Yhteistreenien fiiliksiä – hyvä me!

Lupailinkin postausta viime lauantain yhteistreenistä, mutta lievästä kiireestä johtuen en ole sitä ehtinyt aikaisemmin näpyttelemään. Meillä oli siis tasan viikko sitten lauantaina mimmien kimppatreenit Malmin Eastbodylla ja mä olin treenien vetovastuussa – eli hoidin höykyttämisen ja huutamisen :D.
No ei vaan, olin ajattelut, että treeni olisi suunnilleen 50/50 tekniikoiden opettelmista ja kertaamiseta sekä tietenkin myös tehokas treeni! Ainakin mitä jälkikäteen olen muutamalta mukanaolleilta kuullut, niin osu ja uppos! Otin treeniin 5 ekana ilmoittautunutta, koska halusin pitää ryhmän pienenä. Eihän siitä tuu mitään jos on 20 ihmistä treenaamassa salilla samaan aikaan eri liikkeitä ja vain yhden ihmisen ohjauksessa. Tuloksena on vaan hitonmoinen härdelli! Tämä ongelma on ryhmäliikunnassa, jossa ei kyllä paljon yhden ihmisen tekniikkavirheisiin voi tunnin aikana käyttää aikaa…

kimppatreeni

Paikanpäälle oli siis kokoontunut joukko rautaa rakastavia naisia, tai ainakin siitä pitäviä! Teetin alussa likoille kuntopiirityyppisen alkulämmittelyn, jossa valmisteltiin lihaksia ennen varsinaista treeniä. Itse olen jotenkin lopen kyllästynyt veivaamaan crosstraineria, joten joko pyöräilen/juoksen salille tai sitten teen alkuun kehonpainolla/kahvakuulalla n.10min kuntopiirin. Tämän ei tarvitse olla mikään ”sykkeet kattoon”-tyyppinen jumppa, vaan kevyt lämpö + hiki päälle tekemällä erilaisia liikkeitä. Teetän näitä liikkeitä usein myös asiakkaille ennen treenin alkua (riippuen toki kunnosta). Hyviä liikkeitä alkulämmittelyyn ovat mm.

  • Naruhyppely
  • Nyrkkeilysäkin paukutus (päässä Rockyn tunnari soiden)
  • Kyykyt / askelkyykyt ilman painoa
  • Sivukyykyt steplaudalta
  • Täp-kosketus step-laudalle vuorojaloin (tikkaavaan rytmiin)
  • Erilaiset liikkeet kahvakuulalla, kuten maailmanympäri, kauppakassi, etuheilautus, sivuheilautus, kyykky+pystysoutu, askelkyykky + pystypunnerrus ym.
  • Yleisliike

Alkulämmittelyn jälkeen pääsimme itse asiaan. Puhuttiin vähän yleisesti pakaroiden treenaamisesta (joka nyt ei ole sen kummempi kuin mikään muukaan lihasryhmä) ja kerroin oman näkemykseni miten pakaroita kannattaisi treenata ja kuinka usein. Tapoja on monia ja on myös tietysti yksilöllisiä eroja mitkä liikkeet toimii kenelläkin. Kaksi asiaa on kuitenkin varmaa; Kotisohvalla maatessa ei kankut kasva ja rautaa täytyy olla tarpeeksi tangonpäissä! 
Muutama tuossa treeniporukassa myös valitteli sitä, että jalkatreenin jälkeen lähinnä etureidet ovat kipeät ja tuntumaa liikkeissä on vaikea saada. Tämähän on tosi yleinen juttu ja itse en tee nykyään enää ollenkaan etureisille eristettyjä liikkeitä. Miksi? Siksi että haluan vahvistaa ja kasvattaa nimenomaan jalan takaosia, jotta etureiskat eivät esim. kyykyssä ja prässissä ottaisi itselleen koko taakkaa!

IMG_0001

Olin ottanut treeniohjelmaan ihan tuttuja liikkeitä ja sitten (toivottavasti) myös vähän tuntemattomampiakin! Takapuolen treenaus ei todellakaan ole mitään rakettitiedettä, vaikka välillä näkee lehdissä ja muuallakin ties mitä ihmeellisiä virityksiä. Itse koen, että jos liike on niin outo, että siihen asettautuminenkin vie energiaa (kuten jalkaprässi smith-tangolla – luitte oikein) niin onko järkee vai ei? Joillakin nämä kikkailut voi toki toimia ja jos jokin toimii, niin ei sitä toki kannata muuttaa! Pakarallekkin on olemassa se 1000 ja 1 liikettä, tai oikeastaan n.10 liikettä ja niiden variaatiot :). Tärkeintä on kuitenkin, että tiedät mitä treenaat; Jos tekniikka on hakoteilla, vartalo väärässä asennossa, painoja liian paljon / vähän tai liike ei vaan jostain syystä onnistu (esim. kropan rakenne, vanhat vammat, huono liikkuvuus ym) niin silloin liike voi mennä ihan harakoille tai pahimmassa tapauksessa se voi tuottaa sinulle rasitusvamman. Vammoja syntyy harvoin vain yhden treenin perusteella (paitsi liian isojen painojen ollessa kyseessä voi kyllä tulla ihan kerrastakin), mutta jos jatkuvasti teet jonkun liikkeen väärin, niin pitkässä juoksussa kipuja voi tulla.

Tän oikean käden rooli on tässä pakaratreenissä ihan merkittävä :D...
Tän oikean käden rooli on tässä pakaratreenissä ihan merkittävä :D…

En tietenkään jaa meidän treeniä täällä kaikelle kansalla, koska pieniä salaisuuksia täytyy olla ;)! Näytin tytöille sellaisia liikkeitä mitä tekemällä ja yhdistelemällä olen saanut parhaimmat poltot pakaroihin ja ainakin lopun ”hinkkausosiossa” (kutsun sitä loppuvaihetta tällä nimellä, kun takamus on jo tulessa ja teet niitä viimeisiä tuskaisia liikkeitä!) naamoille saatiin kunnon irvistykset! Kiitos kaikille mukanaolleille treenistä ja toivottavasti saitte jotain vinkkejä omaan pakaratreeniinne – toivottavasti tavataan vielä tulevissa yhteistreeneissä!

IMG_0029

fityoutoo

2 vastausta artikkeliin “Yhteistreenien fiiliksiä – hyvä me!”

  1. Pakko sanoo, et toi jalkaprässi smith-tangolla on tosi tehokas liike mun mielestä pakaralle! 😀 Oon saanu sillä tosi hyvän tuntuman. Sitä ei kyllä tosiaan voi yksikseen tehdä, mutta ollaan kaverin kans treenatessa joskus käytetty, kun toinen asettaa tangon ja kattoo ettei se lähde pyörimään lukkoon.

    • Mä joskus kokeilin sitä, mut blondina en tajunnut et ei ehkä yksin onnistu :D. Jossain videolla se naikkonen kyllä sai sen yksinkin käännettyä… Mut on toki smittejäkin erilaisia!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta