailuille.. Toki jos ihmistä hirveästi laiskottaa, ja saa hyvän omantunnon kun on kallis ruokavalio tilattuna, niin mikäs siinä 😀 Mutta ehdottomasti hyvän bisneksen kyllä jotkut kehittäneet tästä!

  • Luultavasti nettivalmennuksessa vetoaa a) edullinen hinta ja b) helppous – eli ei tarvi muuta kuin painaa ”osallistu” nappulaa! Olen huomannut, että henkilö joka on aivan pihalla ravinto- tai treeniasioista ei kyllä osaa mitään kyseenalaistaakkaan tai jaksa hirveesti plärätä nettiä. Paitsi sitten, kun on aloittanut terveen elämän…. SIt sit tuleekin ehkä mietittyä, hei miksi joka päivä vain kaurapuuroa, miksei vaikka 4-viljapuuroa?? Sitten kun menet keskustelupalstalle kysymään, niin sut revitään palasiksi kun halautkin syödä 4-viljan puuroa ja olet muiden mielestä ihan luuseri :D.
   Mulla on mennyt noin 7 vuotta tajutakseni kaiken saamani tiedon jälkeen, että kyse on paljon isommista kokonaisuuksita eikä pelkästään yhdestä puurosta. Ne tulokset on niin monen tekijän summa.

 2. Olis taas sata mielipidettä mielessä, mutta ei tiedä kuinka paljon uskaltaa suutaan aukoa, ettei auo liikaa 😀 No joka tapauksessa, mä en ymmärrä, miten ihmiset sortuu noihin nettivalmennuksiin, joissa kaikille lyödään sama ohjelma käteen ja on omassa kädessä arvioida oma taso, jonka mukaan ohjelman saa. Kuinka moni siihen realistisesti pystyy, varsinkaan sellanen, joka ylipäänsä ajattelee tollasen konseptin olevan hyvä, missä ohjeistus ei oo henkilökohtaista ja apua ei juurikaan tipu mieltä askarruttaviin asioihin. Sitten saatetaankin mennä ihan metsään koko homman kanssa ja ihmetellään miksei toimi ja mikä itsessä on vikana, vaikka vika on oikeasti jossain ihan muualla. Lisäksi se miten nuo nettivalmennukset ”pakottaa” käyttämään älyttömän määrän lisäravinteita, koska ne tekee tiettyjen merkkien kanssa yhteistyötä on mun mielestä todella inhottavaa, koska esim. kotona treenaava ei tarvitse erikseen lataria, buusteria, palaria ja ties mitä patukkaa joka aterialla. Joo, niinkuin tuossa sanoit, niin on juttuja, jotka toimii samalla tavalla varmasti suurimmalle osalle ihmisiä, mutta ruudun läpi on vaikea nähdä esim. tekeekö se asiakas oikeen sitä liikettä tai onko ymmärtänyt ohjeistuksen. Kannatan siis ihan perinteistä PT:tä ja ylipäänsä luulen, että juuri se henkilökohtainen kontakti ja tunne, että tulee kuulluksi ja autetuksi on tärkeintä asiakkaalle.

  • Mä oonkin joskus kirjoittanut tosta lisäravinne hommasta, siinähän on puhtaasti sponsorit ja raha taustalla. Peruskuntoilijalle noi purkit on ihan täyttä rahanhukkaa, mutta annetaan vähän sellainen kuva että ilman tuotetta X et pärjää mitenkään. Palautusjuoma / proteiinisheikki on vielä ihan perusteltua ja ok välipala hätätilanteessa, mutta juuri nuo mainitsemasi buusterit ja latarit on kyllä ihan sanonko mistä. 😀

   Mun mielestä apua tarvitaan usein nimenomaan enemmän juuri siihen treenipuoleen, koska monelle ihmiselle koko kuntosalimaailma on täysin vieras; Termit, liikkeet, painot, välineet, sarjat, kaikki kannattaisi jonkun selittää ja näyttää kädeästä pitäen. Onnneksi noissa on mukana niitä kotitreenejäkin, joissa (ymmärtääkseni, en ole itse nähnyt) on ihan helppoja perusliikkeitä joiden kanssa ei voi mennä kovin metsään.

 3. Ahkerasti olen blogiasi seurannut ja tuntuu, että ajatukset kolahtavat aika samoille raiteille omien kanssa. Ennen en ole missään kommentoinut, mutta nyt on pakko. Olen nimittäin aivan samaa mieltä! Varsinkin nyt kun on tämä fitnes-buumi valloillaan tuntuu, että moni kadottaa sen maalaisjärjen ruokailujen suhteen. Eräs ystäväni aloitti juuri erään superdieetin nettivalmennuksen. Kuuntelin hänen selostustaan ruokavaliosta ja ajattelin, että mitä järkeä!? En kiellä, että joillekkin tämä ruokavalio sopii, mutta että se lätkäistään jokaisen diettaavan kouraan kuulostaa korvaani naurettavalle… Ihmisillä on yksilölliset tarpeet, joita pitäisi kuunnella! Minusta ihmisten tulisi ajatella omilla aivoilla enemmän ja etsiä monipuolista tietoa. Näin kaikki löytäisivät itselleen parhaiten sopivat ruokavaliot! Kiitos, olen puhunut 🙂 jatka samaan malliin puhuttavien aiheiden kanssa!! 🙂

  • Kiva että ajatusmaailmat kohtaa :)!

   Se kai näissä nettivalmennuksissa juuri tehoaakin on se, ettei tarvi itse ajatella. Lappu kouraan ja kauppaan,eikä siinä maalaisjärkeä tarvita! Mutta niinkuin täällä on tullut monessa kommentissa esille voi ne ongelmat tulla siinä vaiheessa kun joku juttu ei sovikkaan tai vielä pahempaa, jos dieettiä ei pysty kerta kaikkiaan noudattamaan. Silloin on kyllä mennyt sata egee kuin tuhka tuuleen!
   Mitä itseeni tulee, niin nykyääne en enää missään nimessä jaksaisi syödä edes kahta viikkoa joka päivä samalla tavalla.

 4. Heti alkoi aivoissa raksuttaa! 😀 Ja tietysti on sanottavaa vaikka kuinka, koska olen ostanut kaksi kertaa FitFarmin paketin johon kuuluu ruokavalio ja treeniohjelmat ja sen lisäksi olen käyttänyt kahden eri salin (toisen maksutonta ja toisen maksullista) PT-palvelua.

  Mulla kävi noiden nettivalmennusta kanssa tuuri. Mä kuuluin just niihin keille ne sopi. Ja toisen ruokavalion aamupala ei sopinut sellaisenaan (veti mahan jumiin), mutta sain sitten vastauksen miten voin sitä muokata vastaamaan omia tarpeitani ja se sopi. Ymmärrän kyllä silti pointtisi. Ehkei noiden kohdalla tulisikaan puhua PERSONAL trainerista vaan enemmänkin erilaisista laihdutus/kiinteytysohjelmista? Mutta toisaalta kuten itsekin sanoit, kuinka monta kertaa pyörä voidaan keksiä? Kuinka monella eri tavalla niitä kasviksia ja proteiininia ja hiilareita voidaan syödä ja millaisilla suhteilla? Samat lainalaisuudethan ne aika pitkälti tässä asiassa pätevät.

  Itse näkisin (hyvän) PT:n merkityksen siinä, että se tsemppaa niiden vaikeiden hetkien yli, kun keksipaketti huutelee hyllyssä ja kun tekee mieli mennä mielummin sohvalle makaamaan kuin lähteä lenkille. Tähän nettipalvelut ei tarjoa tukea, ei ainakaan just siinä ja silloin. Mutta toisaalta tukena saattaa olla nettivalmennuksen ympärille muodostunut nettiyhteisö.

  Kuntosalin PT-palveluista mulla sen sijaan ei ole hyvää sanottavaa. Mutta se on vain mun kokemus. Mun kokemus on että PT:n toimintapaa on toisessa paikassa määrittänyt liiaksi ketjun omat tavat toimia ja toisessa paikassa mulle sattui kokematon PT ja maksoin aivan shaibasta saliohjelmasta 89euroa jota en ole tehnyt kertaakaan. Oma vika, en osannut avata suutani.

  Summarum. Mä uskon, että nuo nettivalmennukset toimii ”keskivertoihmisellä” joka jo tietää jotain laihduttamisesta ja treenaamisesta ja on todella motivoitunut hommaan. Ihan live PT on varmasti paras todella tavoitteelliseen treeniin, kisalavoille tähtäämiseen ja sitten taas toisaalta ihan alun räpiköintiin kun suunta treenissä on hukassa, eikä tiedetä mitä SJMV tarkoittaa tai mitä on lyhenne KP tai mikä on aerobinen jne.. eikä osata ruokailussa vielä miettiä ratkaisuja itse tai muuten vaan kaivataan tosi kovaa tsemppiä.

  Sekavaa pohdintaa, mutta parempaan pysty ja ajatuksia oli vaikka kuinka. Saatanpa jatkaa tästä sopivan hetken tullen omassakin blogissa. 😀

  • ”Mun kokemus on että PT:n toimintapaa on toisessa paikassa määrittänyt liiaksi ketjun omat tavat toimia..”

   Mulla on myös samansuuntaisia kokemuksia ja aika paljon kuullut asiakkailta juttua. Kaikki yritetään väkisin vääntää johonkin ”juttuun” ja vaikka asiakas haluaisi jotain ihan muuta, niin se sivuutetaan. Kyllä mä oon sitä mieltä, että jos ihminen ei vaikka halua salilla treenata niin kyllä me aina jotain keksitään. Ei vaan voi sanoa, että meidän kuuluu nyt tehdä tää juttu tällä tavalla tai että ”sä et ymmärrä omaa parastasi”.

 5. – Kenen syy on jos ruokavalio ei toimi? Jos asiakas vaikka lipsuu koko ajan? Onko syy asiakkaan huonossa itsekurissa vai huonossa PT:ssä?
  Jos ruokavalio ei toimi, on syy mun mielestä PT:ssä. PT:n tulisi muokata ruokavalio asiakkaalle toimivaksi. Jos asiakas lipsuu koko ajan, on syy enemmän asiakkaassa, mutta kai sen PT:n tulisi kannustaa mahdollisimman paljon, että asiakas pystyisi ruokavaliota noudattamaan. Tollasissa asioissa kuitenkin se päävastuu on asiakkaalla itsellään, ei kukaan voi treenata tai syödä tai jättää syömättä toisen puolesta, se halu siihen muutokseen tulee tulla jokaisesta itsestään. Ei kukaan voi sua siihen pakottaa. Siinä voi sitten miettiä, että miks on maksanut tollasista palveluista, jos ei niitä kuitenkaan aio noudattaa.

  – Onko teidän mielestä ihan ok ottaa vaikka 100€ ruokavaliosta / treeniohjelmasta, jonka saa 100 000 ihmistä?
  Riippuu ihan siitä, mitä ihmisille kerrotaan. Esimerkiksi näissä Fitfarmin nettivalmennuksissa kaikille on tiedossa, että se ohjelma ei ole yksilöllinen. Voit sitten ihan omalla järjelläs miettiä, ettei se siis välttämättä toimi sulle 😀 sillonhan se vastuu siitä toimimattomuudesta on mun mielestä taas asiakkaalla. Jos taaskin väitetään, että ohjelma on yksilöllinen, niin sillon sen kuuluu olla yksilöllinen. Yksilölliseen treeni- tai ruokaohjelmaan kuuluu mun mielestä kanssa se, että jos/kun asiakas huomaa, että siinä on jotain vikaa, niin ne viat korjataan.
  Tärkeintä mun mielestä on olla rehellinen asiakkaille. Jos kyseessä on tällänen massadieetti, niin jos se kerrotaan ihan reilusti, niin asia on ihan okei. Jos välität tekeväsi yksilöllisiä ohjelmia, mutta ne ei ookkaan sitä, niin se ei oo ookoo 🙂

  • ”Jos ruokavalio ei toimi, on syy mun mielestä PT:ssä. PT:n tulisi muokata ruokavalio asiakkaalle toimivaksi.”
   Mun täytyy kyllä sanoa, että olen hyvin pitkälti samaa mieltä. Itseasiassa mun yks tuttu PT esitti mulle tän kysymyksen ja aloin miettiä sitä. Jos sä ostat sellaisen ruokavalion, jota et pysty noudattamaan, niin onko se ruokavalio silloin sulle oikea? Mun mielestä on itseasiassa ennemminkin todennäköistä, että jos olet ennen syönyt mitä sattuu ja yht äkkiä saat tiukat ohjeet, niin sitä on vaikea noudattaa… Ehkä vain 1/10 ihmisestä omaa sellaisen itsekurin, että siihen pystyy.

  • Heippa,

   Hyvä ja tärkeä aihe. Itse täällä ruudun toisella puolella olen vakavasti parin kuukauden ajan harkinnut PT:n palkkaamista ja nimenomaan siitä syystä, että perustiedot ja asiat on kyllä hanskassa ja aikansa sillä tuloksiakin syntyi, mutta nyt tilanne on jumahtanut ja kaipaisinkin tukea mentaalipuolelle ja syvemmälle menevää yksilöllistä tietoa asioista ja henkilökohtaista apua. Itse en usko, että tähän tarpeeseen nettipalveluista olisi apua. Enkä oikein jaksa uskoa, että niistä kenellekään kovin paljon on hyötyä. Toki voi jollain laittaa alulle asioita, mutta saman ruokavalion ja treeniohjelman kun lähes jokainen osaisi ja pystyisi rakentamaan viettämällä pari tuntia netin äärellä/kirjastossa. Tosiasia monessa asiassa on se, että henkilökohtainen kontakti, vuorovaikutussuhde on tehokkaampaa kuin kasvoton ja niissä pystytään luomaan nimenomaan ne yksilölliset ruokavaliot ja treeniohjelmat sekä seuraamaan ja arvioimaan niiden toteutumista ja toimivuutta.

   Luultavasti PT:n tulen jossain vaiheessa palkkaamaan, mutta haasteeksi tässä asiassa nousee mielestäni sinunkin esiin nostama asia Personal trainereiden ”laatueroista”. Palvelu on kuitenkin sen verran arvokas, että tahdon todellakin saada myös rahoilleni vastinetta oikeasti ammattitaitoisen Pt:n muodossa. Kyse on kuitenkin minun kehostani ja minun terveydestäni ja siksi kyseessä on huomattavasti tärkeämpi valinta kuin kampaajan kohdalla, vaikka vertaus sinällään oli osuva.

   Se onko PT vastuussa asiakkaan lipsumisesta, on aika vaikea kysymys. Luultavasti asiakas ainakin jollain tasolla on tiedostanut omat haasteensa sitoutumisen suhteen ja on siksi turvautunut PT:n apuun, jolloin ammattitaitoinen PT osaa asiaan puuttua ja etsiä ja löytää niitä asioita, mistä lipsuminen johtuu. Lipsuminenhan voi johtua monesta eri tekijästä, joihin päästään pureutumaan vain ajan kanssa keskustelujen kautta. Jos asiakas ei pysty sitoutumaan niihin tavoitteisiin, jotka on yhdessä PT:n kanssa asetettu, on ehkä syytä miettiä, että onko mielekästä jatkaa, jos ei ohjaus enää palvele tarkoitustaan. Asiakkaalla on vastuu itsestään ja suunnitelmien toteutuksesta, mutta jos asiakas tuo itse esiin lipsumisen ja haluaa siihen apua, mutta PT ei pysty siihen vastaamaan on silloin vastuu PT:llä.

   Haastavaa hommaa kaiken kaikkiaan, kun on kyse niin isosta ja moniulotteisesta kokonaisuudesta. Ihmiset kun vielä ovat erilaisia, niin vaatii todella paljon ammattitaitoa, että saadaan rakennettua toimiva ja tuloksia tuottava kestävä kokonaisuus.

  • Yleensä parhaimmat PT:t varmaan onnistuu löytämään ihan muiden suosituksesta, mutta ymmärrän kyllä että voi olla todella vaikea löytää just oikea ihminen – VARSINKIN jos on valmis satsaamaan sievoisen summan. On tosi ikävää, jos jälkeenpäin sitten tuleekin fiilis, että ei hitsi, miksi meninkään palkkaamaan tän tyypin.
   Sinuna laittaisin ensin sähköpostia ja kyllä jo pelkän sähköpostiviestittelyn perusteella voi saada vähän tuntumaan millainen tyyppi kyseessä. Mä olen itse niin tarkka kaikissa asiakaspalvelujutuissa, että jos henkilö vaikuttaa jo viestien perusteella liian kiireiseltä tai meiniki on rahat pois, niin juoksen äkkiä karkuun!

 6. jihuu hyvä että näistä puhutaan 🙂 Mun mielestä usein syy on siinä että nyt kun on niin trendikästä että on PT niin vain sellaisen hankkiminen antaa usealle kuvan siitä että peilistä katsoo Nathalia Melo. Näitä treenereitä on kyllä todellakin laidasta laitaan. Näen itse omalla salillani jos jonkinmoista ja mietinkin välillä, että hohhoijaa tosta tunnista en maksais ite kyllä euroakaan. Mun mielestä hyvä pt omaa itse todella usean vuoden urheilutaustan, ei riitä pelkkä ”oon käynyt vuoden salilla” kokemus. On kokemusta muistakin lajeista kuin vain ja ainoastaan punttitreenistä. Tietää erot miten miehen ja naisen kroppa toimii. Tietää ravinnosta osaa räätälöidä yksilöllistä palvelua asiakkailleen. Mutta myöskään kaikista ei ole siihen ei ole mitään takuita, että vaikka olet itse kilpaillut useita vuosia, että se tekisi sinusta hyvän valmentajan…

  • Mun mielestä ihan ensin hyvän PT:n vaatimus on samanlainen ajatusmaailma, eli jos kemiat ei yhtään kohtaa niin en jaksa uskoa että homma toimii. Ja jos ihmiselle tulee heti sellainen olo, ettei tämä PT taida tietää mitä tarvitsen, niin ehkä kannattaa viedä rahansa muualle. TOSIN, me suomalaiset harvoin kehdataan sanoa etten mä haluakkaan sun palveluita. Sitten jälkeenpäin itketään, ettei se mitään osannut.
   Toki omasta urheilutaustasta on hyötyä, mutta enemmän siitä on hyötyä kun valmennetaan kilpaurheiulijoista. En itse lähtis mihinkään fitness-valmennukseen – treeneistä varmaan olis ihan hyvä näkemys mutta ruokavalion hienosäätö on liian tuntematon alue. Koska fitneksessä valmentajan täytyy osata reagoida niin herkästi asioihin.
   Ja ylipäätään PT:n pitäs tietää aika paljon muustakin treenaamisesta kuin pelkästä hauiskäännöstä :D. Personal training on niin paljon muutakin kuin salitreeni, vaikka sitä noissa koulutuksissa ehkä mun mielestä vähän ylikorostetaankin. Entäs jos asiakas ei halua salille? ”No etsi sitten joku muu PT!” 😀

 7. Todella hyvä ja tärkeä aihe! Itse olen ehdottomasti näitä kaikenmaailman nettivalmennuksia vastaan. Koen, että nettivalmennukset sopivat vain todella motivoituneelle laihduttajalle/kuntoilijalle, jolla perusasiat ovat jo kunnossa ja hän tietää ravinnosta sekä treenaamisesta melko paljon. Hän osaa vaatia yksilöllistä ohjelmaa, kertoa omat ravintoyliherkkyydet ja osaa tarvittaessa soveltaa ruokavaliota omiin tarpeisiin sopivaksi. Toisaalta, jos esimerkiksi ruokavaliosta maksaa 100e, ei siinä pitäisi olla enää mitään ”soveltamisesta”, vaan sen tulisi olla jo yksilöity, ja sovellettu.

  Jos puhutaan puhtaasti laihduttamisen näkökulmasta, tarvitsevat yksilöt lähes poikkeuksetta eniten tukea henkisellä puolella. Tätä ei nettivalmennukset valitettavasti tarjoa, eivätkä nämä laihduttajat välttämättä itse edes ymmärrä, että ongelmat (syömisen kanssa) johtuvat psyykkisestä puolesta. Usein kuvitellaan, että hyvään kuntoon/laihtumiseen, on jotain oikoteitä tai salaisia reseptejä, vaikka oikeasti siihen ei tarvita kuin siisti ruokavalio. Jälleen kerran onnistuminen laihdutuksessa vaatii jonkin asian muuttumista henkisellä puolella, jotta fyysinen muutos on mahdollinen. Printattu musta-valkoinen aanelonen, jossa lukee ”kanaa, parskalaalta, rahkaa”, ei vielä itsessään laihduta ketään. Uskon, että pelkkä henkinen valmennus, ilman tarkkaa ruokavaliota, voisi toimia laihdutuksen kannalta jopa paremmin ja tuoda pysyviä muutoksia syömisen suhteen.

  Nämä eivät nyt suoraan vastanneet kysymyksiisi 😀 mutta lyhyesti, mielestäni kenenkään ei tulisi sortua nettivalmennukseen, etenkin, jos perusasiat eivät ole kunnossa. Toivoisin, että asiakkaat olisivat kriittisiä, ja jopa vaativia, PT:n valinnan suhteen. Aidosti välittävä, ja asiakkaasta kiinnostunut PT, on aina paras valinta. Suosittelen hiukan haastattelemaan PT:tä, ennen hänen palkkaamistaan, jotta tietää, kohtaako omat vaatimukset, ja hänen tarjonta keskenään. Kannattaa myös kysellä muiden onnistujien kokemuksia.

  • Niin siinäpä se onkin, että esim. työskennellessäni kuntokeskuksessa PT:nä oli ongelmana juuri se, ettei siinä kovin syvälle asiakkaan pään sisälle päässyt. Tämä johtui siitä,ettei siinä ole ajallisesti yhtään liikkumavaraa keskustelulle. No, tästä kuntokeskuksien PT hommasta toki riittää puhuttavaa vaikka toisen postauksen verran…
   Mutta niinhän se on, että todellinen ammattilainen kyllä heti osaa esittää asiakkaalle sellaiset kysymykset, että se saa asiakkaan itsensäkin tajuamaan mistä kiikastaa. Kyllä se henkinen tuki/paine on usein se, jonka takia asiakas onnistuu. Onhan noissa nettivalmennuksissakin keskusteluryhmät, joista saa tukea. Varmaan monelle onkin ”se” juttu kuulua johonkin ryhmään, jolla on sama tavoite.

 8. Itselläni on näissä nettivalmennuksissa ollut se ongelma, että niissä energiansaanti on aivan liian pieni omaan kulutukseeni nähden. Olen siis sitkeästi noudattanut tällaista massoille suunnattua dieettiä koko ajan hirveässä nälässä. Treenejä ei ole voinut kuvitellakaan tekevänsä energian puutteen takia ja jo siitä alkaa sitten motivaatio laskea. Sitten se vääjäämätön repsahdus tapahtuu, kun olo on koko ajan niin huono. Ja siitä repsahduksesta tulee tietysti huono omatunto ja ajatus, miksi minusta ei ole tähän.

  Tällaiset nettidieetit on ilmeisesti suunniteltu henkilöille, joiden työ ei ole kovin fyysistä, sillä en ymmärrä miten kukaan pysyy toimintakykyisenä niillä kalorimäärillä. Olenkin päättänyt, että en enää koskaan maksa tällaisista nettivalmennuksista yhtään mitään, sillä rahoilleen ei todellakaan saa vastinetta. Harmittaa, että olen euroakaan tuhlannut näihin valmennuksiin.

  Mielestäni dieetillä pitäisi kuitenkin pysyä virkeänä ja myös kykenevänä oikeasti treenaamaan. Eli olenkin nyt päättänyt koostaa ruokavalioni itse!

  • Hyvä päätös! Kuulut siis siihen ryhmään, jolle tuo nettivalmennus siis ei sopinutkaan. Mulla ei ole noista tosiaan sen enempää kokemusta, joten en tiedä miten tarkasti ihmisten elintavat ja liikuntatottumukset tentataan. On kuitenkin tosi paljon eroa, oletko raksalla töissä vai teetkö jotain koneen näpytystä toimistossa. Näille ihmisille ei vain voi sopia samanlaiset ruokailutottumukset!!

   Älä kiusaa enää itseäsi! Kyllä painoa voi pudottaa ilman karmeaa nälkää ja repsahdusten oravanpyörää!

 9. Itse koen, että onnistunut laihdutus / kunnon kohottaminen lähtee ensisijaisesti siitä, että sitä haluaa itse, siihen sitoutuu ja se on jatkuvaa. Se on osana arkea kaiken aika eikä pelkkä arki, joka on vain ”projekti” ja sen jälkeen voi alkaa sitten elää sitä elämää. Yhdestäkään PT:sta ei ole hyötyä, jos ihminen ei itse ole kaikin voimin valmis tekemään muutosta. Itse asiassa kyseenalaistaisin rohkeasti koko PT:n tarpeen tavallisen kuntoilijan kohdalla, sellaisen, joka haluaa vain nopeasti laihaksi ja ehkä vähän vatsalihasta esiin. Jotenkin tuntuu, että miksi kaikesta tehdään niin hiton vaikeaa? Liiku (jotenkin) ja syö kohtuudella itselle sopivalla tavalla, toista 365 päivää vuodessa, niin homma toimii varmasti.

  Etukäteen tehty ruokavalio ja jumppaohjelma ovat varmasti suuntaa-antavia ja voivat toimia hetken joillakin, mutta ei todellakaan kaikilla. Jotkut saavat helpommin lihaksia esille ja toisten aerobinen kunto taas on luonnostaan parempi. Mitä tulee ruokaan, se on ihan loputon suo. OIKEASTI toimivia tuloksia saa, kun antaa itselleen aikaa – ja jatkaa, vaikka mikä olisi. Eikös sitä sanota, että sitten kun on todella pohjalla ja todella väsynyt, halu alkaa tulla ihan itsestään eikä minkään trendin / pinnallisen syyn seurauksena.

  Tarkoitus siis ei ollut todellakaan vähätellä PT:eitä, enemmänkin kritisoin tässä ihmisiä, joille sellaisen palkkaaminen on viimeisin trendi ja ainoa tie onneen, vaikka asiahan on niin että ihminen on itse vastuussa onnestaan. Ja mites sitten, kun PT-suhde loppuu? Koitan tässä siis teroittaa että homman pitäisi oikeastaan toimia jo ilman PT:ia, mutta jos itselleen kokee saavansa vielä jotain lisäarvoa toisen ihmisen valmennuksesta, hyvä niin.

  Tulipa tosi sekavasti eri pointteja tuossa mutta toivottavasti jotain selkoa sai! Niin ja vastauksena kysymyksiin, kyllä ihminen on ihan itse vastuussa kaikesta mitä tekee. Ei se ole tyhmä, joka pyytää, vaan se joka maksaa 😉

  • You got the point, mutta pariin kohtaan tartun. Mä olen huomannut, että esim 90% niistä, jotka haluavat laihtua tekevät (syövät+treenaavat) aivan väärin tai ainakin melko väärin. Ihmisillä on ehkä mediasta repäistyjä uskomuksia ja kuvitelmia siitä mitä terveellinen elämä on, mutta siltikään asiat eivät muutu.
   On helppo sanoa ”syö vähemmän kuin kulutat”, mutta todellisuudessa siinä on vielä todella monta mutkaa välissä. Myös monella on tuo mainitsemasi kohtuus aika hakoteillä.
   Tehdään joko aivan helvetin täysillä, tai sitten ei ollenkaan! Tähänkin PT voi olla todella hyvä apu, hän antaa ohjeet järkevään syömiseen ja treenaamiseen. Jossakin tapauksessa potkii persuksille, jossakin tapauksessa toppuuttelee alkuinnostuksen kourissa olevaa treenaajaa.

   En koe, että kaikkien ihan pohjalla kannattaa käydä :D. Sitä kymmentä kiloa on paljon helpompi pudottaa kuin 40-kiloa! Tai että odottelisi niin kauan, että on ehtinyt mennä ihan rapakuntoiseksi ja sitten haluaakin juosta ensi kesänä maratonin.

   Toki mä olen puolueellinen koska olen itse ammatissa ja olen varma että pystyn monia ihmisiä auttamaan. Sinänsä pyrin itsekin haistamaan sellaiset asiakkaat, jotka haluaa pt:n vain trendin takia ja niin rahan perässä mä en ole. Kyllä niitä syitä täytyy muitakin löytyä, koska muuten on aika ohkanen motivaatio lähteä tekemään yhtikäs mitään itsensä kuntoonsaamiseksi.

 10. Jos asiakas ”lipsuu” jatkuvasti ruokavaliosta, onkohan se ruokavalio silloin jo alun perin liian vaikea noudattaa? Ehkä ajattelen ylipäätään tästä asiasta vähän eri tavalla, mutta en oikein muutenkaan liputa sen puolesta, että lyödään joku lappu käteen, jonka mukaan pitäisi sitten syödä tietyllä tavalla. Tietysti jos PT:n tekemä ruokavalio on lähellä sitä, mitä asiakas on jo ennestään tottunut syömään, ts. ei tehdä hirveän isoa muutosta kerralla, silloin homma voisi toimia (tosin varmasti löytyy niitäkin, joille sopii juuri tällainen iso muutos kertarysäyksellä). Ajattelen asiaa pidemmällä tähtäimellä, siis pystyykö henkilö noudattamaan tätä ruokavaliota lopun ikäänsä. Sen takia uskon siihen, että muutokset pikku hiljaa, yksi kerrallaan olisivat parempi tie ja että asiakkaan kanssa kannattaisi etsiä yhdessä sellainen ruokavalio, joka on terveellinen ja tukee tavoitteita, mutta jota on kuitenkin mahdollista noudattaa lopun ikäänsä. Arvelen, että nämä tämän hetkiset muotidieetit (superdieetit sun muut) eivät välttämättä tällaisia ole (ja tässäkin tietysti ihan varmasti on poikkeuksia, yksilöitä kun ollaan! 🙂 )

  Ja huom., minulla on tässä ajatuksena se, että asiakas on tavallinen kaduntallaaja, joka haluaa muuttaa elämäntapojaan paremmiksi, syödä terveellisemmin ja voida paremmin sekä samalla laihtua. Ihan varmasti on ihmisiä, joiden tavoitteet on erilaisia ja joille sen takia sopii myös erilaiset keinot. Tässä nyt vaan yksi näkökulma tähän ruokavaliosta lipsumiseen 🙂

  • Sulla on tavallisena kaduntallaajana hyvin samat näkemykset kuin itselläni :).
   Aika moni PT asiakas varmaan olettaa ja/tai toivoo, että saa todellakin sen lapun käteen. Aika harva voi kuitenkaan elää se lappu kädessä viikkoja, kuukausia saati vuosia. jotain sinne selkärankaan pitäs jäädä sillä matkalla. Moni hakee turvaa tarkoista ohjeista ja sehän on niinkuin intissä; Helppoa kun ei tarvitse itse ajatella. Mä ainakin pyrin siihen, että mun asiakkaat oppii tekemään omia valintoja ja omia päätöksiä siellä ruokakaupassa, eikä niin että ainoa oikea tie on se 200g parsakaalia nyt, aina ja ikuisesti.

   Jos mä annan asiakkaalle kolme ohjetta versus, että mä annan sille A4sen ohjeita, niin kumpikahan on helpompi noudattaa vielä puolen vuodenkin päästä…?

 11. Olipas hyvä kirjoitus, ja mun mielestä asiasta pitäs kirjottaa paljon enemmän 🙂 Itse käyn salilla säännöllisen epäsäännöllisesti 😀

  Kenen syy on jos ruokavalio ei toimi? Jos asiakas vaikka lipsuu koko ajan. Onko syy asiakkaan huonossa itsekurissa vai huonossa PT:ssä?
  -En oo itse koskaan noudattanut mitään PT:n tekemää ruokavaliota, mutta mun mielestä pitää olla ihan HILLITÖN itsekuri jos pystyy noudattamaan niitä tusinadieettejä mitä netistä ihmisille annetaan aika korkeaa hintaa vastaan. Itse oon kyllä miettinyt pariin otteeseen että pitäisikö kokeilla jotain tällaista ruokavalio+treeniohjelma yhdistelmää jonka ostaisin netistä.. mutta oon tullut siihen tulokseen että ei mun itsekuri riitä siihen, ja ensinnäkin siksi että keneltä kysyisin jos ruokavalion kanssa tulisi ongelmia..?? Tuntuisi tyhmältä kirjotella esimerkiksi sähköpostia ja kysyä neuvoa joltain joka väitttää olevansa PT! Tämä on vain tällaisen tavallisen salilla käyvän ihmisen mielipide, toki tuollaiset ruokavaliojutut voi joillain toimia 🙂 Ja kyllä mielestäni asiakkaallakin on myös vastuu ruokavalion onnistumisesta, koska asiakashan on itse kyseistä palvelua ostanut ja eikö se silloin osoita että asiakas on siihen sitoutunut ja motivoitunut !? Ja siinä mielestäni myös punnitaan PT:n ammattitaito, että jos asiakkaalla ruokavalion kanssa tulee ongelmia, niin PT yrittää auttaa asiakkaan ongelmien yli ja tsempata. Mutta asiakkaankin pitää sitoutua projektiin, eikä se mielestäni voi projektin jälkeen haukkua PT:tä sen vuoksi ettei laihtunutkaan, koska ei esim. noudattanut ohjeita.

  – Onko teidän mielestä ihan ok ottaa vaikka 100€ ruokavaliosta / treeniohjelmasta, jonka saa 100 000 ihmistä?
  – Mielestäni tuollainen hinta on on aika kallis, ja edellisessä kysymyksessä sivusinkin aihetta tusinaruokavalioista. Jokainen on yksilö, ehkä nuo tuollaiset ruokavaliot/treeniohjelmat toimii osalla ihmisistä.
  Itselläni kokemusta huonoista PT:tä ja treeniohjelmista.. mulla on jalka leikattu yhteensä kolme kertaa, ja se asettaa tiettyjä rajoitteita esim saliohjelmissa. Edellisen leikkauksen jälkeen maksoin kuntokeskuksen PT:lle jotta se tekis sellaisen ohjelman jonka avulla saan itseni taas kuntoon.. vein lääkärinlausunnot ja fysioterapeutin lausunnotkin, jotta hän ymmärtäis millasesta vaivasta kyse ja mitä rajotteita mulla on..Tuloksena oli että sain saman ohjelman minkä jokainen salille tuleva uusi asiakas! Ja kun en noudattnut ohjelmaa, vaan muokkasin sitä itse, ohjaajat ihmettelivät miksi tein niin, mutta eivät siltikään alkaneet tehdä uutta ohjelmaa mulle.. Viimeisin jalkaleikkaus oli viikko sitten, ja kun saan luvan alkaa treenata, en kyllä ota sitä halvinta salikorttia, olisi mahtava saada ammattitaitoinen ohjaaja!
  Tästä aiheesta riittää näköjään mielipiteitä meikäläiselläkin, mutta eikhän tämä tältä erää riitä 😀

  Luen usein sun blogia, ja on hyvä että uskallat kirjoitella näistä hieman negatiivisemmistakin asioista ja kysyä lukijoiden mielipidettä 🙂

  • Siis totuus on se, että nimenomaan terveysongelmista kärsivät ja ”liikuntarajoitteset” tarvitsevat todellakin kokeneen PT:n! Ei nyt mikään lääkäri tarvitse olla, mutta pitää tajuta vähän fysiologiasta ja olla kokemusata erilaisista asiakkaista. Musta tunuu, että moni PT ei kuitenkaan kehtaa sanoa ääneen, et ”ei en mä osaa valitettavasti auttaa sua” koska haluaa tietysti asiakkaan rahat! Mulla ei ole kokemusta itsellä kuin yhdestä kuntokeskuksen PT:stä vuonna nakki, mutta ainakin hän vaikutti ihan pätevältä kaverilta, mutta epäilen myös ettei treeniohjelma ollut mikään tusinajuttu vaan oikeasti mulle räätälöity.
   Mä tunnen myös joukon todella hyviä kuntokeskuksen PT:itä, joilla on itsellä speciaali-alueet ja he ovat todella ammattilaisia. Kaikkia ei tietenkään yrittäjyys kiinnosta, jonka takia he mieluummin ovat palkollisia. Harmi silti, että näitä tarinoita kuulee tosi paljon, kun on pyydetty apua tiettyyn ongelmaan mutta ohjelma on ihan sama mikä muilla. PT on varmaan ajatellut, ettei tällä palkalla kannata nähdä vaivaa – näin se aika usein todellisuudessa valitettavasti on! Itse en koskaan voisi toimia näin, rakastan liikaa työtäni ja onhan toi tosi moraalitonta toimintaa.

  • Kiitos kun kommentoit asiaa 🙂 Ja aivan varmasti on paljon hyviä personal trainereita myös kuntokeskuksissa, jotka ovat motivoituneita työhönsä jotta pystyvät auttamaan asiakasta parhaansa mukaan. On harmi että tällaiset ei-motivoituneet PT:t ”pilaavat” mainetta myös niiltä motivoituneilta ohjaajilta kuntokeskuksissa. Toivon löytäväni hyvän ohjaajan itselleni, ja pitää aloittaa etsintä jo nyt hyvissä ajoin 🙂 Salille kuitenkin on mentävä jotta saa lihakset takasin ees jonkinlaiseen kuntoon 🙂

  • Piti muuten vielä sanoa tohon kurinalaisuuteen liittyen…

   Mä olen huono sanomaan mitän hillittömästä itsekurista, koska ikinä eläissäni en ole mitään dieettiä pystynyt noudattamaan 100%. Se mikä niihin lipsumisiin on ajanut on tietenkin vaihdellut, mutta kai syy lienee paskan selkärangan (osittain) ja myös aivan liian suuren kontrolloinnin eli vapauden puutteen(osittain). Mä olen aika mukavuudenhaluinen pulliainen vissiin perusluonteeltani, koska en mitenkään jaksaisi kärsiä esim. kylmää, heikotusta, päänsärkyä yms oireita viikkotolkulla vain ollakseni täydellisen keskittynyt noudattamaan jotain tiettyä ruokavaliota.

 12. Jos asiakas lipsuu ruokavaliosta voi ongelma olla joko siinä, että ruokavalio on liian erilainen asiakaan tottumaan ruokavalioon tai sitten asiakas ei vaan ole vielä henkisesti valmis muutokseen. Kyllä sitä muutosta pitää haluta tehdä ihan itse, muuten ei voi onnistua. PT voi ohjeistaa ja tsempata vaikeiden hetkien yli, mutta kyllä meistä ihan jokainen ( aikuinen) on itse vastuussa siitä mitä suuhunsa laittaa. Ei PT voi olla koko ajan valvomassa mitä syöt. PT:lle pitää heti alussa kertoa kuinka suuria muutoksia on valmis tekemään. Jos ei ole valmis luopumaan palasta suklaata joka päivä tuo suklaa pala sisällytetään ruokavalioon. Ja sitten huomioidaan tämä siinä kuika nopeasti voidaan tuloksia saavuttaa. Jos pudotettavaa on paljon ja ei halua suuria muutoksia ei voi odottaa että paino putoaa nopeasti. Silloin pitää vain hyväksyä se, että tahti on hidas. Ja se ei kuitenkaan aina ole huono asia.

  Nosta nettivalmennuksista/ ruokavalioista, pitää ymmärtää, että se ei ole yksilöllinen. Toisilla se toimii ja toisilla ei. Toisaalta moni ( ei ehkä näitä blogeja lukeva) on ihan hukassa sen suhteen mikä on sopiva annos ruokaa ja kuinka usein on hyvä syödä. Kovin moni edelleen kituuttaa päivän ja ahmii ravintoköyhää ruokaa illat. Tällaisille henkilöille voi nettiohjeet olla hyvä keino saada vähän ymmärrystä siihen miten tulisi syödä. Ja toisille se, että siitä maksaa toimii kannusteena siihen, että sitä myös yrittää noudattaa. Mutta kaikkeen minkä netistä lukee on syytä suhtautua kriittisesti. Kaikki ei toimi kaikilla, jokainen on yksilö ja reagoimme asioihin eri tavoin ( sekä fyysisesti että psyykkisesti).

  PT:n kanssa pitää synkata ja PT:lle pitää olla rehellinen. PT ei voi auttaa jos kerrot muunneltua totuutta. PT ei osaa lukea ajatuksia eikä tiedä mitä söit eilen tai miten kovaa treenasit, jos et sitä hänelle rehellisesti kerro. Ei PT ole oikotie onneen vaan apukeino joka tsemppaa sinut tekemään ne kuuluisat viimeiset toistot ja opastaa sinut uudelle tielle kun olet eksyksissä. Mutta itse ne työt on tehtävä sekä liikunnassa että ruokailussa.

 13. Se että kopioidaan ruokavaliota useammalle ihmiselle ei tosiaan välttämättä tuo tuloksia. Toisaalta olen sitä mieltä, että kuka tahansa laihtuu, kun syö alle kulutuksen JA katsoo mitä syö. Ei ole sama syönkö kasviksia vai lauantaimakkaraa. Jos jaotellaan sitä ruokavaliota vielä siten, että laihdutatko, kasvatatko lihasta vai haluatko kiinteytyä, niin kai tuollaisella pienellä jaotuksella ruokavalio sopii ”kelle tahansa” ja tuloksiakin saattaa tulla. Toisaalta ruokavaliossa pitäs huomioida fysiologiset mittaukset, paljonko liikun, mitä liikuntaa harrastan, jne. Sitähän ei voi olla ruokavaliossa mikä on kopioitu usealle ihmiselle.

  Jos ruokavalio ei toimi (vaikka se olisi kopioitu 10000 ihmiselle samanlaisena) on mielestäni syy asiakkaassa (jos siinä täytyy se ehto, että syö vähemmän kuin kuluttaa). PTssä syy on siinämielessä et ainakin itse odottaisin satikutia PTltäni ”PRKL JÄTKÄ! miksi sinä et noudata ohjeitani?” Pariin otteeseen kattonut paria ”laihdutusohjelmaa”, jossa asiakas väittää noudattaneensa ruokavaliota ja ylipainoa on >40kg, niin varmaan on noudatettu ruokavaliota (kuvausten ulkopuolella vedetty namia, sipsiä ja viiniä). Toki syy voi olla myös jokin sairaus, jolloin ruokavalio ei toimi, silloin onkin syytä kääntyä lekurin puoleen.

  Mitä taas tuohon 100e tusina treeniohjelmasta tai tusina saliohjelmasta ei todella ole ok. Tällä FFssä ärsyttää osa bloggaajista (anteeksi nyt vain) , jotka markkinoi ruokavaliota tai treeniohjelmaa, jonka ihan takuulla saisi pienellä googlettelulla. Tietysti jos tuo myynti perustuu siihen, että bloggaaja ihan oikeasti tapaa asiakkaan tai EDES vähän ottaa henkilöstä taustatietoja on tilanne toinen. Taustatietojen ottaminen ei ole minusta nimen, iän ja kauanko olet harrastanut salia sekä sähköpostiosoitteen lähettämistä. Mut tuo kopiointi on aivan syvältä! Kaiken lisäksi osa (todennäköisesti nuorista aloittelevista harrastajista) maksaa vielä tusinatavarasta. Minusta se on pahemman laatuista kusetusta 🙁

  • No se on ihan taivaan tosi, että joku aloitteleva ”fitnessharrastaja” joka on katsellut facebookista motivaatiokuvia ei välttämättä vielä tiedä, mitä oikeasti tarvitsee. Tulee helposti sellainen ajatus, että jos joku on hyvässä kunnnossa niin hän tietää miten minäkin pääsen kuntoon. Toki täällä on tuotu sekin pointti esille, että ei se ole tyhmä joka pyytää vaan maksaa. Aika monelle ns.oikean PT:n palkkaaminen on liian kallista. Esim. 100€/kuussa on ihan ylitsepääsemätön summa. Sit jos saa ruokavalion/treeniohjelman sähköpostiin vaikka hintaan 50€ niin ei välttämättä nää mikä ero noilla asioilla nyt sitten on. Tosin mä todella toivon, että myös nuo jälkimmäisen vaihtoehdon valitsijat saa edes jonkinmoista helppiä matkvan varrella vaikkeivät siitä ns. maksakkaan.

   Mitä tulee esim. ”Juttailuun”, niin siinä monelle varmaan merkkaa paljon johonkin ryhmään kuuluminen ja sekin ruokavalio on monelle takuulla todella radikaali muutos. Mitään uutta ja ihmeellistä tossa kaurapuuro+raejuusto+mehukeitto-dieetissä ei toki ole, mutta sellaiselle joka on syönyt ennen pullan aamupalaksi voi se toki oikeasti avata silmät.

 14. Tosi mielenkiintoinen postaus! Olen itse aloittamassa tuollaisen netti-PT:n kuukauden päästä. Olen nähnyt ko. firman ”yksilöllisiä” ruokavalioita ja treeniohjelmia ja myös järkytyin lisäravinteiden määrästä. Vaikka mulla onkin jo kuntokeskuksen PT, niin uteliaana haluan kokeilla miten tuollainen toimii. Enkä vertaa noita keskenään, vaan tiedostan, että tietyt palvelut eivät siihen kuulu. Vakaana aikomuksena onkin muokata ohjelmat vielä enemmän itselle sopiviksi.

  Mistä päästäänkin siihen, että kaikilla ei ole osaamista niiden muokkaamiseen, vaan mielestäni PT-palvelussa maksetaan juurikin siitä räätälöinnistä. Eri asia on miksi noita sitten mainostetaan ”sinulle räätälöitynä ratkaisuna”. Murrrr. Eli ei todellakaan ole ok maksa 100e massaohjelmista.

  Ruokavalion toimivuuteen en osaa ottaa kantaa, koska se on niin monesta asiasta kiinni. Lähtökohtaisesti sanoisin, että joko asiakas ei noudata sitä tai ei ole kertonut PT:lle kaikkia asioita, joihin ruokavaliota tehdessä olisi pitänyt kiinnittää huomiota. (Nämä siis siinä tapauksessa, että PT on asiantunteva.)

  • Joo no niinkuin olen aikaisemminkin kommentoinut, niin hyvin pärjäät ilman noita ”jauheitakin” (palkkarit, boosterit, latarit ym).

   Ihan mielenkiinnosta kysyn, että jos hommaat PT:si lisäksi vielä nettivalmennuksen, niin eikö tämä nykyinen trainerisi ole onnistunut tarjoamaan rahallesi vastinetta…?

 15. Itse olen tilannut henkilökohtaisen treeniohjelman ja ruokavalion näkemättä PT:tä, koska asun ulkomailla, mutta halusin ohjeet Suomesta. Alkuselvitykseen kerroin mahdollisimman paljon itsestäni, miten liikun ja millainen on päivärytmini ja liitteeksi laitoin kuvat. Mukaan meni myös muutaman päivän ajalta ruokapäiväkirja. Sain ohjeet ja aloin noudattaa niitä. Jotkut asiat ruokavaliossa eivät toimineet – ne viilattiin kuntoon sähköpostin välityksellä. Olemme pitäneet yhteyttä PT:ni kanssa senkin jälkeen viikoittain, koska pakettiini kuului myös valmennus. Treeniohjelmani on päivitetty ja ruokavalioa muutettu ”suomalaisemmaksi” kun tulin Suomeen kuukaudeksi. Mielestäni tällainen etäsuhde on toiminut hyvin ja olen silti pystynyt saamaan henkilökohtaista palvelua. Varmasti monella muullakin valmennettavalla on samat raaka-aineet ruokavaliossaan kuin minulla, mutta ainakin omalla kohdallani kaikki niiden määrät pitävät loistavasti ja ongelmallinen vatsani voi paremmin kuin koskaan ennen. Treenejä on paljon, mutta niin on myös energiaa niiden tekemiseen.

  Olisin varmasti saanut ohjeet itsekin kasaan urheilublogeja selaamalla ja opettelemalla, mutta en viitsinyt. En ymmärtänyt oikeanlaisesta liikunnasta + ravinnosta yhtään mitään aikaisemmin. Mielestäni meni helpoiten näin ja minulle tämä sopii mainiosti. Olen valmis maksamaan siitä 100 eur/kk että joku kertoo minulle mitä tehdä ja syödä ja tukee tarvittaessa. Tulevaisuudessa voisin käyttää vapaa-aikani itse asioista opiskellen, mutta päästäkseni alkuun, tarvitsin ammatilaisen apua ja se on ollut yksi parhaimmista päätöksistä mitä olen tehnyt.

  Kiitos blogistasi ja mahtavaa että tartui tähän aiheeseen! Jään odottamaan uusia kirjoituksia 🙂 Ja oikeanlaisen ravinnon lisäksi olisi joskus kiva lukea mielipiteitä jakavasta lisäravinteiden käytöstä.

  • Mäkin olen tehnyt niin esim. muualla suomessa asuvien kavereiden/tuttujen kanssa, joita olen ruoka- ja treeniprojekteissa auttanut ja hyvin on toiminut! Tosi moni on sanonut, että enemmän haluaa sitä että joku on kiinnostunut miten homma etenee, vaikkakkin kysymys olisi vain sähköpostiviestittelystä. Sit voi olla myös niin, että joku haluaa apua esim. jatkuviin turvotuksiin tms jolloin ihan viestittelykin ohjeiden osalta riittää! Yleensä haluan kyllä nähdä ihmisen ihan face to face mikäli mahdollista. Aina se ei tietenkään ole mahdollista.
   Oot ihan oikeassa, että kyllähän niitä ohjeita löytää jos vain jaksaa selata. Mutta oikeasti harva jaksaa. Sen lisäksi jo heti ruokakaupassa saattaa herätä paljon kysymyksiä ja sitten ei olekkaan ketään jolta vois kysyä.

   Lisäravinnepostausvinkki huomioitu! Kiitos ideasta! 🙂

 16. – Kenen syy on jos ruokavalio ei toimi? Jos asiakas vaikka lipsuu koko ajan. Onko syy asiakkaan huonossa itsekurissa vai huonossa PT:ssä?

  Jos asiakas lipsuu jatkuvasti, se on asiakkaan syy ensisijaisesti. Kuitenkin, PT’n tehtävä on tsempata asiakasta ja tarvittaessa muokata ruokavaliota yksinkertaisemmaksi, jos se on asiakkaalle liian ”vaikea” noudattaa, sekä auttaa asiakasta henkisen puolen kanssa. Loppukädessä vastuu onnistumisesta on kuitenkin asiakkaalla. Kukaan ei laihduta eikä kuntoile kenenkään puolesta. Työ on tehtävä itse.
  Tässä on myöskin iso ero, onko ns. PT palvelu henkilökohtaista vai nettivalmennus? Jos henkilökohtainen, silloin PTn vastuu on suurempi. Nettivalmennuksessa säännöt on kaikille samat.

  – Onko teidän mielestä ihan ok ottaa vaikka 100€ ruokavaliosta / treeniohjelmasta, jonka saa 100 000 ihmistä?

  Mun mielestä on ok. Oon itse osallistunut kahteen nettivalmennukseen, toinen maksoi 30e/5vko ja toinen 99e/10vko.
  Ekasta jäi paska maku suuhun, vaikka se oli tehty enemmän minun tarpeiden mukaan ja halvempi. Ruokavalio oli liiankin psesifi, liikaa erilaisia aineksia ja foorumilta ohjeita vaihtaa ruokia, tuli vähän. Treeniohjelmat sen sijaan oli hyviä, mutta kun ruokavalio oli hankala noudattaa, tuli lipsuttua myös treenien suhteen. Koin, että jos ruokavaliosta tehdään liian yksilökohtainen, siitä tulee myös hankala noudattaa. Ei synny rutiineja, jos joka päivälle on kaksikymmentä eri ruoka-ainetta.

  Tokassa tosiaan lykättiin sama ruokavalio ja treeniohjeet kaikille. Annettiin vaihtoehtoja korvaaviin ruokiin ja foorumilta sai vastaukset about kaikkeen mikä mietitytti. Treeniohjelmien lisäksi oli videot tekniikoista ja joka viikko tuli yksi uusi treeniohje. Itse koin sen rahansa arvoiseksi, ruokavalio sopi minulle ja sitä oli helppo noudattaa. Ruoka oli joka päivä samaa, mutta sitäkin pystyi soveltaa käyttämällä mielikuvitusta jos sen koki tarpeelliseksi. Treenit toimi ja oli järkeviä, niitä oli helppo seurata.

  Nettivalmennuksissa on omat ongelmansa, mutta kaikenkaikkiaan näen ne hyvänä juttuna. Kaikki ei sovi kaikille, mutta ihmiset usein unohtaa pitää maalaisjärjen mukana. Jos kroppa huutaa apua, niin sitä pitää auttaa, vaikka nettivalmennuksen ohje sanoisi mitä.
  Nettivalkut voi monelle olla se eka vähän varovaisempi tapa ottaa yhteyttä ns. ohjattuun treenaamiseen. Monet on aika varovaisia hyppäämään suoraan PTn valmennukseen. Ja se on vieläpä tosi kallista.
  100e on mielestäni aika pieni raha, että jos miettii, että sillä saa ruokavalion, treeniohjeet ja netin kautta tapahtuvan tuen, on se maksanut jo itsensä. Samalla rahalla ei saisi kuin ehkä kaksi PT tapaamista. Ja ei kai kukaan, joka ottaa osaa nettivalmennukseen, kuvittelekaan saavansa henkilökohtaista valmennusta? Eli ns. PT palvelua nettivalmennukset ei mielestäni ole.

  -Johanna

  • Ollaan Johanna oltu varmaan samassa nettivalmennuksessa keväällä. 😉 Todellakin toimi!

   Ja tästä olen aivan samaan mieltä:
   ”100e on mielestäni aika pieni raha, että jos miettii, että sillä saa ruokavalion, treeniohjeet ja netin kautta tapahtuvan tuen, on se maksanut jo itsensä. Samalla rahalla ei saisi kuin ehkä kaksi PT tapaamista. Ja ei kai kukaan, joka ottaa osaa nettivalmennukseen, kuvittelekaan saavansa henkilökohtaista valmennusta? Eli ns. PT palvelua nettivalmennukset ei mielestäni ole. ”

   Jonkunlainen vastuu pitää asiakkaallakin olla. Ei voi olettaa saavansa todella henkilökohtaista valmennusta massavalmennuksesta joka tapahtuu netissä. 🙂

 17. – Kenen syy on jos ruokavalio ei toimi? Jos asiakas vaikka lipsuu koko ajan. Onko syy asiakkaan huonossa itsekurissa vai huonossa PT:ssä?
  Mun mielestä on vikaa on molemmissa, tosin pääosin valmentajassa. Ajattelisin niin että valmentajan pitää rakentaa ruokavalio asiakkaalle siten että se on toteutettavissa lähtökohdat huomioiden. Jos on vetänyt tuhansittain kaloreita törkyruoasta päivässä liikkumatta yhtään, voi olla pikkasen haastetta alkaa täysin esim. paleolle jollain 1000 kcal määrillä, ehkä nyt jonkin verran kärjistetysti. Mutta on se vastuu asiakkaallakin, pitäähän oma motivaatio olla lähtökohtaisesti kunnossa ja haluta muutosta. Onnistuneen muutoksen startti lähtee ihmisestä itsestään.
  Hyvän pt:n pitäisi seurata asiakkaan kehitystä ja ongelmien kohdalla tsempata ja muistuttaa miksi muutosta tehdään ja on aloitettu alunperin. Ja tarvittaessa tehdä muutoksia siten että siihen nimenomaan yhteiseen päämäärään päästään. Esim. dieetatessa paino helposti jumahtaa ja asialle pitää sitten osata tehdä jotain. Ja siihen pitää olla valmentajan ammattitaito käytettävissä. Muuten voi mennä auttamattomasti metsään.

  – Onko teidän mielestä ihan ok ottaa vaikka 100€ ruokavaliosta / treeniohjelmasta, jonka saa 100 000 ihmistä?
  Pitäisi ainakin sisäistää jokaisen se, ettei todellakaan ole kyse yksilöllisestä ruokavaliosta vaan joutuu itse kokeilemaan sopiiko se vai ei. Jos on uskallusta laittaa 100 eur sellaiseen missä on iso tietoinen riski ettei se toimi niin sitten antaa palaa vaan.
  Kovin vähän olen näihin massajuttuihin perehtynyt mutta ymmärtääkseni kuitenkaan nämä ei anna ohjetta siihen dieetin jälkeiseen elämään. Ollaan kitkutettu vähillä kaloreilla x vkoa ja sitten kun pitäis aloittaa elämä dieetin jälkeen oli tavoite saavutettu tai ei, ei tiedetäkään miten ylläpito toimii. Lähipiirissä on valitettavan monta henkilöä, jotka ovat nettivalmennuksella itsensä laihduttaneet mutta sen jälkeen kun ei ole saatu ohjeita ylläpitoon, ovat lihoneet kilot takaisin.
  Ei hyvä.

 18. Mielenkiintoinen aihe. Olen itse treenannut kahden todella loistavan personal trainerin kanssa, sekä myös käyttänyt on-line PTtä. Toki ”perinteinen” PT on huomattavasti paremi moneesa suhteessa, mutta itse olin myös todella tyytyväinen on-line PTn tuloksiin ja toimintaan. Tämä ei siis ollut mikään ryhmäjuttu, vaan sain minulle räätälöidyt treenit, ja olimme yhteydessä chatin/ sähköpostin välityksellä useita kertoja viikossa. Onnistumiseen saattoi vaikuttaa, että minulla oli selkeä tavoite palkatessani PTn.
  Fitfarmin ym. dietit ovat minun makuuni liian tiukkoja. Uskon oman PTni filosofiaan, että ruokailua on muutettava mahdollisimman vähän, jotta päästään pysyvälle pohjalle.

 19. – Kenen syy on jos ruokavalio ei toimi? Jos asiakas vaikka lipsuu koko ajan. Onko syy asiakkaan huonossa itsekurissa vai huonossa PT:ssä?
  Mielestäni suurin syy on joka tapauksessa asiakkaassa. Tietysti, jos PT ei ole ottanut huomioon asiakkaan erityisruokavalioita tai käskee syömään jotain aivan mahdotonta ruokavaliota, on syy PT:n tekemässä dieetissä, mutta asiakkaassa silloin jos ei saa suutaan auki ja korjattua esim. erikoisruokavaliotaan. Jos PT on ottanut huomioon nämä asiat asiakkaan kanssa yhteistyössä ja pyrkii tsemppaamaan ja kannustamaan asiakasata pysymään dietissään, mutta asiakas kaikesta huolimatta lipsuu koko ajan niin kyllä se viisari sen jälkeen heilahtaa asiakkaan syyksi. Ei se PT niitä ruokia asiakkaan naamaan mätä. On niin helppo syytellä toisia, jos homma ei toimi. Kyllä se kaikki lähtee omasta itsestään. PT:n voi mieltää työkaluksi. Jos sitä osaa käyttää oikein homma toimii sujuvasti, jos ei niin hommakaan ei etene…

  – Onko teidän mielestä ihan ok ottaa vaikka 100€ ruokavaliosta / treeniohjelmasta, jonka saa 100 000 ihmistä?
  Jos kehtaa ottaa, niin mikäs siinä jos joku siitä maksaa. Ihmiset kuluttaa niiin moniin ihmeellisiin asioihin rahaa, että tämäkään ei yhtään ihmetä. Itse en maksaisi tuollaista hintaa tuollaisesta ”palvelusta”, koska mielestäni se on lähinnä rahastamista eikä oikeasti kohdata ihmisten tarpeita ja yksilöllisyyttä näinkin tärkeässä asiassa. Välillä tulee mieleen, että jotkut oikeasti uskovat tuon hinnan maksamalla tulevansa hoikemmiksi ja lihaksikkaammiksi vaikka eivät tekisikään mitään.

 20. Minä olen ottanut netistä bongaamaltani PT-ltä itselleni henkilökohtaisen ravintovalmennuksen, joka maksoi 2 kk/100euroa. Ensimmäisen kuukauden jälkeen kysyin jatketaanko toinen kuukausi tällä samalla ruokavaliolla ja hän vastasi, että joo, mutta mukaan tulee ruokapäiväkirjatsekkausta.
  Minä maksoin kahdesta A4:sta 100euroa, jotka olivat kuin kopioita näistä ilmaisista gofat-ruokavalioista, yhtään kertaa PT ei ottanut minuun yhteyttä ja kun laitoin viestiä, että en ole tyytyväinen palveluun, sanottiin , että oikeasti henkilökohtainen ruokavalio maksaisi huimasti enemmän, no p*¤#elettäkö sitten mainostaa sitä henkilökohtaisena..että osaa nämä ”henkilökohtaiset” PT:kin rahastaa…

  • No juu, aivan varmasti osaavat! Ja oikeasti moni on haistanut tässä mahdollisuuden lyödä rahoiksi, koska tämä ala on kasvava. Kyllä tämä esimerkki juuri todistaa sen…valitettavasti.

 21. Olen tavis, en kisaa bikinissä tai harrasta wallpilatesta, kunhan käyn jumpassa ja toisinaan katson mitä syön.

  – Kenen syy on jos ruokavalio ei toimi? Jos asiakas vaikka lipsuu koko ajan. Onko syy asiakkaan huonossa itsekurissa vai huonossa PT:ssä?

  Miten tää edes vois olla PT:n vika? Siis jos asiakas lipsuu. Jos on koko ajan paha olla ja heikottaa, ja siksi lipsuu, niin sitten ehkä voi syyttää PT:tä liian radikaalista ruokavaliosta. Mutta voi olla myös paha olla kun ruoanhimo on niin suuri, ettei sitä voi vastustaa! Eihän PT ole mikään AA-kerhon tukihenkilö, jolle voi soittaa kaupan kassalla kun suklaapatukka meinaa tarttua mukaan. Vai onko?

  Tiedätkö Niccolo Macchiavellin kirjan Ruhtinas? Siinä todettiin ihmisten olevan kolmea sorttia, ja saman voinee soveltaa treenaamiseen/ laihdutukseen:

  1.) Ihmiset, jotka pystyvät treenaamaan ja syömään terveellisesti ilman apua.
  2.) Ihmiset, jotka pystyvät terveellisiin elämäntapoihin PT:n avustuksella.
  3.) Ihmiset, jotka eivät pysy missään ruokavaliossa/ treeniohjelmassa yksin, eivätkä myöskään PT:n avustuksella.

  Että jos valmennettavaksi osuu tää komonen niin siinähän tsemppaat, olit sitten live- tai nettivalmentaja! 😉

  – Onko teidän mielestä ihan ok ottaa vaikka 100€ ruokavaliosta / treeniohjelmasta, jonka saa 100 000 ihmistä?

  Well and truly yes! Ihmiset rakastavat kuluttamista, ja tämä on edes jonkinlaista terveyttä edistävää käyttöä rahoille. Jokainen pystyy laihduttamaan ja kuntoilemaan myös ilmaiseksi, mutta jos haluaa kuluttaa, niin miksi ei. On ihan OK, että Louis Vuitton pyytää 3000 € käsilaukusta, Guess pyytää 200€, ja tarvittaessa tavaransa voi kantaa vaikka muovipussissa, mutta elämä on valintoja. Rahan käyttämisestä tulee monelle hyvä mieli, oli se sitten palvelu tai tavara, ja oli siitä sitten hyötyä tai ei. En usko, että rahan käytössä ylipäätään vallitsee kovin järkevä hinta/ laatu -suhde. 20 vuotta sitten moni halusi käyttää rahansa leipäkoneeseen, eikä välttämättä koskaan tehnyt leipää. PT-villitys varmaan menee ohi muutaman vuoden päästä, joten moni sivutoiminen PT palannee takaisin muihin hommiin, ja se on elämää se. Milk it while you can, that’s what I say.

  Eka kerta kun kommentoin, mutta usein luen, kiva blogi! Oikein hyvää syksyä sinulle!

  • En tiedä tuota kirjaa, mutta juuri heräsi halu lukea se :D. Koska nuo kolme ryhmää todella ovat olemassa. Varmasti kaikilla PT:llä on joskus asiakkaita, ei auta potku persuksiin, uskoon tulo eikä mikään muukaan! Ja sitäpaitsi, aika usein ihmisellä on taustalla sellaisia ongelmia (esim itsetunto-ongelmat), joiden hoitaminen ei ole personal trainerin toimenkuvaan kuuluvaa, eikä meillä sellaiseen edes tarvitse työkaluja olla. Monen elämästä paljastuukin ajan myötä kaikenlaisia kiemuroita, jotka voivat vaikuttaa ylättävällä tavalla niinkin arkiseen asiaan kuin esim. syömiseen.
   Kiva kun tykkäät blogista! Ja ps. Voisin anyday laittaa 3000€ laukkuun – siis jos sattuisi olemaan ylimääräistä!

 22. Yrityksen ideahan on tienata rahaa. Fitfarm yrityksenä on tehnyt sen suuruusluokan kuningasidean: mainetta niitettyään keksinyt nettivalmennusryhmät, 100€ per nuppi ja about 700 naista yhdessä valmennuksessa mukana = melkonen tilipäivä yksillä ohjeilla ja muutamien tuntien nettivastauksilla. Hemmetin hyvä pelisilmä bisnesmaailmalle.

  Mulle, raskauksista läskistyneelle liikunta-alan entiselle ammattilaiselle, fitfarmin dieetit on olleet pelastus. Ensin olin ilmaisella go-fat-go:lla noudattaen ruokavaliota ja liikuin niinku parhaaksi näin. Laihduttuani aika paljon ja hölläiltyänikin välissä halusin nähdä mitä maksullisella valmennuksella on mulle annettavaa. Tiedostin, että saan ohjelman, jonka saa rajaton määrä muita ilmottautuneita, mutta näin asian niin, että mulla on niistä muista kanssasisarista hemmetin vahva tukijoukko takanani. Jotain paljon enemmän, kuin yksi pt.

  Ok, ruokavalio pisti mun elimistön potkimaan vastaan ja pahasti. Siinä tarvittiin itsekuria ja taustatukea, että mentiin läpi ja homma jatkui lipsuitta. Vastausfoorumilta sain todella hyviä neuvoja ongelmiini ja se riitti minulle: maksoinhan siitä 100e koko hommasta enkä 100e per yksi tapaaminen. Ok, joku muu ois voinut luovuttaa, mutta ne on omia valintoja. Kalliimpi live-ptkään ei olisi välttämättä saanut häntä jättämään lipsumista.

  Ja tuloksiin olin tyytyväisempi kuin ikinä!!

  Rahalla saa ja hevosella pääsee. Jos asuisin Tampereella ja mulla ois varaa Fitfarmin live-pt:iin, niin takuulla menisin! Koska kumpaakaan ei ole, olen hemmetin iloinen siitä, että he haluaa tarjota köyhille ja kaukana asuville asiakkaille myös palasen todella toimivista ohjeistaan ja rautaisesta ammattitaidostaan. Samalla he itse hyötyvät siitä taloudellisesti, kohtalaisen helposti. Ei se ole minulta pois 🙂 Business is business. Saisin kymmenen viikon nettivalmennushinnalla korkeintaan kaksi live tapaamista pt-n kanssa, joten olen kyllä valmis maksamaan siitä, että joku vastaa netissä näkemättä minua kysymyksiini parhaansa mukaan.

  Vasta-alkajalle suosittelisin kumminkin vähintään treenipuolelle ihan kunnon ohjaajaa. Tässä vasta tuli todettua, kun salilla käymättömälle ystävälle yritin salilla näyttää maastavetoa, että ei se verissä ole tullut taito kuntosalipuuhiin. Live pt = avantgarde mersu, nettivalmennus = halpis Renault. Sama se, kunhan tietää mitä ostaa ja kantaa itse vastuunsa valinnastaan. Aina ei ole mahdollisuus saada parasta.

  • Kyllä mun täytyy myöntää, että Jutta G on omalla tavallaan mun idoli ja ihailen hänen tapaansa tehdä laihdutuksesta näin iso suksee! Hän on oikeasti innostanut parempiin elämäntapohin kymmeniä tuhansia suomalaisia ja sitä ei varmaan kukaan aikaisemmin tässä maassa ole pystynyt tekemään. Koko GFG:stä on tullut tosi iso bisness ja ihmiset on saatu koukutettua hyvin mukaan ilmaisilla tai todella edullisilla valmennuksilla (ja ilmaisen jälkeen moni siirtyy maksulliseen).

   PT palvelut on myös tällä systeemillä saatu tuotua ihan kenen tahansa koteihin, vaikka asuisi missä metsän keskellä perähikiällä! Jossain Kyrväskankaalla voi olla aika rajottuneet mahdollisuudet palkata oikea PT (eikä välttämättä ole edes salia) ja kun treenit voi toteuttaa kotona, niin bisnessidea onkin saatu poikimaan hyvät rahat. Samaa mieltä olen minäkin treenipuolesta, että jos ihan pystymetsästä menee salille niin pelkillä paperiohjeilla voi olla aika hukassa…

 23. Sama sadan euron ruokavalio kaikille asiakkaille on ok siinä tapauksessa, että asiakkaat ovat tietoisia tästä. Mikäli yritys markkinoi yksilöllisiä ruokavalioita ja/tai treeniohjelmia, mutta suoltaa liukuhihnalta samaa tavaraa asiakkaan tarpeista/toiveista huolimatta, on homma häikäilemätöntä sumutusta. Perusterveellisen ruokavalion googlaaminen tai etsiminen alan lehdistä on suhteellisen helppoa, jos vaan jaksaa vähän nähdä vaivaa. Jos ei jaksa/ehdi/usko onnistuvansa, niin PT on varmasti hyvä vaihtoehto. Joitakin ihmisiä voi myös rahanmeno motivoida pysymään tilatussa ruokavaliossa. Jos kuitenkin ajatellaan 100euroa hintana ruokavaliolle, jonka eteen PT on nähnyt vaivaa tasan sen yhden kerran, on se mielestäni kohtuuton.

  Vaikka PT olisi tapaisikin asiakastaan säännöllisesti, laatisi ruokavaliot yms., täytyy motivaatio ja halu päästä tavoitteeseen olla asiakkaalla itsellään. Sellaiset elinikäiset laihdutusprojektit ovat tuhoontuomittuja, mikäli sisäinen motivaatio puuttuu – sillähän niistä elinikäisiä prosesseja tuleekin. Ei se PT voi asiakkaitaan syöttämässä käydä! Tiettyynpisteeseen asti ammattilainen voi kannustaa syömään terveellisesti, mutta viimekädessä vastuu syömisistä on ihmisellä itsellään.

 24. Itsellä on ollut kuntokeskuksen kokematon PT jonka kanssa ”hankitut” tulokset 600€ olivat vaan murto-osa siitä mitä sain fitfarmin superdieetillä ja sen perään tehdyllä bikini challangella. Vaikka tiedodtan että samat ruokavaliot ja treenit saivat myös tuhannet muut vs. PTn tekemä henkilökohtainen ohjelma oli hyödyissä järkyttävä ero. PTn kanssa paino putosi maltillisesti 4 kg ja tapaamisten jälkeen nousi yli aloituspainon, fitfarmilla laihduin 10kg ja paino on pysynyt poissa,lisäksi sain sieltä tukiryhmän muista ryhmäläisistä joiden kanssa olen yhä kuukausia myöhemmin keskusteluyhteyksissä. Ehkä fitfarm ei joka tilanteeseen ole paras vaihtoehto, mutta minulle ainakin toimi ja tulipahan paljon halvemmaksi kuin ”oikea” PT.

  • Itse kyllä koen, että 600€ on NIIN iso raha, että sillä pitäisi saada jo hyvät kokemukset PT:stä varsinkin jos oma motivaatio on kunnossa eli ohjeita on noudatettu. Tosi ikävää, että sulla oli tällainen kokemus :(. Kuten sanoin, niin tiedän, että kuntokeskuksissa on todella ammattimaista porukkaa, mutta toki myös aloittelevia trainereita. Hinnat ovat kuitenkin kaikille samat ja silti palvelun taso voi olla aika vaihtelevaa. Mäkin olen usein nähnyt eri saleilla aika vaihtelevia tyylejä… Siis jopa sellaista, että tekniikat on opetettu miten sattuu. Asiakas ei tietenkään voi sitä tajuta. Harmillista…

 25. Musta tuntuu välillä, että koko pt-tutkintoa yliarvostetaan. On porukkaa, jotka ovat iät ja ajat treenanneet, opiskelleet itse asiat syömisestä ja treenistä ja saattaneet jopa opastaa tuttuja ja tuntemattomia treenihommissa vuosikausia, mutta välttämättä tyypin tietotaitoa ei arvosteta yhtään. Sitten ollaan kuitenkin hyvin innoissaan, jos kahden viikon koulutuksen käynyt pt alkaa opastaa.

  • Oon NIIN samaa mieltä.
   Esim. kuntosaliharjoittelua korostetaan useilla kursseilla tosi paljon ja sitten siellä on ihmisiä, jotka eivät ole koskaan edes treenanneet kuntosalilla itse! Miten ihmeellä sen kurssin perusteella voi sitten toisille näyttää tekniikoita ja luulisi oman liikepankinkin olevan tosi suppea.

   No, anyway, olen sitä mieltä että hyvä personal trainer on koulutuksen, elämänkokemuksen ja oman treenikokemuksen summa. Toki jostain täytyy lähteä liikkeelle, mutta ehkä tollanen kurssi vielä itsessään ei riitä. Itse ainakin koen, että jatkuva opiskelu on ihan pakollista. Sekä omatoimisesti että kursseilla.

 26. Pohjimmiltaan vika on tietenkin syöjässä, netti-PT tai ei, niin itse sitä kaupassa käy ja sen ruuan suuhun laittaa. Itse olen kokeillut fitfarmin superdieettiä, ei toiminut minulla, mutta todistetusti joillain toimi.

  Netti-PT on sinänsä kimurantti asia, ruokavalio täytyy luoda 100 000 ihmiselle ja jos yhtään todennäköisyyslaskentaa tuntee, voi varmasti sanoa, että tuohon määrään mahtuu monta keliakiaa, laktoosi-intoleranssia, ummetusta tai ärsyyntyneen suolen oireryhmää sairastavaa ihmistä. Eli hieman kärjistettynä, toimii jos olet täysin normaali ruokaongelmaton ihminen. Esimerkiksi kilo maitorahkaa päivässä ei millään tavalla edesauta vatsan toimintaa, päin vastoin. Netti-PT:ltä saa yleismaailmalliset hoito-ohjeet tilanteeseen, apteekista muutaman merkin ja muutaman muun vinkin mm. psyllium. Joo ihan kiva, mutta olisiko ”normi”-PT ohjeistanut syömään jotain muuta kuin maitorahkaa, muokattaisiinko ruokalaiota kokemuksien perusteella. No näin ainakin itseolettaisin, että niillä hinnoilla tehtäisiin.

  Ja mitä tuohon hintaan tulee, niin onhan se kallis tuo 100€, mutta voisiko se toimia motivaattorina? Mahdollisesti. Osaako ihmiset arvostaa vielä ”normi”-PT:tä, että pistäisivät useita satoja euroja ko. palveluun? Kaikki riippuu siitä mitä haet palvelulta, fitfarmilta saa varmasti hyvän pohjan aloittaa laihdutus/kiinteytys ym. mutta ehkä siihen loppu hifistelyyn tarvitsee PT:tä tai jos on ns. törmännyt seinään, eikä omat keinot enää auta.

  Luulen että PT:n käyttö on nyt yleistymässä, koska nykyisin on hyväksyttyä pyytää apua laihduttamiseen, kunnon kohottamiseen ym. Jopa oma äitini, jolta olen oppinut ei tartte auttaa menttaliteetin on puhunut hankkivansa itselleen PT:n, ihmeiden aika ei siis ole ohi… 🙂

  • Toivotaan, että äitisi saa rahoilleen vastinetta. Muuten joudut kuuntelemaan 10-vuotta, että mitä minä sanoin, ihan turhaan laitoin rahat sihen personal traineriin, eikä se mitään osannut! 😀

 27. Mulla on kokemuksia kolmesta eri kuntosalin PT:stä sekä nettivalmennuksesta, joka on juuri meneillään. Olen lukenut paljon kuntoiluun ja ravitsemukseen liittyvää kirjallisuutta sekä opiskellutkin jonkin verran. Tiedän perusasiat, mitkä vaikuttavat kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.
  Miksi sitten tarvitsen apua? Olen syönyt terveellisesti jo pitkään, mutta viilattavaa löytyi silti. Olen etsinyt vastauksia siihen, mikä on se kokonaisuus, joka itselläni toimii. Sitoutumiseni kuntosalilla ja jumpissa käymiseen on vaihdellut. Kesällä innostuin juoksemaan, mikä on ollutkin pitäaikainen haaveeni. Motivaatio, sitoutuminen ja ajan hallinta vaativat itselläni työstämistä.
  Kokemukseni kuntosalien kolmesta PT:stä ovat ihan ok. Ensimmäisen kohdalla en osannut vielä odottaa tai vaatia mitään. Lopputulos se, ettei suunnitellusta ohjelmasta ollut mitään iloa. Toinen PT olikin jo ihan eri juttu. Hän kyseli tarkasti kaikista asioista, oli kiinnostunut ruokailuun liittyvistä tavoista ja antoi vinkkejä. Hän myös tsemppasi aina, kun kohtasimme salilla. Kolmas PT teki hyvän kuntosaliohjelman ja ohjeisti sen. Siihen se sitten jäikin. Nyt FF:n nettivalmennyksessa tavoitteenani on säännöllisyyden ylläpitäminen, kiinteytyminen ja itseni ylittäminen. Ohjeet ruokiin ja treeneihin ovat hyvät ja selkeät. Videoita voi katsoa moneen kertaan ja palauttaa näin mieleen ohjeet. Foorumilla vastataan kysymyksiin. Vertaistuen motivoivuudesta olen yllättynyt positiivisesti. Tajusin myös, kuinka yksin olen aina puurtanut. Mulla tämä nettivalmennut toimii. Osaan myös mielestäni soveltaa saamiani tietoja tulevaisuudessa.

  Kyllähän se on niin, että asiakas on se, joka ruoan laittaa suuhunsa. PT selvittää millaisiin muutoksiin asiakas on valmis. Jos ruokavaliomuutokset ovat pieniä, ei tulokset välttämättä asiakasta miellytä. Kyse on sitoutumisesta. Hyvä PT osaa perustella asioita ja tsempata asiakasta. Muutoksia ei tapahdu, jollei ole valmis muuttamaan omia toimintatapojaan. Ja jos ei ole henkisesti valmis, on syytä aloittaa siitä.

  100e on paljon niin PT:stä kuin massanettivalmennuksestakin. Tulisikin miettiä, mitkä ovat omat tavoitteet ja minkä palvelun avulla niihin pääsee. Joskus rohkeasti kokeilemalla voi löytää elämäntilanteeseensa sopivan tavan, kuten itse löisin nyt nettivalmennuksesta. Itselleen sopivan PT:n löytäminen on varmasti myös haastavaa, mutta etsimisen arvoista. Jos tavoitteeni olisivat erilaiset, haluaisin ehdottomasti henkilökohtaisen PT:n, joka tuntisi mut ja vastaisi tarpeisiini.

 28. Satuin eksymään tähän tekstiin niin tuli mieleen kysyä, että miten toimit silloin kun asiakas lipsuu? Jos esim. teet hänelle ruokavalion ja hän ei alusta asti sitä seuraa koska siinä on esim. hänen mielestään liikaa ruokaa tai käyttää jotain muuta tekosyytä? Mun mielestä meinaan ei ole PT:n vika jos asiakas ei pysy ruokavaliossa, mutta jos pysyy eikä silti tuloksia tulee niin sitten on! 😀

  http://punttimimmi.fitfashion.fi/

  • No koitan tietysti jutella, että millaisissa tilanteissa ne lipsumiset tapahtuu ja haetaan niihin tilanteisiin keinoja. Mä en ole mikään kovin ”natsi” PT, eli jos mulle asiakas sanoo parin viikon jälkeen, että en ihan kaikkea jaksanut syödä, niin sanon yleensä, että ok, koita parantaa seuraaville viikoille. Mä katson aina kehitystä – eli niin kauan kuin suunta on oikea, niin menen asiakkaan tahtiin. Esim jos taustalla on pahoja syömishäiriöjuttuja, niin ei voi olettaa, että ihminen yhdessä yössä muuttuu terveysihmiseksi!

 29. Moikka. Vanha teksti mutta kommentoin silti. Monia fiksuja pointteja, mutta.. et ole siis personal trainer koulutukseltasi mutta teet niitä hommia? sehän on sitten sama kun antaisi ne kalliit parturikampaajan sakset ihmiselle kuka ei ole kampaajaksi lukenut. Tekstisi oli mielestäni todella ylimielinen. Personal traineriksi opiskellaan muutamia kuukausia, ja se pulittavat siitä opiskelustaan ison summan. Se miten kukin omaa ammattiaan harjoittaa on asia erikseen.
  Toisekseen, personal trainerin koulutus todella kestää vain muutamia kuukausia, lun taas fysioterapeutin koulutus 3.5 vuotta, jossa lihasten latinankieliset nimet eivät todella ole pääosassa. Tässä voidaan lähteä miettimään, ovatko parturikampaajan sakset oikeasti ammattitaitoisella parturilla vai muutaman kuukauden opiskelleella…?

  Mielestäni sinun tulisi miettiä miten ”ammattitaitoisen” kuvan itsestäsi annat letkauttelemalla vitsejä ”kukaan ei tunnu tietävän että laihtuu sillä kun syö vähemmän kun kuluttaa” yms.

  Ymmärrän toisaalta että varmastihan se ärsyttää kun sentään muutaman kuukauden opiskelleet ja rahaa pulittaneet todella tekevät rahaa kevein konstein ja antavat ihmisille samoja ruokavalioita. mutta mielummin varmasti nekin ostetaan ihmiseltä kenellä on koulutus.

  • Moikka!

   Piti kuule tulla lukemaan 3,5-vuotta vanha postaus uudestaan, kun luin kommenttisi. Mietin heti, että aivan varmasti osa mielipiteistä on ehtinyt tässä ajassa ”jalostua” ja muuttuakkin. Mutta ihmeen vähän löysin mitään sellaista, mistä olisin edelleen täysin eri mieltä!

   Mutta tiesit varmaan, että PT:nä voi työskennellä todella monilla eri koulutuksilla. Oonkin täällä blogissa kertonut mun koulutuksesta ja edelleenkään en ole käynyt sitä perus-pt koulutusta, joilla siis tarkoitan trainer 4you + muut. Ja kaikki jotka on niitä kursseja käynyt tietää myös, että sieltä tulee ihan timanttista porukkaa ja myös sitten niitä jotka on täysin väärässä paikassa.

   Sinänsä sun ei kannata olla huolissaan mun asiakkaista, koska mulla tätä nykyä on hyvin vähän enää edes aikaa ohjauksille, eli niitä on aivan riittävästi. Hyvää kevättä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta